Dubbelschaak 1 kampioen 3de klasse KNSB!

Dubbelschaak 1 kampioen 3de klasse KNSB!

Dubbelschaak kampioen na winst tegen Helmond!

Na jarenlang de Zoetemelk (de eeuwige 2de) van klasse 3H te zijn geweest, is het Dubbelschaak dit seizoen eindelijk gelukt… we zijn kampioen geworden! En hoe spannend was het, om in de laatste ronde te mogen spelen tegen de nummer 2, waarin de winnaar kampioen wordt? Wel… ontzettend kan ik je vertellen. Maar gelukkig bleven de Dubbelschakers hun zenuwen de baas en deden ze wat er op basis van ratings van hen verwacht werd: een overtuigende team-overwinning neerzetten.

Ondanks dat Dubbelschaak met een voorsprong van 2 matchpunten en 2 bordpunten deze wedstrijd in ging, is er alles aan gedaan een volgende Zoetemelk te voorkomen. De verslagen met daarin talloze partijen van eerder dit seizoen en vorige seizoenen werden offline gehaald om voorbereiding bij Helmond te dwarsbomen (en dit heeft effect gehad, getuige het verslag van hen). Gelukkig was de site van Chessbase niet offline, en zodoende werd er een bestand met bijna 200 partijen van de verschillende Helmonders rondgemaild om wat openingen voor te bereiden (dit had wat minder effect, lees even verder het verslag van de partij van Martien). En als konijn uit de hoge hoed werd ook Job de Lange in de opstelling gebracht, Dubbelschaaks sterkste schaker en al jaren vrijwel onbedreigd clubkampioen.
De match was ontzettend spannend, met nog altijd 6 partijen gaande na de tijdscontrole. Desalniettemin heeft het er altijd goed uit gezien en is het kampioenschap nooit in gevaar in geweest. Hieronder het partijverslag op volgorde waarin de uitslagen genoteerd werden.

Brent was als eerste klaar en noteerde een mooie koelbloedige overwinning met zwart op bord 5. Brent is een absolute aanwinst voor de club. Vorig seizoen is hij lid geworden en speelde toen al mee met de interne topcompetitie die hij zeer overtuigend wist te winnen.

Brent Burg
Brent in opperste concentratie

Vanaf dit seizoen besloot hij ook extern bij ons te gaan spelen en daar zijn we hem zeer erkentelijk voor! Niet alleen vanwege zijn fantastische 7 uit 8 score, maar ook voor zijn teamplay en gezelligheid! En natuurlijk ook voor het feit dat hij na elke wedstrijd een leuke analyse van zijn partij instuurt. Dat scheelt de verslaggever weer wat tijd:

 

De enige andere speler die voor de tijdscontrole klaar was, was Peter. Hij speelde met

Peter op bord 1!
Peter op bord 1!

zwart op bord 1 en trof daar Hugo Faber, de teamcaptain van Helmond. Het werd een heel spannend gevecht waarin het een tijdje leek alsof wit een heel gevaarlijke koningsaanval had. Peter verdedigde echter secuur… pakte een kwal, maar gaf die weer op tijd terug om zodoende een eindspel met ongelijke lopers te bereiken waarin hij, ondanks een pion minder, een gelijke stelling overhield. Met deze remise “scoorde” Peter zijn 6de remise van dit seizoen. Met daarnaast 2 overwinningen en 1 nederlaag een kleine plusscore, alhoewel Peter waarschijnlijk op meer had gehoopt. Hieronder de partij met analyse:

 

 

 

Met een kleine voorsprong van 1.5 – 0.5 werd de tijdscontrole gepasseerd. Het was inmiddels wel duidelijk geworden dat we er heel goed voor stonden. Alle borden stonden minimaal gelijk, op de partij van Martien na…

De partij van Martien was een merkwaardige. In de eerder vermelde mailwisseling van bijna 200 partijen kwam Martien van zijn tegenstander Jerzy Cebula onder andere een leuke partij in de Benoni tegen. De gespeelde variant van Jerzy was een heel twijfelachtige en Martien had een paar seizoenen eerder al ervaring opgedaan in deze variant. Thuis nog even goed deze variant doornemen natuurlijk. En wat gebeurt er? De hele variant komt op het bord, zelfs inclusief een stukje computer analyse wat Martien thuis had gedaan! Maar wat er toen gebeurde…. wel, zie de analyse hieronder:

 

Op bord 2 speelde Job. Job zal voor velen een oude bekende zijn, hij heeft vroeger namelijk lang in de Meesterklasse geschaakt en behoorde tot de subtop van Nederland. Na vele jaren zijn schaakbord opgeborgen te hebben, is Job door Huub van Dongen jaren geleden overgehaald bij Dubbelschaak te komen spelen.

Job maakt zijn debuut als vaste kracht van het 1ste team
Job maakt zijn debuut als vaste kracht van het 1ste team

En na inmiddels aardig wat jaartjes bij Dubbelschaak, en bijna evenzovele jaren als clubkampioen, heeft Job ook het externe schaakvirus te pakken gekregen. Hij speelde deze partij als invaller mee, maar komend seizoen zal hij als vaste speler achter de schaakborden plaats gaan nemen. Dit betekent natuurlijk een nog verdere versterking komend jaar waar we ontzettend blij mee zijn!

Job speelde deze wedstrijd met wit tegen de sterkste speler van Helmond, Ruben Venis. Het was een partij van grote degelijkheid van beide kanten, alhoewel Ruben toch wel een klein initiatief wist te ontplooien in het middenspel. Job bleef echter prima staan en na een paar onnauwkeurigheidjes van zwart was de stelling weer in balans. De PC vond op 1 moment zelfs nog dat Job in groot voordeel kon komen in het eindspel, maar dit had zelfs Carlsen waarschijnlijk niet gevonden. Remise was dus een terechte uitslag.

Camiel speelde op bord 7 met zwart tegen Maarten Smit. Een beetje een merkwaardige partij. Camiel offert eerst her en der voor wat twijfelachtige compensatie een paar pionnen. Maarten had lange tijd duidelijk een dikke plus, maar gaf volkomen onnodig een kwal weg nadat hij de dames wilde ruilen.

Camiel bezig met een merkwaardig potje.
Camiel bezig met een merkwaardig potje.

Toen was Camiel plots in het voordeel, maar dankzij de extra witte pionnen en een aktief paard bleef het heel lastig spelen. De tijdscontrole werd ternauwernood gehaald en toen was ook duidelijk dat er voor Camiel niet meer in zat dan een halfje. Dat gold echter ook voor wit en zodoende was zetherhaling een logisch gevolg. Camiel heeft dit seizoen “slechts” 50% gescoord. Met de Walhoofd titel op zak (beste extern spelende Dubbelschaker van het afgelopen seizoen), zal hij hier niet tevreden over zijn.

Met een tussenstand van 2,5-2,5 waren we nog 1 bordpunt weg van het kampioenschap. Er mocht namelijk verloren worden, maar dan met een zo klein mogelijk verschil. En hoe leuk was het dat juist Michel dit winnende punt binnen haalde?

Michel... de matchwinnaar!
Michel… de matchwinnaar!

Hij speelt dit seizoen al een wat ongelukkig seizoen. Keer op keer komt hij goed te staan, maar telkens liet hij zijn voordeel wegglippen wat in meerdere verliespartijen resulteerde. Afgelopen wedstrijd overkwam hem dit ook en toen bleek dat achter zelfs een vervroegd kampioenschap te hebben gekost. Nu stelde hij echter orde op zaken en deed dat met veel overtuiging. In het middenspel won hij een belangrijke pion op b7. Niet alleen leverde hem dit een pion op, ook de b-lijn kreeg hij hierdoor in bezit en een gevaarlijke vrije c-pion. Even later won hij nog een 2de pion en had hij zijn tegenstander helemaal vast gesnoerd. Het was even zoeken hoe de partij te beslissen, maar dit bleek eigenlijk vanzelf te gaan. Met 4 uit 9 is hij de enige speler die onder de 50% scoorde, maar met zo’n finish dit seizoen komt dat het volgende weer helemaal goed!

Er werd inmiddels al rustig aan feest gevierd door de Dubbelschakers beneden, maar er waren er ntuurlijk nog 2 bezig. Guido speelde op bord 4 met wit en kreeg het altijd lastige Nimzo-Indisch te verwerken.

Guido kreeg zijn tijdsvoordeel niet in winst omgezet.
Guido kreeg zijn tijdsvoordeel niet in winst omgezet.

Maar Guido liet prima zien op de hoogte van de theorie te zijn en al snel was zijn tegenstander out-of-book. Het kostte de zwart speler enorm veel tijd om de zetten uit zijn mouw te schudden en al rond zet 25 moest hij het doen met zijn 30 seconden per zet. Met een plusstelling op het bord zou je denken dat Guido dit wel tot een goed einde moest brengen, maar juist toen begon hij wat te rommelen door mee te vluggeren met zijn tegenstander. Volgens mij kun je het beste het omgekeerde doen. Lekker lang nadenken, je tegenstander begint dan wellicht wat varianten door elkaar te halen in zijn berekeningen, en als je geluk hebt begint de blaas van je tegenstander ook op te spelen. Laat hem maar lekker zweten. Make him pee his pants! Maar niet gaan meevluggeren. Guido bereikte er in dit geval ook niks mee. ZIjn betere stelling werd minder en rond de tijdcontrole was er een gelijke stelling over. Toen voltrok zich hetzelfde scenario. Zwart begon weer veel te veel tijd te verbruiken. Hij stond waarschijnlijk ook een tijdje beter, maar in opkomende tijdnood wist hij dat voordeel niet vast te houden. Guido wikkelde af naar een eindspel met een minpion, maar wat volkomen remise was. Op het einde moest hij nog even aantonen op de hoogte te zijn van de Philidor positie, en toen werd meteen remise overeengekomen.

Op het einde van het seizoen is Guido van zeer belangrijke waarde voor het team geweest. Hij verloor namelijk geen enkele keer! En met 4 overwinningen is dat een prachtige plusscore, waarmee hij overigens toch nog een enkel ratingpuntje is kwijt geraakt.

Als laatste was Rob bezig. Ook Rob maakt geen denderdend seizoen mee, maar net als Michel was het een prachtig einde met een heel mooie winstpartij.

Rob neemt de felicitaties in ontvangst na een fantastische partij.
Rob neemt de felicitaties in ontvangst na een fantastische partij.

De partij is hieronder te vinden. Het is voor Rob het typische partij waar hij zo sterk in is. Een niks aan de hand stelling, volkomen gelijk rustig doorspelen en wachten op de foutjes van de tegenpartij. Die foutjes kwamen nu ook en hij strafte ze genadeloos af. Zie voor de partij hieronder:

 

En zo werden we kampioen met een 5-3 overwinning op concurrent Helmond. Het was ’s avonds een erg gezelig feestje, waarbij het erg, erg laat werd. Vandaar ook wat vertraging bij het plaatsen van dit verslag :-).

De uitslagen van de wedstrijd zijn samengevat:

1415_team1_r9_uitslagen

En dit heeft geleid tot onderstaande eindstand in klasse 3H:

1415_team1_r9_stand

Hieronder de persoonlijke scores van dit seizoen. Het frappante is dat er slechts 1 speler is met een duidelijke score boven verwachting. Dat is natuurlijk topscorer Brent. De overige vaste teamspelers scoorden rond verwachting of dik daaronder (dat laatste geldt voor de helft van het team!). Als je dan toch nog kampioen weet te worden met een grote voorsprong op de rest, dan lijkt een plaats in de 2de klasse me wel terecht :-).

1415_team1_r9_persscore

Volgend seizoen dus in klasse 2! Ik ben heel benieuwd hoe het ons daarin vergaat!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar