Dubbelschaak A – verkeerde uitslag ?

Dinsdag ontvingen we de Dongense schaakvereniging DSC -A in ons fijne schaakcafé Rembrandt. De captain had wel al een keer aangegeven dat team A altijd wind mee heeft, maar dat we toch op moeten passen voor een windstilte. Het eerste punt viel op bord 2. Martien had een heel gevaarlijke openingsvariant. Ik ken deze niet, maar daar gaat snel verandering in komen. Laat ik het zo zeggen, zwart heeft een aantal zeer aantrekkelijke mogelijkheden om materiaalwinst te bereiken maar wordt vervolgens desastreus op de koningsvleugel aangepakt.  Maar tijdens dit potje ging zwart daar niet op in en bleef een saaie stelling over. Zo saai dat er niet veel gebeurde totdat de zwarte dame gevangen stond midden op het bord. 1-0

Bord 3 zit Michel met zijn favoriete Boedapest Gambiet. Maar tot hoe ver reikt de theorie. Niet ver genoeg. Wit behoud de pion, en heeft veel ruimte. Speelt daarna in zijn achteruit waardoor zwart er uit komt. In een gevaarlijke stelling bied zwart remise aan, zwart staat voor in tijd en het team gaat goed. De stelling is te mooi voor remise dus wit speelt door. In een zeer scherpe stelling speelt wit de ene naar de andere goede zet en waarbij beide in tijdnood voor de laatste drie zetten zwart een fout maakt. 0-1. We staan gelijk.

Tom op bord 4 heeft geen moment de indruk gewekt dat hij het moeilijk had. Gewoon rustig schaken, wat rondneuzen op de andere borden en uiteindelijk doordrukken en de  tegenstander tot opgave dwingen. 1-0 Een keurig resultaat.

Dan bord 1 Rob die met zwart een lekkere pot speelde. Actief spel een kwaliteit gegeven voor ruimte en dreiging. Wit kon enkel volgen al moest er voor beide kanten wel secuur gespeeld worden. Aangezien er nog veel stukken op het bord stonden en er tal van voortzettingen waren moest de juiste (of een van) gevonden worden. Dat deed Rob niet en het was hierna snel gedaan. Niet zo mooi 0-1.

We spelen dus 2-2 en staan 2e achter Stukkenjagers C met één verliespunt. Wat is dat dan met verkeerde uitslag. Nou Dubbelschaak B speelde ook thuis tegen Oisterwijk. Hoe ze het gedaan hebben weet ik niet, maar ze hadden een overwinning waar vooralsnog Dubbelschaak A patent op had.  Kijkend naar de gemiddelde rating toch een voor de hand liggende uitslag.

Hoe dan ook, volgende wedstrijd in het Hol van de Leeuw. Uit tegen Stukkenjagers C. Daar gaan me dit smetje wegpoetsen. Maar dat is pas in 2019.

Dubbelschaak A

DSC A

Meurs van, R. (Rob) 2083 Burght van der, M. (Maarten) 2106 z-w 0 – 1
Meijden van der, M.C.M. (Martien) 1992 Schoots , R.R. (Roelant) 1982 w-z 1 – 0
Elzen van den, M.L.A.G. (Michel) 1784 Maas , M. (Mark) 1857 z-w 0 – 1
Stiphout van, H.J.M.T. (Tom) 1780 Ligt de, I. (Ivo) 1675 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1910 Gemiddelde Rating: 1905 2-2

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar