De Donkere Dagen voor Kerst

De laatste externe ronde in 2017 was een heuse kraker, een derby tegen Eindhoven dit keer. Daar waar twee ronden geleden ‘s-Hertogenbosch de strijd aanging tegen alle drie de Dubbelschaak teams was het nu de beurt aan Eindhoven. Reuze gezellig en in de benedenzaal van Eetcafé Rembrandt was het goed toeven. De laatste keer dat DS1 de degens kruiste met Eindhoven I was twee jaar geleden, dat jaar wonnen we met 5,5 – 2,5 en deze overwinning had onder andere bijgedragen aan de  degradatie van Eindhoven I naar de derde klasse KNSB. Dat ze daar niet thuis horen weet iedereen en ze zijn dan ook met ruime cijfers direct weer gepromoveerd. Dat brengt natuurlijk wraakgevoelens met zich mee. Maar wij zijn daar klaar voor!

Vele (letterlijk) oude bekenden kwamen naar Boxtel toe. De vergrijzing slaat duidelijk toe in Eindhoven. Ook in Boxtel zijn we ietwat onderhevig aan dit fenomeen maar met jonge honden als Brent, Joey en de gebroeders# (wel op leeftijd maar spelend als jonge goden) hebben we ruim compensatie voor onze nestoren Tom, Job en Camiel. Deze laatste staat in het rijtje omdat, in tegenstelling tot de #-jes, hij dit jaar als een malloot aan het spelen is.

Dit keer kreeg ik het vertrouwen van de teamcaptain en mocht met wit mijn kunsten vertonen op bord 4 tegen Jan Vosselman. Jan speelt al jaren bij Eindhoven. Hij zal niet bij de oprichting erbij zijn geweest maar zal wel menig jubileum hebben meegemaakt. Eindhoven is een van de weinige clubs in Nederland met meer dan 100 jaar onder de riem! Jan droeg dan ook met gepaste trots deze cijfers op zijn clubtrui. Over de partij kan ik kort zijn, na 9 zetten theorie doet Jan een ongebruikelijke zet waarna ik de keuze heb om de pionnen structuur van zwart aan te tasten maar daarbij gaan veel stukken in de doos en wordt het wel erg lastig om gebruik te maken van de zwaktes, of verder zoeken. Ik steek vervolgens 45 minuten in alternatieve zetten. Ze bevallen me allemaal niet en ik kies uiteindelijk een zet waar zwart een aantal ‘logische’ zetten niet mag doen. Natuurlijk zijn er ook ‘goede’ zetten te doen en Jan ruilt in een paar zetten drie stukken waarna er weinig meer aan de hand is. Jan biedt remise en een biertje aan wat ik beide heb aangenomen.

Ik word vervolgens door mijn team genoten deloekie Loden Loekie toebedeeld. Na 12 zetten remise, met wit, met meer dan 100 ratingpunten meer is geen goede reclame voor het schaken en de teamgeest. Ik mag dus het verslag schrijven ….Toevallig was ik ook de schrijver twee jaar geleden tegen Eindhoven. Ik heb dat verslag nog eens bekeken, op drie borden kwamen dezelfde paringen voor: Job, Brent en Guido speelden tegen Bas, Luuk en Jos. Twee jaar geleden scoorden deze drie nog 2,5 punt, nu…. 0,5. De wraak van Eindhoven is daar!

Het zag er echter niet naar uit dat deze heren zo hard klop zouden krijgen. Bas had zich in de opening vergaloppeerd met als vervolg dat Job 2 pionnen voorkwam. Weliswaar zou Bas er eentje terugwinnen maar mij leek de compensatie voor de andere pion niet aanwezig, voordeeltje zwart.

Brent en Luuk maakten er een leuke pot van. Vrij snel kwam daar een aparte stelling op het bord wat moeilijk te taxeren was, er gebeurde simpelweg teveel.

IMG_6769
Brent achter de witte stukken nog in de openingsfase, toen het nog rustig was op het bord…

Luuk met zwart was de h-lijn aan het openrijten en Brent probeerde een moeilijk gepositioneerd paard aan de andere kant van het bord van de rand af te duwen. Dit met zowel de witte als zwarte koning nog in het midden. Dat maakte het vooral lastig een oordeel te geven want de beide ingezette acties gingen gepaard met dreigingen aan het adres van de koningen. Voorzichtig oordeel: kan alle kant op.

Jos en Guido gingen gelijk op. Guido bezweerde met zwart kundig de openingsprobleempjes wat eindigde in een gelijkstaand middenspel. Oordeel: weinig aan de hand.

IMG_6772
Guido kwam prima uit de opening, maar hier lijkt hij wat in slaap gesukkeld?! Hij was een dag eerder 50 geworden. Wellicht een iets te ruig feestje gehad? 😉

Rob speelde met zwart tegen Rene op bord 5. Wit kreeg een half open f-lijn, zwart kreeg een half open d-lijn. Wit duwde dus tegen pion f7, zwart tegen pion d3. Verder had de stelling een vastgelegde pionnenstructuur. Het zal moeilijk worden om hier iets uit te halen. Oordeel: gelijk.

IMG_6767
Het was een aparte opening op het bord bij Rob.

Martien en Mykola maakten er ook een originele pot van, leuk voor het publiek. Een open stelling met dubbelpionnen en open lijnen, veel ruimte om te wroeten. Martien gaf ik het voordeel, hij had het loperpaar en die zijn wat handiger in de open stelling. Uiteindelijk kreeg Martien twee niet verbonden vrijpionnen en Mykola 1. Oordeel Martien staat beter.

Peter speelde met zwart tegen Alessandro. Daar leek het me lange tijd dat Peter een klein voordeeltje wat versterkt werd doordat Alessandro wat krap in de tijd kwam te zitten. Hij had echter die tijd wel goed gebruikt en Peter kwam plots vast te zitten in penningen met pion verlies tot gevolg. In de tijdnood gaf Alessandro volgens mij onnodig zijn pluspion weer weg. Met ongelijke lopers op het bord ging Alessandro op zoek naar torenruil. Oordeel: waarschijnlijk remise.

Op bord acht speelden Michel en Frits. Michel kwam met wit  in het middenspel een pion voor. Dit had wel tot gevolg dat zijn stukken wat onhandig stonden. De vraag was of zwart hier gebruik van kon maken. De lopers met name waren ware kwelgeesten voor Michel. Maar Michel steekt dit seizoen in goede doen en had vertrouwen in zijn stelling. Langzaam verbeterde hij zijn structuur en het kostte zwart veel tijd om compensatie te zoeken. Uiteindelijk in tijdnood gaf zwart nog een pion weg. Michel nam deze echter pas na het uitvoeren van een paar verplichte zetten die de sterke lopers terugdrongen. Oordeel Michel staat op winst.

Al met al geen slecht vooruitzicht maar het was nog vroeg. Waar  het precies mis ging met Job weet ik niet maar hij zag zich genoodzaakt om een kwaliteit te offeren om de stelling te proberen te redden. Bas versterkte zijn stelling, won nog een pion en kon uiteindelijk met een loperoffer een sterke vrijpion creëren. Hij had er al eentje aan de andere kant van het bord wat teveel was voor de zwarte stelling. Stand 0,5-1,5

Ook Brent kwam een kwaliteit achter maar had nog kansen. Luuk rekende echter nauwkeurig en kon toch nog snel het punt binnenhalen. Stand 0,5-2,5

Guido leek handiger gespeeld te hebben dan Jos en kon een pion winnen. Met verder alleen nog een paard en eenghost zooi pionnen op het bord leek me dat Guido winstkansen had. Echter ’the ghost of Christmas future’ waaide over het bord en Guido was bang dat zijn paard opgesloten zou worden.  Analyse achteraf gaf simpel aan dat dit niet het geval was. Het gevolg was dat Jos het betere van de stelling kreeg met zelfs winstkansen. Of er ooit echt winst in gezeten heeft weet ik niet maar zorgelijk was het wel.

In de partij Rene – Rob overspeelde Rene zijn hand. Het is mij niet geheel duidelijk wat daar gebeurde. In ieder geval kon Rob zijn slechte loper afruilen tegen het goede paard van wit, daarna won Rob geforceerd een pion en won het toreneindspel, puik werk Rob! 1,5 – 2,5. In de stelling hieronder was Rob met zwart aan zet nadat wit het op slag verliezende 55. Ke3?? speelde. Met welke zet zorgde Rob ervoor dat wit het direct op gaf?

3drob

Ook Michel speelde prima verder en had weinig moeite het punt binnen te halen. 2,5 – 2,5.

Peter en Alessandro bereikten als verwacht ook niets en kwamen remise overeen. 3-3. Bij Martien – Mykola kantelde echter de partij. Martien had fraai gemanoeuvreerd en zijn loperpaar was inderdaad sterk geworden. Pionwinst hing in de lucht. Na een briljante zet van Mykola was Martien even het spoor bijster en zwart kwam terug in de partij. Nadat Martien ook het loperpaar verloor bleef er een zwakke pion over. Martien koos ervoor die te dekken maar eindigde met een misplaatste toren in het nadeel. Zwart kreeg activiteit en won uiteindelijk 2 pionnen. 3-4. Hieronder een analyse van Martien zelf.

[div class=”cbreplay”]

[Event “Extern ’17-’18”]
[Site “?”]
[Date “2017.12.16”]
[Round “5”]
[White “Van der Meijden, Martien”]
[Black “Pechenizkiy, Mykola”]
[Result “0-1”]
[ECO “C15”]
[WhiteElo “2066”]
[BlackElo “2047”]
[Annotator “van der Meijden,Martien”]
[SetUp “1”]
[FEN “rnb1k1nr/ppp2pp1/4p1p1/8/3P4/P1P5/2P2PPP/R1B1KBNR w KQkq – 0 9”]
[PlyCount “128”]
[EventDate “2017.??.??”]
[EventType “team”]
[EventRounds “9”]
[WhiteTeam “Dubbelschaak ’97”]
[BlackTeam “Eindhoven”]

{[#]} {Een mooi voorbeeldje van een partij waarin je prima een
openingsvoordeeltje uitbout tot aan een duidelijke plus, om het vervolgens in
tijdnood langzaam maar zeker uit handen te geven tot zelfs een nederlaag
(zowel persoonlijk als voor het team) aan toe.} 9. Bd3 $14 Nf6 {Een klein
plusje (0.3) heb ik hier al na zwak openingsspel van zwart. Het voordeel zit
hem in het loperpaar.} 10. Bf4 $5 {Een leuk zetje om Pd5 uit te lokken.} Nd5
11. Bd2 {Het paard staat minder goed op d5 als op f6 vond ik, daarnaast kan ik
elk moment een tempo winnen door c4 te spelen. Als het paard dan terug naar f6
gaat heb ik gewoon een tempo gewonnen. C4 is immers toch een zet die ik vroeg
of laat wil spelen.} b6 12. Nf3 Ba6 13. c4 {daar is tie dan al, gedwongen door
zwart uiteraard.} Nf6 14. O-O $14 {Het plusje is gegroeid naar 0.4.} O-O 15.
Ne5 Rd8 16. Be3 {Het was even kiezen tussen Lc3 of Le3. Uiteindelijk toch voor
e3 gekozen om c5 extra onder schot te houden. Het is immers de zet c7-c5 waar
zwart het van moet gaan hebben deze partij.} Bb7 (16… Nbd7 17. Nc6 Re8 {
oogt wat knullig voor zwart, maar is eigenlijk helemaal niet slecht.}) 17. f3
Nc6 {hier was ik blij mee, want nu komt de zwarte loper voor zijn c-pion te
staan.} 18. Nxc6 {Inmiddels zitten we op 0.5 in de plus.} Bxc6 19. Rab1 {
altijd nuttig om op een halfopen lijn te gaan staan.} a5 20. Kf2 Ba4 {zwart
wil kostte wat kost c7-c5 gaan spelen.} 21. g4 {als zwart c5 gaat spelen zou
b6 gaan hangen. Ik had dus nog niet echt verwacht dat zwart dit plan al snel
zou gaan spelen. Daarom koos ik hier een eigen plan. Namelijk de
koningspionnen naar voren en eventueel een toren naar h1 en wie weet…} Rac8
22. h4 {de plus groeit door… +0.7!} c5 $1 {Daar dan toch de breekzet c5!} 23.
Rxb6 cxd4 24. Bd2 Ra8 {Zwart dekt zijn a-pion, maar komt daarmee wel passief
te staan.} (24… e5 25. Bxa5 Re8 $16 {is de voorkeur van de PC.}) 25. g5 Nd7
26. Rd6 e5 {inmiddels is de plus doorgegroeid naar ongeveer +1 en dat kun je
gerust een comfortabel voordeel noemen. Mijn volgende zet had ik in opkomende
tijdnood een paar zetten terug al aan zien komen, maar hier niet gecontroleerd.
Ik had dus beter een andere kunnen doen…} 27. Be4 $6 {na deze zet is een
groot deel van het voordeel weg. We zakken terug tot +0.4. Het blijkt het
begin van het einde te zijn…} (27. Rb1 $1 {is een logische zet waarna het
voor zwart lastig blijkt de pion te behouden.} Nc5 (27… Rab8 $2 28. Rxb8 Rxb8
29. Bxa5 Rb2 30. Bb4 $18) 28. Rxd8+ Rxd8 29. Bxa5 Nxd3+ 30. cxd3 Ra8 31. Bc7 f6
32. Ke2 {een pion meer, maar met de ongelijke lopers is het toch wel oppassen
voor de remise. Zolang de torens erop blijven geef ik wit toch wel goede
kansen!}) 27… Nc5 $1 {een vervelend zetje die de zwarte stelling bij elkaar
houdt.} 28. Rxd8+ $6 ({beter was de andere toren te slaan.} 28. Bxa8 Rxd6 29.
Rb1 $14) 28… Rxd8 29. Bd5 {Het witte voordeel is weg en het staat plots
gelijk!} Bxc2 30. Bxa5 Rb8 31. Kg3 Nd3 32. h5 {probeert nog wat te rommelen in
tijdnood, maar mijn tegenstander is op zijn hoede} Nf4 (32… gxh5 $2 33. g6 $1
{met problemen op f7.}) 33. hxg6 Nxg6 34. Bb4 Bf5 35. Be4 $6 {In deze fase
speel ik echt slecht. Waarom die lopers nu ruilen? OK, mijn zwartveldige loper
die overblijft is van de goede kleur, maar mijn loper op d5 stond daar toch
prima?} (35. Re1 $142 $14) 35… Bxe4 36. fxe4 $11 {zo, het voordeel is
verdwenen. Het staat 0.00, maar ook dat laat ik uit mijn handen glippen.} Nf4
37. Rd1 $6 $17 (37. Kg4 $1 $11) 37… Rc8 38. c5 Kh7 39. Kg4 Kg6 40. Rf1 Nd3 {
zwart speelt het hier allemaal prima en hij weet zijn voordeel wel vast te
houden. -1.1} 41. Rf5 Rc7 42. Kf3 $6 {lang over nagedacht. Het gaat een
verloren toreneindspel in, maar ik hoopte dat daar iets meer in te halen zou
zijn…} f6 43. gxf6 gxf6 44. Ke2 Nxc5 45. Bxc5 Rxc5 {Hier zitten we in dat
eindspel. Het blijkt echter hopeloos verloren te zijn. Ik verlies geforceerd
mijn pion op e4 en mijn vrije a-pion is in zijn eentje niet opgewassen tegen
die 3 zwarte centrumpionnen.} 46. Rf3 Rc2+ 47. Kd1 Ra2 48. Kc1 (48. Ke1 {
die pion op e4 gaat er echt af} Rh2 49. Rg3+ Kf7 50. Kd1 (50. Rg4 {ok, zo kan
ik em houden, maar dan gaat de a-pion eraf.} Rh3 51. a4 Ra3) 50… Rh4 51. a4
Rxe4 52. a5 Rh4 53. a6 Rh8 54. a7 Ra8) 48… Re2 49. Rb3 Rxe4 50. a4 Re1+ 51.
Kb2 Rh1 52. a5 Rh2+ 53. Kb1 Rh8 54. a6 Ra8 55. Rb6 {Maar dit is een hopeloze
zaak. Ik speel nog heel wat zetten door tot ik haast mat sta, maar de
nederlaag is onafwendelijk. Erg zonde, want ik was best tevreden hoe ik mijn
partij had opgebouwd. Maar ja, dat afmaken is nog niet zo makkelijk he?!} Kg5
56. Kc2 e4 57. Kd2 f5 58. Re6 Kf4 59. Ke2 d3+ 60. Kd2 Kf3 61. Rf6 f4 62. Re6
Rd8 63. a7 e3+ 64. Kd1 Rh8 65. Rh6 Ra8 66. Rh7 Kf2 67. Rh2+ Kg3 68. Rh7 f3 69.
Rg7+ Kf2 70. Re7 Rh8 71. Kc1 d2+ 72. Kd1 Rc8 0-1

[end-div]

Guido had het mindere van het spel en kon uiteindelijk nog wel de remise eruit slepen maar meer niet. 3,5-4,5 was uiteindelijk de uitslag. Zoete wraak voor Eindhoven die comfortabel in de hogere regionen van de competitie kan gaan spelen. DS1 zakte naar plek 7. Nog niets aan de hand maar echt lekker is ook weer niet.

De precieze totstandkoming van de punten is niet in de juiste volgorde weergegeven maar zo krijgt de lezer in ieder geval het idee dat het spannend was!

De derby werd wel gewonnen: 13,5 – 10,5 in Boxtels voordeel.

 

Dubbelschaak ’97 – Eindhoven

Ronde: Ronde 5

Dubbelschaak ’97

Eindhoven

Lange de, J. (Job) 2244 Plassche van de, B.J. (Bas) 2363 0 – 1
Burg , B. (Brent) 2168 Kooten van, L. (Luuk) 2330 0 – 1
Jansen , G.A. (Guido) 2148 Sutmuller , J.M. (Jos) 2143 ½ – ½
Peerlings , C.C.L. (Camiel) 2197 Vosselman , J.M. (Jan) 2067 ½ – ½
Meurs van, R. (Rob) 2109 Moonen , R. (Rene) 2080 1 – 0
Meijden van der, M.C.M. (Martien) 2066 Pechenizkiy , M. (Mykola) 2047 0 – 1
Boll , P.A.I.M. (Peter) 2144 Bucchianico di, A. (Alessandro) 2008 ½ – ½
Stee van der, M. (Michel) 2022 Schalij , F.D. (Frits) 1977 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2137 Gemiddelde Rating: 2127 3½-4½
MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Spijkenisse 10 24 5 4.5 5.5 4.5 4.5
Eindhoven 6 21.5 3 3 5 4.5 6
DJC Stein 6 21.5 3 3.5 5.5 5 4.5
Vianen/DVP 6 18 5 5 4 3.5 4.5
Dordrecht 5 22 3.5 4 3.5 6.5 4.5
Zukertort Amstelveen 2 5 16 3 4 4 4.5 4.5
Dubbelschaak ’97 4 18 2.5 3.5 4.5 4.5 3
PION 3 14.5 2 2.5 4.5 1.5 4
HMC Calder 2 2 18.5 3.5 3 3.5 3.5 5
10 De Stukkenjagers 2 1 18 3.5 3.5 3.5 3.5 4

Camiel.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar