Dubbelschaak A dendert door

Nadat Dubbelschaak A de eerste ronde zonder kleerscheuren was doorgekomen, hebben ze in de tweede ronde het eerste schrammetje opgelopen. Dat is natuurlijk niet erg. Kijk als je met een nieuwe auto rondrijdt en er komt een krasje op, dan is dat zuur. Maar dit team gaat als een 4×4 lekker door het mulle zand en blubber. Dat is leuk en dan maakt een krasje op de lak of een vieze auto natuurlijk niets uit. Figuurlijk dan want sportiviteit staat uiteraard bovenaan en vies spel wordt er niet gespeeld.

Guido speelt tegen Ernest op bord één en krijgt de zelfde stelling op het bord als in een eerdere partij, maar toen had Guido zwart en nu wit. Ernest speelt een zeer goede partij, maar hoe lang houdt hij dat vol?

Rob speelt op twee en Mr Montenegro speelt het secuur. Stelling is gelijk en wit biedt remise aan. Rob accepteert dit. Het was een soort van gesloten pionnenstelling, wie forceert de opening en verspeelt daarmee de stelling. Het eerste halfje leveren we in,  maar het is niets anders dan een terechte uitslag.

Tom speelt een zeer moeilijke pot. Hij wint een volle toren, maar levert veel tempo in. Normaliter mag dit geen probleem zijn, maar Tom moet veel tijd opsouperen om niet de fout in te gaan. In de stelling onder heeft Zwart

Zwart heeft net met de Dame op a5 schaak gegeven en heeft een paard opgehaald op c7. Hoe dit verder te spelen. Let op, Tom moest nu wel vaart gaan maken aangezien de tijd erg krap werd. De speler in kwestie geeft het volgende commentaar:

1 Pxh7!! Td8
Aanname van het offer verdedigt taaier. Wit staat dan nog steeds beter omdat de zwarte koning op de tocht blijft staan, maar moet dan wel steeds de juiste zetten blijven vinden.
Er gebeurde:
2 hxg6 Kg7
3 Dd2 fxg6
4 Dh6+ Kf7
5 Pg5+ Kf6
6 Dh4 Dg7
7 Df4+ Ke7
8 Th7
Met winst. De zeer oplettende lezer zal merken dat Df3 op de 3e zet ook snel wint! Maar ook dat is geen eenvoudig te vinden combinatie!
Kortom, interessant potje!!

Ik speelde tegen Peter Paul een leuke partij. Het ging gelijk op al was het moeilijk te zeggen wie er nu het beste voorstond. Het beging Peter Paul, maar het tweede gedeelte had ik een licht voordeel. Op het einde toen we beide nog 7 minuten hadden moest de volgende stelling uitgespeeld worden. Ik kon even niet snel uitrekenen hoe het er voor stond, we zien het wel. Hier de stelling na Kd2.

41. Kd2 f5
42. Kc2 e4
43. Kxb3 exf3
44. c4 Kf7
45. c5 Ke6
46. Kc4 g5
47. Kd4 h5

Uiteindelijk kan ik met mijn Koning de pion op de c-lijn pareren en met mijn pionen doorstoten. Dit lukte uiteindelijk ook.

Guido had op bord één intussen ook de winst veilig gesteld. Het was een leuke schaakavond in Tilburg en Dubbelschaak A staat bovenaan.

Moorsel van, E.G.A.M. (Ernest) 1676 Jansen , G.A. (Guido) 2128 z-w 0 – 1
Montenegro , M. (Michele) 1941 Meurs van, R. (Rob) 2083 w-z ½ – ½
Hoorn van, M.D. (Marsel) 1676 Stiphout van, H.J.M.T. (Tom) 1793 z-w 0 – 1
Schoot van der, P.P.A.J. (Peter Paul) 1589 Elzen van den, M.L.A.G. (Michel) 1779 w-z 0 – 1

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar