Lente in de Boll The Only Way To Play

Ronde 7 van de KNSB competitie stond zaterdag 19 maart op het programma. De teamcaptain stuurde getrouw zijn vragenlijstje rond wie er wel en wie er niet kon meespelen in de thuiswedstrijd tegen Eindhoven I. Alleen Peter moest afzeggen, 25 jaar getrouwd. Dat  is inderdaad een goede reden om een schaakmiddag voor één keer af te zeggen, proficiat Peter! Daar Dubbelschaak I nog in zwaar weer verkeert is in overleg besloten om Michiel op te trommelen. Het tweede van Dubbelschaak bleef daardoor beroofd van een topspeler en had ook zo haar bezettingsproblemen maar was ‘veilig’. Heren van het tweede, bedankt hiervoor!

Op papier konden we dus een sterk team opstellen.  Dit moest ook wel want tegenstander Eindhoven I, op rating de nummer 1 in onze poule, heeft het dit seizoen bijzonder zwaar. Dit team dat toch jaren soepeltjes meedraaide in de top van de eerste klasse is op onverklaarbare wijze op de laatste plaats in klasse 2D beland. Met meerdere titelhouders in de gelederen en een gemiddelde rating van 2161 dreigt de derde klasse, onvoorstelbaar!

Dubbelschaak I daarentegen heeft de lente in de bol , Phil de bosmarmot heeft zijn schaduw niet meer gezien nadat hij ontwaakt is uit zijn winterslaap tijdens de wedstrijd tegen Landau Axel. Daar hebben we nog wat te weinig gekregen maar de wedstrijden tegen HWP Sas van Gent en Venlo gingen voorspoedig en was het volop lente.

Met die spirit reed ik vanuit Zuid Limburg richting Boxtel. Blind Melon brulde No Rain door mijn kleine speakertjes en de toon was gezet, lekker frivool schaken, een offertje hier en daar moeten we niet schuwen!

De rest van het team kwam ook redelijk fris over, weinig last van zenuwen zo kwam het bij mij over. Wel hadden wat spelers last van kwaaltjes. Michel, die zijn kromme spel aan het begin van het seizoen toewijdde aan zijn kromme o-benen heeft deze chirurgisch recht laten zetten. Schaken ging daarna inderdaad beter maar zijn voeten moeten nog wennen aan de nieuwe positie.  Guido had een griepje onder de leden, gewapend met een doos paracetamolletjes volbracht hij een Sjarapovaatje en kwam toch opdagen, hulde!

The Paracetemol-guy!
The Paracetemol-guy!

Eindhoven kwam sterk opdagen, twee FMs, een IM, een WGM en enkele sterkere amateurs moesten de punten tegen de Dubbelschakers binnenslepen. Tegen deze 2176 elo kon Dubbelschaak 2119 opstellen, toch bijna 60 punten minder per bord. Niet getreurd, we hebben immers de wind mee en dat mag niet onderschat worden!

Zowel Eindhoven en Dubbelschaak hadden een redelijk normale opstelling gekozen. Op de topborden werden de e-boards ingezet. Hier acteerden Bas van de Plassche tegen Job de Lange op bord één en Brent Burg tegen Luuk van Kooten op bord twee. Op bord drie speelde Frans Kuipers tegen Rob van Meurs. Ik speelde op bord vier tegen Mykola Pechenizkiy, bord vijf werd gevuld door de jongelingen van beide teams, Ankit Majhi tegen Martien van der Meijden.

Bord zes Michel van der Stee tegen Erika Sziva, bord zeven Jos Sutmuller tegen Guido Jansen en op het laatste bord Michiel Luijpen tegen Alessandro di Bucchianico.

In de openingsfase was er weinig vuurwerk op de borden te zien. Zelf wilde ik wat frivools spelen en had een Frans gambiet op het bord gebracht wat mijn tegenstander veel tijd kostte. Michel kwam prettig uit de opening met name door een onbedoelde voorbereiding. Michel volgt namelijk het gebeuren in Moskou met groot interesse en daar schijnt een partij geweest te zijn waarin het Koningsindisch aangepakt werd. Dit kwam nu juist ook op het bord bij hem. Normaal kijkt Michel, naar eigen zeggen, na een zet of tien tegen een ruïne aan maar vandaag was alles nog paletti. Brent kreeg een egelstelling tegen en beide spelers speelden rustig hun stukken naar de juiste plekken, licht voordeeltje wit. Een Spanjaard op het laatste bord. Wat er precies op het bord Van Jos-Guido gebeurde is mij niet geheel duidelijk. Zwart kwam namelijk al vrij snel met voordeel uit de opening. Zal wel de paracetamolletjes zijn geweest waardoor hij waarschijnlijk twee zetten achter elkaar heeft gedaan. Martien kreeg het wat zwaar en kwam onder tijddruk te staan. Frans en Rob speelden redelijk vlot, wellicht nog bekend bij beide spelers. Bas-Job ook weinig aan de hand.

Daarna werd het op mijn bord ook wat onduidelijker en ben ik het zicht op de rest wat kwijt geraakt. Volgens mij was Frans-Rob als eerste klaar, de vrede werd daar getekend.

Rob maakt een solide remise tegen een oud Nederlands kampioen!
Rob maakt een solide remise tegen een oud Nederlands kampioen!

Niet al te lang later gevolgd door Michiel en Alessandro, ook remise. Op dat moment nog steeds licht voordeel voor Brent, Bas zat wat te duwen tegen Job, Martien staat duidelijk minder, Guido staat duidelijk beter, de rest onduidelijk. Ik had ondertussen mijn gambietpion teruggewonnen en mijn tegenstander kreeg tijdnood en bood remise aan. Na overleg gepleegd te hebben met de team captain en Michel besloot ik hun advies in de wind te slaan en remise aan te nemen. Ik denk nog steeds terecht, wit had geen voordeel meer en had de mindere pionnenstructuur. Als straf voor deze onbesuisde actie werd ik de ‘vrijwillig gekozen’ verslaggever.

Tussenstand 1,5 – 1,5.

Guido duwt door en wint fraai, kwam ook geen moment te laat want de paracetamolletjes waren op. Mooi Guido! Hieronder de partij met analyse van The Paracetmol-guy himself.

Brent is het zat en gaat de egel met grof geschut te lijf, twee stukoffers vliegen het aangeschoten diertje om de oren. De gebroken stekels bieden weinig bescherming meer en de overgebleven stukken van wit werken goed samen en brengen de vis op het droge, mooie pot Brent! Hieronder de partij met een korte analyse van Brent.

Daarvoor had Michel ook al zijn partij tot winst gebracht, blijkbaar herleven oude tijden voor Michel, hij speelt fris en heeft nu 2,5 uit de laatste 3 potjes tegen goede tegenstanders.

Afzwemmen B Ben 070
Michel boekte zijn eerste overwinning op een grootmeester!

Als het recht maken van kromme benen zo’n goed schaakresultaat tot gevolg heeft is het wellicht verstandig te stoppen met  roken. Niet voor je gezondheid maar meer voor ons je teamgenoten, rijg die punten maar aaneen!

4,5 – 1,5! Wederom een uitstekend resultaat voor Dubbelschaak I, beide laatste partijen staan ondertussen ook gelijk. Martien heeft zijn rug gerecht en ergens zijn pion terug gewonnen waarna een remise eindspel is ontstaan.

5 – 2.

Bas heeft een pion gewonnen maar de pionnen van beide spelers staan op de koningsvleugel en in een toreneindspel is dat lastig winnen. Daar het voor Eindhoven wel erg somber wordt probeert Bas het nog een kleine 90 zetten lang immers bordpunten kunnen belangrijk zijn.

Job houdt de sterke Bas van de Plassche keurig op remise!
Job houdt de sterke Bas van de Plassche keurig op remise!

Job weet echter zeer goed hoe je dit soort eindspelen moet aanpakken en maakt zonder veel moeite remise.

team1_uitslagen

5,5 – 2,5.

Daar ik toch graag onze vrienden uit Eindhoven in 2D wil blijven zien acteren hoop ik dat ze niet gaan degraderen. Ze hebben nog kansen maar moeten nu toch echt gaan scoren. Om hierbij te helpen zal ik wat van het geheim van Dubbelschaak delen.

Zorg dat je de lente in de bol krijgt en speel frivool, weg met dat geschuif! Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en hoe breek je de ban? Motiveren die spelers zeg ik, geen strafkamp maar de disco in: hierbij een muzikaal paracetamolletje, keihard draaien net als ik tijdens de nachtelijke terugreis, zonnebril op, raampje open, armpje eruit, de uitlaatgassen ruiken zelfs naar bloempjes:

Het is zomer.

Door Camiel Peerlings

team1_r7

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar