Dubbelschaak ’97 – Eindhoven 2

Door Brent Burg

Nadat Dubbelschaak 1 vorig jaar ietwat ongelukkig degradeerde (met 7 matchpunten) zijn we dit seizoen in klasse 3H terechtgekomen. De eerste wedstrijd wonnen we moeizaam van Venlo 2. De tweede wedstrijd mochten we thuis aantreden tegen een ander tweede team, namelijk dat van Eindhoven. In betere tijden maakten we het Venlo 1 en Eindhoven 1 lastig (en wonnen we zelfs af en toe), tegenwoordig hebben we het knap lastig tegen hun tweede teams.

Op papier waren we dik favoriet. Eindhoven 2 heeft hooguit 1 speler met 2000+, en wij hebben Peter Boll weer terug in het team als versterking ten opzichte van vorig seizoen. Op bord 5 na hadden we overal een ratingoverwicht van meer dan 100 punten. Anders dan in de eerste ronde was dit ratingoverwicht naar mijn mening na een uur of 2 spelen op de meeste borden ook duidelijk zichtbaar. Om te beginnen bij Peter, uiteraard met zwart, op bord 7. Peter, tegenwoordig met baard (geïnspireerd door de koning of toch door Frans Timmermans?) haalde de Kalashnikov van stal. Zijn tegenstander wist niet goed hoe te reageren op zoveel agressiviteit en op zet 9 stond Peter al lekker:

Peter geeft hier zelf aan dat wit De2 moest doen, maar dat lijkt mij ook niet persé heel fijn voor wit (zeg ik zonder openingskennis en zonder engine). Wit koos echter voor complicaties met Lc4. Rond zet 30 ontstond de volgende stelling:

Vraagje voor de lezers: wat vinden we hier van de zet Lc5? Het antwoord zal Peter hopelijk binnenkort als reactie onder dit artikel geven. Peter deed a5 en won 15 zetten later.

Als tweede was Michel, bord 8, klaar. Hij speelde tegen de 11-jarige Wendy Huang. Schaken tegen kleine meisjes is niet zo makkelijk, zo heeft uw verslaggever recentelijk ondervonden in Pula. Ik denk overigens dat Anatoli Luijpen (vandaag toeschouwer) dit ook onderschrijft. Michel werd naar eigen zeggen vrij kansloos van het bord gezet en trok meerdere malen de vergelijking met een jaar of 10 geleden, toen hij door een klein mannetje met 1800 ook van het bord werd geveegd. Dat kleine mannetje heette Benjamin Bok en was een paar jaar later grootmeester. We gaan kijken hoe het Wendy vergaat de komende jaren, maar één adelbrief heeft ze vast binnen.

Daarna was Guido, bord 3, klaar. Guido speelt, vooral met zwart, erg degelijk. Als gevolg daarvan verliest hij weinig, maar heeft hij het tegen op papier mindere tegenstanders ook moeilijk om te winnen. Zo ook tegen Eindhoven. Zijn tegenstander toonde zich niet al te ambitieus, deed rustige, gezonde zetten en kwam nooit echt in de problemen. In het eindspel leek Guido mogelijk nog ‘iets’ te kunnen bereiken, maar vermoedelijk is het nooit ‘echt iets’ geweest. Remise derhalve.

Martien op 4 begint weer een beetje in vorm te geraken. Vorig seizoen was het allemaal niet om over naar huis te schrijven, maar vanaf het toernooi in Pula wordt hij meer en meer de oude. Dat houdt in dat normaal stukken ontwikkelen er niet bij is, dat de veiligheid van de koning meestal geen prioriteit heeft, en dat er doorgaans tussen zet 2 en 6 minimaal 1 pion geofferd wordt. Vandaag was het zet 2. Zijn tegenstander gaf de pion vrij snel weer terug, en toen hij in onderstaande kans liet liggen om op f3 een kwaliteit te offeren (iets wat Martien ongetwijfeld zonder nadenken gespeeld zou hebben) kwam hij er vervolgens niet echt meer aan te pas. Puntje voor Martien.

Wil trad aan op bord 5. Wil heeft een beetje hetzelfde als Guido: vaak degelijk, maar niet al te sprankelend en daardoor relatief veel remises. De partij tegen Eindhoven was daarentegen geenszins degelijk en juist erg sprankelend. Tijdens het eten achteraf heeft Wil wel 5x geroepen hoe leuk zijn partij was, dus waarom niet wat vaker op de attractieve toer, Wil?

De eindstelling (Wil met zwart maakt hier eeuwig schaak, nadat hij eerder een dame had geofferd om vervolgens een nieuwe te halen op c1) zegt voldoende over de partij denk ik.

Job gaat eind januari in Gibraltar meedoen aan het befaamde open toernooi. Bij het inschrijven aldaar kwam echter een groot probleem aan het licht: Job heeft geen zwartrating. En met enkel een witrating mag je niet zomaar meedoen met de grote jongens in de Open Groep. Afgesproken is dat Job voor januari een zwartrating dient te hebben van minimaal 2100, anders geen Gibchess voor hem. Zodoende speelde Job voor het eerst in jaren weer eens een externe KNSB-partij met zwart, op bord 1. Het begin was duidelijk nog wat onwennig, maar na een uur of 2 was de schroom wel een beetje weg. Job kwam duidelijk beter te staan nadat zijn tegenstander ietwat afwachtend begon te spelen. Een mooie geplande truc kwam echter niet op het bord en langzaam verzandde Jobs’ voordeel. Hoe het uiteindelijk precies remise is geworden is me niet duidelijk geworden. Voorlopig komt Jobs’ zwartrating hiermee op 1997, dus er is nog flink wat werk te verzetten de komende maanden.

Hieronder nog een kritiek partij fragment van Job:

[Event "DS'97 - Ehv 2"]
[Site "?"]
[Date "2019.11.03"]
[Round "?"]
[White "Bosscher, Hans"]
[Black "De Lange, Job"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "B25"]
[WhiteElo "2000"]
[BlackElo "2225"]
[Annotator "De Lange, Job"]
[SetUp "1"]
[FEN "5rk1/p2q3p/3pb1p1/2p1n3/4P3/P1P1Q1PP/6BK/R5N1 b - - 0 27"]
[PlyCount "17"]
[EventDate "2019.??.??"]

{[#] In het middenspel had ik een duidelijk voordeel gekregen na wat aarzelend
spel van wit. Inmiddels staan mijn stukken prima opgesteld. De vraag is nu
alleen: hoe nu verder? Ik besloot om met de toren via de b-lijn de witte
stelling binnen te vallen.} 27... Rb8 {Geen slecht plan, maar beter was hier
vermoedelijk toch om met de dame de b-lijn te pakken, nl. met Db5 of Db7.} 28.
Rd1 $6 (28. Nf3 $15) 28... Rb2 29. Qc1 {Met nog 15 minuten op de klok besloot
ik hier vrij snel tot} Rf2 {,ook omdat ik een hele mooie truc had gezien......}
({Objectief beter was hier echter vermoedelijk} 29... Nc4 {waarna wit zich nog
altijd moeilijk kan bevrijden.}) 30. Rd2 ({Jammer!! Ik hoopte hier op het voor
de hand liggende aktiveren van de dame via} 30. Qe3 {waarna zwart opeens zou
uithalen met de verrassende krachtzet} Bxh3 $3 {Het is dan in alle varianten
uit, bv.} 31. Qxf2 Ng4+ {Na het gespeelde 30. Rd2 zijn de direkte dreigingen
echter afgewend en in het vervolg weet wit nog net overeind te blijven.}) 30...
Rxd2 31. Qxd2 Nc4 32. Qc1 Qe7 33. Nf3 Kg7 34. h4 h6 35. Bf1 Nb6 {Inmiddels
staat zwart nog steeds wat beter maar het voordeel is aanzienlijk kleiner
geworden. Ik probeerde het nog een tijdje maar wit verdedigde zich verder
adequaat, met remise als logisch eindresultaat.} 1/2-1/2

De stand was toen 3,5-2,5 in ons voordeel, met Rob en ik (Brent) nog bezig. Ik, bord 2, had de hele partij het idee dat ik wel lekker stond, maar kon nergens concrete (winst)varianten vinden. Die waren er wel, en als ik wat doortastender was geweest had ik die ook wel moeten kunnen vinden. Maar gezegd moet worden dat mijn tegenstander, die lange tijd op zijn increment zat te spelen, gewoon goed zat te verdedigen en weinig aanknopingspunten gaf. Op enig moment begon ik - niet ten onrechte - te vrezen dat ik mijn voordeel helemaal aan het weggeven was. Gelukkig bleek op dat moment dat Rob zijn stelling zeer waarschijnlijk wel remise kon houden. Ik offerde toen maar een kwaliteit voor eeuwig schaak. In een uiterste poging om nog een winstvariant te vinden (die er niet was) ging mijn tegenstander vervolgens door de vlag. 4,5 punt derhalve en de matchpunten binnen.

Niet de leukste manier om te winnen, maar het kwam wel goed uit, want Rob, bord 6 zat een beetje te kloten. Spelend tegen zijn geliefde Caro-Kann ging het aanvankelijk voorspoedig. Er werd wat afgeruild en alle overgebleven stukken van Rob waren actiever dan die van zijn tegenstander.

In deze stelling speelde de tegenstander Df8 en gingen ook de dames van het bord. Volgens Rob was dameruil hier heel goed voor hem. Dat geloof ik graag, want even later ontstond de volgende stelling:

Rob geeft zelf aan hier te kunnen winnen ‘met het schone g5’. Of dat ook zo is laat ik graag aan de lezer over. Rob deed geen g5, deed wat anders, gaf later de g-pion alsnog weg, maar op een veel minder goede manier, en moest als een ware escape-artist op bijna studieachtige wijze na 5 uur spelen de remise binnenharken.

Zo werd het uiteindelijk 5-3 en staan we na 2 wedstrijden op 4 matchpunten. Over een paar weken mogen we tegen medekoploper WLC 1.

De persoonlijke resultaten:

Dubbelschaak '97 1 Eindhoven 2
Lange de, J. (Job) 2217 Bosscher, J.K. (Hans) 1997 z-w ½ - ½
Burg, B. (Brent) 2128 Hurk van den, J.P.A.M. (Hans) 1974 w-z 1 - 0
Jansen, G.A. (Guido) 2162 Friesen, B. (Bas) 1950 z-w ½ - ½
Meijden van der, M.C.M. (Martien) 2051 Berndsen, J.F. (Jochem) 1967 w-z 1 - 0
Lankveld van, W.L.M. (Wil) 1945 Schalij, F.D. (Frits) 1955 z-w ½ - ½
Meurs van, R. (Rob) 2047 Anema, W.J. (Walter) 1923 w-z ½ - ½
Boll, P.A.I.M. (Peter) 2097 Böck de, R. (Rien) 1913 z-w 1 - 0
Stee van der, M. (Michel) 2022 Huang, W. (Wendy) 1851 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 2084 Gemiddelde Rating: 1941 5-3

2 Reakties

  1. Na 1... Lc5 2. Pxc5 Txe3 3. Kxe3 Lxc2 heeft zwart het makkelijk. Maar wit speelt 3.Tc1 en de zwarte toren kan zich niet redden. Dus schiet zwart er niet veel op en speelde ik a5 en met zoveel pionnen extra lukte het ook wel.
  2. Job
    Leuk verslag, Brent! Ik ga hard werken aan mijn zwart-rating!