Dubbelschaak(mat?) A – Rochade A

Vrijdagavond 8 december mochten de Gladiatoren van Dubbelschaak A naar Tilburg. Nu is schaken op vrijdag voor ons niet de meest ideale dag, maar vier man voor het A-team bij elkaar te krijgen lukte vrij snel. Tom was BoB, de rest zou dus vrij zijn om iets te drinken.

Maar wat blijkt het was niet schaken in een café, maar troosteloos in een schoolaula. Wel in kerst sferen versierd maar de lampjes waren uit. Verder was het ook koud, je moet wel een hele moeilijke partij spelen om het warm te krijgen. Er was overigens wel een lichtpuntje in de duisternis en dat is dat we tegen een jeugd team speelde waar zeker talent bij zit.

IMAG1398

De BoB mocht tegen Johan Starmans. Onze nestor speelt altijd heel secuur, zo ook deze avond. Elke onnauwkeurigheid van Johan werd direct afgestraft en het was wachten op de winst. “BoB” deed het heel mooi. Zie onderstaande stelling. Promoveren met Dubbelschaakmat ? Dat zou wel heel mooi zijn. Het eindigde met Lxf1, g8D++ De Koning kon nog naar f6 waarna # onvermijdelijk komt.

IMAG1403

Joey had zijn eerste wedstrijd verloren en was nu wel gewend aan de avond competitie. Vanavond moest en zou er gewonnen worden. Ook hij tegen een zeer jonge spoeler en ook de opdracht opletten want die kleine gasten kennen hun trucjes en dan ben je gezien.

IMAG1405

Joey kijkt nog eens goed op zijn notatie formulier. Ziet u de witte loper op c6?  Daar stond juist daarvoor een zwarte dame. Nog even doorspelen en dan Eric Starmans (zijn tegenstander) feliciteren met zijn keurige overwinning. (Tussenstand 1-1)

Dan op bord-1 Martien tegen Luuk Baselmans. Dit was wel een mooie partij, met matdreiging door Martien.  Echter Luuk kon dit pareren en alle dreiging neutraliseren. Toen daarna de dames en de twee Torens er ook nog af gingen bleef er een pionnen eindspel over.

IMAG1407

Luuk pakt zo dadelijk de pion op g7 en staat dan een pion voor. Dit eindspel moet te winnen zijn, maar je moet dan wel de juiste afhandeling vinden. Dit bleek nog niet zo gemakkelijk. Martien hield aan het einde de oppositie en wist de partij op remise te houden.

Dan op bord 2 the Master himself. Tegen het jongere broertje van Luuk, namelijk Daan Baselmans. Daan speelde keurig en actief maar liet af en toe een onnauwkeurigheidje zien. Dit werd door van den Elzen direct aangepakt om met zwart het initiatief over te nemen. Niet veel later won zwart een kwaliteit. Bij toeval (zo gaat dat wel eens) was de zwarte stelling ineens zo sterk en stabiel dat wit eigenlijk geen mogelijkheden meer had. Na stukkenafruil mocht zwart met een loper extra het eindspel in. In een koude zaal met een broodnuchtere zwartspeler waren de kansen voor wit bekeken.

Dubbelschaak wint steeds met de kleinst mogelijke marge, maar blijft in de race voor de titel met deze 2 1/2 – 1 1/2 overwinning.  Volgende ronde zijn we vrij en kunnen we rustig aanzien wat de concurrentie doet.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar