Dubbelschaak wint van koploper Venlo!

Proloog.

 Kansloos.

 Het was mijn eerste uitreis met de hooligans. Op de terugweg zat daar een hooligan helemaal uitgewoond. Stoned, dronken en ook nog pillen. Het zal toch niet gebeuren dat die jongen mijn zelf geregelde trein onderkotst? Ik ga maar eens een praatje met hem maken. Wat bleek? De man was hoog opgeleid, had gewoon een baan. In plaats van op vakantie, was dit zijn ontspanning. Om de week losgaan. Plantebakken omkeren, een beetje schelden. Dat was zijn manier om het leven aan te kunnen. Kansloos?

De wedstrijd tegen Venlo begon voor mij al niet onder een goed gesternte. Werk was zwaar deze week. Waarom deed ik dat ook al weer? Wat is ook al weer leuk aan elk moment een klap te kunnen verwachten? Het werk leek deze week op werk, heel lang geleden, met de hooligans. Uitzichtloos. Kansloze jongeren.

Dit was ongeveer ook het uitgangspunt van onze wedstrijd tegen koploper Venlo. Alleen zijn wij natuurlijk al lang geen jongeren meer. Niemand, en zeker wijzelf niet, gaven vooraf het team van Dubbelschaak enige kans.

Misschien nog wel als Camiel die vooruit had gespeeld een punt, of misschien een halfje had meegepikt. Maar die was al vooruit kansloos van het bord gezet. Misschien hadden we nog wel een kansje gehad als onze clubkampioen Job gewoon mee had kunnen doen. Maar neen, die was in Azie op zoek naar schaakborden met perfecte afmetingen. Heel misschien nog als Michiel als onze vaste invaller mee had kunnen doen. Heel misschien hadden we dan nog een kansje gehad. De griepgolf nam onze laatste hoop weg.

Zelf had ik nog het idee om dan maar met 7 man aan te treden, deze wedstrijd weg te geven en zo in ieder geval ons 2e nog wat kansen op een overwinning te geven. Maar neen. In alle wijsheid besloot onze teamleider er voor te gaan.

Voor het vertrek bleek ikzelf op een verkeerde plaats te staan. Teamleider Martien was te druk bezig met het kopen van een nieuwe auto en kwam gewoon helemaal maar te laat. En dat terwijl hij Brent en Rob nog op moest halen.

Neen, dat ging het duidelijk niet worden vandaag.

Hoofdstuk 1.

 Het gaat zoals verwacht.

 Treinreis naar vvv. Het seizoen vorderde gestaag. Elke week 2 wedstrijden. Elke wedstrijd gebeurde er wel iets vreemds. De uitwedstrijd naar vvv was ook wel weer bijzonder. Ik moest hier aan denken toen we op hezelfde terrein moesten spelen. Vlak naast de Koel. Mooie ambiance. Keurige treinreis. Een beetje aangeschoten allemaal. De fouillering bleek zoals vaker een geweldige wassen neus. Geen waterpijp in de trein dit keer. Maar iedereen mocht wel eigen drinken meenemen. Vooraf was er nog wel afgesproken dat de dop nog dicht moest zijn. Maar een beetje hooligan is natuurlijk niet zo dom. Met een klein spuitje werd elke cola een zware rum-cola. En de sigaretten bevatten allemaal iets meer bestanddelen dan alleen de toegestane shag. Buiten de trein stond keurig een cordonnetje ME op ons te wachten. Daar trokken de hooligans zich natuurlijk niets van aan. In plaats van met het cordon mee naar het stadion te lopen, gingen zo over de treinrails. Zo kon je blijkbaar ook heel dicht bij het stadion komen. Was een mooi gezicht. De hooligans over de treinbaan, de ME die wel riep dat dat niet mocht, maar niet ingreep. Is dat nu hooliganhumor?

Zelf speelde ik op bord 1 een soort betonschaak. Geen manier om van een ratingkanjer te winnen, natuurlijk. Het staat gelijk, maar dat is geen enkele garantie op succes. De meer dan 200 ratingpunten meer, zullen uiteindelijk wel ergens de doorslag gaan geven.

Peter had zich keurig voorbereid. Maar op de verkeerde tegenstanders. En alleen op 1. e4. En ja hoor, verrassende opstelling en Peter kreeg 1. d4 tegen. Tja, het zal verkeren.

Op bord 3 komt Wil prima uit de opening. Maar dat zijn we wel gewend. Tegenstander staat nog wel overeind. En is wel erg veel beter.

20160213_150412

Bord 4 is dus leeg. Dat is toch wel vervelend aan het vooruitspelen. Vooruitspelen is prima, maar bij verlies, sta je de hele dag toch gewoon een punt achter.

Op bord 5 lijkt er een gelijke en evenwichtige stelling op het bord. Michel staat iets beter, maar veel lijkt het niet.

Onze topscoorder Brent was tactisch op bord 6 gaan zitten. Onderdeel van het “masterplan” van de teamleider. Al 2 seizoenen extern ongeslagen, rustig op weg naar de 2300, en dan op bord 6. Dat kan toch niet misgaan? De druk leek voor Brent eindelijk te groot. In plaats van op winst te spelen, leek hij meer bereid om alleen maar met vuur te spelen. Uiteindelijk moet ik toch wel een keer gaan verliezen? Wie de volgende stelling ziet, weet dat Brent bijna gefelictiteerd kan worden. Je briljante serie is voorbij. Je kan weer lekker opnieuw beginnen. En de droom van 2300 weer rustig na gaan jagen, maar niet vandaag. Helaas.

brent
De laatste zet van Brent, ..,f4, werd krachtig beantwoord met Ph4! +2.5 zegt de PC.

Onze teamleider zelf zat op bord 7 en zei na afloop dat hij na de 1e zet al minder stond (ja, wie speelt er nu ook 1. d4?) en daarna werd het alleen maar erger. Na 10 zetten had Martien met wit een vervelende stelling en ook nog maar 10 minuten op de klok. Over kansen gesproken. …

En dan hadden we natuurlijk nog Rob op 8. De vorige ronde een erg sterke overwinning op bord 1 en dan nu lekker op 8 om de externe score wat op te poetsen.

20160213_160423

Tegenstander speelt helaas erg sterk. Gewoon positioneel. Na de opening, toch meestal een van de sterkere punten van Rob, stond de volgende stelling op het bord;

rob

Hoe noemen we zo’n ding op b7 ook al weer? Potlood? Verhoogde pion? Kansloos. Tegenstander heeft alle kansen, speelt eigenlijk gewoon met een stuk meer.

Eerste prognose; 7-1 nederlaag (Peter en Michel maken denk ik wel remise.)

Hoofdstuk 2.

Vreemde gebeurtenissen.

In het stadion heb je altijd een speciaal uitvak. Eigenlijk is dat best wel raar. Ooit in Amerika naar een sportwedstrijd geweest? Iedereen gezellig met elkaar in het stadion. Samen naar de picknick. Samen genieten van het hele programma er omheen. Neen, niet bij het voetbal. Is toch wel vreemd. In het uitvak stond een chemisch toilet. Want er werd verbouwd en iedereen moest toch naar de wc kunnen? Ach er zal vast een idee achter zijn geweest. De hooligans zagen natuurlijk hun kans om er een feestje van te maken. Met zijn allen duwden ze mij in de wc en sleurden het ding helemaal naar boven. En dan met mij erin van boven naar beneden duwen. Dat is zeker ook weer hooliganhumor?

Na zo’n 2,5 uur spelen gebeurde er iets geks. Zowel op bord 6 als op bord 7 kregen we een remiseaanbod. De tegenstanders hadden dit achteraf niet met de teamleider of elkaar afgesproken. Maar hoe kwamen ze erop? Toegegeven, Brent stond inmiddels niet verloren meer (wat op zich al een hele prestatie van de tegenstander was) en Martien stond ook redelijk gelijk (los van het uur achterstand op de klok dan).

Gezien de prognose mochten beide Dubbelschakers het aanbod natuurlijk niet aannemen. Maar toch deden ze dat allebei redelijk snel. Berusting?

Zelf kreeg ik een half uur later hetzelfde aanbod. Ik twijfelde nog wel even. Niet aan de stelling op het bord of de kwaliteiten van mijn tegenstander. Maar eigenlijk stond ik gelijk, dus waarom zou ik niet kunnen winnen. Ook berusting bij mij. Remise betekent toch vroeg bier. De wedstrijd zou toch niet zo lang meer duren.

Heel vreemd allemaal.

Ondertussen waren er overal wat zetten gedaan, maar waren onze kansen niet echt groter geworden. De loper van Rob was inmiddels gewoon zielig (-3 ofzo, misschien nog meer, het ding stond alleen maar in de weg). Het voordeel van Wil was verdwenen, Michel stond een pion voor, maar de stelling leek nog steeds gelijk, alleen Peter stond op winst.

20160213_150419

Tweede prognose 4,5 – 3,5 nederlaag.

Tijd voor een grote wandeling. Ik ben naar een uitlooptraining van VVV gaan kijken. We speelden bij het complex van deze vereniging. Wat een geweldig stadion is dat toch. Het enige in Nederland wat, denk ik, op een berg ligt. Wisten jullie dat de spelers naar het veld een bergafdaling moeten maken? Kleedkamers liggen ver boven het veld. Zelf zou ik na de warming up, heen en weer naar het veld, tegenwoordig al doodmoe zijn. Ik kan me nog herinneren dat indertijd 1 van onze spelers geblesseerd raakte en door de verzorgers ondersteund de berg op naar de kleedkamers moest afleggen. En dat op zijn teenslippers. Dat waren nog eens tijden. Grappig. Het was wel tekenend voor de wedstrijd dat ik tijd had voor deze wandelingen en gedachten aan vroeger.

Hoofdstuk 3.

Een lichtpuntje.

Op zich waren de meeste hooligans niet eens slechte mensen. Een beetje wereldvreemd en toch ook wel triest. Het is ook best lastig om te overleven in de wereld. Wij schakers kunnen ons terugtrekken in onze wereld. Maar hooligans moeten van alles in de samenleving doen. En dat terwijl de meesten natuurlijk een EQ van een pinda hebben. Na een  jaar of twee, had ik wat waardering bij enkele hooligans opgebouwd. Tijd om te oogsten. Ik had het plan opgevat om een cursus sociale vaardigheden te geven. Zelf training gedaan. Maar sociale vaardigheden kon de cursus natuurlijk niet genoemd worden. Dat is niet stoer. Een beetje bijdehand noemde ik de cursus versieren. Dat werkte wel. Er kwamen meer dan 10 hooligans per keer op af. Wat moet je doen als je een meisje wilt versieren?Aankijken? Luisteren?Niet de hele tijd dronken zijn? Het was allemaal maar raar. Na een half jaar kwam een hooligan naar mij toe. Hij was bij het stadion gecontroleerd en had geen kaartje mee. In plaats van een grote bek te gaan bekken en uiteindelijk met geweld de toegang poberen te forceren, was hij naar een steward gegaan, had rustig de situatie uitgelegd en was zonder geweld en met een goede stemming toch binnen gelaten. Mooi lichtpuntje. Hooligan en samenleving gered?

Terug in de speelzaal smaakte het bier prima. Naar de stellingen kijken, was niet zo spannend. Eigenlijk was er niets gebeurd. Oh ja wel een beetje. Rob had 2 pionnen weggeven om zijn loper weer wat ruimte te geven. De stelling was nu dus wel weer een beetje gelijk (op die 2 pionnen na). Peter had inmiddels een stuk meer en ging winnen. Michel leek soms te gaan winnen, maar objectief zal die stelling wel heel lang gelijk zijn geweest. Wil leek een remise eindspel te hebben, pion minder, maar dat was een dubbelpion dus zou zomaar kunnen.

Peter wint. Held van de dag. Mooie partij. Zonder voorbereiding met zwart direct ervoor gaan. En het eindspel keurig afgemaakt.

Toch leuk dat we hier in ieder geval 1 winstpartij halen. Dat hadden we niet verwacht. Aan de prognose verandert het helaas niet veel.

Op zich prima natuurlijk. Gezien onze kansloze missie. Toch nog wat bordpunten meegepikt tegen een kampioenskandidaat. Goed gedaan mannen, er is nog hoop.

Prognose blijft 4,5 – 3,5 verlies.

Epiloog.

Natuurlijk hebben wij gewonnen.

Wil werd 1 van de helden van de dag. Gewoon remise maken tegen een tegenstander met ongeveer 400 elo punten meer. Dat kan niet iedereen van ons zeggen. Wat bleef die Wil mooi rustig. Super knap.

Bij Michel gebeurde van alles. Pionnen werden weggeven, notatie bijgewerkt, remise aanbod geweigerd, maar uiteindelijk was het evenwicht in deze partij misschien wel nooit ver weg geweest?

20160213_150425

We hebben dus gewonnen. Dat er enkelen van ons aan de stelling van Rob hebben getwijfeld is toch wel vreemd. Optisch leek die loper van b7 natuurlijk niet zo goed, maar het is misschien wel tekenend voor ons gebrek aan talent dat we de latente dreiging van die loper niet hadden opgemerkt. Eigenlijk was het wel simpel. Als dat ding eenmaal vrij zou komen, was de partij over. Carlsen zou dat natuurlijk direct hebben onderkend.

rob2

Rob speelt hier met zijn superloper (hoezo werd ik eerder een potlood genoemd?)

52.. Lg4-f5! 53. De4-f3 Df2-e1+ 54. Kc3-b2 De1xb4+ 55. Pd4-b3 Lf5-e6! 56. Ta7-b7? Tc8-a8! 57. Df3-c3 Ta8-a2+!
0-1.

Door Guido Jansen

uitslagen team1

stand team1

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar