Dubbelschaak A sluit in stijl af.

Dinsdag 12 April, laatste wedstrijd in de avondcompetitie thuis tegen de Kentering. De heren kregen een warm welkom en het leek me een waar charmeoffensief om ze zover te krijgen misschien wat vaker naar Boxtel te komen. En dan niet voor de avondcompetitie maar de “gewone” dinsdagavondcompetitie. Piet is voor ons een bekende. Overigens hebben we Jan Arts een week tevoren ook gespot in ons schaakcafé Rembrandt. De deur staat altijd open zullen we maar zeggen en Vught – Boxtel is maar een klein eindje … Zetten we dit charme offensief door in de wedstrijd ?

Zoals jullie weten bestaat de harde kern van DS-A uit slects drie leden, we moeten dus wederom een beroep doen op de inval poule. Dit keer Roy. Ik heb als motto wie de meeste keren ingevallen is  heeft voorrang. Hiervan zou ik afwijken als het om het kampioenschap zou gaan, maar we weten intussen beter.

Het gaat natuurlijk om de eer en het doet natuurlijk goed om boven de Kentering te eindigen. De opstelling zijn we in onderling overleg overeen gekomen:

  1. Roy van Esch – Piet van Eindhoven
  2. Martien van der Meijden – Stan Heijmans
  3. Rob van Meurs – Mike Kroon
  4. Michel van den Elzen – Jan Arts

Roy mag proberen de sterkste speler van de Kentering te pareren. Aan Rob de taak om Mike (vijf uit zes !) Kroon’s spectaculaire win-reeks tot normale proporties te brengen.

Het was een drukke schaakavond en op alle borden werden mooie partijen gespeeld. In dit verslag slechte enkel de verrichtingen van DS-A.

Bord 1:

Roy -Piet was een schuifpartij waar het mij leek dat alles dichtgeschoven werd. Het leek een partij tot zet 20 zonder bloedvergieten. Maar hier zat ik mis, in zet 15 werden er aan beide zijden een pion “geofferd”. Piet en Roy zaten verstopt in een hoekje waardoor ik er niet echt zicht op had. Roy hield goed stand maar Piet drukte steeds verder door. Ik denk dat de groene lijn heel geleidelijk omhoog ging totdat Roy bezweek onder de druk. Piet verbruikte veel tijd en ik vraag me af of ze geen verkeerd tempo hebben aangehouden. Het kan zo maat 1:45 + 15 geweest zijn terwijl 1:30 +15 de regel is. Hoe dan ook gelijke kansen (qua tijd dan) maar Piet won.

Bord 2 IMAG0125z

Martien leek me een gezonde stelling te hebben. Veel ruimte midden op het bord en opmerkelijk, de pionnen op de koningsvleugel vonden hun weg naar voren. Zoals altijd gebruikt Martien veel tijd en zijn tegenstander leek hier op te gaan spelen. Er komt slechts een kwartier bij zonder increment ! In een mooie stelling werd het alles of niets voor Martien, inmiddels in hevig tijdnood geraakt. Initiatief is leuk, maar als er geen matdreiging in zit en de tegenstander heeft alle tijd om uit te rekenen hoe veilig weg te komen met zijn koning dan hebben we al een voorschot op de uitslag…

Bord 3 IMAG0121z

Hier zag ik een stelling waar ik direct een ongemakkelijk gevoel bij kreeg. Een loper op e6 en de pion nog op e7. Was het niet mijn partij tegen Martien die ooit in een training naar voren werd gehaald waar dit ook in gespeeld werd? Er moet een betere zet geweest zijn …

Mike-rob1

Uiteindelijk komt Rob zwaar in de verdrukking. Knap gespeeld van Mike. De stelling hieronder Lxd5,Lxd5 – Txd5. En dan krijg je het als zwart toch knap benauwd.

Mike-rob2

Het is het vermelden waard, Mike heeft deze competitie afgesloten met 6 uit 7 en staat stijf aan kop als het gaat om TPR in deze klasse.

Bord 4

Ik speelde zelf tegen Jan Arte een Gambied, leverde een pion in voor een zeer scherpe partij. Heel interessant en de beste zet vaak moeilijk te vinden. En plus/nul/min liggen dicht bij elkaar. Jan heeft voordeel gehad totdat op zijn initiatief de dames van het bord gingen. Toen was het mijn beurt echter niet veel later was het theoretisch remise. In het eindspel werden er over en weer fouten gemaakt maar was het voordeel voor wit te groot en was ons enige punt binnen …. Hieronder een stelling waar ik Pg5 speel waar Te7 beter was.

Michel-Jan

Sluiten we in stijl af ?

Het was een heel wisselend seizoen. Kwamen we het afgelopen seizoen op dan had de tegenstander vaak als opmerking klaar dat we qua rating de sterkste waren en daardoor veruit favoriet. De realiteit blijkt anders, ik denk dat in de toekomst de tegenstander denkt dat er punten te halen zijn als DS-A komt opdraven.

Eén speler gaf nog aan dat de avondcompetitie hem flink wat rating punten gaat kosten. Het is zeker niet de avondcompetitie zelf, het zal eerder zijn spel zijn. Hoe dan ook, we hebben geen vaste setting van viier spelers. Met een sterke speler erbij, samen met onze sterke inval poule moet het toch mogelijk zijn een gooi te doen naar het kampioenschap en zo de allersterkste Brabantse spelers te treffen.

Als teamleider van het falende Dubbelschaak A  biedt ik mijn ontslag aan aan El Presidente.

 

 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar