overwinning team 3 dik verdiend

Overwinning team 3 op De Drie Torens dik verdiend

De wedstrijd tussen Dubbelschaak 3 en De Drie Torens 3 was er een uit de onderste regionen van klasse 6 F. Wel 2 gemotiveerde teams die van plan waren punten te scoren. Nu ga ik in op de wedstrijd zelf.

De drie Torens 3 arriveerden 20 minuten te laat. Maar dat was overkomelijk. Geen andere teams thuis, dus een rustige speelzaal boven.

Captain Hans had zich toegelegd op het managen en hoefde niet te spelen. De opstelling was gemaakt als bijna-kopie van de gewonnen wedstrijd tegen OSV eerder dit seizoen. Nu met Eldon en Jaap erbij.

We kregen al snel duidelijkheid omtrent Eldon. Hij speelde aan bord 8 met wit. Het was niet bepaald zijn schaakdag. Met zijn dame op avontuur kostte al snel materiaal dankzij het secure tegenspel van zwart. Een snelle nederlaag voor team 3.

Zijn buurman Teun speelde met zwart heel aanvallend. Wit reageerde te passief. Teun knalde de stelling open, terwijl de witte koning in het midden verbleef. Dankzij aktief spel wint hij een licht stuk. Maar nog mooier is zijn aanval op veld f2 met de zware stukken. Wit gaat mat in een paar krachtzetten. Knappe prestatie.

Ook Reinder aan bord 6 maakte vorderingen. Wel een beetje met hulp van zijn tegenstander, die een alles of niets koningsaanval van Reinder onderschatte. Met de juiste aanvalszetten werd zwart weggezet.

We kwamen zelfs 3-1 voor dankzij kopman Martin. Hij heeft het lastig na de opening. Wit wil toeslaan met Paard x d5, maar Martin heeft goed gekeken.

De optie van een ventiel is belangrijk. Dankzij een ontsnapping wint hij materiaal. Wint komt niet terug in de partij door zwart’s torenverdubbeling op de d-lijn. De knaller op G 2 maakt het direct uit..

Joey met wit had een partij met twee uitersten. Hij speelde eigenlijk op winst. Maar als hij moet toeslaan, overziet hij een geniepig familieschaakje.

Ach, ach er is geen weg terug. Verloren!

Op dat moment is het bij Ebe aan bord 3 eigenlijk al niet meer spannend. Hij heeft een licht nadelige stelling, maar die is te verdedigen. Bij een afruil laat hij zich toch foppen. Wit graait een kwal van het bord en Ebe staat in no-time verloren. Dus even is de overwinning in gevaar.

Echter de beslissende partijen zijn die van Roy aan bord 2 met wit en Jaap aan bord 5 met zwart. Die worden beiden gewonnen.

Even belangrijk was de winst aan bord 2. Roy heeft een goed systeem tegen de Caro Kan. Ook deze zaterdag komt hij ver. Zwart komt in problemen en

probeert een kwal te geven. Roy heeft goed gezien dat hij dankzij aktief stukkenspel gewoon pionnen kan ophalen en een belangrijk punt zal bijschrijven.

Mooi resultaat: 5-3 winst. Voor team 3 is dit de tweede fel bevochten zege in klasse 6 F. Nog 1 uitwedstrijd voor de boeg op zaterdag 13 april.

Hans Bakx

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar