Dubbelschaak A uit de startblokken !

De eerste wedstrijd van het seizoen mochten we afreizen naar Eindhoven. Aangezien Dubbelschaak een mondaine club is was het mogelijk om twee leden van onze club uit het district 040 zelf mee te laten doen met deze wedstrijd. Ik was al blij dat we vier man aan konden treden. Nu hebben we wel een nieuwe aanwinst in ons team namelijk Roy en zullen standaard gewoon met vier spelers zijn, echter voor de openingswedstrijd was Martien verhinderd.

Ik wilde vooraf geen druk leggen op het team, dus laten we gewoon spelen. Zelf denk ik kijkend naar de rating dat een top 3 haalbaar moet zijn. Dan bedoel ik eigenlijk niet nr 1 t/m 3, maar gewoon nr. 3.

Als dubbelschaak kijken we graag vooruit, want als we het vorige seizoen er nog eens bijhalen… Nee, dat doen we maar niet.

 We werden gastvrij ontvangen en hadden er zin in.  Met wit op

1 : Rob, 2: Niels 3: Roy, 4: Michel.

Ik werd op vier getrakteerd op 1.e4,.. 2.De2. Ik dacht wat is dit nu. Normaal speel ik zelf afwijkend om snel uit de theorie te gaan, maar nu werd ik er direct zelf mee geconfronteerd. En met succes voor de tegenstander welteverstaan. Ik ging een avontuur aan dat bij nader inzien niet zo best was. IMAG0668

Op zet 7 voelde de stelling als een steen in mijn Maag. Ik probeerde er uit te komen, maar het was allemaal niet zinvol. Op zet 10 dacht dat de nul niet meer te ontlopen zou zijn. De stelling bleef scherp maar in mijn nadeel en ik kreeg eigenlijk de hoop dat mijn tegenstander misschien te gretig zou zijn en zich zou verslikken in te snel materiaal oprapen. Dat deed hij dus niet en hij pakte gedecideerd het punt.

Gelukkig ging het op de andere borden beter. Maar dat gezegd te hebben, werd op bord 3 bij Roy vakkundig gedemonstreerd hoe in drie zetten met een schaakje een paard gewonnen kon worden.

Hier onder de stelling, witte Koning op c1. Zwart schaak op a3, Koning moet naar b1 Het paard stond op a4 maar hier onder niet meer.

Roy

De situatie was hierna dermate slecht dat een paar zetten later zelfs mat onvermijdelijk bleek.  Zie hier onder, het blijft open huis op de witte koningsvleugel. Wat een start zeg. 2-0 achter.

Roy_end

 Zoals gezegd gingen Niels en Rob goed van start. Een mooie partij en gelijk op.

Niels__

 

Ik kon het moeilijk beoordelen. Onder zie je een stelling waarbij de Koningsvleugel voor beide spelers op het punt staat opengebroken te worden. De spelers waren het er mee eens, het was een mooie pot.

Wat tijd betreft staat het hier nog gelijk, maar Niels ging flink zijn tijd gebruiken in een scherpe stelling. Uiteindelijk bleef het spannend, maar met steeds minder bedenktijd wordt het lastig. We noteren de derde nul

Niels

Brengt Rob dan een punt “mee naar huis”. Ik vind het niet slecht dat je de tegenstander na afruilacties met  twee dubbelpionnen opzadelt. Maar of dit ook daadwerkelijk plust zou een analyse moeten uitwijzen. We hebben het over bord één waar doorgaans goed afgewogen beslissingen worden genomen.

Rob_dubPion

het einde van de partij was echt de moeite waard. Zat er iets in, kon het mat lopen. Aan de andere kant zou een kleine fout ook hard afgestraft kunnen worden. Rob speelde secuur wat tijd koste. Uiteindelijk met 9:30 tegen 2:30 was het eeuwig schaak en kregen beide heren een halfje voor de performance.

Rob_end

Wat reste voor de bord 2 t/4 spelers was de avond maar snel te vergeten. Nog een balletje op het groene laken. We kijken vooruit: De volgende wedstrijd zal toch beter moeten.

Biljard

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar