Ongelukkige nederlaag bij debuut in 2de klasse KNSB tegen HMC

De externe competitie is weer begonnen en dit was voor Dubbelschaak toch wel een bijzonder moment. Vorig seizoen zijn we namelijk voor het eerst in de historie gepromoveerd naar de 2de klasse KNSB! Zoals gebruikelijk kwamen we niet zeer sterk uit de startblokken bij aanvang van het nieuwe seizoen. Nu hadden we de pech dat na een 3,5-1,5 voorsprong er zelfs niet 1 halfje meer geïncasseerd werd. Hiermee verlieten we De Biechten, het onderkomen van HMC, toch met een wat teleurstellende nederlaag. Het 2de team van HMC, waar we tegen mochten aantreden, bestond voor een groot gedeelte uit spelers van het “oude HMC 3”. En die kenden we nog maar al te goed, want daar speelden we 2 jaar geleden nog tegen. Door verzwakkingen die er bij HMC hebben opgetreden en juist een versterking bij Dubbelschaak, waren we voor deze ontmoeting zelfs de favoriet! Maar zoals gezegd konden we dit niet waar maken. Laten we maar eens kijken wat er gebeurde.

Guido speelde met zwart tegen Piet van Eindhoven. Piet is zo’n tegenstander die je liever niet treft met zwart. Hij kent namelijk verdraaid veel theorie, en als je dan een wat minder variantje speelt, weet hij vaak prima de vinger op die plek te leggen.

Guido hield Piet gemakkelijk op remise
Guido hield Piet gemakkelijk op remise

Daarom was het eigenlijk prima dat Guido zo snel remise overeen kwam. Een gevaarlijke HMC-er snel geneutraliseerd!

Toen kwamen we even op achterstand. Op bord 6 speelde teamcaptain Martien met zwart tegen Tom Verhoeven. En eigenlijk  was dit een regelrechte veegpartij. Martien verloor in de opening een paar belangrijke tempi en dat werd door een positioneel ijzersterk spelende Tom keihard afgestraft in het vervolg. Een kansloze nederlaag voor de Dubbelschaker.

Gelukkig keerde het tij hierna. In korte tijd stonden we ineens met 2,5-1,5 voor door mooie overwinningen van Brent op bord 3 en Peter op bord 5.

Brent opende in zijn partij tegen Gert de Rooij voor de verandering eens met e4 en werd prompt getrakteerd op het Scandinavisch.

Brent kon buigen op flink wat ruimtevoordeel deze partij
Brent kon buigen op flink wat ruimtevoordeel deze partij

Ondanks dat Brent de hele opening zelfs moest bedenken, wist hij toch met groot voordeel uit de opening te komen. Het enorme ruimteoverwicht voor wit werd voor de zwartspeler al snel te machtig. Hoe de partij precies verliep is hieronder te zien. Analyse is van Brent zelf.

Zoals gezegd won Peter ook. Nu was dit wel een knotsgekke partij, waarbij ik heel lang totaal geen idee had hoe dit stond.

Een heerlijke overwinning voor Peter in een rommelpotje!
Een heerlijke overwinning voor Peter in een rommelpotje!

In bovenstaande stelling speelde Peter zijn d-pion naar de 6de rij. Zwart had echter wel degelijk tegenspel en was het allemaal lastig te taxeren. Gelukkig voor ons maakte de zwartspeler in complexe stelling een lelijke misser waarna de partij met vaste hand nar winst gevoerd werd. Zie hieronder voor dit spektakelstuk!

Niet veel later, iets na de tijdscontrole, was het Job op bord 1 die 3,5-1,5 op de borden zette. Hij speelde met wit tegen het “theorie-beest” Jeroen van den Bersselaar. Het verbaasde dan ook niemand dat Job al snel een half uur minder op de klok had staan. Toch bleek bij studie achteraf in de boekjes, dat Job het heel lang erg correct speelde en met 15. Lh3! zelfs een nieuwtje van Jobava eerder reconstrueerde! Ook nu bleek zwart voor zeer lastige problemen te staan waar hij niet uit wist te komen. Kleine smet op de partij was dat Job een gemeen valletje over het hoofd zag wat hem een kwaliteit kostte.

Een degelijke overwinning voor Dubbelschaaks clubkampioen!
Een degelijke overwinning voor Dubbelschaaks clubkampioen!

In bovenstaande stelling staat Job nog altijd die kwal achter, maar staat dankzij zijn enorme centrum nog altijd niet minder. Nee, Jeroen had zijn kans moeten pakken door na de kwalwinst direct de kwal terug te offeren, waarna hij zeker niet minder had gestaan. Nu behield Job zijn initiatief en richting de tijdscontrole begon zwart veel tijd te verbruiken, maar kwam niet tot de correcte zetten. Het voordeel van Job groeide alsmeer verder uit en nadat de 40 zetten gehaald werden staakte Jeroen zelfs al de strijd. Een puike overwinning waarmee we dus op 3,5 punt kwamen. Helaas echter was dit ook het laatste punt van de middag.

Michiel verloor op bord 8, nadat hij de complicaties in het middenspel niet de baas was. In de stelling hieronder, waar zwart een kwaliteit lijkt te winnen, is het niet zoals het lijkt….

Een complexe stelling voor Michiel
Een complexe stelling voor Michiel

Michiel sloeg nu uiteraard op c1. Maar na 1. ..,Dxc1 2. Pxd5, Da3 3. Lb2! moet de dame op a3 de dekking van het paard op a6 loslaten of anders toestaan dat wit op e7 kan pakken met een familieschaakje. Volgens mij gebeurde dat laatste, want Michiel zijn stelling liep uit op het niet te houden paard tegen loper eindspel met een pion minder en de loper voor wit!

Een andere kansloze nederlaag werd geleden door Camiel. Hij speelde met zwart op bord 2 tegen Joris Broekmeulen.

Camiel kwam niet los in deze Engelse opening
Camiel kwam niet los in deze Engelse opening

Camiel stond eigenlijk de gehele partij wat gedrukt en hij wist hier niet onderuit te komen. Het evaluatie profiel wat ik de PC van deze partij heb laten opstellen zegt boekdelen:

camiel

Ofwel… Joris bouwde zijn voordeel langzaam maar gestaag uit en trakteerde de Dubbelschaker daarmee op een kansloze nederlaag.

De laatste partij van de dag was voor Dubbelschaak de meest desastreuze. Hier hadden we namelijk wel lange tijd winstkansen, maar ging het rond en na de tijdscontrole gruwelijk mis.

Wie zet wie eerder mat?
Wie zet wie eerder mat?

Rob speelde op bord 7 tegen de kersverse voorzitter van HMC, wie ook nog eens teamcaptain van dit team is! Wat een druk man moet dat zijn, en dan ook nog eens met zwart winnen! Het echte spektakel van de partij begon pas zo rond de tijdscontrole in de stelling op bovenstaande foto.  Matthijs heft hier het schaak op door het spelen van f7-f5. Hiermee wordt g7 natuurlijk een target, maar zwart gaat op de onderste rij vervelend lopen doen. Hoe de partij precies verliep is te zien in de analyse hieronder.

Uiteindelijk dan dus toch een kleine nederlaag geleden deze match. Maar ach… het seizoen is pas net begonnen! Hieronder nog de persoonlijke uitslagen in een overzicht:

t1r1

 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar