Meerslag voor Dubbelschaak

Meerslag voor Dubbelschaak

Het is ongelofelijk spannend in klasse 3H van de KNSB competitie. Voor aanvang van de 5de ronde stonden de eerste 5 teams binnen 1 matchpunt van elkaar, waarbij de eerste plaats gedeeld werd door 3 teams. Na dit weekend is er toch wel wat veranderd. Medekoploper Helmond verloor verrassend kansloos van hekkesluiter WLC en de andere medekoploper De Combinatie verloor van De Giessen en Linge. Door een klinkende 6-2 overwinning van ons op De Drie Torens, die ook in die top 5 stonden, staan we nu plots ongedeeld 1ste!
Het was dan ook een gezellige naborrel gisteravond die tot in de vroege uurtjes voortduurde…

De Dubbelschakers waren vooraf wel gewaarschuwd door hun teamcaptain, alhoewel ze zelf waarschijnlijk ook nog wel de match het afgelopen jaar vers op het vizier hadden. We kwamen toen wel heel gelukkig weg.

Nu liep het allemaal veel anders. Langzaam maar zeker in het 2de en 3de uur van de wedstrijd werd duidelijk dat we met 2 punten naar huis zouden gaan. Er werd degelijk gespeeld en geen enkele Dubbelschaker stond bedenkelijk.

Rob had het geluk aan zijn zijde!
Rob had het geluk aan zijn zijde!

Rob was als eerste klaar. De partij was ook ineens klaar, dus ik was benieuwd naar de uitslag. De partij werd inderdaad beslist door een grote fout, en gelukkig aan de kant van De Drie Torens:

Spektakel bij Brent!
Spektakel bij Brent!

Brent speelde de spectaculairste partij van de dag. Wel… het was eigenlijk zijn tegenstander die daarvoor zorgde! Binnen de 20 zetten offerde hij namelijk tot 3x toe materiaal. Helaas voor hem werd het mat niet gevonden. Brent verdedigde zich bekwaam en pakte derhalve overtuigend een punt. De partij met analyse van Brent zelf is hieronder te vinden:

Zoekende naar zijn vorm: Michel van de Stee
Zoekende naar zijn vorm: Michel van de Stee

Hierna volgde een kleine tegenslag. Michel van de Stee, doorgaans een van de punten kanonnen van Dubbelschaak, heeft de vorm dit seizoen nog bepaald niet te pakken. Deze ronde verloor Michel eigenlijk kansloos, nadat hij vanuit de opening toch prima stond. Maar in bovenstaande stelling wordt Michel toch aan het wankelen gebracht na de sterke zwarte opstoot c5-c4! Er volgde meen ik f3, Pfd7. En enkele zetten later ging het fors mis toen zwart sterk kon profiteren van een schaakje op b6, wat Michel niet aan zag komen. Zijn stelling stortte in elkaar en materiaal verlies volgde snel en daarmee ook de partij.

Een soepele overwinning voor Martien
Een soepele overwinning voor Martien

Martien was hierna klaar. Hij bracht de Najdorf op het bord en na een wat te slappe witte opstelling had hij het voor het zeggen. Het was even zoeken naar het vervolg toen alles op zijn plaats stond, maar uiteindelijk werd overtuigend een punt gepakt. De partij met analyse is hieronder te vinden:

Na de tijdscontrole waren er nog 4 partijen bezig met een 3-1 tussenstand voor ons. Op al die 4 de borden hadden we een pionnetje meer dan de tegenstander en dus was het afwachten hoeveel partijen er in winst om werden gezet. Het werd 50/50.

Remise op bord 1 bij Guido
Remise op bord 1 bij Guido

Guido kwam er op bord 1 tegen Wilbert Kocken niet doorheen. Het was een heel interessante strategische partij, waarin Guido telkens een kleine plus had doordat Wilbert zijn koningsstelling (zie foto) al in de opening flink verzwakte. Het zal waarschijnlijk wel theorie zijn, maar het had nu geen rendement voor zwart. Wilbert moest eerder al doorspelen in het teambelang, maar dit kwam zijn spel niet ten goede. Guido kwam ergens nog een pion voor, maar kon dit nooit omzetten tot groot voordeel. Een degelijke plusremise van de topscoorder van het 1ste!

Een rustig potje van Peter Boll. Zo lijkt het tenminste...
Een rustig potje van Peter Boll. Zo lijkt het tenminste…

Peter besloot het na het wilde 1. d4 tijdens de interne competitie de dinsdag vooraf deze match nu weer eens ouderwets rustig aan te pakken met 1. d3. Niks aan het handje… vanaf zet 1 gewoon allebei zelf gaan schaken. Zoals op de foto te zien is had zwart ruimtevoordeel uit de opening, maar doet Peter net iets terug na zijn g4! Er volgde nog veel gemanouvreer waarin Peter tussendoor een pionnetje meepikte. Toch bleek zwart telkens wat compensatie hebben in de zin van vervelende matdreiginkjes. Peter vertrouwde het niet helemaal, speelde toch door, maar kon eigenlijk geen vuist maken om de partij uit te spelen. Remise derhalve.

Camiel in volle concentratie.
Camiel in volle concentratie.

Camiel won zijn partij wel met een pion meer in het eindspel. Ook hier kwam een opening op het bord waarin beide spelers al snel zelf alles moesten bedenken. Camiel bereikte al snel gelijkspel en niet veel later door het wat onhandig weggeven van sterke velden van zijn tegenstander kwam hij al in het voordeel. Dit resulteerde later in een pionwinst, welke uiteindelijk prima verzilvert werd tot partijwinst. Een analyse van Camiel zelf is hieronder te vinden:

Een heerlijk potje van Michiel!
Een heerlijk potje van Michiel!

Michiel speelde een alleraardigste partij en komt daarmee op een prima plusscore dit seizoen! Uit de opening wisten beide spelers niet heel veel te bereiken en al snel werden alle zware stukken geruild alsmede een paar lichte. Een snelle remise zou je denken, maar Michiel, die als enige een loper had, ging er toen goed voor zitten en begon langzaam maar zeker zijn tegenstander op Carlsen-achtige wijze te pijnigen. Kleine plaagstootjes hier, kleine plaagstootjes daar, en plotseling was daar een pionwinst. Hij raakte wel zijn loper kwijt, maar in het pionneneindspel met allebei een paard en een pluspion voor zwart, liet Michiel uitstekend zien dat dit zeer kansrijk is. OK, het werd niet overal foutloos gespeeld door beide heren, in tegenstelling tot Carlsen, maar het resultaat was hetzelfde… een heerlijke 0-1!

Na de wedstrijd vernamen we dat de concurrentie flinke averij had opgelopen en we ongedeeld 1ste stonden! Reden tot een klein feestje en met wat mannen van de andere externe teams zijn we nog lekker gaan na-analyseren (zie foto hieronder) eten en drinken.

Gezellig naschaken in cafe Le Temps Perdu!
Gezellig naschaken in cafe Le Temps Perdu!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar