Avondteam B: L’Histoire se répète ….

De titel van mijn vorige verslag is weer helemaal van toepassing  Ik schreef toen: “Het B-team speelt sterk maar wint niet”. En nu ook weer in St Oedenrode bleven we op 2-2 steken terwijl er méér mogelijk leek …

Of misschien ook minder, maar daarover zometeen méér. Maar hard gestreden werd er en op zeker moment leken we te gaan winnen. Dat zou best reden tot een feestje zijn geweest, want niet alleen stond onze tegenstander RDS A met 4 gewonnen wedstrijden glansrijk op kop  (drie maal 4-0 en één keer 3,5-0,5), hun gemiddelde rating is ook eens 178 punten hoger dan die van ons team. En dan is 2-2 ook wel weer best mooi!

Hoe dat ging? Laat ik beginnen met de winstpartijen. Zelf speelde ik met wit tegen John ten Ham en koos met wit voor een Siciliaan met f4. Dat liep goed, ik kreeg voordeel en hield dat vast. Op zet 19 had ik met Txd8 kunnen oogsten, maar dat is kennis achteraf. Het bleef een spectaculair potje, waarin over en weer kansen, of kansjes werden gemist. Op de 30e zet had John in het voordeel kunnen komen. Had gedacht iets sterks te zien, maar rekende niet goed en wit hield overwicht. De partij krijg ik hier niet opgeladen, dan maar het slot. Zwart heeft schaakjes gegeven op d1 en c2 en de laatste witte zet was Kf2-g3. Aangewezen is nu De4 en wit moet maar zien hoe hij dat wint in de zwaar geslonken bedenktijd. Zwart slaat echter Lb7xf3, wit doet een zet en zwart geeft op. Welke zet dat was zie je vast wel! Ik in ieder geval subiet!!

Tom van Stiphout-John ten Ham, stelling na 32. … Dd1-c2+ 33. Kf2-g3

bview-1.php

Onze schaakridder won ook. Hij moest met wit een Caro Kann bestrijden en deed dat zoals we hem kennen. Pionnen naar voren op de koningsvleugel en het initiatief blijven zoeken. Dat eindigde in een dubbel-toreneindspel met gelijk aantal pionnen, waarbij zwart een vrijpion op de f-lijn naar voren probeerde te manoeuvreren. De torens van Martin waren actiever en daar draait het dus om! Dat bleek in de slotstand, die zo fraai is, dat ik hem hieronder weergeef. De Schaakridder aan zet speelt hier Tg5-g1!! Zwart geeft op …

Martin van Driel – Daan Geboers, wit aan zet:

bview.php

Ebe speelde met zwart sterk Frans en kwam best mooi te staan. Zijn tegenstander Martijn ging met de moed der wanhoop ten aanval, maar Ebe ving dat allemaal op en hield goed tegenspel. Dat betekende onder andere dat hij terecht een aangeboden paard weigerde omdat de witte aanval dan wél zou doorslaan. Maar toen hij even later de open d-lijn niet met zijn toren bezette, kwam een witte toren beslissend binnen en was het ineens uit.

Hans Bakx gaf ook goed partij en de stelling kwam eigenlijk niet uit evenwicht. Hoe het ging weet ik niet, maar een toreneindspel met beiden één toren en gelijk aantal pionnen is doorgaans snel remise. maar op enig moment gingen de torens van het bord en had Bert de verste vrijpion … En toen was er geen houden meer aan.

Een 2-2 gelijkspel tegen de aanstaande kampioen. Maar wij blijven een sterke sub-topper!

Tenslotte de uitslagen:

RDS A                                    Dubbelschaak B

John ten Ham (1864)   –   Tom van Stiphout (1727)          0 – 1

Martijn Bax (1780)       –   Ebe Reitsma  (1652)                  1 – 0

Daan Geboers (1785)     –   Martin van Driel (1642)           0 – 1

Bert de Laat (1673)        –   Hans Bakx  (1401)                     1 – 0

Nog één ronde te gaan en wij gaan voor de tweede plaats in de groep!

Tom van Stiphout

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar