Dubbelschaak A bekent kleur bij de Drie Torens

Maandag 7 maart 2016 werden we welkom geheten bij de drie Torens in Tilburg. Wij van Dubbelschaak A zijn optimisten. Zowel achter het bord als elders. Als optimist heb ik een team samengesteld dat voor de 4-0 moest gaan strijden. Mijn voorgevoel was dat HSC B – KiNG A wel eens kon eindigen in een gelijk spel. Geen 0-0 waar ik in het vorig verslag aan refereerde, maar een 2-2 hing in de lucht. Als wij dan winnen met 4-0 dan staan we weer direct eerste (met gelijk “doelsaldo”, maar beter onderling resultaat).  We hebben alles dus nog “in eigen hand”.

Op Bord één konden we Job presenteren. Rob op Twee, Martien op drie en ikzelf op 4. Wie doet ons wat ?

De Drie Torens doet me altijd denken aan een club met oude mannen.  Hoe dat komt kan ik eigenlijk niet verklaren, maar van de clubs in Tilburg zal de gemiddelde leeftijd hier toch echt het hoogste liggen. Wij zullen deze “oude van dagen” eens even verschalken.

Wat me direct opviel is dat ze een tacktiek inzetten die wel past bij het bovengenoemde. Het was me een partij warm binnen !!! Het leek wel een bejaardenhuis waarbij ze ons waarschijnlijk wilden laten bevangen door de hitte om daarna toe te slaan. Maar waar ze bij de drie Torens niet van op de hoogte waren was dat Job “koud” terug was uit de tropen. Die was wel aan deze temperatuur gewend. Zelf stond ik 4 uur eerder nog op de latten in Winterberg waar het beduidend koeler was.

IMAG0092_1
De pion op d4 is inleiding voor Job zijn initiatief

Hoe dan ook, Job had zich voorbereid tegen Wilbert Kocken en zette de partij rustig naar zijn hand. Kocken is wel van de trucjes, maar nu kreeg hij een koekje van eigen deeg. Een mooie variant midden op het bord leverde pionwinst op. Hierna hield Job het initiatief vast en Wilbert kwam steeds meer in de verdrukking. Korte rokade werd verhinderd door een schaakje met het paard en na stukken afruil bleef er voor beide heren pionnen op de f,g,h lijn. Een Paard tegen een Loper van Job. Maar Job had nog twee pionnen extra op de a- en e-lijn. Die voorsprong laat Job zich natuurlijk niet afsnoepen. 1-0.

Martien speelde tegen Joost en merkte op dat Joost waarschijnlijk een partij van Martien onze website had geplukt (inclusief analyse van Martien). Ik vroeg aan Martien hoe het dan toch kon dat hij in deze voor hem “tweede partij” een pion achter kwam te staan met voor mij op het oog  geen compensatie. Er was niets ontwikkeld ??? Martien drukte mij op het hart dat hij twee sterke lopers had en dat dat voldoende compensatie was. Ik heb het verder niet meegekregen maar heb iets opgevangen van een remise aanbod van Martien dat weggewuifd werd door Joost. Was dit uit nood ? Niet veel later zaten de stukken in het doosje maar hield Martien er niets aan over … Misschien moest hij deze partij beter nogmaals analyseren…

Ik kwam zelf weer slechte uit de opening, kon het net houden en toen het er om ging spannen zag ik de ene naar de ander mooie zet voor wit. Probleem was dat ik in dit geval de zwarte stukken had. Gelukkig voor mij voerde Frank ze niet uit en bleef het spannend. Ook ik bood op een gegeven moment remise aan in tijdnood, maar dit was kansloos. Frank wilde het complex houden om mij door mijn vlag te jagen. Maar wat hij zich niet realiseerde is dat dit ook inhield dat hij in een scherp eindspel toch echt goed moest gaan opletten en al zijn tijd opsoupeerde. Wat restte was een remise stelling waarbij Frank nu Remise aanbood. Als Frank het niet accepteert dan ik ook niet ! Ik stond op dat moment wel ietsje beter, we speelden door.  Beide kregen last van schaakblindheid. Overschakelen van normaal tempo naar vluggeren is toch een vak apart. Beide 2:20 op de klok voor 16 zetten en het fouten festijn begon. Ik laat het even in het midden, maar een speler zette zijn Dame klaar om gepend te worden met de Toren, maar de ander zag het niet. Laten we het er op houden dat beide de winst niet verdiende. 1/2-1/2

IMAG0091_1

Rob mocht tegen Huub. We hebben hem getipt op onze Dubbelschaak Whatsapp groep hoe dit aan te pakken. Maar wat bleek Rob heeft al heel vaak tegen Huub gespeeld. Rob wist heel goed wat hij tegen kreeg en hoe hij dit moest gaan aanpakken. Hij zei zelfs hardop: “Ik heb nog nooit verloren van Huub Leemans !”  Lezers van de Dubbelschaak jullie zijn hierbij getuigen van een uitspraak die Rob na 7-maart-2016 nooit meer in zijn leven kan doen. Waarvan akte. Uit de schaaktraining hebben we geleerd: “Chess is a Memmory-less game” Rob was daarbij niet aanwezig. Maar laat ik het zo zeggen, je kan heel de partij goed gestaan hebben, maar op het eind wint degene die dan het beste staat. Maar ik moet er bij vertellen dat Rob het weg gegeven heeft, als ik het goed begreep ook op d4. ….

9-3-2016:

Wat blijkt;  HSC B – KiNG A  is geëindigd in 2-2. Zoals voorspeld, daar lag het niet aan. Op de site zag ik dat HSC, KiNG nu eens verrast heeft met een alternatieve opstelling. Kijk dat waarderen wij van Dubbelschaak aangezien we nog een appeltje me ze te schillen hadden.

Hoe staan we er voor? Als optimist zeg ik vrij goed al erken ik dat er haarscheurtjes zijn ontstaan in ons optimisme. We gaan er van uit dat HSC-B in de laatste ronde verliest van de nummer laatst (Stukkenjagers E). KiNG verliest met 0-4 van Waalwijk A. Wij winnen met 4-0 van de Kentering waarna we de gedeeld eerste zijn met KiNG. Alles staat dan gelijk en wij promoveren op onderling resultaat. Ik zoek alleen nog 4 telefoons, 4 pre paid sim kaarten en iemand die de wedstrijd van KiNG gaat “bekijken”.

 

De Drie Torens A – Dubbelschaak A 2½-1½
1. Kocken,W.G.R.M.(Wilbert)2091    -Lange de,J.(Job) 2208  0-1
2. Leemans,H.M.C.A.(Huub)2046    -Meurs van,R.(Rob)2083 1-0
3. Bighelaar van den,J.H.A.M.(Joost)1913-Meijden van der,M.C.M.(Martien)2100 1-0
4. Schouten,F.A.J.(Frank)1686        -Elzen van den,M.L.A.G.(Michel)1790 ½-½

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar