Benauwde overwinning op hekkesluiter Voerendaal 3

Benauwde overwinning op hekkesluiter Voerendaal 3

In de 6de ronde van de KNSB competitie klasse 3H speelden we thuis tegen onze vriendenclub Voerendaal. Als je bedenkt dat het de nummer 1 tegen de nummer laatst was weet je dat de belangen betrekkelijk groot waren. Aangezien deze verdeling na de wedstrijd niet anders was betekende dat dat de Dubbelschakers gewonnen hadden. De Voerendalers toonden zich goede verliezers en bleven na de wedstrijd gezellig mee eten. Sterker nog… Het 2de team van Voerendaal dat in Dordrecht speelde (en ook verloor) kwam ook nog langs voor een hapje!

De wedstrijd zelf verliep niet bijzonder soepel voor ons. Na 2 uur spelen was op geen enkel bord sprake van een duidelijk voordeel voor een van de spelers. Richting de tijdnood kwamen er dan toch ineens flink wat uitslagen binnen. Belangrijkste voor ons waren de overwinning van invaller Wil die plots een mat in 1 kado kreeg, en van Martien die nadat hij een goede stelling om zeep had geholpen in zeer bedenkelijke stelling ook ineens een vol punt kado kreeg. Hiermee was de basis gezet voor een uiteindelijke 5-3 overwinning. Een tikje gelukkig, maar dat hebben we dit seizoen nodig!

Guido op bord 1 was als eerste klaar. In een redelijk oppervlakkige partij had zijn egenstander toch zee├źn van tijd nodig. Rond zet 25 had de witspeler nog maar 1 minuut op de klok, dus moest hij het doen met de 30 seconden per zet. Toen de partij daarna vrij snel klaar was dacht iedereen dan ook dat de koelbloedige Guido dit gewonnen had. Het bleek echter dat wit toch nog een aardige slotcombinatie op het bord had weten te toveren die tot eeuwig schaak leidde.

Guido zag de winsto ontglippen
Guido zag de winst ontglippen

Hierna was Wil klaar op bord 8 en die zorgde dus voor een belangrijk punt. Ik vermoed dat Wil op schaakles is geweest bij onze eigen Schaakridder, want plots zien we ook hier het 2. De2 systeempje tegen het Frans op het bord verschijnen. Vanuit de opening vergaarde Wil een plusje wat hij lang vast wist te houden. Na een tijdje werd het echter allemaal wat onduidelijk voor de toeschouwer, want de stelling opende zich volkomen. Totdat heel snel daarna, toen Wil zijn paard op g5 zette, zijn tegenstander niet doorhad dat ook de witte dame naar h7 keek en die daar plotsklaps schaakmat mocht geven! Een lekker potje met mooi resultaat.

Weinig te zien van een Franse opening
Weinig te zien van een Franse opening

Rob accepteerde snel daarna remise op bord 5. Met zwart kreeg hij een Panov op het bord en leek de overhand te krijgen toen hij wit opzadelde met een dubbelpion op de f-lijn. Toch bleek het allemaal wel mee te vallen en was remise een correcte uitslag.

Martien boekte hierna een overwinning en zette de stand op 3-1. Het was een wat vreemde Hollandse partij waarin beide spelers al snel op eigen houtje verder moesten. De partij kreeg wat Konings Indisch achtige trekjes toen het centrum werd dicht geschoven, Martien met wit op de damevleugel ging aanvallen en zwart ging counteren op de koningsvleugel. In tijdnood had Martien in de gaten dat hij te ver was gegaan en zijn koning stond te onveilig. En juist toen zwart op winst kon gaan spelen verzaakte hij en haf met 1 zet de partij uit handen. Een gelukje voor de teamcaptain!

Brent zorgde hierna op bord 2 voor het 1ste matchpunt via een aardige overwinning. In de opening pakte hij het naar eigen zeggen iets te slap aan, waardoor zwart tegenspel kreeg. Echter… op het moment dat zwart remise aanbood, liet hij dat vergezeld gaan met een dubieuze zet. Brent zag daar kans weer iets van zijn stelling te maken en speelde terecht door. Zijn tegenstander werd daarna aardig overspeelt. Een wanhopig stukoffer maakte het nog even spannend, maar Brent had keurig berekend dat het allemaal niet veel voorstelde en pakte overtuigend het punt.

Camiel werd voor de 2de maal dit seizoen matchwinnaar. Hij speelde met wit op bord 6 tegen Diana Dalemans en kreeg tegen de Siciliaanse draak het provocerende 8. ..,Db6!? te verwerken. Ik heb in de Megadatabase eens wat analyses hiermee bekeken en dit is was Emanuel Berg (2600) hierover zegt: “An interesting, but unusual move that forces White to give up a pawn in order to fight for an opening advantage”. Camiel ging echter niet voor dit geforceerde pionoffer en daarmee wist zwart de partij goed in balans te houden. Ook hier een terechte remise, welke de 2 matchpunten binnen haalde.

Matchwinnaar Camiel
Matchwinnaar Camiel

Peter leed de enige nederlaag van de dag tegen de sterke Hans Dam. Vooraf waren verschillende Dubbelschakers nog geinstrueerd Hans te bellen op zijn mobiel iets na 13u, maar kennelijk stond zijn telefoon goed uit deze keer en moest Peter dus volop aan de bak. Peter bracht een wat onbekender systeem op het bord, maar werd flink teruggedrongen. Hans was kennelijk niet onder de indruk. Peter werd gedwongen flink passief te spelen met zijn paarden tegen de witte lopers. Toen de paarden daarna op avondtuur gingen op de helft van de tegenpartij werden ze gedwongen elkaar te blijven dekken. Op die manier komt het paardenpaar vaak niet het sterkst tot hun recht. Nu was het nog erger. Peter overzag iets en moest zelfs een knol inleveren! Hij kreeg er nog wel wat pionnetjes voor, maar de verre witte d-pion was veel te sterk. Een knappe partij van de tegenpartij!

Peter overleefde deze ronde niet
Peter overleefde deze ronde niet

De laatste partij van de dag was van Michel. Het werd een complexe Pirc waarin wit een typische opstelling koos met h4 en Pg5 (na het zwarte h5). Zoals andere Pirc kenners op onze club ook wel weten is dit niet heel gevaarlijk en van een koningsaanval is weinig sprake geweest deze partij. De nadruk lag vooral op de damevleugel waar Michel later een pion offerde voor open lijnen. Heel veel initiatief kreeg hij er helaas niet voor, maar het was waarschijnlijk telkens net voldoende om de partij in de remise marges te houden. In het late eindspel, waarin Michel een kleine kwal en pion minder had, maakte hij toch soepel remise door snel materiaal te ruilen.

Michel was als laatste klaar
Michel was als laatste klaar

Eindresultaat dus een 5-3 overwinning. Na een nederlaag van de nummer 2 De Giessen en Linge tegen Helmond is het nu laatstgenoemde die ons op 2 matchpunten achterstand volgt. In de laatste ronde staat de match Dubbelschaak – Helmond nog op het programma…

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar