Prima overwinning op WLC voor Dubbelschaak

Prima overwinning op WLC voor Dubbelschaak

De Dubbelschakers boekten tijdens de 2de ronde van de externe competitie in klasse 3H een uitstekende overwinning door WLC met 6-2 te verslaan. Deze overwinning leverde de Boxtelse schaakclub vroeg in het seizoen al de ongedeeld 1ste plaats op!

WLC heeft enkele “zware jongens” aan de topborden. Het was daarom zaak voor de Dubbelschakers in ieder geval daar niet verliezen en de punten te pakken op de staartborden. Het verliep echter nog beter. Zowel op de topborden als aan de staart werden punten gepakt en niemand verloor.

De uitslag is aardig volgens hoe het partijverloop er uit zag. Geen al te gekke dingen, op de partijen van Camiel en Michel na dan.
Door drukte op mijn eigen bord weet ik niet in welke volgorde de partijen ongeveer klaar waren. Daarom beginnen we gewoon bij bord 1.

Op bord 1 mocht Rob het met zwart proberen tegen Jeroen Medema. Deze partij werd gedurende de middag live op het internet gebroadcast via een e-board en videobeelden.

De partij verliep heel constant. Rob wist metr2_rob
zwart in het middenspel een plusje te bemachtigen. Het bleek echter zeer lastig dat voordeel te vergroten. Een Carlsen zou misschien de eindstelling (zie hiernaast) nog naar winst kunnen manouvreren, maar Rob vond remise met zwart op bord 1 tegen een iets sterkere tegenstander een prima resultaat. En dat was het natuurlijk ook.

Martien speelde op bord 2 een heel leuk potje. Het was voor Martien wel een zware dag, want de avond ervoor had hij nog een “high-beer”. Ofwel een bierproefavond. En ja, die zware biertjes hakken er vaak wel stevig in en de volgende dag was Martien niet geheel fris. Toch doet een paracetemol soms wonderen en wist hij een sterke partij neer te zetten.

Het begon door een gambiet uiterst taktisch, maar na dameruil werd het ineens een strategische partij, waarin Martien altijd beter stond maar het toch lastig bleek om verder te komen. In de tijdnoodfase bleek zijn tegenstander Guus Bollen toch niet opgewassen tegen de constante druk en werd derhalve een mooi punt gescoord.

Toen de andere partijen al bijna in de fase van het eindspel waren, hadden Martien en Guus nog maar een paar zetten gedaan.
Toen de andere partijen al bijna in de fase van het eindspel waren, hadden Martien en Guus nog maar een paar zetten gedaan.

Een analyse van de partij is hieronder te vinden.

 

Brent maakte bij Dubbelschaak zijn debuut in de zaterdagcompetitie en boekte meteen een klinkende overwinning!

Brent met zwart haalde de Leeuw eens uit zijn hok. En sloeg toe in een gecompliceerd middenspel
Brent met zwart haalde de Leeuw eens uit zijn hok. En sloeg toe in een gecompliceerd middenspel

Na een rustige opening werd het in het middenspel wat complex nadat Brent sterk insloeg op h3 met zijn loper. Rudy Simons wist te verrassen met het sterke e5! en Brent moest goed oppassen. Toch behield hij goed het overzicht, speelde op safe waar het moest en kon zo afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel. De partij is hieronder te vinden.

 

Ook op bord 4 pakten de Dubbelschakers een vol punt. Het was de kortste partij van de dag.

Guido speelde hier het sterke c5 en veroverde daarmee het loperpaar
Guido speelde hier het sterke c5 en veroverde daarmee het loperpaar

Guido kreeg met wit vanuit de opening een leuk plusje dat snel groter werd toen hij met 2 lopers speelde en zijn tegenstander met 2 paarden. r2_guidoZwart had wel even een zeer sterke fase waarin hij een aardige come-back in de partij aan het maken was. In de stelling hiernaast was het voordeel weer langzaam groter aan het worden voor Guido. Zijn tegenstander maakt er nu bruut een einde aan voor zichzelf. Hij speelde namelijk: 20. ..,e5? 21. dxe5, Pxe5 22. f4 1-0.

Tja, zo kun je wel snel aan het bier ;-).

Camiel speelde op bord 5 en moest met zwart het 4-paardenspel verwerken. Maar de manier waarop wit het speelde was er weinig te vrezen. Met zetjes als d3 en b3 gaf hij Camiel alle mogelijkheden ruimtevoordeel te pakken. Op gegeven moment waren de koningen tegengesteld gerokeerd en toen werd het heel spannend! Camiel had moeten toeslaan na een zet met enorm blufgehalte van zijn tegenstander. In tijdnood begong Camiel echter flink te zweten, zag spoken, en koos de weg naar remise. Hieronder is een analyse van de partij te vinden. De opening zullen we voor het gemak maar overslaan.

Camiel met zwart in een comfortabele stelling
Camiel met zwart in een comfortabele stelling

 

Op bord 6 speelde Peter een degelijke partij. Hij mocht zijn favoriete systeem met 1. d3 weer eens op het bord brengen. Zoals gebruikelijk in deze opening bereik je dan weinig.

Peter is weer een potje vechtschaak aan het leveren.
Peter is weer een potje vechtschaak aan het leveren.

Toch vertelde hij dat hij toch wel snel een voordeeltje bereikte. Ik weet zo eigenlijk niet waar het mis ging voor zwart, maar er stond wel 1-0 op het formulier. Tja, dat heb je als Peter met verhalen over Kotsnoi begint en andere leuke schaakverhalen uit het verleden. Zo over een van zijn tripjes met onder meer Johan van Mil die Joegoslavie in trokken met een paspoort dat bij aankomst nog maar 2 dagen geldig was. Gelukkig kwamen zonder problemen het land weer uit. En met al die verhalen vergeet je het dan inhoudelijk over de schaakpartij te hebben…

Michel had de Houdini act van de dag. Toch had hij vanuit de opening met zwart niets te klagen.

Michel die blij mocht zijn met een halfje op het einde van de dag
Michel die blij mocht zijn met een halfje op het einde van de dag

Zijn tegenstander deed weinig anders dan de boel gesloten houden. De enige manier voor
Michel om verder te komen was door een kwaliteit te offeren. In de stelling links vond hij dat geschikte moment en kwam daardoor in 1ste instantie r2_michelontzettend goed te staan. Lange tijd boog hij op een PC score van -1, tot aan de 40ste zet. Daar overzag hij dat er een pion in stond en meteen waren de rollen omgedraaid. Zijn stelling werd van kwaad tot erger. r2_michel2Hiernaast rechts is een voorbeeld te vinden van hoe beroerd hij stond. Wit speelde hier 55. Dxe4 en na .., Pe5! kreeg zwart ineens wat tegenkansen alhoewel wit natuurlijk nog steeds gewonnen stond. Maar nee, na 55. Dd5! had Michel het wel meteen op kunnen geven.

Al met al dus een zeer wisselende partij.

Michiel behaalde op bord 8 met wit een halfje. Ik heb het idee dat hij hier ook niet veel over hoeft te klagen, alhoewel hij in het vroege middenspel wel beter leek te staan. Zwart wist echter langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe te trekken en Michiel kon nog net op tijd aan de noodrem trekken door herhaling van zetten te forceren.

Michiel met een wat vreemde loper op d3
Michiel met een wat vreemde loper op d3

Na 2 wedstrijden dus 4 matchpunten. 1 meer al dan 3 achtervolgers met 3 matchpunten. Maar het seizoen is nog lang. Volgende keer uit naar de Giessen en Linge. Een gevaarlijk sterke club!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar