Dubbelschaak loopt voortijdig kampioenschap mis na ongelukkig gelijkspel tegen De Combinatie

Dubbelschaak loopt voortijdig kampioenschap mis na ongelukkig gelijkspel tegen De Combinatie

Voor aanvang van ronde 8 stond Dubbelschaak 2 matchpunten los van concurrent HSC Helmond, waartegen we in de laatste ronde mogen aantreden. In ronde 8 moesten wij tegen het sterke team van De Combinatie uit Asten terwijl Helmond tegen degradatie kandidaat De Drie Torens moest spelen. De verwachting was dat Helmond dat varkentje wel zou gaan wassen en dat het echt op de laatste ronde aan zou komen. Wij moesten minimaal gelijk spelen, waarna een gelijkspel in de laatste ronde voldoende is. Maar oh oh… Helmond wist niet te winnen en kwam tegen De Drie Torens niet verder dan 4-4 gelijk! En dan te bedenken dat wij op gegeven moment overtuigend met 3,5-2,5 voor stonden met 2 partijen die we haast niet konden verliezen en waarin we bij 1 partij zelfs misschien wel winstkansen hadden! Dat we daar nog slechts een half puntje uit die 2 potjes haalden is met de kennis van achteraf natuurlijk een lichte teleustelling. Aan de andere kant, vooraf had ik voor deze uitslag getekend. En het is nu zelfs zo dat we door een voorsprong van 2 matchpunen, maar ook 2 bordpunten, de laatste ronde ons zelfs een klein verlies mogen veroorloven. Het ziet er dus nog steeds goed voor ons uit :-).

De wedstrijd van gisteren in vogelvlucht:

Teamcaptain Martien speelde zonder twijfel de spectaculairste partij van de dag. Hij speelde dit keer op bord 8 en trof daar oudclubgenoot van SCU, Michel Kerkhof. Het was een gekke pot, waarin Michel op zet 3 al een onbekend variantje indook.

Martien aan het bedenken hoe hij deze koningsaanval kan overleven.
Martien aan het bedenken hoe hij deze koningsaanval kan overleven.

Na 10 zetten ontstond de stelling zoals die hieronder staat. Je kunt er verder doorheen klikken. Het was een knotsgekke partij die eigenlijk veel te moeilijk is voor ons!

Hierna volgde snel een paar remises. Rob speelde op bord 1 tegen Jos Swinkels. Het lijkt er sterk op dat beide teams wat met hun opstellingen hebben zitten rommelen, want beide spelers maakten hun debuut dit seizoen op dit hoogste bord.

Rob op bord 1
Rob op bord 1

Rob leek aardig uit de opening te komen, maar werd verrast door een sterk schijnoffer van zijn tegenstander Jos Swinkels. Rob moest even goed uitvogelen hoe hij dit stuk het beste terug kon geven. Dat deed hij prima, waarna de stelling snel vervlakte.

Guido speelde op bord 7 tegen zijn 400 elo-punten lager geklasseerde tegenstander. Van dit ratingverschil was op het bord echter weinig te merken. Guido combineerde in de opening 2 idee├źn, maar die bleken samen niet lekker te werken. De stelling vervlakte ook hier, waarna zwart zelfs een plusstelling overhield. Guido kreeg een remise aanbod en durfde het niet te weigeren.

De voorsprong werd hierna verder uitgebouwd. Brent kreeg een van Astens sterkste schakers tegenover zich met zwart, Rob Aarts.

Brent wint met zijn favoriete opening: Hollands!
Brent wint met zijn favoriete opening: Hollands!

Het werd een heel boeiende partij waarin Brent op voordeel kwam nadat Rob volgens Brent op zet 14 al in min of meer de beslissende fout maakte. Hij kan best eens gelijk hebben, want Brent kwam beter te staan en speelde het eigenlijk prima uit! De partij is hieronder te bekijken:

Dat was een 3-1 voorsprong met partijen die er op dat moment ook prima uit zagen! Camiel had 4 pionnen voor stuk en leek daarmee voordeel te hebben. Michel stond tegen de sterke Maurice Swinkels op winst. Peter had een remiseachtige stelling, maar wie weet kon hij zijn tegenstander nog ergens trucen? Alleen Michiel stond er duidelijk wat minder voor. Kortom… een verdiende overwinning leek aanstaande…

Na de tijdscontrole was Peter de eerste van dit kwartet spelers die bij de bar aan kwam schuiven. Het was hem niet gelukt het eindspel met lopers van ongelijke kleur te winnen. Na de opening stond Peter zeker beter, nadat wit te snel zijn c-pion doorschoof.

Peter bereikte niks in het eindspel met lopers van ongelijke kleur
Peter bereikte niks in het eindspel met lopers van ongelijke kleur

Peter counterde sterk met een opstoot in het centrum. Even later echter werd Peter gedwongen de dames te ruilen en toen bleek het toch ineens heel lastig te worden. De enige winstpoging was misschien het spelen van een goed getimed kwaloffer, maar Peter durfde dat (terecht) niet aan.

Michiel beleefde een moeilijke middag. Zijn tegenstander speelde na de opening een heel thematisch kwaloffer op c3. Michiel was hier in eerste instantie niet van onder de indruk. Maar van het vervolg van hoe zijn tegenstander Stefan Rooijakkers dit uitspeelde wel! Die spatiebalkte bijna door de gehele partij! (in de bekende schaakprogramma’s kun je door het drukken op de spatiebalk de volgens de engine sterkste zet uitvoeren). Bij het invoeren van de partij in de tablet naderhand in het restaurant bleek inderdaad dat zwart de partij vrijwel foutloos heeft gespeeld. Een groot compliment!

Michiel trof een tegenstander in vorm...
Michiel trof een tegenstander in vorm…

Maar geen man overboord. De 2 meest belovende partijen waren nog bezig… Daar moest toch wel minimaal 1 punt uit komen?

Camiel speelde op bord 2 met zwart tegen Bob Jansen. Bob heeft de laatste jaren telkens de clash met Dubbelschaak weten te ontlopen, maar nu had De Combinatie hem dan toch eindelijk eens tegen ons opgesteld.

Camiel out-of-book op zet 2.
Camiel out-of-book op zet 2.

Vooraf waren we gewaarschuwd dat dit mannetje van chaos houdt en ook geen zet aan theoretische kennis heeft. Wel, dat heeft Camiel geweten. Vanaf zet 2 moest hij zelf gaan denken en er ontrafelde zich een heerlijk gekke partij! Zie de analyse van Camiel hieronder:

Dat werd dus remise en zodoende was 1 matchpunt binnen. Tegen die tijd hadden we inmiddels ook waargenomen dat de stelling er bij Michel niet op vooruit was gegaan. Hij had een gewonnen stelling bereikt op gegeven moment na ijzersterk spel. Een paar onnauwkeurigheden bezorgden hem daarna een eindspel met T tegen D, maar wel met een paar pluspionnen.

Michel stond op winst tegen Maurice Swinkels!
Michel stond op winst tegen Maurice Swinkels!

Dat was nog altijd remise, maar Maurice speelde het erg behendig en met hulp van Michel won zwart het toch nog. De partij is hieronder te vinden.

En dus alsnog een gelijk spel. Over 2 weken dus aan de bak tegen Helmond. Dat wordt een thuiswedstrijd met 2 partijen die worden uitgezonden op e-boards! Komt dat zien, in Grandcafe Rembrandt, of op deze website!

1415_team1_r8_uitslagen

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar