Interview met Ab Scheel

Van wie heb je schaken geleerd en wanneer werd je lid van een schaakvereniging?

Op mijn 11e jaar (1952) heeft mijn oudste zwager mij leren schaken (hij leeft nog en is 86 jaar), dat heeft ongeveer 2 jaar geduurd en daarna heb ik niet meer geschaakt. In 1985 ben ik begonnen met een schaakclubje met 3 zwagers (broers van mijn vrouw) en enkele bekenden uit Haastrecht. In 1987 op 1 september ben ik bij Messemaker1847 met heel veel plezier gaan schaken en niet meer weggegaan. Wel leuk om erbij te vermelden hoe ik bij Messemaker kwam:  Ik had een autorijschool en een verzekeringsman (Dries Heuperman (toen jeugdleider van Messemaker 1847) kwam bij mij voor zaken thuis, zag een schaakcomputer staan en vroeg of ik geen zin had op de schaakclub te komen. Na enig aarzelen is het toch van gekomen en ben tot aan Dries z’n overlijden bevriend met hem gebleven.

Wanneer ben je met schaakfotografie begonnen?

Ik weet het niet precies meer, maar soms vind ik nog foto’s uit 1997, dus ik denk ongeveer 15/16 jaar. Vanaf 2001 ben ik de foto’s op internet gaan zetten, eerst bij Messemaker 1847, later bij de Rotterdamse Schaakbond. In 2008 ben ik mijn eigen foto website begonnen www.abscheel.nl.

Zijn er foto’s over schaken die je hebt gemaakt ook in boeken verschenen en welke boeken?

In schaakmagazine staan verschillende foto’s. Ik weet dat er ook in Turkije en Amerika in gebruik is gemaakt van de foto van Anish Giri toen hij voor de eerste keer Nederlands kampioen is geworden, De foto werd toen opgevraagd in groot formaat door de redactie. Ik heb jammer genoeg nooit een blad toegestuurd gekregen.

Je bent zelfs geïnterviewd door RTV Gouwestad, dit is te zien en te horen op You Tube, hoe vond je dit?

Wel aardig, het was een dubbel interview ik maakte een filmpje van hen terwijl zij een opname maakte van het basisschoolkampioenschap wat wij al vele jaren bij Messemaker 1847 organiseren.

In 2012 werd je lid van verdienste bij de Rotterdamse schaakbond, echter “je moest je eigen foto overlaten aan een prominent schaaklid”.  Hoe zit dit nu eigenlijk?

Ja jezelf fotograferen valt niet mee, maar mede lid van verdienste van de RSB Simon van der Beek was bereid dit te doen.

Ab Scheel, lid van verdienste RSB, mei 2011
Ab Scheel, lid van verdienste RSB, mei 2011

Wat is je rol binnen het schoolschaak?

Vanaf september1993 tot en met 2003, ik was toen jeugdleider van Messemaker 1847, organiseerde ik het schoolschaaktoernooi, schreef alle scholen aan, schreef de leerlingen in (toen nog basis en voortgezet onderwijs), zorgde dat het schaakmateriaal in de speelzaal was (altijd een locatie van De Goudse Waarden) en was op de dag zelf indeling deskundige en wedstrijdleider. Tegenwoordig maak ik de website, nodig via email de scholen uit en schrijf alle leerlingen in van basis scholen, er is geen voortgezet onderwijs meer, op de 3 speeldagen probeer ik erbij te zijn voor foto’s en video’s.

Peter Scheeren is een stuwende kracht achter binnen het jeugdschaak in Gouda, kun je daar iets meer over vertellen?

Sinds Peter er is wordt er beter gelet op trainingen, dit heeft tot gevolg dat het niveau hoger wordt en er zelfs vanuit omliggende plaatsen jeugdleden naar de club komen. de doorstroming naar senioren is dit jaar nieuw met een combinatiegroep senioren en jeugd die een competitie spelen. Een aanrader voor iedere vereniging die oudere jeugd in de gelederen heeft. De partij is 1 uur per persoon, dan kan de jeugd omstreeks 10 uur naar huis.

Lucas Nguyen
Lucas Nguyen

Wat is de leukste foto die je ooit gemaakt hebt? En de meest humoristische?

De leukste foto was moeilijk kiezen, ik heb vele favorieten, maar ik kies toch voor de jeugd:  Lucas Nguyen tijdens het Kluyver toernooi 2012. De meest humoristische dat is moeilijk, ik vind niet zo snel een foto humoristisch, maar deze van Barth Plomp (nationaal arbiter en amateur fotograaf), hij vindt het vreselijk om op de foto te staan en ik probeer er altijd snel een te nemen, Jan Smeets keek heel verwonderd (zie foto hieronder).

scheel2

Je draagt het schaaktoernooi Tata Steel een warm hart toe, vertel eens wat meer hoe je ervaring is met dit toernooi?

In 2014 speel ik voor de eenentwintigste keer mee aan de tienkamp, met wisselende succes. In de begin periode was het alleen maar schaken en voor Messemaker maakte ik een paar foto’s. Ongeveer 5 jaar geleden kreeg ik van de organisatie (lees Jeroen van den Berg toernooidirecteur) een perskaart om bij de grootmeesters te fotograferen. Het is zo mooi om al die toppers voor de lens te krijgen, maar ook de wedstrijdleiders en alle andere schakers.  Ik ben de organisatie dan ook dankbaar dat zij een amateurfotograaf (wat ik natuurlijk ben) de gelegenheid geeft om dit te doen.

Bij het Bedrijvenschaak 2013 was je non-playing captain van het winnaarsteam newsaboutschess.com. Hoe ben je in contact gekomen met Kees Schrijvers?

Dat gaat al heel lang terug, ik denk  1998/1999.
Begin 2001 werd ik webmaster bij de RSB en ging Kees de jeugd van de RSB sponsoren. Vrij snel daarna kwam Kees als secretaris in het RSB bestuur. Kees is met zijn in 1999 begonnen bedrijf (Adviesbureau Schrijvers) in 2001 begonnen met het open NK Rapid toernooi wat in Hellevoetsluis werd gehouden, later ging het over naar Spijkenisse, waar het tot 2005 duurde. Hieraan namen vele grootmeesters deel en gemiddeld 400 deelnemers. Ik was toen al wedstrijdleider. Kees vroeg mij toen ter ondersteuning van het toernooi om een bepaalde groep in te delen en foto’s te maken. Het jaar erna 2006 startte Kees het Groene Hart Toernooi als sponsor. Ik heb dat 4 jaar mogen organiseren bij 3 verschillende schaakclubs: Messemaker 1847 Gouda, Promotie Zoetermeer en WSV Waddinxveen. Kees heeft veel voor de schaaksport gedaan en doet dat nog steeds (onlangs redde hij het Cultural Village toernooi wat hij voor 3 jaar gaat sponsoren), ook Messemaker 1847 heeft hij enkele jaren gesteund met het Grand Prix toernooi wat nu nog steeds op de eerste zaterdag van september wordt gehouden, gelijk met het Open Kampioenschap van Gouda.

Wat vind je van de nieuwe wereldkampioen Magnus Carlsen? En in welk schaaktoernooi heb je hem op de gevoelige plaat vastgelegd?

Persoonlijk vind ik hem een geweldige schaker, en als mens erg aardig, ik vraag vaak aan hem te poseren voor de camera, hij heeft dit nog nooit geweigerd en ik mag er tijd voor nemen. In 2009 heb ik hem voor het eerst mogen fotograferen (zie foto hieronder).

scheel4

Je hebt Facebook, je eigen web met je gemaakte foto’s, hoe ervaar je sociaal media?

Ik heb met faceboek eigenlijk niets meer, enkele jaren terug wilde ik er bij horen, maar daar ben ik van terug gekomen, het is bijna niet mogelijk om hem van het net te halen. De websites daarentegen vind ik een prachtig medium en werk daar gemiddeld 30 uur per week aan om alles bij te houden.

Volgens mij ligt je hart bij Messemaker 1847 uit Gouda. Wordt het rapidtoernooi 2014 groots aangepakt? Welke grootmeesters hebben zich tot nu toe aangemeld? En wat is je rol tijdens dit toernooi?

Zoals ieder jaar gaan wij, de organisator Messemaker 1847, de hoofdsponsor (Van Dam, Van Dam en Verkade) en ik voor het maken van de website en het uitnodigen van de grootmeesters er weer een groots toernooi van maken. Er hebben zich nog geen grootmeesters aangemeld, maar het is pas over 9 maanden.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar