Dubbelschaak verliest van Dordrecht

Het zit Dubbelschaak vooralsnog niet mee in de 2de klasse van de KNSB. Werd vorige wedstrijd onnodig verloren van HMC, deze keer stond er op het eind van de middag 3-5 op het scorebord en daarmee had ook Dordrecht als tegenstander niets te klagen. In het algemeen worden de partijen prima opgebouwd, maar raakt de concentratie wat verloren naarmate de partij vordert.

Er wordt natuurlijk al gefilosofeerd waar dit nu aan kan liggen en een veel gehoord argument is dat verschillende Dubbelschakers te weinig schaken. Wel… zelf denk ik dat het misschien aan de conditie ligt. Daarom stel ik voor dat we met het eerste team wekelijks gaan hardlopen met als streven op aan het eind van het seizoen de 10 km binnen het uur afgelegd te hebben. Dat moet zich wel vertalen in betere prestaties achter het schaakbord. Wie doen mee?

Zoals gezegd had Dordrecht over de einduitslag weinig te klagen, en dan is het niet gek dat na een paar uur spelen het er allemaal erg prettig uitzag voor Dubbelschaak. Guido kreeg als taak mee om op bord 8 met wit voor een punt te zorgen en dat deed hij met speels gemak. En dat was het echt, want zijn tegenstander trapte in een zeer bekende openingsval die een vol stuk kost. Guido kent dit valletje als zijn broekzak, want hij heeft het al meerdere malen op het bord gehad, al zal het merendeel wel in snelschaakpotjes zijn gebeurd. Het was dat zijn tegenstander nog geen zin had na 15 minuten spelen op te geven, maar het was echt niet nodig geweest de partij nog 3 uur te laten duren met uiteindelijk hetzelfde resultaat.

Een andere redelijk gemakkelijke overwinning werd geboekt door Camiel op bord 6.

Een prachtige overwinning werd door Camiel geboekt
Een prachtige overwinning werd door Camiel geboekt

Met wit kreeg hij het Russisch tegen en het werd een heel prettige variant. Zijn tegenstander Jacques Hennekes trok na de partij de conclusie dat hij nu toch echt eens deze variant moest gaan bekijken, want hij kreeg hem al voor de zoveelste keer op het bord en elke keer weet hij niet hij het nu eigenlijk moet. Wel… misschien gaat hij er deze keer echt naar kijken :-). De partij was overigens wel het naspelen waardig en vandaar hieronder een korte analyse:

Twee Dubbelschakers spelen mee met een schaaktoernooi op een trein die door Tsjechie, Duitsland, Polen en Slowakije. We horen er ontzettend leuke berichten over! Nadeel is wel dat we voor deze wedstrijd wat verzakt waren, en we 2 invallers moesten inschakelen. Maar deze invallers hebben zwaar boven verwachting gepresteerd met allebei een half punt tegen veel hoger inschaalde tegenstanders. Zo moest Dubbelschaaks voorzitter op bord 5 met zwart aantreden tegen Rik de Wilde (2200). Hiermee had Wil toch 300 ratingpunten meer aan de andere kant van het bord zitten. Maar in de versnelde Draak die op het bord kwam was van dit nivoverschil niks te merken. Sterker nog, dankzij gedegen openingskennis kwam Wil zelfs met een miniem plusje in het middenspel. Ik schat dat Wil de eerste 20 zetten uit zijn hoofd kende. Tegen die tijd was de stelling zodanig vereenvoudigd dat het zeer lastig was iets met dat plusje te doen. Remise was hiermee een terechte uitslag en verdient Wil een grote schouderklop!

De snelle hoofdrekenaars onder ons zullen al snel geconcludeerd hebben dat we met 2,5-0,5 voor stonden na deze partijen. Wel… het was de laatste partij van de dag die zorgde dat er nog 1 schamel halfje bij kwam uit de resterende 5 partijen.

Martien verloor kansloos met zwart
Martien verloor kansloos met zwart

Een kansloze nederlaag werd geleden door teamcaptain Martien op bord 7. Hij kreeg met zwart de lennardmartienAlapin variant van het Siciliaans te verwerken. Wit speelde lang de hoofdvariant die er spectaculair uitziet, maar als zwart het kent hij gewoon met gelijkspel uit de opening moet kunnen komen. Martien kende de theorie ook, maar in de stelling links speelt hij niet de sterkste. Wit heeft zojuist de wat minder bekende zet 9. Pb5 gespeeld. De sterkste zet 9. ..,0-0 had Martien wel overwogen, maar speelde 9. ..,Pa6. Dit is geen nieuwtje, maar het witte scoringspercentage in deze variant is erg hoog, namelijk 80%. En dat is na deze partij nog hoger geworden. Martien kwam er in het vervolg gewoonweg niet meer aan te pas, voornamelijk omdat de zwarte stelling nooit echt lekker los kwam. Wit wist een pionnetje mee te snoepen in het middenspel en toen was de stelling al snel hopeloos.

Een andere Dubbelschaker die kansloos verloor was Peter. Hij speelde op bord 1 tegen Lukas van der Linden (2257)  met zwart. Net als Martien speelde Peter in de opening een iets onnauwkeurige zet en kwam daarna in de verdrukking te staan. Even later wist wit dit voordeel te verzilveren door het winnen van een kleine kwaliteit en daarmee was de basis voor de overwinning gelegd. Peter probeerde het nog wel, maar tevergeefs.

Hiermee was de wedstrijd volledig in balans. Twee overtuigende overwinningen aan beide kanten en een remise. In de overige 3 partijen hebben we toch in elke partij zeer goede kansen gehad. Een werkelijk fantastische partij werd michelmarkgespeeld door Michel op bord 2. Hij mocht tegen Mark Timmermans, de sterkste Dordtse schaken en telt maar liefst 2345 ratingpunten. Tja, je speelt 2de klasse en je zult het weten! Maar zoals Michel vaker tegen sterke tegenstanders laat zien is hij niet snel onder de indruk van de statistieken. In deze partij speelde hij met wit een geweldige partij, waarin hij tot 1 zet voor het einde (zie stelling hiernaast) altijd gelijk tot licht beter heeft gestaan, en dat ondanks verwoede pogingen van zwart om activiteit op de damevleugel te ontplooien. Ook in de diagramstelling is sprake van een licht wit voordeel, voornamelijk vanwege het sterke veld c5 en de verzwakte zwarte pionnenstructuur. Ook heeft Michel nog een loper. Een mogelijkheid voor wit is nu bijvoorbeeld ruilen op c6 en dan de dame naar c5 te zetten om nog aktiever te worden. Maar wat wit in ieder geval niet moet spelen is nu 39. Lb5??? Michel had hier echt last van schaakblindheid, want na 39. ..,Dxb5 gaf hij het meteen op.

IMG_2659

Ook Job had last van die schaakblindheid. Hij speelde op bord 3 met zwart en kwam tegen Rene Krul (2179) jobeerst gelijk en bij gebrek aan witte plannen zelfs duidelijk in het voordeel. En net op dat moment dat je denkt even snel een zet te spelen gebeurt het… Een volle pion kado gedaan! De exacte stelling weet ik niet meer, maar de essentie van de combinatie staat hiernaast (er stonden nog veel meer stukken op het bord). Wit heeft zojuist het positioneel redelijk doelloze Pg4 gespeeld. In een zeer snelle check had Job geconstateerd dat als wit op c5 slaat, zwart terugslaat op c5 met schaak en daarmee kan het witte paard niet op f6 slaan. Hij miste echter dat wit kan beginnen met Pxf6 en daarmee gewoon een pion in de pocket heeft. Na Lxf6 staat immers het paard op c5 ongedekt. Ontzettend zonde, want de zwarte stelling was zo mooi geworden! Nu was het een kwestie van keepen, maar die pion minder bleek in het eindspel teveel van het goede. Job probeerde nog van alles maar een nederlaag was niet mee te ontlopen.

De laatste partij die bezig was, was van invaller Michiel.

Een strakke partij van Michiel op een hoog bord!
Een strakke partij van Michiel op een hoog bord!

Hij speelde met wit op bord 4 tegen de veel hoger gerate Berend Eikelboom (2151). Maar net als Wil stond ook Michiel zijn mannetje. Hij speelde het allemaal lekker aktief en zwart had moeite zijn stelling bij elkaar te houden. Zwart wist er nog een gevaarlijk ogende koningsaanval uit te persen in de tijdnoodfase, maar Michiel bleef heel koeltjes en hield alles onder controle. Het schijnt zelfs dat hij vlak voor de tijdscontrole nog een directe winst miste! Uiteindelijk bleef er een stelling over waarin Michiel een kwal achter stond, maar hier wel een paar pionnen voor had. Toen de wedstrijd inmiddels verloren voor ons bleek, werd hier maar remise overeengekomen. Waarschijnlijk stond Michiel in de eindstelling nog altijd een tikje beter. Toch een prima resultaat uiteindelijk voor Michiel, waarmee onze beide invallers zich van hun beste kant hebben laten zien!

We zullen vanaf de volgende wedstrijd toch iets meer moeten laten zien. We spelen dan tegen degradatieconcurrent Vianen, wederom in Boxtel.

Hieronder voor de volledigheid nog de uitslagen en de tussenstand na 2 ronden. Zoals je ziet staan we met 0 punten nog altijd veilig! 🙂

t1r2uitslagen

t1r2stand

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar