Dubbelschaak A overrompeld door KiNG

Vrijdag 4 december mocht het A-team van Dubbelschaak aantreden tegen het schaakgezelschap van KiNG. Op voorhand een clash waarbij het kampioenschap op het spel stond. Althans vooor KiNG aangezien verliezen uitschakeling zou betekenen. We werden ontvangen op de fantastische locatie Cinecitta, wat sinds kort de thuisbasis van Stukkenjagers is. Om er te komen had toch wat voeten in aarde. Iedereen kwam namelijk met het OV. Toen ik goeden wel binnenkwam, 40 minuten later dan gepland waren de ander drie partijen al aan de gang.

Ik had de opstelling al aan Martien doorgegeven. De sterkste ooit. We hadden namelijk Brent gestrikt. Brent kent de heren van KiNG en schaken op vrijdag heeft ook zijn voorkeur. Even had ik er over gedacht mijn plaats op 4 af te staan aan een ander kanon van Dubbelschaak om zo King te verassen. Maar wij zijn niet bang en stellen onze drie basis spelers op.

Het affiche :

1. Berg van den,B.(Bart) 1647 Burg,B.(Brent) 2223
2. Jansen,B.A.H.(Bob) 2104 Meijden van der,M.C.M.(Martien) 2079
3. Berg van den,B.(Bram) 2219 Meurs van,R.(Rob) 2078
4. Schouten,J.A.J.(Jordy) 2027 Elzen van den,M.L.A.G.(Michel) 1824

Wat direct opvalt is de tactische opstelling van King. 1-0 voor Brent, maar misschien wel  1-0 voor King ……

Door de toestanden met het OV was me dit totaal ontschoten en ik ging er van uit dat ik tegen een 1740 speler aan moest treden.

Brent in actie
Brent in actie

Brent op 1 had natuurlijk direct door wat er aan de hand was en had een makkelijk avondje. Het is goed vertoeven in Cinecitta en ze hebben lekker bier. Maar eerst moest korte metten gemaakt worden met Bart (Deze keer zonder pet)

Brent1

Het duurde twee of drie witbiertjes, maar toen was het bekeken. We staan 1-0 voor.

Overigens was er een vermoeden dat KiNG wist dat Brent mee zou doen. Hebben we een Mol in onze gelederen, of lag het te veel voor de hand na mijn vorige verslag. Dit moesten we toch maar eens grondig onderzoeken.

Martien speelde een ontzettende boeiende partij. Voordat er tien zetten gedaan waren was er  voor beide spelers al een uur op gesoupeerd. Het was een ongebruikelijk opening die zeer veel rekenwerk vergde.

Martien

Achteraf gaf zowel Martien als Brent aan dat dit echt zo’n partijtje was wat Bob goed ligt. Hmmm, Martien was er toch zelf op ingegaan met het slaan met de dame op b2. Ik vroeg hem nog of dat wel verstandig was, hij had er toen als spijt van. Maar op dat moment wist hij nog niet dat de partij heel boeiend zou worden.

Martien en zijn pionnen offensief
Martien en zijn pionnen “ontwikkeling”

Hier nog een foto van een opmerkelijke stelling. De achterste rij is sterk bezet…  Wil je de partij nakijken. Martien heeft hem geanalyseerd. De partij is hier te vinden. Overigens weet ik niet of de climax daarin ook omschreven is. In ziedende tijdnood (voor beide heren) moest Martien capituleren.

Dan Rob, aantredend tegen Bram de sterkste speler van KiNG.

Rob1

Een boeiende pot en Rob hield knap stand. Tot een kantelmoment waarbij Rob verrast werd door een aantal zeer scherpe zetten van Bram. Rob speelde net zo scherp waarna we de volgende stelling op het bord kregen.

stelling Rob

Zwart aan zet.

Er zijn hier diverse complicaties en zwakheden. Kijk er maar eens even na.

Zwart gaat alsvolgt verder: .Pb6 : Lb5.Lxd4 : Lxe8.Dd5! De rest is geschiedenis

stelling Rob2

We staan 2-1 achter en ik heb als laatste speler het lot in handen. Ik speel tegen Jordy en kom (hoe kan het ook anders) slecht uit mijn opening. Hier ga ik aan werken, echter sinds ik dit voornemen heb is er geen tijd voor geweest. Jordy speelt erg matig want weet zijn voordeel niet te benutten. Er was wel wat durf voor nodig, het leek wel of hij geen fout durfde te maken. Hoe dan ook het kost hem ontzettend veel tijd. Maar net toen ik dacht door zijn tijdnood tegenspel te kunnen krijgen ging het voor mij mis.

Michel1

Op het moment dat Jordy snel moest gaan schaken toverde hij de ene naar de andere goede zet op het bord. Het koste me in een mum van tijd een paard. Stukken werden afgeruild en er resten mij weinig anders dan opgeven.

IMAG0118

We verliezen met 3-1 in Tilburg en hebben het niet meer zelf in eigen hand. Gelukkig zitten we in een sterke pool. Eens kijken wat de heren van KiNG gaan doen tegen HSC. Hoe dan ook, wij hebben zelf ook nog een aantal interessante partijen voor de boeg.

KiNG heeft zelf ook een verslag gemaakt. Ik heb deze nog niet gelezen om zo neutraal mogelijk verlag te geven. Maar wie meer wil lezen kan hier verder. Maar aan de titel te zien zijn ze er al. De tijd zal het leren.

http://sgking.nl/king-op-weg-naar-dubbel-kampioenschap/

Toevoeging 12 dec 2015:

Een mooi verslag op de de KiNG site moet ik zeggen. Is misschien wel direct na de wedstrijd getypt en nadat al het bier op was. …

Maar uit de tekst in het verslag is echt te maken dat men op de hoogte was van het opstellen van Brent. Ik zou dit toch graag tot de bodem uitgezocht zien….

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar