Het luistert best nauw in het schaken!

Als je bij een partij voetbal, om maar eens een dwarsstraat te noemen, de hele pot echt veel beter bent dan je tegenstander, dan win je vast met dikke cijfers. Een enkel moment van zwakte levert op z’n ergst een tegendoelpunt op. Maar 8-0 of 8-1, wat maakt dat nou uit!

Bij schaken ligt dat soms anders. Maar dat je zelfs op verlies kunt komen te staan, als je je van geen enkel kwaad bewust bent, dat is bizar.

Zoiets overkwam Brent in de roemruchte match tegen HWP. Niemand die het in de gaten had. Brent zelf ook niet. Tenminste niet meteen, maar één dag later, op zijn verjaardag nota bene, verscheen er van zijn hand al een mededeling op de WhatsApp, met een verwijzing naar de gemiste kans van zijn tegenstandster, Nele Vanhuyse, die daarvoor helemaal vanuit België via Sas van Gent naar Boxtel was gereisd. Of zoiets.

Het siert Brent, dat hij niet alleen zijn vlekvrije partijen aan ons vertoont, maar ook deze. Alleen duurt dat deze keer even. We hebben in goed overleg gewacht, totdat iedereen alleen maar aandacht heeft voor het geweld in Wijk aan Zee. Om de ophef niet al te groot te maken.

Maar leerzaam is het zeker!

Ik heb die partij kort bekeken en dacht er na slechts driekwart zondag een klein beetje van te snappen.

Dat wil ik graag met de club delen.

Het begint met dit diagram:

Burg-Vanhuyse na 19. … Dg4?

 brent1

De ?! komt voor rekening van Brent. De  zwarte aanval komt te snel en zou dus kansloos zijn. Maar wat als dat nu eens niet zo is? Wellicht kom je dan uitroeptekens tekort en verder had dit aanleiding moeten zijn om het strijdplan te herzien. Als je het ziet, maar dat is altijd zo!

In de getoonde stelling werd gespeeld:

20. cxd6 cxd6 21. Lf3 De6 22. Pe4 d5 23. Pg5 Df5 24. Ld6?! Met dubbele aanval op Tb8 en de pion op e5.

Brent merkt hier op, dat hij dacht een pion te winnen, maar dat zwart toch wel wat heeft ….

Daar wagen we maar eens een nieuw diagram aan:

Burg-Vanhuyse na 25. Ld6?!

 brent2

Weer met ?! maar het is véél erger! Zwart staat namelijk gewonnen. Gesteld dat dit klopt moet de gespeelde zet twee vraagtekens krijgen en verdient waarschijnlijk 26. Lg2 de voorkeur. En omdat ik daar een gewoonte van wil maken, wordt dit uiteraard een opgave:

Opgave: toon aan dat zwart na 26. Ld6 gewonnen staat!

In de partij deed zwart het niet helemaal goed en Brent wél, meer dan voldoende om de partij snel naar zijn hand te zetten!

Maar als je dit nu allemaal weet, dan ga je een aantal zetten heel anders waarderen. Met de kennis van nu, plegen we dan te zeggen ….

Zo lijkt mij 22. Pe4 zoals hierboven aangegeven erg tweesnijdend, omdat het immers d5 uitlokt.

En als die zetten toch worden gespeeld, komt (na 22. Pe4 d5) wellicht 23. Pbc5 Db6 in aanmerking.

En in plaats van het gespeelde 24. Pxh3 is wellicht het rare 24. e4!? beter, al is het maar omdat 23. … Dxg5 faalt op 24. Lc1!

Enne .. enz. enz.

De stelling blijkt in elk geval hopeloos complex en je moet grootmeester zijn óf een flinke engine hebben om alles slechts een beetje te doorgronden.

En dan blijkt Brent in dit soort stellingen ongelofelijk slagvaardig met een bijbehorend hoog winstpercentage.

Dat is ook de reden dat hij vervlakkingen uit de weg gaat, ook als dat een enkele keer zo maar eens mis kan gaan.

Dus als een teamgenoot van de zwartspeelster in het wedstrijdverslag van de DWP-ers opmerkt “Dit gepruts inspireerde ……. Nele om zich kapot te offeren…”, dan wordt hiermee de arme Nele grof onrecht aangedaan.

Ze was namelijk zonder het te weten akelig dicht bij winst.

Het luistert best nauw bij het schaken …….

De oplossing van de opgave volgt over een of twee weken, desgewenst met een link naar de volledige partij.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar