Keiharde nederlaag tegen oude bekende Stein, nu Zuid Limburg 2, stort Dubbelschaak in zwart gat.

Deze keer zijn daar geen foto’s van.

We hadden wat geschoven met de opstelling in de hoop de tegenstander te verrassen maar zij waren op hetzelfde idee gekomen. Hun 2200+ spelers zaten op bord 2,3 en 7,8!

Michel was zwaar geblesseerd (slijmbeursontsteking in zijn ‘speelarm’). Het uitvoeren van de zetten was pijnlijk. Vandaar dat hij besloot het leed maar vrij kort te laten duren. Met een zwarte loper op d6 en een witte op h2 speelde hij e5. Na Dg3 stond de zwarte loper echter indirect in ofwel pion e5 stond gepend. Daardoor verloor hij even later pion e5 en de partij. Als hij echter eerst op h2 had geruild gevolgd door e4 en f5 had hij een prima stelling gehad.

Job speelde weer een goede partij. 6 uit 8 is echt een uitstekende score! De rest kan daar alleen maar van dromen. Na een aantal zetten had hij dezelfde stelling als afgelopen dinsdag tegen Martien in de interne competitie. De zwartspeler (rating dik 2300) speelde wel een stukje sterker. Job gaf echter geen krimp en wist, volgens mij vrij soepel, een halfje binnen te halen.

Brent speelde de spectaculairste partij van de dag. Stukken ontwikkelen in de opening hoorde daar niet bij. Via een tiental pionzetten ging hij op jacht naar stukwinst. Dat lukte niet en toen speelde hij Kf7 als zijn eerste ontwikkelingszet!!

Even later stond het wonderwel gelijk en uiteindelijk werd het, na een tijdnoodduel, remise. Razend ingewikkeld. Analyse moet uitwijzen of een van de twee had kunnen winnen.

Peter speelde met zwart een degelijke partij. Wit pakte het rustig aan. Misschien hopend op een foutje van Peter. Maar dat kwam er niet. Peter ging stug door maar ook wit vergaloppeerde zich niet. Een evenwichtige remise.

Wil speelde ook behoorlijk. Zwart koos de aanval op de koningsvleugel en wit had wat druk op de damevleugel met een sterk paard op a5. Op een gegeven moment deed hij echter de achteruitzet Pb3 omdat hij niks beter zag, om een dreigende aanval op d4 te neutraliseren. Een andere achteruitzet Ld1 met idee La4 (niet gezien) was goed geweest voor een plusje. Kort daarna werd, wat vroeg, remise overeengekomen.

Guido zat weggestopt in een hoek van de speelzaal waardoor ik weinig van zijn partij heb gezien. Hij stond wel aardig, niet slechter en ging vol voor de winst. Te prijzen want iemand moest dat doen! Hoe het gegaan is weet ik niet maar hij ging te ver. 2 pionnen minder in een (toren)eindspel bleek teveel van het goede.

Martien kwam lekker uit de opening. Hij stond optisch in ieder geval prima. Naar eigen zeggen wist hij vervolgens echter geen goed plan te verzinnen. Zijn ervaren tegenstander kwam wel met een aantal sterke zetten op de proppen. En opeens stond hij gewonnen. In de analyse achteraf wisten wij het spel van Martien ook niet echt te verbeteren. Wellicht stond hij dus nooit lekker?

Rob verloor helaas vrij kansloos. Geen schande tegen één van de sterkste Limburgers. Onze TL zit in een schaakdip. Daarom sturen we hem voor 11 mei, op kosten van de club, nog op trainingskamp naar zijn vrienden van Ajax. Daar spat de spelvreugde er immers vanaf. Dat zal hem vast helpen het plezier weer terug te vinden.

Eerlijk gezegd hadden we nergens zicht op een overwinning. Vier schamele remises, daar moeten we het mee doen.

We hebben een matig seizoen. 1 speler doet het uitstekend, 3 behoorlijk en 4 matig tot slecht. Andere jaren wisten invallers ons nog wel eens te redden maar dat zit dit seizoen ook niet mee. Dan wordt het moeilijk.

Alleen een ruime overwinning in de laatste ronde geeft ons nog kans uit het zwarte gat te kruipen. Kan dat eigenlijk wel?

Het is in ieder geval onze laatste kans om dit seizoen één keer boven ons zelf uit te stijgen. Anders gaan we het weer eens in de 3e klasse proberen. Geen ramp maar liever niet natuurlijk.

De nederlaag werd met lekker (het kenmerk van de nieuwe kaart bij Rembrandt 😉) eten en flink wat biertjes weggespoeld. Dat hielp.

Wil van Lankveld.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar