Dubbelschaak 1 wint ternauwernood van Leudal

Dubbelschaak 1 wint ternauwernood van Leudal

Het externe schaakseizoen is voor Dubbelschaak goed van start gegaan. Het was duidelijk dat nog niet alle spelers in topvorm verkeren, maar daar is niks mis mee. Je moet niet al zo vroeg in het seizoen beginnen met pieken… dan kom je jezelf op het einde alleen maar tegen.

Wat resulteerde was een redelijk krappe overwinning tegen Leudal. Matchwinner was Guido die het als laatste een vol punt binnen sleepte, maar een paar uur eerder keek hij nog tegen een zeer bedenkelijke stelling aan, waarin weinig hem kansen gaven.

Maar goed, daar komen we als laatste op terug. Laten we bij het begin beginnen.

Leudal speelt in het plaatsje Bunningen. Zo staat het tenminste in de competitiegids, maar de navigatie is het meer eens met de naam van de schaakclub. Het is Leudal. Het plaatsje kan haast niet groter zijn dan 1000 inwoners. En dan is het toch bijzonder dat je in de KNSB speelt! Helaas is Leudal door de promotie wat spelers kwijtgeraakt, die voorheen ook in de NBSB aktief waren. Dat kon omdat de NBSB op zaterdag speelt en de LiSB op zondag. Nu moesten ze kiezen en helaas voor Leudal dus voor het verkeerde team waardoor ze flink verzwakt zijn. Hierdoor is Leudal het te kloppen team in klasse 3H. Tegen ons hadden ze een gemiddelde eloachterstand van bijna 300 punten. En dat is best veel in een teamwedstrijd van 8 tegen 8.

Het eloverschil werd snel duidelijk in enkele partijen. Een daarvan is die tussen Rob en Arthur Hendrickx.

1415_team1_r1_rob

De partij van Rob is hieronder te zien. De opening zullen we jullie besparen.

 

De 2de die klaar was en een vol punt meepakte was Michiel. Ook hij had een niet al te zware middag.

1415_team1_r1_michiel1

Michiel kreeg in de opening al snel een pion kado en hij wist ook zijn stelling steeds meer te verbeteren. Vlak voor het einde stond het als volgt:

1415_team1_r1_michiel

Michiel is aan zet en was aan het rondkijken voor een promotiestuk. Wat zou hij toch gaan halen met die pion op f2? Ik dacht zelf dat een minorpromotie naar paard wel erg leuk zou zijn. Als je echter goed kijkt, zie je dat een dame halen in dit geval toch nog iets beter is. Michiels tegenstander gaf het direct op.

Hierna vielen er 2 remises. De remises waren geen heel bijzondere partijen. Peter speelde op bord 2 tegen Wolgang de Cauter. Zoals altijd spelend met een elegante hoed. De partij werd een behoorlijke afruilpot, waarin niet al teveel te beleven was. De remise was dan redelijk snel overeengekomen.

1415_team1_r1_peter

De andere remise kwam van Wil. Wil is dit seizoen vaste speler van het 2de team, maar door afwezigheid van Brent kon hij toch nog leuk een partij meespelen in het 1ste. De pot zelf viel hem echter wat tegen. Zijn variantje tegen de Caro-Kann pakte niet heel lekker uit en zijn tegenstander had lange tijd een klein plusje. Toch was hij wel happy met het remise aanbod dat Wil deed na een zet of 20 en zodoende stond het 3-1 voor Dubbelschaak.

Wil heeft zijn huisvariantje op het bord, maar nu wist hij niet meer hoe het verder moest. Het blijkt dat Pf-d4 hier een leuk plusje voor wit oplevert.
Wil heeft zijn huisvariantje op het bord, maar nu wist hij niet meer hoe het verder moest. Het blijkt dat Pf-d4 hier een leuk plusje voor wit oplevert.

Hierna kregen we 2 tegenslagen te verwerken. Camiel ondervond dat het spelen op bord 1 toch verdraaid lastig kan zijn. Hij kreeg de sterke Ruud van Meegen tegen en werd naar eigen zeggen overklast in het middenspel.

De kopmannen van Leudal (rechts) en Dubbelschaak (links)
De kopmannen van Leudal (rechts) en Dubbelschaak (links)

Een korte analyse van de partij is hieronder te vinden.

 

Michel stond het grootste deel van de middag prima. Hij kreeg een Wolga tegen, een systeem dat hij zelf ook lang gespeeld heeft en dus tot in de details kent, en kwam met wit ontzettend goed te staan.

Michel rustig denkend over zijn volgende zet vroeg in de opening
Michel rustig denkend over zijn volgende zet vroeg in de opening

Zwart kreeg, zoals gebruikelijk, tegenspel over de damevleugel, maar Michel pareerde dat keurig door b3 te spelen en vervolgens zijn zware stukken op de 2de rij te zetten. Het was eigenlijk afwachten wanneer hij de koningsaanval zou gaan opstarten met desastreuze gevolgen voor zwart. Maar… Michel miste een venijnig zetje van zwart. Juist toen Michel zijn stukken wat sub-optimaal had staan, kwam de breekzet f7-f5! en kwam de hele zwarte stelling weer tot leven. Van een pion voor ging het al snel naar een pion minder en het dameeindspel was gewoonweg onhoudbaar voor Michel.

Toen stond het zowaar 3-3, maar gelukkig zag het er toen alweer goed uit voor ons! Martien kreeg het Morra gambiet tegen. Een tijdje twijfelde Martien of hij zich wel in moest laten in zo’n gevaarlijk gambiet. Maar ja, waarom zoiets bestuderen om het vervolgens niet te durven spelen? De pion dus in de pocket, maar zoals gebruikelijk kreeg wit lekker spel.

Teamcaptain Martien proberend het Morra gambiet te weerleggen
Teamcaptain Martien proberend het Morra gambiet te weerleggen

De volledige partij met analyse is hieronder te vinden.

 

Met een 4-3 voorsprong was het aan Guido om de match in winst om te zetten. Deze partij kennende een wisselend verloop. In eerste instantie was er allemaal niks aan de hand. Totdat zijn tegenstander ineens veel spel kreeg met een dijk van een loperpaar. Guido moest alle zeilen bijzetten niet snel te verliezen en werd gedwongen tot zeer creatief schaak. Het zal me niet verbazen als Guido ergens ongeveer verloren moet hebben gestaan, maar als er iemand terug kan vechten is Guido dat wel!

1415_team1_r1_guido

Het middenspel met een pion minder werd omgezet naar een eindspel met een pluspion. En deze pluspion wist uiteindelijk het volle punt te brengen. Een fantastisch partijtje vechtschaak! Dat zien we altijd graag.

Met 2 matchpunten dus een goede start van het seizoen. Volgende keer thuis tegen WLC!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar