Tata Steel 2014

 

Dubbelschakers Rob en Martien gaan dit jaar Dubbelschaak weer vertegenwoordigen in Wijk aan Zee. Zij worden wederom vergezeld door Piet van Eindhoven. Op deze pagina wordt getracht dagelijks een verslag inclusief foto's, partijfragmenten en analyses te zetten.

 

Ronde 9: Afscheid van een heel gezellig toernooi

Inmiddels zijn we weer thuis en kijken we terug op een heel gezellig Tata Steel 2014. Wat was het een leuke 10 dagen... ook al viel het op schaakprestatie vlak behoorlijk tegen, WaZ is toch echt een gezelligheidstoernooi.

 

Ook op de slotdag deden we het best aardig met een 2 uit 3 score. Alleen Martien verloor, maar dat was ook geen schande, want hij kreeg de sterkste tegenstander pas op het laatst. Frans Konings won in 20 zetten van hem en en passant de groep met maar liefst 8 uit 9 en een TPR van ruim 2450.

Rob won wederom in een sterke overtuigende partij. Het toernooi is voor hem te snel afgelopen lijkt het. Piet kreeg de overwinning haast in de schoenen geschoven in een partij waarin zijn tegenstander Marc Helder wel met erg veel geweld de zwarte koning wilde matzetten.

 

Analyses en eindstanden

 

Martien (foto: Rene Olthof)

 

Martien had het minste toernooi van het drietal. Toch kreeg hij heel wat leuke en leerzame potjes op het bord. Zijn laatste partij tegen Frans Koning was veel te ingewikkeld voor een laatste ronde pot waarin je niet alle varianten meer scherp kunt berekenen. Op zet 15 speelde Martien een twijfelachtige zet, daar waar hij lang de sterkste in het vizier had, welke hem zeer kansrijk spel op had kunnen leveren. Nu werd hij snel opgebracht:

 

Met 3 uit 9 scoorde Martien uiteindelijk ver onder zijn rating. Misschien dat de longonsteking die hij vlak voor het toernooi had hem toch nog wat parten speelde? Maar ach, het geeft ook niet. Het was leuk!

 

 

Dan naar Rob:

Rob in opperste concentratie

 

Voor scoorde een halfje meer dan Martien, maar scoorde met 3,5 uit 9 ook ver onder zijn verwachting. Zijn enige 2 winstpartijen werden in de laatste 2 ronden geboekt. Het waren 2 zeer overtuigende partijen. Als het toernooi nog enkele ronden langer had geduurd had hij zeker de 50% gehaald.

Zijn overwinning in de laatste ronde op Wouter Noordkamp was een mooie.

 

De eindstand in Rob zijn groep was als volgt:

 

 

En dan Piet...

Piet had nog wel zin in zijn laatste pot! (foto Rene Olthof)

 

Piet speelde een prima toernooi. De vorige keer had hij 1,5 uit 9 in groep 2. Daar stond hij nu al na 2 ronden op, dus moest hij zijn doelstellingen wel bijstellen. Uiteindelijk scoorde hij 50% en dat was een prima prestatie!

Zijn overwinning in de laatste ronde was een eitje:

 

 

Piet eindigde dus mooi in de middenmoot:

 

Volgend jaar eens kijken wat we dan gaan doen! Misschien eens een keer de zon opzoeken bij een schaaktoernooi in Kroatie ofzo???

 

Rond 8: Geen 3 uit 3, maar wel boven de 50%

Helaas is onze voorspelling om 100% te scoren deze ronde niet uitgekomen. Dit was wel de verwachting aangezien we in ronde 2 3x verloren en in ronde 5 3x remise speelden. Een triple overwinning in ronde 8 was het logische vervolg geweest, maar zo ging het helaas niet. Toch hebben we wel een positief resultaat neergezet, en dat was eerder dit toernooi niet gelukt.

 

Maar goed... eerst maar wat andere zaken. Kasparov kwam een dagje kijken en dat leverde veel mediabelangstelling op.

 

Kasparov en toernooidirecteur Jeroen van den Berg

 

Onder veel mediabelangstelling opende Kasparov door een slag op de gong de 8ste ronde.

 

Hierna ging het schaken van start.

 

In blik in de toernooizaal van bovenaf.

 

Martien speelde een alleraardigst potje tegen FM Oliver Jackson. Deze FM is wat over zijn top heen van 2345, maar kan nog altijd een flinke pot schaken. Martien kreeg de kans een nieuw voorbereid systeem te spelen tegen de Wolga. En dat pakte wonderwel uit. In een gecompliceerd middenspel won Martien een pion en toen in tijdnood Jackson even niet bij de les was werd hij snel mat gezet.

 

Martien flink aan het nadenken, met naast hem Robby Kevlishvily, het talentje van nog geen 12 jaar die eerder van Martien won (foto: Rene Olthof)

 

Hieronder de partij:

 

Rob won zijn eerste partij van het toernooi. Hij kreeg eindelijk eens een fijn systeem tegen wat hij prima kent. Een van de hoofdvarianten van het Slavisch. Toen zijn tegenstander in het middenspel zomaar een centrumpion weggaf ging het snel bergafwaarts. Rob maakte de partij strak uit.

 

Rob op weg naar zijn eerste volle punt

 

Maar Piet lukte het dus niet zijn partij te winnen. Hij verloor zelfs met wit nadat hij aardig uit de opening was gekomen. Echter, een venijnige truc van zijn tegenstander kostte Piet zijn loperpaar of een pion. Piet koos niet zo wijs voor de laatste optie en daarna ging het ineens heel erg hard.

 

Piet kreeg een wat ongebruikelijke opstelling tegen in het Slavisch, maar wist er niet van te profiteren.

 

Met 2 uit 3 toch een aardig resultaat geboekt. Na het schaken zijn we met Michiel lekker gaan uit eten bij de Italiaan.

 

Lekker Italiaans tafelen! (foto: Rene Olthof)

 

Na het uit eten was de avond nog niet ten einde. Nog lang niet zelfs... Na een paar potjes snelschaken in Sonnevanck zijn Piet, Rob en Martien het nachtleven ingedoken van Wijk aan Zee. En het was gezellig! Om half 5 lagen we op bed...

 

Biertje???

 

Op 1 tafel werd zelfs nog gesnelschaakt. Om 4 uur 's morgens...

 

Piet in aktie tegen een voor ons onbekend iemand. Een ding was wel duidelijk... hij kon verdraaid goed snelschaken! Hij tikte ons alledrie meermalen van het bord. Alleen Martien mocht 1 keertje winnen. Wie is dit???

 

Zo, met een paar uurtjes nachtrust de laatste ronde in. Ik ben benieuwd wat het gaat worden!

 

Rond 7: Meer ratingpunten

Laten we maar niet beginnen over het schaken. Dat was beroerd. Leuker was het avondprogramma. De Dubbelschakers krijgen dit weekend support van Michiel Luijpen die een kamer met zeezicht heeft genomen in hotel Kijkduin.

 

Michiel, zoals altijd netjes gekleed, rechts aan de tafel.

 

's Avonds gingen we met ons 4-en lekker uit eten in restaurant Klein Zwitserland. Het smaakte er als gewoonlijk erg goed, maar het leuke was ook dat er veel schakers waren. En dan bedoel ik niet ons amateurtjes... Zo zaten aan 1 tafel: Jobava, Saric en Naiditsch, aan een andere tafel Giri met vriendin Sopiko Guramishvili en trainer (???) Vladimir Tukmakov, nog altijd goed voor 2540 ratingpunten, ondanks zijn bijna 70 jaren. Aan een andere tafel weer zat Gelfand met zijn secondant. We bevonden ons dus in een illuster gezelschap en wat snelle berekeningen leerder ons al snel het volgende. Aan ons tafeltje, met lauter amateurs, zaten meer ratingpunten dan aan welke tafel dan ook. Zelfs het 3x2700 gezelschap van Jobava, Naiditsch en Saric kon niet tegen ons op.

Kijk, die is in de pocket.

 

Overigens... over de vriendin van Giri gesproken. Hieronder een kleine foto selectie van de dames die zoal meespelen met het amateurtoernooi:

Sopiko Guramishvili (2398), 22 jaar en vriendin van de 3 jaar jongere Giri. Ze speelt mee in de Topcompetitie

 

Arianne Caoili (2171), 27 jaar en vriendin van Levon Aronian. Ze speelt mee in groep 1. Rechtsachter trouwens de Estse Triin Narva, 19 jaar, die in groep 2 meespeelt. Ook elk jaar aanwezig in Wijk aan Zee, volgens mij samen met haar vader en zusje.

 

De vrouw van Loek van Wely, spelend in groep 2. WIM Lorena Zepeda (2183), met 29 jaar ietsje jonger dan de 41 jarige Loek.

 

En de dames uit de Challenger Groep natuurlijk niet te vergeten. Het lijkt hier overigens wel of ze allebei in slaap zijn gedommeld.

 

Nou, zullen we dan toch nog maar even naar het schaken gaan kijken??? Het is niet echt de moeite hoor, maar vooruit dan maar!

 

Rob en Martien hebben niet bepaald profijt gehad van hun reboot die ze tijdens de rustdag hebben uitgevoerd. Het laatste weekend werd door beide spelers weer begonnen met een nederlaag. Rob verloor in een remise-achtig eindspel en Martien werd genadeloos van het bord geschopt in een koningsaanval. Piet blijft rustig zijn gangetje gaan en scoorde een snelle remise in een stelling waarin hij mogelijk toch een aardige koningsaanval op kon gaan zetten.

 

Zie hieronder voor de partij(fragment)en

 

Martien: Die werd aardig van het bord geschopt:

 

Rob speelde tegen de Angstgegner van alle Dubbelschakers, Wim Eveleens. In 3 achtereenvolgende jaren wint hij van Piet, Ad en nu Rob.

 

Piet speelde deze ronde op resultaat:

 

 

Op naar ronde 8!

 

Ronde 6: Creatief spel niet beloond

Het was de ronde voor de rustdag. Sommige spelers zitten er helemaal doorheen, persen er nog wat laatste zetten uit, en gaan dan snel naar huis om even wat bij te tanken. Andere spelers gaan er juist nog even goed voor zitten in de hoop met een overwinning op zak met een goed gevoel het afsluitende weekend in te gaan.

Het was duidelijk dat de Dubbelschakers voor het laatste kozen. Piet is erop gebrand een toptoernooi neer te zetten en gaat elke ronde energiek van start. Het is overigens ook wel aan zijn gelaatstrekken tijdens de partij te zien dat hij er volledig voor gaat. Kijk maar eens hieronder voor een kleine selectie:

 

Voor Rob en Martien gold dat zij nog zonder overwinning zaten... en met tenminste een winstpartij op zak ga je toch met een iets fijner gevoel de rustdag in.

 

Wel... deze ronde hadden alledrie de heren het volste recht een dik punt binnen te halen. Uiteindelijk lukte het alleen Martien een aanvalspartij te verzilveren. Piet speelde een perfect middenspel en won overtuigend een kwaliteit. Alleen in het eindspel liet hij zich flessen door via een paardvork een volle toren kado te doen... Een enorme domper, want van tijdnood was in de verste verte geen sprake.

Rob was wel degene die last had van tijdnood. Hij speelde een enorm complexe partij met matdreigingen over en weer, maar toch had Rob lange tijd het beste van het spel. In tijdnood koos hij uiteindelijk de verkeerde van 2 varianten waarna hij in een verloren eindspel terecht kwam.

 

Laten we alledrie de partijen maar eens gaan bekijken. Het is een rustdag, dus iets meer tijd voor de analyses :-).

 

Martien won dus in een aanvalspot, maar deze bleek verre van goed uitgevoerd te zijn. Sterker nog... het bleek veel minder sterk dan dat tijdens de partij werd gedacht. Het is toch ook wat als de aanval pas goed en wel op zet 25 begint... je hebt dan gewoon te weinig tijd om alles te doorzien!

 

Rob verloor dus. Hij ging op zet 39 door zijn vlag in inmiddels verloren stelling. Het was echter een waanzinnig spannende partij met fantastische varianten. Rob had in het middenspel een tijdje het beste van het spel, kon een gezonde pion voorkomen, maar speelde toen juist even iets te passief. Dit gaf zwart tegenkansen en daar maakte hij dan ook optimaal gebruik van.

 

Rob, die zojuist zijn pion op a6 heeft gezet

 

En dan Piet. Piet speelt altijd fantastische openingen en ook in het middenspel laat hij voortreffelijk schaak zijn. Sterker nog... ook in het eindspel liet hij eerder van zich zien door een theoretisch, maar lastig te winnen eindspel, feilloos naar winst te voeren. Ook deze ronde ging het lange tijd die kant op. Een goed gespeelde opening, een nog beter gespeeld middenspel, waarin zijn tegenstander een kwaliteit moest geven, en ook het eindspel ging lange tijd goed. Maar toen... toen vergiste Piet zich in een paardvorkje. Hij had het nog wel gezien, maar dacht dat hij met zijn koning na het torenschaakje gewoon naar f2 kon. Maar dat mocht helaas niet vanwege dat paard op g4. En toen de koning verplicht naar g2 moest volgde daar die dodelijke vork op e4, die een volle toren kostte op d5. Verschrikkelijk!

 

Tijd voor een broodnodige dag rust. Komend weekend spelen we gewoon nog een kleine 4-kamp. Ofwel, met schone lei die laatste 3 potjes spelen!

 

Ronde 5: Remise, remise en nog eens remise.

Het was vandaag de dag van de remises. En dat is een flinke verbetering ten opzichte van ronde 2, toen er 3 nullen werden genoteerd. Als we dit doortrekken zouden we in ronde 8 3 overwinningen moeten boeken toch? We gaan het zien!

 

Overigens was het nieuws van de dag wel dat Nick (van Nick & Simon) de special guest was. Hij deed de opening van de ronde door het slaan op de ging en nam ook een kijkje bij de partij van de dag bij de grootmeesters, Giri - Aronian.

 

Giri - Aronian, met Nick als toeschouwer (foto: Alina l'Ami)

 

Bij ons amateurtjes was iets minder media aandacht te bespeuren. En ook wel terecht, want veel soeps was het allemaal niet deze ronde.

 

Rob had een lastig systeempje tegen en na wederom een vingerfoutje verloor hij zomaar een tempo. Zie de stelling links, waarin hij nu 4. ..,Lf5 speelt. Op het witte antwoord 5. Db3 had hij niks beters dan maar weer terug te gaan met 5. ..,Lc8 waarna wit 6. Dc2 speelde. Een gratis ontwikkelingszet dus. Toch wist wit hier niet van te profiteren. Sterker nog... ook wit speelde enkele nutteloze zetten en in de stelling rechts bood hij maar remise aan.

Gezien een wat gebrek aan zelfvertrouwen door dat akkefietje op de 4de zet nam Rob het aanbod aan. Toch staat hij inmiddels zo slecht niet meer en kan wel degelijk nog van alles proberen.

Maar Rob belooft verbetering... vanaf nu geen remise meer aannemen zo vroeg in de partij waarin de tegenstander duidelijk niet meer wat hij moet spelen!

 

Piet zijn partij duurde in tijd een stukje langer, maar ook hier werden de 20 zetten niet gehaald. Reeds op zet 6 waren beide spelers uit hun theorie en kon het strategische geschuif gaan beginnen. En dat is bij Piet toch altijd een tijdrovend proces. Immers, kleine positionele onnauwkeurigheden worden doorgaans goed afgestraft. Met nog weinig tijd voor bijna 25 zetten namen beide spelers geen risico en werd de vrede getekend. Voor Piet wederom een goed resultaat, die met zwart een remise maakt tegen een dikke 2100 speler. De eindstelling is hieronder te vinden.

 

 

Martien zijn remise was een stuk spectaculairder, maar verre van degelijk. Hij moest tegen Enrico Vroombout. Een ervaren schaker die 2 jaar geleden op een haar na promotie naar grootmeester groep C miste. Inmiddels is hij wat teruggezakt in rating, maar nog altijd een ijzersterke schaker.

Martien had in zijn voorbereiding gezien dat ook hij de hoofdvariant van het Konings Indisch speelt. En dat kreeg hij 2 rondes eerder ook al op het bord met de oude hoofdvariant f2-f3 en g2-g4. En Enrico had dat natuurlijk ook meegekregen, zodat er nu iets meer zetten theorie op het bord kwamen. Het werd een krankzinnige partij, waarin Martien, zoals het in deze variant hoort, wederom een stuk offerde voor 2 pionnen. Maar zwart speelde zeer krachtig tegen en nam steeds verder het initiatief over. Totdat beide spelers in gruwelijke tijdnood er een potje van maakte en Enrico de grootste fout maakte door een vol stuk kado te doen. Martien kon daarna zelfs winnen, maar hij was niet zeker of de 40 zetten gehaald waren. Daarom speelde hij de 41ste zet nog maar snel op safe, maar juist op dat moment had hij een killer-move uit kunnen voeren.

Zie hieronder voor de partij!

 

Op naar de volgende ronde!

 

En zoals je ziet is Martien toe aan een nodige overwinning:

 

Ronde 4: Piet overtreft alle verwachtingen...

Met een winst in de 4de ronde heeft Piet nu 2,5 uit 4 en een TPR van rond de 2200. Hij overtreft zijn eigen stoutste verwachtingen! Er voltrekt zich hier een scenario wat zeer typisch is. Piet is een relatief lage ratinghouder in de groep en zijn hoger gerate tegenstanders denken dat ze daarvan moeten winnen. Zo ging Piets tegenstander van gisteren duidelijk te ver om van niets iets te maken en moest dat bekopen met een dikke 0. Dit is ook precies hoe Martien verloor in ronde 2 van zijn groep. Hij moest tegen de laagst gerate speler en in gelijke stelling wilde hij iets teveel. Daarentegen zie je ook dat de hoge ratinghouders Rob en Martien het heel moeilijk hebben. Ze hebben een favorietenrol, wat altijd lastig is... Het voordeel wat je hiermee wel hebt is dat tegenstanders al vrij snel genoegen nemen met remise in een iets betere stelling. Zie de 1ste ronde partij van Martien, maar precies hetzelfde overkwam Rob in deze ronde, die eigenlijk werd weggevaagd vanuit de opening.

Martien moest deze ronde tegen een andere jeugdtopper. Robby Kevlishvily... Hij is op dit moment wereldkampioen snelschaken in de categorie tot 12 jaar en ik meen ook de nummer 2 bij het normale schaken. En het bleek dat de ongeveer 3x oudere Martien hier gewoon kansloos tegen was. Ouch!

 

Maar goed... laten we eerst eens kijken naar die partij van Piet. Piet haalde met wit weer eens een van zijn eigenaardige zijvariantjes van stal die toch erg venijnig uit kunnen pakken als zwart niet goed oplet. Ook nu leek Piet met een plus uit de opening te komen, maar sterk spel van zijn tegenstander egaliseerden de partij volkomen. Maar zoals eerder gezegd was dit het moment waarop zwart dacht dat hij erop en erover moest, maar dat kon gewoon echt niet in die stelling (zie onderstaand). Piet counterde bijzonder aktief en pakte zodoende een vol punt mee.

 

Rob scoorde zoals gezegd een halfje. Hij baalde van de opening, want hij hoopte een variant op het bord te krijgen waarmee hij tegen Martien inmiddels al vele leuke snelschaakpotjes heeft geoefend. Maar een niet wetende schaker zal zich niet zomaar inlaten op de complicaties en kiest voor de passieve opzet. Rob pakte het daarna helemaal verkeerd aan en werd helemaal teruggedrongen en toen uiteindelijk zijn tegenstander alles optimaal had staan bood die remise aan omdat hij geen vervolg meer zag.

 

Met 1 uit 4 beleeft Rob niet bepaald een droomstart. Wanneer gaat die overwinning komen??? Hij loopt op dit momentje een rondje over het strand en is al druk bezig met voorbereiden:

 

Martien speelde zoals gezegd tegen een talentje. Misschien wel HET talent van Nederland op dit moment. Eerder was Martien al aardig onder de indruk toen hij tegen Tjark Vos maar liefst 25 zetten theorie uit zijn mouw schudde in de Poisoned Pawn Variantion van de Najdorf. Nu had Martien ook wat voorbereid met behulp van de databases, maar werd al op zet 8 verrast door eenvoor hem onbekende zet. Het bleek een hypermoderne aanpak van de Najdorf te zijn, die nog in geen enkel boek te vinden is. Het werd dus op eigen houtje verder en dan heb je het in de Najdorf tegen een goed voorbereid iemand die ook nog eens zeer goed kan schaken gewoon te moeilijk te hebben. Een kansloze nederlaag aldus...

 

Met 0,5 uit 4 doet Martien het nog slechter... Ook hij hoopt dat hij zich snel herpakt en voor een punt kan gaan zorgen.

Gelukkig gaat het hem met het snelschaken beter af. 's Avonds wordt er in Hotel Sonnevanck vaak gevuggerd met het systeem dat de winnaar een minuutje minder op de klok krijgt en wie uiteindelijk met 1 minuut op de klok wint, wint de match. Martien scoort hierin tot dusver 5 uit 5!

 

Rob en Piet druk aan het snelschaken!

 

Ronde 3: Weer ietsje beter

Na de beroerde prestatie van ronde 2 was het eerst even tijd om lekker uit te waaien op het strand...

 

Op de foto in de voorgrond Ben en Suzanne, de kinderen van Martien die samen met Jeanine even op bezoek kwamen.

 

Met een frisse neus dus weer aan de start voor de volgende partij. Rob was gebrand op een overwinning. Kijk maar naar wat hij op Facebook plaatste:

 

 

En Rob zijn voorbereiding leek voortreffelijk. Vele partijen van zijn tegenstander, de Fransman Kassis, in de database, en ze begonnen in de Caro-Kann altijd met 1. e4, c6 2. Pf3, d5 3. exd5, cxd5 4. Pe5. Een zeer aanvallende variant tegen de Caro-Kann, maar met de juiste voorbereiding moest zwart goed uit de opening komen. Maar wat gebeurde er? 1. d4!!! Whaaaa! Daar ging Rob zijn ochtend aan voorbereidingen!

Maar ach... Rob stond zijn mannetje deze partij en hield de partij zonder problemen remise.

 

 

Martien had een wel heel spectaculair partijtje. Tenminste... dat besloot hij ervan te maken, daar waar hij ook voor een eenvoudige winst kon kiezen tegen de sterke jeugdspeler Tjark Vos. In 2011 al won dit jochie van GM Harmen Jonkman in een KNSB wedstrijd, zie ik op internet. Martien overspeelde hem met wit volkomen in de opening en besloot in de nevenstaande stelling tot het offer op h5. Hij kon ook kiezen voor een veilige "pawn-grab" op a7, maar in de enkele minuut die hij erin stopte dacht hij dat de loper misschien niet meer eruit zou komen na a7. Dat bleek onzin, maar het offer op h5 is zeker niet slecht! Het geeft zwart alleen kans op tegenspel...

Uiteindelijk wist zwart deze zeer goede partij (van beide kanten) via een geniale verdedigingsmanouvre in zijn voordeel om te zetten.

Hou dat allemaal verliep is in onderstaande uitgebreide analyse te vinden.

Een verlies dus wederom voor Martien en zo staat hij met 0,5 uit 3 ongedeeld laatste. Toch heeft hij vertrouwen in het vervolg. Hij voelt zich steeds beter na zijn longontsteking en de partijen zien er steeds beter uit! Wie weet haalt hij de 50% nog!

 

 

 

Piet speelde ook een spectaculair potje met op het einde matdreigingen aan beide kanten. Uiteindelijk werd het remise en daar was Piet niet ontevreden mee! Hij had naar eigen zeggen namelijk enkele "senioren momentjes" wat hem tot 2 keer toe een pion kostte. Ja, en als je dan nog remise maakt ben je natuurlijk wel content! Zie hieronder voor de partij.

 

Ronde 2: Black Saturday

Het verslag van deze ronde is hier te vinden.

 

Ronde 1:

Zo, het is weer zover! Tata Steel 2014. Wat zal het ons allemaal gaan brengen? In ieder geval is 1 ding zeker. Heel veel lol! En als we dan nog wat potjes weten te winnen wordt het helemaal leuk! Rob Piet en Martien spelen dit jaar alle 3 in groep 2. Voor Piet betekent dit een treedje hoger dan vorig jaar, toen hij won in groep 3. Desalniettemin is zijn rating ook zo gestegen dat hij alleen op basis daarvan al dik in groep 2 thuis hoort. Rob en Martien mogen het net als vorig jaar weer in groep 2 proberen. Waren zij vorig jaar nog de te kloppen spelers, door hun enorm gestegen rating het afgelopen jaar worden zij nu beiden als favorieten gezien in hun groep.

 

Van links naar rechts: Martien, Rob en Piet

 

De schakers hadden na de eerste ronde wat gemengde gevoelens.

 

Zo speelde Rob tegen de sterke FM Mark Smits.

 

 

Hij kwam na een vingerfout in de opening in de problemen, maar keepte het daarna zeer sterk, om vervolgens met seconden op de klok op zet 40 een verschrikkelijke blunder te maken.

 

Martien zit duidelijk nog niet lekker in zijn vel nadat hij afgelopen week geveld werd door een longontsteking. Het kostte allemaal wat meer tijd/moeite de zetten te verzinnen en dus bood hij na 16 zetten maar remise aan in een stelling waarin het leek dat zijn tegenstander toch wel het initiatief kon gaan grijpen (zie hieronder, waar Martien Pxa6 speelt). Een goede timing, want zijn tegenstander zag dit initiatief nog niet aankomen en nam blij remise aan.

 

 

De hoofdvariant nu luidt namelijk: 16. Pxa6 (r), Dxa6 17. Lxf6, Lxf6 18. Dxd5. Martien wint dus een pion, maar vreesde toch de sterke zwarte loper, de torens die er snel bijkomen en de zwarte meerderheid op de damevleugel. Een mogelijk ervolg is: 18. .., Kh8 19. Pf4, Tad8! 20 Db3, Txd4 21. Pe6, Td3 met fijn spel vor zwart.

 

Piet was de winnaar van de dag en won van een 2100 speler. Piet speelde een modelpartij en was terecht zeer trots op zijn prestatie. Een analyse van zijn partij is hieronder te vinden. Er zitten wat leuke taktische grappen in die door beide spelers gemist werden.

 

Met 1,5 uit 3 dus de dag uit. Eens kijken wat de 2de ronde ons gaat brengen!

 

Overigens hieronder nog een plaatje van het hotel waarin we dit weekend zitten (daarna verkassen we naar de buren...)