Artikel krant: DS ’97 start het nieuwe seizoen met knap gelijkspel in en tegen Maastricht

Gepubliceerd in regionale krant MooiBoxtel.

Het nieuwe schaakseizoen is van start gegaan en de Boxtelse schaakvereniging stond al snel een uitdagende uitwedstrijd te wachten tegen een heel sterke Zuid Limburgse tegenstander. Maastricht is het vorige seizoen overtuigend kampioen geworden in de 4de klasse en lijkt, in ieder geval op papier, de gedoodverfde kampioenskandidaat te zijn. De zwakker gerate Dubbelschakers waren echter niet onder de indruk en hebben door wat pech in het laatste uur een bijna zekere winst laten glippen, maar waren met een 4-4 eindstand desondanks erg tevreden.

Overtuigend aan de topborden

Vooral aan de topborden deden de Dubbelschakers het erg goed. Met uitzondering dan van bord 1, want daar verzuimde Burg een goed opgebouwde partij te consolideren en werd daarna kansloos van het bord gezet. Het waren echter Van der Meijden, Van Meurs en Van der Stee op borden 2, 3 en 4 die overtuigend het volle punt pakten.

Van der Meijden belandde met zwart in een door wit opgezette Catalaanse opening. Dit geldt doorgaans als een sterke opening waarin via een pionoffer heel gevaarlijke compensatie wordt verkregen. In deze partij nam Van der Meijden het pionoffer ook aan, maar nam daarnaast ook nog het initiatief over. Zijn veel hoger gerate tegenstander werd kansloos van het bord geschoven.

Eenzelfde scenario voltrok zich op bord 3 waar Van Meurs zijn met zwart geliefde Caro-Kann opening met de witte stukken voorgeschoteld kreeg. Normaal gezien verzanden de meeste partijen in de gespeelde variant in remise. Echter, zijn tegenstander besloot van de bekende paden af te wijken en rokeerde de andere kant op dan Van Meurs dat deed. Dit leek uit te lopen op een wederzijdse koningsaanval. Van Meurs wist echter beter, maakte een schijnbeweging in de richting van de zwarte koning waardoor diens pionnenstructuur verzwakte, om vervolgens via puur positioneel spel pion na pion te winnen en uiteindelijk overtuigend het volle punt pakte.

Van der Stee op bord 4 wil nog weleens een stroevere start van het seizoen ervaren. Nu pakte hij de draad verder op van een sterk einde van het vorige seizoen. Zijn tegenstander wist niet bepaald raad met zijn stelling en wisselde continu van plan. Van der Stee was doortastender. Hij keepte de damevleugel eenvoudig en wist op de koningsvleugel in een verzwakte witte pionnenstructuur eenvoudig gaten te slaan. Via 2 keer een paardvork wist Van der Stee zoveel materiele voorsprong te behalen dat ook hier de tegenstander zijn koning om moest leggen

Pech aan de staartborden

Op de lagere borden werd ook sterk geschaakt door de Dubbelschakers, maar hier miste enige scherpte. Op bord 5 kreeg Heijstek al na 5 zetten een opgelegde kans op groot voordeel. Dit werd overzien waarna de partij eigenlijk vrij snel vervlakte en er weinig meer te halen viel voor beide partijen. Hierop werd de vrede getekend en werd er dus een remise genoteerd. Hetzelfde verliep het ongeveer bij Van Lankveld op bord 6. Na een rustige opening werd een kansje op initiatief gemist waarna de partij al snel uitliep op remise.

De grootste pech hadden de Dubbelschakers echter op bord 7. Berkelmans wist zijn 150 punten hoger gerate tegenstander na een gelijkwaardige opening goed in de problemen te brengen met enkele onoverzichtelijke manoeuvres op de koningsvleugel. Noodgedwongen werd de koningsstelling van de tegenpartij zodanig verzwakt dat het maar op 2 manieren kon eindigen: of met een snel schaakmat, of anders winst via groot materieel voordeel. Hoe hard kan het schaakspel zijn, immers een enkel moment van onoplettendheid koste Berkelmans een volle dame en daarmee kon hij in plaats van een vol punt incasseren, direct opgeven.

Op bord 8 had Schuurmans via een paar onnauwkeurigheden zichzelf al snel in de problemen gebracht. Hier werd dan ook een kansloze nederlaag genoteerd en werd de eindstand bepaald op 4-4.

Op 8 oktober speelt Dubbelschaak de 2de ronde in de 3de klasse van de landelijke schaakcompetitie. Dan komt een andere Zuid Limburgse club op bezoek in Grandcafe Rembrandt waar aangevangen zal worden om 12u00.

Nieuwe opstart jeugdafdeling

Vanaf november maakt de jeugdafdeling van Dubbelschaak een doorstart. Bent u op zoek naar een extra uitdaging voor uw kind? En ben jij op zoek naar een leuke spannende hobby? Hebben jullie dan al eens aan schaken gedacht?

Schaken leert je: analyseren, anticiperen, combineren, plannen maken, alternatieven afwegen, visualiseren, initiatieven nemen, risico’s taxeren, beslissingen nemen, vuistregels toepassen, patronen herkennen, flexibel denken, concentreren, focussen, ruimtelijk denken, creatief denken. Je krijgt succeservaringen maar leert ook omgaan met teleurstellingen, je leert incasseren en doorzetten.

Nieuwsgierig geworden? Schaakclub Dubbelschaak start vanaf 1 november a.s. elke dinsdagavond van 18.30 tot 19.30 uur een schaakcursus gericht op  kinderen van 8 tot 10 jaar. Na een half uur les en speel je een partijtje schaak.

Plaats : Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel. We hebben plaats voor 12 kinderen dus wacht niet te lang en meld je aan bij via www.dubbelschaak97.nl onder vermelding van je naam en geboortedatum.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar