Glansrijke overwinning Dubbelschaak op Veldhoven

Na een degradatie vorig seizoen uit de 2de klasse KNSB werd verwacht dat de Dubbelschakers eindelijk weer eens wat aan hun zelfvertrouwen konden gaan werken. Immers,in die 2de klasse is de gemiddelde tegenstander toch beduidend sterker dan een klasse lager.

Nu zijn we alweer over de helft van het competitie seizoen in de 3de klasse en wat blijkt? De Dubbelschakers hebben hun vorm nog bepaald niet terug. Sterker nog, Dubbelschaaks clubkampioen, rots in de branding, vele jaren topscoorder van team 1, Job, had tot aan deze ronde slechts 1 uit 4 met een tpr van ergens in de 1800. En onze teamcaptain Rob is met zijn rating voor het eerst dat ik me kan herinneren negatief door de 2000 grens gegaan… Ook de andere Dubbelschakers scoorden gemiddeld niet bijzonder wat ertoe leidde dat de meeste matches wel gewonnen werden, maar met de hakken over de sloot en vaak zelfs met een mazzeltje hier en daar.

Afgelopen zaterdag was van de slechte vorm weinig te merken. Immers, we wonnen overtuigend met 5,5 – 0,5! De snelle rekenaar ziet direct dat dit samen nog geen 8 is. Hoe dit zit?

Part I

Omdat 2 Dubbelschakers besloten in januari in Gibraltar mee te spelen met het open toernooi aldaar waren zij verhinderd voor deze externe ronde. Gelukkig was Veldhoven bereid mee te weken met het vooruitspelen van deze wedstrijden. En toeval of niet… de kopmannen van beide teams troffen elkaar. Het werd echter een erg eenzijdige partij. Alan van der Heijden kwam er niet aan te pas tegen Job, die zo vlak voor het sterke internationale toernooi wellicht weer langzaam terug in vorm begint te geraken? Zie hieronder zijn blik op de partij!

De andere partij ging tussen Guido (zwart) en Huub Schenning. Van deze partij heb ik weinig meer gehoord, behalve dan dat Guido het in het eindspel behoorlijk moest keepen en het uiteindelijk net niet wist te redden. Een gelijkspel dus in de voorronde!

Part II

Op de zaterdag was het krachtverschil tussen de teams echter wel daar. Er werd een 5,5-0,5 eindstond genoteerd wat het tot een totaal van 6,5-1,5 maakte.

Wat eigenlijk vooral opviel is dat de openingskennis bij de Veldhovenaren voor verbetering vatbaar is. Op de meeste borden bleken de mannen al zo rond zet 5 out-of-book te zijn. Nu zijn de Dubbelschakers ook geen theoriebeesten, maar zij waren in de opening duidelijk de betere.

Een mooi voorbeeld hiervan was de eerste partij die deze dag klaar was. Dat was mijn eigen pot tegen Frans Wolferink. Na 14 zetten was de volgende niet alledaagse stelling ontstaan:

Een te snel spelende Frans begeeft zich op glad eis, nadat hij via een schaak nu 14. De5 toeliet. Er dreigt een vork op c7 alsmede wat op g7. Als zwart kort zou rokeren is h6! direct uit. Frans speelde hier het interessante 14. ..,Pc6!? waarna ik behoorlijk lang uittrok voor mijn volgende zetten. Het is immers zo aantrekkelijk om 15. Pxc7+ te spelen. Maar wat na 15 .., Kd7 16. Lxc6, Kxc6! ? Mijn evaluatie blijkt prima te kloppen, zwart staat minimaal gelijk en daarom zal wit zich in moeten gaan laten met een eeuwig schaak wat uit die stelling redelijk geforceerd kan worden. Daarom toch voor 15. Dxg7 gekozen gevolgd door 15. .., Kd7, d3!! Dat is dan best een fraai zetje al zeg ik het zelf. Frans bleef het vervolgens te snel spelen, rekende de zaken niet door en zag zichzelf gedwongen om 4 zetten later op te geven in onderstaande stelling:

Er dreigt zowel bxc7+ als Dg4+ met materiaalwinst. Zwart kan nog 19. .., Dxd3+ proberen, maar na 20. Le2 staan direct of indirect al zijn stukken in.

Teamcaptain Rob was daarna klaar. Hij won ook in rond de 20 zetten nadat zijn tegenstander Theo van de Meerakker een toch niet onaardig pionoffer speelde in de opening. Na 14 zetten was onderstaande stelling ontstaan.

Wit besloot hier zijn pion achterstand om te buigen in een pion voorsprong. 15. Lxa7, Ld6 16. Dxg7. Dat dit een riskante onderneming bleek wel uit het vervolg. Nog geen 4 zetten later was het al feitelijk over en sluiten nadat wit in onderstaande stelling zojuist het verliezende 20. Da4 speelde.

Na 20. ..,Dg7! kan wit alleen het mat dekken via 21. g3, maar dan wordt de witte pionnenstructuur verbrijzeld via 21. ..,Pxe3. Het zwarte h4 wat erna volgt is dodelijk en de partij duurde ook niet lang meer.

De volgende winstpartij werd behaald door Michel die het knap lastig had tegen Hans Brave. Tegen de Modern Defence pakte Hans het met wit niet bijster creatief aan en Michel kwam zonder problemen uit de opening. Een voordeel wist hij echter niet te bereiken. Sterker nog, in onderstaande stelling bereikte wit na 25. Pe4! een serieus voordeel.

Michel sloeg brutaal de pion met 25. .., Dxc2, maar had toch serieus een zware pijp gerookt als wit zijn plan had doorgezet met 26. Pd6. Bijzonder genoeg is het paard door nooit terecht gekomen. Het werd naar f6 gemanoeuvreerd, maar in onderstaande stelling werd door wit een taktiek gemist met 32. Df4? Ziet u het lek?

Uiteraard gaat het nu mis na 32. ..,Txf2 33. Dxf2, Dxe5+ met stukverlies. Een gelukkige overwinning!

Een ander voorbeeld van een wat onhandig gespeelde opening was in de partij van Brent tegen Fred van Empel. Kijk eens naar de stelling na 15 zetten:

Die paarden op de h-lijn, en dan vooral die in de hoek. Dat kan toch niet de bedoeling zijn… En ook de loper die naar d7 ontwikkeld is, is niet geheel logisch. Niet gek dus dat Brent een dikke plus heeft en hij wist dit langzaam maar zeker uit te breiden. Zwart staat immers te passief om fatsoenlijk tegenspel te creëren. Brent wist er een mooi einde aan te maken in onderstaande stelling:

Er volgde 39. Pxe6, Dxg3 40. Pxd8! Fred stond sportief mat toe door op h2 te slaan. Hoe dat mat volgt laat ik door de lezer zelf berekenen!

De gekste partij van de dag werd zonder meer gespeeld door invaller Niels # die inval voor de met een griep gevelde voorzitter van Dubbelschaak, Wil. Aan creativiteit doorgaans geen gebrek bij Niels, maar nu was het toch wel zijn tegenstander die voor het spektakel zorgde door de zogenaamde Dragondorf, zoals Brent het noemde, te spelen. Het is een mengelmoes van de Siciliaanse Draak en de Najdorf. In onderstaande stelling zag Niels zich gedwongen zijn dame weg te trekken vanwege de dreiging ..,Pc4 en speelde daarom 16. Df2. Zijn tegenstander Rob van de Voort twijfelde geen moment en speelde ijzersterk het thematische kwaloffer op c3:

Engines zijn nooit zo onder de indruk van dit soort offers en geven Niels nog het voordeel. In eerste instantie dan, want een paar zetten later was het volgens mijn Komodo alweer in evenwicht en vanaf zet 24 kwam zwart toch serieus in het voordeel. Een van de mogelijkheden voor Rob om zijn voordeel serieus uit te bouwen kwam in de volgende stelling:

Hier was 27. ..,bxc3 toch wel zo sterk geweest. Wit is gedwongen een kwal terug te geven met 28. Txc3, maar na 28. ..,Pxc3 29. Txc3, Lc6 staat het materieel gelijk, maar blijft zwart een gevaarlijke aanval over de b-lijn houden. De engines geven zelfs winnend voordeel! Het op een na vervelendste moment voor Rob zal de volgende stelling zijn. Hij kan hier (zwart aan zet dus) direct materiaal winnen:

Maar het slaan op e2 gevolg door een vork op c3 werd door beide spelers gemist. Tot 2x toe zelfs, want via zetherhaling ontstond dezelfde stelling 2 zetten later weer. Maar nee, het was niet aan Rob besteed deze avond. Enkele zetten later krijgt Niels in onderstaande stelling zelfs de winst in de schoot geworpen:

Niels heeft zojuist 38. Dd4 gespeeld. Zwart dacht het mat op h8 prima onder controle te hebben en speelde 38. ..,Dc7. Maar in plaats van dat de toren naar h8 gaat zet Niels zeer fijntjes zijn dame op dat veld. Biertje dan maar?

De laatste die klaar was, was Peter. En een simpele optelsom laat jullie al weten dat deze partij in remise is geëindigd. Het werd een wisselvallige partij waarin Peter goed uit de opening kwam, maar zich vanaf de diagramstelling in het nadeel zag komen:

Zijn tegenstander Tim van Hellemont speelde hier namelijk het sterke 33. Te5! Peter nam het kwaloffer aan met 33. ..,Lxe5, maar was wellicht beter af door het te weigeren en bijvoorbeeld 33. ..,Da2 te spelen. Nu stond wit 2 zetten later huizenhoog gewonnen als hij in de volgende stelling maar 36. exd6! had gespeeld.

Immers, na 36. ..,Dxe2 37. h6+ Kg8 38. d7 zijn de problemen te groot geworden voor zwart. Wit verspeelde echter zijn gewonnen stelling door 3 mindere zetten achter elkaar te spelen waarna het direct remise werd.

Een paar gelukjes op het einde, maar desalniettemin een verdiende overwinning! Tot onze schrik zagen we dat de koploper WLC had verloren en we nu zelfs gedeeld eerste staan! Oei, het zal toch niet gaan gebeuren…..????

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar