Dubbelschaak A – als een nachtkaars uitgaan !

2019 is al onderweg en de schakers van Dubbelschaak A moesten tot 30 januari wachten om hun kunsten weer te kunnen vertonen. In Tilburg schaken tegen Stukkenjagers. Moet te doen zijn en we kunnen een flinke stap zetten richting het kampioenschap. Plan A was: 1.Guido 2.Rob 3.Martien 4.Tom 5.Michel.

5? Ja, op “5” Michel die mee zou gaan om bier te drinken. Dan blijft de (schaak) schade beperkt. Echter Tom had andere verplichtingen en Guido had huisarrest, zijn partner zat in het buitenland. Wat rondbellen, in de huidige tijd van Burn-outs ook niet teveel druk zetten op je clubgenoten en uiteindelijk onze rising star Jaap gevonden.  Stukkenjagers C moest te doen zijn, we zetten Jaap op bord één en sprokkelen wel 2 1/2 punt bij elkaar. In uiterste nood wordt het 2-2, dan hebben we het niet in eigen hand maar daar komen wij van Dubbelschaak wel mee weg.

De voorbereiding was ronduit slecht. Drie man met de trein, drie man vertraging. Oorzaak: een aanrijding met een persoon. Maar Stukkenjager is zeer nette club en er werd keurig op ons gewacht zonder de klokken in te drukken. Wij hadden wel een verassing voor ze in petto, namelijk Jaap op bord één.

We zijn vaker verrast in Tilburg, maar nu ook bij de stukkenjagers. Ze waren tot de tanden bewapend !!! Maar wij zijn van Dubbelschaak, wij zijn niet bang en we hebben zelfvertrouwen.

Het was moordend druk in het zaaltje van Cinecitta. Er was niet echt zeg maar een soort van “vrije uitloop”, het was meer kruipdoor sluipdoor. Er waren veel andere teams, ook het Gezelschap van KiNG. We kunnen natuurlijk altijd een kijkje nemen bij de teams die we volgend jaar gaan treffen. Hoe komen we daar?

Hebben ze op bord één Lie-Kwie gezet !? Maar gelukkig, die wint de laatste tijd niet meer. Het is wel de zwakste speler. Hmm…., dat is eigenlijk om het zo maar te noemen een onaangename verassing. Maar niet getreurd, Jaap is in vorm. Jaap was ook het eerste klaar. Hij liet in de opbouw een klein gaatje vallen. Die sluwe vos  “die niet meer wint” pakt de kans en laat onze Jaap kansloos. Nu moeten Rob en Martien aan de bak.

Beukema op bord 2! Waar hebben ze die vandaag gehaald ? Ik wilde mezelf niet opstellen, maar Lex, teamleider van Stukkenjagers C heeft het zelfde gedaan en wil Dubbelschaak A aanpakken. Het is zwoegen voor Rob. Om nog maar te zwijgen van bord 3.  Martien (met wit) tegen meneer Kat heeft een bizarre variant van de Caro Kann op het bord. Wel bekend bij Kat, op zet 8 heeft hij namelijk al bijna 3 minuten verbruikt en Martien al 45 !!

Op 4 speel ik tegen de Veen, een evenwichtige partij die wel op scherp staat. Wat onnauwkeurigheden over en weer maar de partij is in balans. De Veen bied remise aan. Slim met het oog op de andere partijen, maar dan gaan we dus niet mee akkoord.

We halen de tijdcontrole en Martien heeft zon 18 zetten in 2 1/2 minuut gedaan. Rob staat zwaar onder druk en bezwijkt uiteindelijk. 2-0 achter ! Dan moet ik het doen met Martien. Maar de bizarre partij van Martien eindigt niet in promotie naar Dame met winst, nee Martien moet genoegen nemen met eeuwig schaak. 21/2 – 1/2.

Dan is op bord vier ook niet veel meer te halen. In een gelijkwaardige stelling met ongelijke lopers is remise niet meer te ontlopen. 3-1.

We zijn klaar weg titel aspiraties, het is gedaan. Weer geen kampioenschap. De NBSB was wel zo aardig ons in een poule te zetten waar we wel kampioen moesten worden zodat we eindelijk naar het hoogste plan konden. Maar zie hier, de altijd zo vriendelijke schakers uit Tilburg hebben ons een hak gezet.

Zou er een fair play klassement zijn, wordt de Avond hoofd competitie misschien uitgebreid  met één team ….. Hoe moet het toch verder.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar