Degelijke overwinning op Stukkenjagers 3

Degelijke overwinning op Stukkenjagers 3

Reeds 2 weken na het duel met degradatiekandidaat Voerendaal 3, stond nu het volgende duel tegen een andere degradatiekandidaat op het programma. Het 3de team van De Stukkenjagers kwam op bezoek en ze hadden de trucendoos open getrokken. De bord 1 en 2 spelers waren namelijk voor de gelegenheid op bord 7 en 8 gaan zitten. Zij moesten daar de punten pakken en als de rest wist te verrassen zou er misschien wel een sensatie in de lucht hangen. Wel… deze sensatie kwam er niet… mede daar de bord 7 en 8 spelers slechts 0,5 uit 2 wisten te scoren. Uiteindelijk werd het een 5,5 – 2,5 voor de Dubbelschakers. Een uitslag die wel redelijk klopt als je het verloop van de partijen bekijkt. Na deze overwinning staan we nog altijd 2 matchpunten voor op de achtervolgers uit Helmond. De onderlinge clash die allesbeslissend zal gaan zijn staat als laatste wedstrijd dit seizoen op het programma.

Dit weekend speelden we weer gezellig met 3 teams thuis in ons vertrouwde Grandcafe Rembrandt. We speelden in de benedenzaal en zo konden we de partijen gespeeld op de 2 eboards ook laten zien op een scherm. Dat staat toch altijd wel leuk :-).

OK, de wedstrijd. Brent beet de spits af op bord 2 en scoorde zijn beste overwinning van het seizoen. Hij speelde tegen Lie-Kwie Kienfong. Een speler waarvan Brent wist dat het een rommelaar is en houd van onduidelijke taktische partijen. En dan is het Engels natuurlijk wel een heel vervelende opening om tegen te krijgen. Brent, die doorgaans zo’n beetje alle openingszetten door elkaar heen gebruikt, had hiermee een goede strategie en die betaalde zich uit in een klinkende overwinning. Zie hieronder de partij met zijn eigen commentaar.

Onze Guido speelde op eigen verzoek, omdat hij nog last had van de naweeën van een griep die hem al de hele week thuis had gehouden, een paar borden lager. Het werd bord 7, maar daar trof hij nu net een van Stukkenjagers sterkste schakers die in hun taktische opstelling speelden. Dat had Guido weer… maar niet getreurd. Enthousiast en fanatiek als altijd ging hij met zwart er eens goed voor zitten.

Guido trof op bord 7 een loodzware tegenstander
Guido trof op bord 7 een loodzware tegenstander

Het werd een bloedstollende partij. Ik denk een van de leukere van de dag. Jammer alleen dat het zo snel remise werd. Het was op verzoek van de tegenstander in volkomen onduidelijke onevenwichtige stelling.

Het verbaasd me vaak wel dat spelers remise aanbieden, zonder dit te overleggen met hun teamcaptain. Dit gebeurde op dit bord, maar ook even later bij bord 1 aan Stukkenjagers kant. Zij boden remise aan in zeker niet mindere stellingen, terwijl duidelijk was dat als team Stukkenjagers 3 er niet heel goed voor stond. Als je dan al een taktische opstelling doet in de hoop punten te pakken, lijkt me toch dat teamplay verder wel noodzakelijk is als je op een goed resultaat hoopt.

Dit is dit seizoen al meerdere keren gebeurd. Niet dat ik er problemen mee heb. In tegendeel zelfs :-).

Het partijtje wil ik jullie niet onthouden:

Teamcaptain Martien had zich deze keer op bord 1 opgesteld. Hij belandde tegen Reinier Jaquet in een aardig theoretisch duel. Alleen wisselde Martien op gegeven moment 2 zetten om. Dit veranderde een kansrijke stelling met zwart juist in een stelling waarin wit een tikje beter stond. Maar ook hier kreeg Dubbelschaak dus een kadootje door een niet heel handig remise aanbod. Reinier had het nog zeker een tijdje risicoloos kunnen blijven proberen.

Hierna hoorde iedereen een zucht van verlichting door de speelzaal gaan. Want ja… het was gebeurd. Michel won zijn 1ste partij van het seizoen! Haleluja!

En op deze overwinning viel ook weinig aan te merken. Met wit kreeg Michel een klein plusje uit de opening. Hij wist zwart op te zadelen met een zwakke pionnenstructuur waarbij wit een goede loper had en de a-lijn in bezit had. Het was duidelijk dat dit de goede kant op zou gaan, alleen was de verwachting dat Michel er nog wel even aan moest gaan zitten. Maar het bleek niet nodig, want zijn tegenstander blunderde en kon direct opgeven.

Zo stond het al 4-1. Na die zucht van verlichting hoorde we even later iets minder mooie geluiden uit de speelzaal. Gelukkig betrof het een van de tegenstanders, want invaller Niels kwam wel heel vrolijk het cafe binnenstormen. Hij had gewonnen van de kopman van De Stukkenjagers! En hoe maakt dan natuurlijk even niet uit. Want ja… gezegd moet worden dat we hier een kadootje kregen. Niels speelde lang theorie. Het was niet altijd de allerbeste theorie, maar het kwam hem slechts op een klein minnetje uit de opening te staan. Maar toen ging het toch even mis en leek zwart op groot voordeel te komen. Maar dat voordeel pakte hij niet. Sterker nog… 2 zetten later gaf hij zomaar een vol stuk weg!

Niels kreeg een kadootje
Niels kreeg een kadootje

Zie hieronder voor de partij:

Peter speelde met zwart op bord 5 en won een keurige partij. Het was niet heel spectaculair, maar oh-zo-degelijk. In een c3 Siciliaan koos Peter zoals gebruikelijk al snel voor wat onbekendere theorie. En dan is het gewoon verder schaken. Hij wist zijn tegenstander op te zadelen met een wat verzwakte pionnenstructuur met pionnen op c3 en d4, zonder b en e pionnen. Veld c4 is dan een prachtveld voor een paard. Die kreeg Peter daar… hij won een tijdje later de witte a-pion en daarna kon zijn eigen a-pion naar de overkant gaan rennen. De witspeler kwam er niet meer aan te pas.

Hierna speelde Rob op bord 3 remise. In deze partij die, zoals gebruikelijk bij Rob, begon met 1. e4, c6, wist Rob met langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe te trekken.

Rob zijn koningsaanval sloeg niet door
Rob zijn koningsaanval sloeg niet door

Zwart kwam duidelijk beter te staan en wit zat flink in tijdsproblemen. Rob zijn initiatief leek lang op de koningsvleugel te liggen en daar probeerde hij dan ook het volle punt te zoeken. Dat bleek helaas niet te lukken. Achteraf gezien had hij zijn geluk beter op de damevleugel kunnen gaan beproeven. Daar waren de mogelijkheden beter en dan had wit het waarschijnlijk niet droog gehouden. Nu kwam hij net weg met een halfje.

De bizarste wedstrijd van de dag was als laatste klaar en werd echter op bord 6 gespeeld.

Michiel in de bizarste partij van de dag
Michiel in de bizarste partij van de dag

Aan die partij zal onze speler niet graag meer herinnerd worden, maar ik kan het niet laten die toch even te laten zien:

Zo hebben we onderweg een puntje kado gekregen en een puntje kado gedaan. Al met al is 5,5 – 2,5 een terechte uitslag. Over 3 weken de altijd lastige uitwedstrijd tegen De Combinatie!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar