Dubbelschaak verliest van De Pion

Na drie knappe overwinningen op rij tegen op papier (veel) sterkere tegenstanders waren we nagenoeg zeker van handhaving in de 2e klasse en reisden we vol zelfvertrouwen af naar Roosendaal. Maar het begon eigenlijk al niet goed. Teamleider Martien had bedacht dat we bij hem thuis zouden verzamelen om daar voor vertrek nog een kop koffie te nuttigen. Goed plan, maar helaas zijn de Van der Meijdens geen echte koffiedrinkers, dus het werd geen heerlijke espresso maar een bakje Senseo. Bovendien bleken er nog maar vier koffiepads in huis te zijn. Dat is geen goede voorbereiding Martien! Dit probleempje loste zichzelf overigens op, doordat Rob en Camiel zo laat arriveerden dat er voor hen geen tijd meer was voor koffie. Ook geen goede voorbereiding, heren.

Op naar Roosendaal. Voor wie bijgelovig is, Rob bleek problemen te hebben met zijn navigatiesysteem en Jobs antieke Passat had maar één werkend remlicht. Vervolgens hoor je dat Brent tot vier uur ’s nachts in een Karaokebar heeft gezeten.

IMG-20160403-WA0003

Hmm. En dan kom je in Roosendaal, in een nogal troosteloos deel van de stad. Het deed een beetje denken aan Hulst en andere grensplaatsjes. Uitgestorven, lege panden en een paar kansloze winkeltjes. Alleen de seksclubs ontbreken. We spelen in een ruimte naast een café, beide onderdeel van een hotel dat waarschijnlijk al veertig jaar geen likje nieuwe verf heeft gehad. Ja, daar word je niet heel vrolijk van.

En dan de wedstrijd. We hadden wederom voor een tactische opstelling gekozen. Ratingtopper en topscorer Brent was bewust op bord 6 gezet om hem de kans te geven het Walhoofd te winnen en schrijver dezes moest op bord 2 als kanonnenvoer dienen. Maar De Pion had ook wat geschoven in de opstelling, dus uiteindelijk schoten we er niet veel mee op.

Op bord 4 kwam Guido met zwart, zoals vaak, makkelijk uit de opening. Al snel werd echter remise overeengekomen. Iets te snel waarschijnlijk, want de analyse achteraf gaf aan dat zwart in de slotstelling duidelijk beter stond (zie diagram).

guido

Guido had hier op d3 kunnen slaan, waarna wit met de pion moet terugslaan, omdat anders het zeer vervelende Pg4 volgt. Het is duidelijk dat zwart dan niet meer bang hoeft te zijn voor de witte pionnenmeerderheid op de damevleugel (zijn motivatie voor de remise), terwijl wit met een zwakke pion blijft zitten.

Rechts rechts met zwart tegen Mark Smits
Rechts rechts met zwart tegen Mark Smits

Camiel op bord 1 speelde met wit het Evans gambiet. Zijn tegenstander speelde niet de beste zetten, waardoor Camiel een klein voordeel kreeg. Helaas koos hij niet de meest actieve voortzetting en nadat de dames van het bord waren verdwenen, stond hij waarschijnlijk zelfs iets minder. Maar Camiel wikkelde bekwaam af naar een eindspel waarin voor beide spelers weinig eer te behalen viel. Remise.

Camiel haalde het Evans Gambiet van stal.
Camiel haalde het Evans Gambiet van stal.

Iets eerder was mijn partij ook al in remise geëindigd. Met zwart kwam ik terecht in een scherpe Pirc-variant, waarin mijn jeugdige tegenstander steeds een klein voordeel had. Na een zet of twintig had ik mijn problemen evenwel opgelost en in het eindspel stond ik waarschijnlijk zelfs licht beter. Maar remise lijkt nog steeds een terechte uitslag.

Michel met zwart speelde een prima remise.
Michel met zwart speelde een prima remise.

Hoe het verdere verloop van de wedstrijd is geweest, weet ik niet precies meer. Martien speelde met wit en leek na een zet of vijftien een mooie stelling te hebben. Zijn tegenstander speelde enkele kromme zetten, maar verkreeg plotseling veel activiteit en Martien ging er daarna, met de koning nog in het midden en in hevige tijdnood, helaas kansloos af. Achteraf gezien had onze captain op enig moment met Dc1 de partij naar zich toe kunnen trekken (zie diagram).

martien

Ontzettend jammer dat Martien die zet niet heeft gevonden, zeker omdat hij juist in die stelling een groot deel van zijn resterende tijd investeerde, in de bijna wetenschap dat er iets beslissends in moest zitten. Zoals Job later opmerkte: ‘Met Martiens intuïtie zat het gewoon goed. Zijn teammaten die hem hardop uitlachten en kapittelden omdat ie weer eens zijn koning in het midden liet staan, past slechts diepe schaamte….’. Daar sluit ik me bij aan.

Job zelf had ook zijn dag niet. Hij speelde op bord 3 met wit tegen de sterke Stefan Colijn. Naar eigen zeggen offerde hij ergens een pion om het initiatief naar zich toe te trekken. Maar ja, we hebben al een paar keer eerder gezien dat hij ze ook wel eens gewoon weggeeft. Hoe het ook zij, de pion zag Job nooit meer terug en het verwachte stellingsvoordeel kwam er evenmin. Zijn tegenstander had er vervolgens weinig moeite mee om de partij in zijn voordeel te beslissen.

Brent speelde een interessante partij. Zijn tegenstander toonde met een vroegtijdig g4 (zie partij) zijn agressieve bedoelingen, maar daar bleef het ook bij. Want als je consequent bent, ga je vervolgens niet kort rokeren. Niettemin geeft de computer aan dat wit tot en met de 16e zet ietsje beter staat. 17. g5 is echter een slechte zet, waarna zwart in het voordeel komt. Helaas verzuimt Brent toe te slaan met 19…., Lb3! Dat levert een kwaliteit op, want als wit de toren speelt, slaat zwart door op e4 en f3. Overigens was het slaan op b1 ook niet slecht, zoals het verdere verloop van de partij laat zien. Jammer is dat Brent niet 21…, ef3: speelde, want als wit dan besluit een kwaliteit te offeren, zoals in de partij gebeurde, dan had zwart het met 22…., Pfg4!! op een fantastische manier uit kunnen maken. Gaat de dame immers naar f4, dan volgt 23…., Th2: 24. Ld8:, Te2: en zwart blijft een timmerwinkel aan materiaal voor. Of Brent dat in zijn enorme tijdnood zou hebben gezien, is natuurlijk nog wel de vraag. Tijdnood speelde ongetwijfeld ook een rol bij de keuze voor 24. …,c4. Het zag er allemaal een beetje gevaarlijk uit voor zwart en als je dan de dames kunt ruilen, ligt dat wel voor de hand. Met Te8 had de winst alsnog binnen kunnen worden gehaald, al was daar zeker nog wel enige accuratesse voor nodig geweest. Brent speelde echter wat anders en na nog een paar zetten zat er weinig meer in. Remise dus en opnieuw jammer. 4-2 achter.

Brent maakt remise in een spectaculaire partij
Brent maakt remise in een spectaculaire partij

Het was dus aan Rob en Peter om er nog een gelijkspel uit te trekken, maar dat zat er helaas niet in. Rob speelde met wit op bord 7 een degelijke partij, waarin hij aanvankelijk licht voordeel kreeg, maar dit niet wist uit te breiden. Met het oog op de stand offerde hij nog wel een stuk voor drie pionnen. Dat leek mij erg risicovol, maar de computer denkt daar anders over, met remise als meest waarschijnlijke resultaat. Toen zijn tegenstander het stuk weer teruggaf, stond Rob een pionnetje voor, maar dat bleek niet voldoende. Nog een remise.

Rob zette alles op alles om een matchpunt voor Dubbelschaak binnen te halen, maar tevergeefs
Rob zette alles op alles om een matchpunt voor Dubbelschaak binnen te halen, maar tevergeefs

Van Peters partij (met zwart op bord 8) heb ik niet veel gezien. In een eindspel met twee sterke paarden tegen een ietwat kreupele loper en een weinig actief wit paard, was hij wel de enige die nog voor winst kon spelen, maar uiteindelijk wist hij er niet door te komen.

Ook Peter kwam er niet door in het eindspel
Ook Peter kwam er niet door in het eindspel

Eindstand 5-3 voor De Pion. Er had zeker een gelijkspel in gezeten en met een roze bril op zelfs nog meer, maar als je de kansen niet pakt, dan verdien je de overwinning ook niet. Volgend jaar in eigen huis pakken we ze wel terug.

Michel van der Stee

stand_team1

uitslagen_team1

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar