Interview met IM Robert Ris

Interview met IM Robert Ris auteur van de schaakboeken Deel 1 en 2 Crucial Chess Skills for the Club Player, uitgave Thinkers Publishing.

Extraatje van de uitgeverij Thinkers Publishing (https://www.thinkerspublishing.nl): met de couponcode DUBBELSCHAAK ontvang je tot en met 28 februari 2019 15% korting op alle boeken van Thinkers Publishing!

Toen je 8 jaar was leerde je schaken van je vader. Kan je je nog herinneren hoe dit ging? Was je vader lid van een schaakclub?

In de zomervakantie leerde mijn vader mij de basisregels. Ik vond het wel leuk, maar ik was ook druk bezig met andere hobby’s als voetbal en tennis. Na de zomer startte er een naschoolse schaakcursus en toen ik in groep 4 zat werd ik al gelijk kampioen van de school. Dat heeft mij gemotiveerd om verder te gaan met schaken.

Bij welke schaakclub ging je toen spelen?

Ik ben toen naar SV Zukertort Amstelveen gegaan. Destijds een van de grootste en sterkste jeugdverenigingen van Nederland. Bovendien was er ook een zeer sterke seniorenafdeling zodat de jeugdspelers goed konden doorstromen.

Ben je ook jeugdkampioen van Nederland geweest?

Ik ben eigenlijk bijna altijd 2e geworden, maar ik heb wel diverse snelschaak-, rapid-, en teamkampioenschappen op mijn naam geschreven. Mijn mooiste titel is ongetwijfeld Open Nederlands Kampioen t/m 20 jaar toen ik 14 jaar oud was.

Wanneer werd je Internationaal Meester?

Toen ik 18 was. Ik had al 3 IM normen gescoord (in Hongarije en twee in Curaçao) toen ik de benodigde rating van 2400 haalde in Bad Wiessee 2006.

Je elo-rating is ongeveer 2450. Wil je hoger met je rating? En hoe ga je dit strategisch aanpakken?

Ik hoop nog een keer grootmeester te worden en daar moet ik nog 3 GM normen en de 2500 voor halen. Mijn grootste probleem is om tijd vrij te maken voor het spelen van toernooien en zelfstudie. Momenteel beperkt mijn actieve wedstrijdschaak zich slechts tot wat competitiepotjes in Nederland, België, Duitsland, IJsland en Engeland.

 Op je Linkedln staat geschreven: Organizer, Promoter, Trainer en Coach. Vertel hier eens wat meer over?

Ik zie mezelf als een all-round schaakprofessional. Toen ik 16 was, begon ik al met lesgeven op mijn oude basisschool en de lokale schaakclub in Ouderkerk aan de Amstel. Dat vond ik hartstikke leuk om te doen. Sindsdien heb ik mijn trainingswerkzaamheden steeds verder uitgebreid en in 2014 besloten om de Amsterdam Chess Academy op te richten. De focus ligt op het trainen van de regionale topjeugd.

Naast al mijn trainingsactiviteiten ben ik ook altijd druk bezig met de Schaakweek Amstelveen, een evenement waar we met diverse activiteiten de schaaksport proberen te promoten. Mede door dit jaarlijkse schaakfestijn is het ledenaantal bij de jeugd van SV Zukertort gestegen van 40 toen we begonnen tot over de 100. Daar doe je het eigenlijk voor!

Belangrijk onderdeel is het CNE NK Rapid (http://cne-nkrapid.nl/), waarin de beste 8 heren en de beste 8 dames strijden om de titel. Die dag zijn er ook diverse andere toernooien: Brainwave rapidtoernooi, de jeugd GP en sinds vorig jaar ook het kwalificatietoernooi voor het NK jeugd. Jaarlijks komt zo’n 500 man (spelers + publiek) af op deze dag!

Je verdient je brood door het schaken. Hoe ziet jou werkweek eruit?

Heel onregelmatig, aan de ene kant lastig, maar tegelijkertijd ook uitdagend. Een vaste baan van 9 tot 5 uur is niets voor mij! Ik heb een aantal vaste trainingsuren op een aantal basisscholen en schaakverenigingen. Verder heb ik ook een redelijk aantal privéstudenten. Maar soms zit ik een week een groep talenten te begeleiden bij een toernooi, terwijl de andere week ik video’s aan het opnemen ben bij ChessBase in Hamburg en dan weer bezig ben met het schrijven van een boek. Die variatie aan activiteiten binnen de schaakwereld bevalt me goed en houd me scherp.

Wat is ChessCastle en wat doen ze?

https://chesscastle.eu/ is een online video project van GM Ivan Sokolov, een goede vriend van me en teamgenoot in de KNSB-competitie. Ik heb hem geholpen door een paar video’s op te nemen (zie website).

Heb je een functie binnen de Schaakbond?  En vertel hier eens wat meer over.

Ik heb geen functie binnen de bond, maar ik ben afgelopen augustus wel als delegatieleider en coach meegegaan naar het EK Jeugd in Riga.

In 2016 speelde je in Dubai een schaaktoernooi. Je won toen in mooie stijl van de GM Yuriy Kuzubov. Kun je meer over je partij vertellen en over het toernooi?

Een aantal jaar geleden kreeg ik in Verenigde Arabische Emiraten een baan aangeboden als jeugdbondscoach. Ik wist niet of ik mij daar permanent wilde vestigen. Ik heb toen besloten om in Abu Dhabi (augustus 2015) en in Dubai (april 2016) het Open Toernooi te spelen om te kijken of dat zou bevallen. De condities voor beide toernooien waren uitstekend. Met name in Dubai speelde ik een goed toernooi, maar in de laatste ronde verloor ik van voormalig wereldkampioene Stefanova en miste ik mijn GM norm. Ik ben best trots op mijn overwinning op Kuzubov. Ik kon me een vergelijkbaar kwaliteitsoffer van Topalov herinneren in die variant van het Weens, maar de exacte theorie kende ik niet tijdens de partij.

Overigens ben ik achteraf gezien blij dat ik die baan niet heb aangenomen, want anders had ik mijn huidige vriendin niet leren kennen!

Je hebt onlangs 2 leerzame schaakboeken geschreven Deel 1 en 2 met als titel Crucial Chess Skills for the Club Player, uitgegeven door Thinkers Publishing. Hoe ben je op het idee gekomen om speciaal voor de clubspeler een boek te schrijven en waarom moet je het aanschaffen?

Als trainer had ik natuurlijk al een hoop trainingsmateriaal en een boek schrijven stond nog op mijn to-do-lijst. Ik kom uit een familie met een onderwijsachtergrond en ik denk dat dat mij zeer helpt bij het overbrengen van mijn schaakkennis aan spelers van dat niveau. Moeilijke strategische problemen proberen helderder te maken voor de doorsneeschaker. Dat is iets wat ik niet alleen probeer over te brengen in mijn boeken, maar bijvoorbeeld ook bij het geven van publiekscommentaar bij grote toernooien (Wijk aan Zee, NK, Hoogeveen etc.).

In je boeken heb jij het voorwoord geschreven. Waarom heb je niet gekozen dat een grootheid binnen de schaakwereld een voorwoord in beide boeken zou schrijven?

Hoewel dat inderdaad vrij logisch klinkt, heb ik daar niet echt bij stil gestaan, waarschijnlijk vooral om dat ik vond dat ik zelf eerst iets te bewijzen had en niet direct een pluim wilde ontvangen.

Op Amazon.com schrijft Mark Starr over je Deel 1 boek: “Great content, worth the price.” Ook schrijft hij dat hij niet kan wachten op Deel 2. Wat doet dit met je?

Alle complimenten zijn leuk om te horen, van wie dan ook. Laatst complimenteerde GM Matthew Sadler mij persoonlijk met mijn 2e deel. Als een erkende schrijver en recensent dat tegen je zegt is dat wel enorm kicken!

Kun je wat meer vertellen over je uitgever Thinkers Publishing? Ben je tevreden over je samenwerking met hun?

De Belgische schaker Daniël Vanheirzeele is de drijvende kracht achter deze onderneming. TP bestaat pas een paar jaar, maar wordt steeds groter en ze weten steeds meer grote namen aan zich te binden. Houd de website https://www.thinkerspublishing.com/ dus goed in de gaten komende tijd! Ik kijk met grote bewondering naar Daniël hoe hij dit aanpakt, want toegegeven, het is geen gemakkelijke markt.

Naast je schaakboeken heb je ook DVD’s uitgegeven. Welke?

Inmiddels al aardig wat, ze zijn te vinden op https://shop.chessbase.com/en/authors/robert_ris. Met name mijn twee DVD’s over ‘’Calculation Training’’ doen het erg goed. Dat komt vooral door het interactieve formaat. Veel ambitieuze schakers willen geprikkeld worden door zelf aan het werk gezet te worden. Ik kan verklappen dat er nog meer DVD’s aankomen!

Heb je op YouTube een eigen kanaal? Vertel hier eens wat meer over.

Geen YouTubekanaal.

Hoe is het om bij BSG uit Bussum te schaken in de Meesterklasse van de Schaakbond?

We hebben een leuk team en staan op dit moment 2e in de Meesterklasse. We spelen dus voor het kampioenschap, maar hebben nog een lastig programma. De verschillen zijn klein en iedereen kan van iedereen winnen. Het wordt ongetwijfeld, net zoals de afgelopen jaren, een spannend slot van de competitie!

Hoe zie je de toekomst voor het schaken?

Vanuit professioneel oogpunt zal het sneller moeten. Het is niet voor niets dat ik 5 jaar geleden begonnen ben met het organiseren van het CNE NK Rapid. Daarvoor bestond er nog geen eens een NK rapid! Deze discipline heeft in mijn ogen de meeste kans van slagen. De (openings)kennis neemt een steeds belangrijker deel in beslag en daarom moet je meer van spelers achter het bord vragen. Dat kan het beste door het speeltempo sneller te maken, waardoor er meer druk op komt te staan, er ook meer risico’s genomen durven te worden en er fouten worden gemaakt. Schaken is een spel en daar horen fouten bij. Voor mensen die perfecte/correcte partij willen is er correspondentieschaak.

Welke doelen wil je nog bereiken?

Te veel om op te noemen, maar dat is wellicht een probleem als je ze allemaal wil gaan realiseren. Als schaker hoop ik nog een keer GM te worden, als trainer/coach een pupil naar de wereldtop te leiden en als organisator een groot internationaal evenement naar Nederland te halen.

We zullen zien wat er van terecht komt! 🙂

 

Links

Uitgeverij Thinkers  Publishing: https://www.thinkerspublishing.com/

Crucial Chess Skills for the Club Player Volume 1: https://www.thinkerspublishing.com/catalogue-webshop-robert-ris-crucial-chess-skills-for-the-club-player-vol-1.html

Cruciaal Chess Skils for the Club Player Volume 2: https://www.thinkerspublishing.com/catalogue-webshop-crucial-chess-skills-for-the-club-player-vol-2.html

CNE NK Rapid: http://cne-nkrapid.nl/

ChessCastle: https://chesscastle.eu/

DVD’s IM Robert Ris: https://shop.chessbase.com/en/authors/robert_ris

 

 

De boeken van IM Robert Ris
IM Robert Ris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eindredactie en fotografie: Anthony van Driel

 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar