Onfortuinlijk Dubbelschaak verliest van Vianen/DVP

Op 7 november speelde Dubbelschaak 1 in de prima vervanglocatie ‘’de Rots’’ tegen het eerste team van Vianen. Op papier leken de Oost-Brabanders/Duitsers de favoriet, maar uit de vorige 2 wedstrijden bleek dat zij nogal moeite hadden om een compleet team op te stellen. Zo waren ze 2x met slechts 7 man opgekomen en dan ook nog een keer met een zwakke invaller erbij. Helaas, dat hebben wij weer, hadden ze voor deze wedstrijd 9 man beschikbaar en kwamen ze dus op volle oorlogssterkte op. Met een gemiddelde van 2166 over 8 borden is dat toch wel wat meer dan dat wij konden opstellen..

Toch leek het helemaal niet slecht te gaan. Omdat mijn tegenstander vrij veel tijd nodig had, had ik de tijd om uitgebreid rond te lopen en na zo’n 2 uur leken 1 of 2 matchpunten me zeker mogelijk. Job stond zeer comfortabel, ik was zelf ook wel tevreden, en op de andere borden leek weinig aan de hand. Alleen Camiel leek het wat moeilijk te hebben op bord 1.

Toch ging het helaas weer net mis. We rennen eens langs de borden:

Als eerste was Guido, bord 6, klaar. guidoHij offerde in de opening een pion om gebruik te kunnen maken van de zwarte koning in het midden.Een interessant concept, maar het liep een beetje uit de hand toen zijn tegenstander maar pionnen bleef eten. Volgens Guido en zijn engine is het echter de hele tijd ongeveer in evenwicht geweest. In de stelling hiernaast schrok zwart toch akelig toen Guido op b7 insloeg. Uiteindelijk offerde Guido 3 pionnen en 2 stukken om eeuwig schaak af te dwingen. Iets wat je doorgaans niet in een gemiddelde schaakpartij tegenkomt.

Van de partij van Peter op bord 5 heb ik maar weinig meegekregen. Op een gegeven moment dacht ik dat hij misschien ietsje minder stond in een positioneel potje, maar of dat ook echt zo is weet ik niet. In ieder geval werd de partij remise.

Voor mij een teleurstelling was het toen ik begreep dat ook Job op bord 4 even later niet verder kwam dan een remise.

Job kwam ogenschijnlijk erg goed te staan, maar wist niet door te breken
Job kwam ogenschijnlijk erg goed te staan, maar wist niet door te breken

Job speelde zijn vertrouwde Engels en de tegenstander speelde wel erg voortvarend zijn pionnen naar voren (e5,f5,h5) met allerlei gaten en zwakke (of sterke?) velden tot gevolg. Dat leek me voor een positioneel sterke speler als Job een kolfje naar zijn hand, maar kennelijk ging het toch ergens mis. Misschien kan hij het zelf nog nader toelichten.

Het wordt saai, maar ook Rob op bord 7 speelde remise. Na de opening stond Rob met zwart zeker niet minder, maar na een paar ‘’halve zetten’’ kreeg hij vanuit het niks een zware koningsaanval op zijn dak. In de analyse aan tafel bij Rembrandt bleek dat de tegenstander tot 2x toe had kunnen toeslaan met Te7+, De eerste keer was de winst nog niet zo makkelijk, maar de tweede keer was het een vrij eenvoudig trucje. Gelukkig zag de beste man het tot tweemaal toe niet en kon Rob, onze ‘escape artist’ zoals hij vanaf nu genoemd wil worden (zie de schaakpersoonlijkheden-test) nog remise maken.

Helaas verloor Camiel vervolgens op bord 1. Nadat hij de opening niet kende kwam hij er toch nog aardig uit.

Camiel kwam er niet uit met de zwarte stukken
Camiel kwam er niet uit met de zwarte stukken

Naar eigen zeggen begon Camiel daarna echter zonder plan te spelen, waar de tegenstander wel een duidelijk plan had. Na een foutje van Camiel kwam er een sterk wit paard op d5 en vanaf dat moment werd het een zeer pijnlijke exercitie. Kan gebeuren met zwart tegen een FM natuurlijk! Deze partij is nog terug te zien onder het kopje ‘’live’’.

Zelf wist ik op bord 3 de stand gelijk te trekken. De opening, een Leeuw met 4.f4, was precies wat ik graag heb en mijn tegenstander kende het duidelijk niet.

Ondergetekende boekte als enige Dubbelschaker een overwinning
Ondergetekende boekte als enige Dubbelschaker een overwinning

Het kostte hem veel tijd en wit moet heel nauwkeurig spelen om niet onder de voet gelopen te worden. Dat lukte mijn tegenstander tot zet 15, en vanaf dat moment heb ik hem geen kans meer gegeven. Een van mijn betere potjes van dit kalenderjaar.

Toen stond het dus 3-3 met alleen Martien en Michiel nog bezig. Martien leek me slecht tot verloren te staan en Michiel, tja, daar kon nog van alles gebeuren.

Martien speelde op 2 tegen de sterke FM Odendahl een partij waar ik maar weinig van begreep. Dat komt vooral omdat ik niet zoveel snap van de Benoni, maar gelukkig doet Martien dat wel! Na ongeveer 2 uur sprak ik hem even en toen was Martien nog erg tevreden. Toch bleek de tegenstander uiteindelijk een maatje te groot. Martien moest een kwaliteit inleveren, pakte deze even later weer terug, maar raakte vervolgens weer een nieuwe kwaliteit kwijt. Dit in combinatie met een vrije zwarte a-pion was er teveel aan.

Toen mocht ‘’invaller’’ Michiel (tot nu toe alles gespeeld) proberen om nog een matchpunt binnen te slepen. Hoe de partij is verlopen, ik heb geen idee, michielmaar er ontstond een spannend eindspel van toren+paard en aan beide kanten een zooitje pionnen. Wel had Michiel veel minder tijd dat zijn opponent.
Michiel wist paarden te ruilen en een pion te winnen en kwam zo in een stelling van T+3 pionnen tegen T+2 pionnen. Of dit gewonnen was weet ik niet (zijn toreneindspelen altijd remise?) maar het lukte Michiel in ieder geval niet waardoor hij moest berusten in remise. Wrang was het dat toen hij thuis de partij invoerde, het bleek dat hij een eenvoudige winst heeft gemist! In de stelling hiernaast namelijk is de binnentikker Pf6!. Als zwart namelijk op e7 slaat volgt er een paardvork op g8 met volle toren winst…

Zo eindigde de wedstrijd in een 3,5-4,5 nederlaag voor ons. Gek genoeg staan we na 3 nederlagen op rij nog steeds niet op degraderen, omdat er 2 teams nóg slechter zijn dan wij. De volgende wedstrijd spelen we tegen een van die teams, Landau Axel. Die wedstrijd zal echt gewonnen moeten worden om ons te kunnen handhaven dit seizoen. Laten we dus maar even flink in training gaan met zijn allen!

uitslagen_t1r3

stand_t1

Brent

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar