De schijf is door de bak

Door Guido Jansen

Het was tijdens de voorbereiding, de spelers waren er wel uit. Het was allemaal zo slecht en iedereen had zoveel andere bezigheden. Het is klaar. We stoppen ermee. Schaken kunnen we niet meer, we gaan sjoelen. De naam van onze vereniging wordt veranderd in Sjoelvereniging Dubbelsjoel. Het is over, de kogel is door de kerk, of in de nieuwe terminologie, de schijf is door de bak.

Op de vrijdagavond voor de wedstrijd tijdens de gezamenlijke analyseavond, bleek dat niemand nog enig interesse had in de door Job zo fanatiek voorbereidde analyseavond. Er waren mensen op vakantie, er moesten mensen werken, anderen wilden niet reizen, er waren er ook die niet zoveel wilden schaken. En enkelen waren gewend om zich 5 minuten voor vertrek voor te bereiden omdat ze anders toch alles weer waren vergeten. Niets, maar dan ook helemaal niets had dit allemaal met schaken te maken.

Daarom maar het plan om de vereniging op te heffen. Sjoelen is ook een mooi spel. Veel inhoud, spannend en er is niet al te veel talent voor nodig, daar moeten wij toch wel goed in zijn?! Na de wedstrijd kan er ook gezellig samen worden gegeten, de partijen kunnen worden besproken en misschien kan er zelfs wel tijdens de wedstrijd een drankje genuttigd worden.

De penningmeester kwam met de opmerking dat terugtrekken uit de competitie wel veel geld zou gaan kosten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Al het zuur verdiende geld met de sponsorkliks, dat was wel jammer, daar konden mooie en grote bakken voor gekocht worden. Misschien zelfs wel sjoelbakken met internetverbinding, zodat de thuisblijvers actueel op de hoogte konden blijven van de worpen. Ik weet niet meer wie er op het uiteindelijke plan kwam, maar het werd direct door heel het team gesteund. Als we nu allemaal ontzettend slecht gaan spelen, dan worden we misschien wegens totaal gebrek aan talent gratis uit de competitie gezet. De heren Claassen en De Lange kwamen zelfs tot een merkwaardige weddenschap, waarover later meer.

Het bestuur kwam echter nog wel met een ander probleem. Tijdens de ALV van vorig jaar heeft de meerderheid van de leden besloten dat er een computer mee moest doen aan de interne competitie. En hoewel het duidelijk is dat niemand daar beter van gaat spelen of dat iemand daar extra een leuke avond of wedstrijd door heeft, is het in een democratie zo dat de meerderheid beslist, toch? Het definitief verwisselen van schaakborden door sjoelbakken, moet dus helaas nog even wachten, totdat er een goede sjoelcomputer is gevonden. Gelukkig wordt daar door enkelen hard aan gewerkt.

Inmiddels was er tijdens de laatste ALV ook al iemand met verstand van de wetgeving in het bestuur aangesteld. Dat was hard nodig, want door de komst van de schaakcomputer moesten er allerlei extra dingen juridisch worden gecontroleerd. Datzelfde wordt nu weer van belang bij het invoeren van de sjoelcomputer. Wat als iemand, op religieuze gronden, niet tegen een computer wil sjoelen? Voor de lol en grap wil hij misschien wel tegen het ding spelen, maar dat mocht niet van de ALV. Het is belangrijk dat alle spelletjes serieus genomen worden. Waarom, eigenlijk? Het is allemaal toch maar een spelletje, bedoeld voor de ontspanning? De regel is nu dat de sterkte van de computer wordt ingesteld op de rating van de tegenstander (misschien is dat de reden waarom sommige leden heel hard bezig zijn hun rating zo snel mogelijk naar beneden te krijgen?, zij krijgen het dan makkelijker tegen de spelcomputer) en de computerweigeraars krijgen een bepaald willekeurig aantal punten voor de ranglijst toegewezen. Snap U het nog? Ik in ieder geval niet meer, ik had hoop om gewoon weer op de dinsdag in Boxtel met mijn vrienden een spelletje te kunnen spelen, maar nu komt er weer een spelletjescomputer de boel verstoren. Zo had ik ook nog een geheime agenda voor de wedstrijd.

Het is tijd om te vertellen hoe briljant de onzen het gemaakte plan tot uitvoer brachten. Nog nooit heeft een schaakteam van Dubbelschaak zo slecht geschaakt! Gefeliciteerd, mannen, het sjoelen komt zo snel dichterbij.

Onze witspelers op 1 en 3 hadden onderling een weddenschap wie het snelste zonder enige compensatie een volle pion weg kon geven. Onze invaller Diederick won deze weddenschap met gemak. Hij krijgt een doos met antieke sjoelschijven! Binnen 10 zetten met wit al een zeer gezonde pion achter, knap hoor. Job was pas na 15 zetten een pion kwijt geraakt en helaas had hij daar nog wel compensatie voor. De compensatie was natuurlijk niet afgesproken en was ook geen onderdeel van het plan. Hoewel Job natuurlijk een geweldige steun en een prima teamspeler is, is hij ook wel eens een klein beetje eigenwijs. Geheel tegen de teamorders bleef Job hard werken om uiteindelijk toch maar te proberen niet te verliezen. Hulde voor de werklust, maar billenkoek voor het niet luisteren naar de teamorders.

Zelf was ik nog steeds boos over het opnieuw mee laten doen van een spelcomputer aan de interne competitie. Ik was en ben er helemaal klaar mee. Geen enkele hoop meer op een interne competitie in Boxtel. Jammer, het was wel gezellig. Remise in 15 zetjes en direct maar aan de blonde Leffe. Dat verzachte de pijn en het verdriet wel een beetje.

Martien had zich vreemd genoeg wel keurig op schaken voorbereid. Zijn stelling na 10 zetten stond op de PC voordat de auto´s naar Krimpen reden. Keurig. Het resultaat mocht er ook zijn. Na 10 zetten had hij nog steeds geen tijdsachterstand en een prima stelling. Gelukkig wist Martien de teamorders nog wel. Vijf zetten later stond hij gewoon 40 minuten achter en had hij ongeveer het enige gedaan wat hij volgens de schaakregels in die stelling niet moest doen; de dames ruilen. De tegenstander hield hierna de goede schijf tegen de slechte van Martien over. Keurig volgens de teamorders, dus.

Dat de teamcaptain deze ronde zou gaan verliezen was helder en duidelijk. Al was dit schaaktechnisch op een gegeven moment niet zo helder. Rob stond eigenlijk gewoon beter. Zenuwblokje en initiatief. Gelukkig begreep Rob de stelling veel minder dan de tegenstander. Ook hier een terechte nederlaag dus.

Brent kreeg een bord lager helaas geen kans om op tijd op te geven. Hij was zelf nog helemaal in de ban van de regels van de dubbelsjoel (als je de schijf niet het juiste linksdraaiende effect meegeeft en de schijf ook nog iets te vroeg uit de hand laat glijden, dan kan het voorkomen dat de schijf aan het eind van de sjoelbak bovenop een andere schijf blijft liggen; een dubbelsjoel) en in plaats van de tegenstander een drankje aan te bieden, was hij waarschijnlijk met zijn hoofd zo met de regelgeving van de dubbelsjoel bezig, dat hij in plaats van een drankje, remise aanbood. Het zij hem vergeven. Hij moest ook zo hard voor de club werken de laatste tijd. Gevaarlijke man die Brent, hij is trouwens ook erg bedreven in snelsjoelen, en in zijn nieuwe huis had hij al de nieuwste sjoelbak, de sjoelxxd, staan. Goed bezig.

Over de partij van invaller Hans kan ik niet veel zeggen. Keurig volgens de teamorders verloren. Dank Hans, dat je voor onze sjoelcompetitie jouw zaterdag op wilde geven. Onze dank is groot.

Het meest bizarre in de wedstrijd gebeurde misschien nog wel aan het laatste bord. Geheel volgens plan liet Wil zich volledig overspelen. Wat op zich al bijzonder is, Wil is altijd erg goed in openingen, hij moest dus echt zijn best doen om een keer heel slecht uit de opening te komen. Knap, toch wel enig talent dus. Gevolg was dus dat de tegenstander kon kiezen uit hoe hij mat wilde gaan zetten, of welk stuk van Wil hij wilde gaan winnen. Keurig. Misschien had de tegenstander ook wat teamorders gehad, wie zal het zeggen. In ieder geval, ging hij in totaal gewonnen stelling op zet 30 door zijn vlag, dat was jammer voor ons plan om ons uit de competitie te laten schrijven, maar Wil kon hier natuurlijk niet zo veel aan doen. Onze man probeerde nog wel van alles. Zo probeerde hij nog snel op te geven terwijl de tegenstander nog maar 1 seconde op de klok had. En kwam Wil na afloop nog met, maar hij stond veel beter, hij verdiende de overwinning. Maar de scheidsrechter was onverbiddelijk. Regels zijn regels. En hoe jammer ook en hoe lang Wil ook bleef debatteren, het punt werd onvermijdelijk bij ons bijgeschreven. Jammer Wil, goed je best gedaan, volgende keer beter.

Deze wedstrijd, wat dus eigenlijk totaal geen wedstrijd was, hebben wij dus zeer terecht en met erg veel overmacht verloren. We liggen keurig op schema, over een paar wedstrijden kunnen wij ons terug trekken en met sjoelen gaan beginnen. Sjoelze.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar