Tata Steel 2013

 

Op deze pagina is dagelijks bijgehouden hoe het de (ex) Dubbelschakers verging in Wijk aan Zee! Zie hieronder een overzicht van elke speeldag.

Ook Rob heeft een verslag geschreven van hoe zijn toernooi is verlopen. Dit verslag is te lezen in de Dubbelschaak nieuwsbrief van januari.

 

Ronde 9:

Zo... het toernooi zit erop, en wat was het fantastisch! De afgelopen 10 dagen ontzettend veel geschaakt natuurlijk, maar ook gelachen, lekker gegeten en biertjes gedronken. Een memorabele schaakvakantie! Ik denk voor ons alle 4-en wel!

 

Hoe zijn we nu geeindigd? Duidelijk is dat Piet en Rob de knallers zijn van Tata 2013!

 

Piet

Laten we beginnen bij Piet... hij was namelijk degene die een tienkamp op zijn naam wist te schrijven. Als eerste de eindstand in zijn groep:

 

Piet had het geluk dat hij zijn concurrent Dirk van der Meiden in de laatste ronde zag verliezen. En ook al kwam hij zelf niet verder dan remise, hij is obv SB punten 1ste geworden en mag derhalve volgend jaar een groep hoger spelen! Gefeliciteerd Piet!

 

Rob

En dan Rob... die speelde het toernooi van zijn leven! Kijk eens naar onderstaande eindstand!

 

Over 9 partijen een TPR scoren van 2307 is natuurlijk een beestachtig goede prestatie! Alleen van de groepswinnaar verloor hij (maar wie kan zich niet de zet Dd7 herinneren die hij had kunnen spelen om die nummer 1 een flink pak slaag te geven? Rob liet zien een oerdegelijk potje schaak af te kunnen leveren en zowel met wit als zwart even gemakkelijk kan winnen.

 

Martien

Martien had een ijzersterk begin tot aan de rustdag en stond ook lang 2de. Sterke tegenstanders in de laatste ronden wierpen hem wat terug, maar desondanks een prestatie boven verwacht en een flinke berg leuke partijen!

 

 

Ad

Ook Ad heeft een leuk toernooi gespeeld Zijn eindconclusie was dat als je stopt met schaken, je rating met ongeveer 10 punten per jaar achteruit gaat. Na 5 jaar dus ongeveer 50 punten.

 

Het frappante aan Ad zijn partijen was dat hij ze daadwerkelijk allemaal verloren heeft gestaan! Dat hij dan toch nog 3.5 punt heeft gehaald geeft wel aan dat hij zijn vechtersmentaliteit nog altijd niet verloren is. Ad... leuk dat je speciaal voor dit toernooi bent over komen vliegen uit The States. We hebben genoten van al je verhalen!

 

 

De partijen van de laatste ronde, exclusief de winstpartij van Rob, zijn hier te vinden. In de komende nieuwsbrief die binnenkort weer zal gaan verschijnen (aanmelden hiervoor kan, ook voor niet-leden, via deze link) zal Rob zijn partij uitgebreid gaan belichten...

 

Ronde 8:

Deze ronde waren de Dubbelschakers in bloedvorm! Het feit dat er toch slechts 2,5 punt werd gescoord lag meer aan nog sterker schakende tegenstanders. Alle partijen waren van ontzettend hoog nivo. Piet won en staat daarmee op de gedeeld 1ste plaats. Rob boekte de beste overwinning van het toernooi door een bijna 2200 speler genadeloos mat te zetten met zwart! Martien verloor ondanks een uitstekende partij van een jong talentje. Ad remiseerde na ook een spannend potje...

's Avonds in de kroeg nog lekker nageschaakt bij wat live-muziek in ons hotel. Daarna zijn Piet (die wil toch 1ste blijven!) en Martien (beetje ziekerig) op tijd naar bed gegaan. Rob en Ad kwamen om 3u nog even hun jas halen, zijn nog een andere kroeg ingeweest en lagen uiteindelijk vanochtend om half 7 op bed! Fantastisch... je kunt hier in Wijk aan Zee dus toch best goed stappen!

 

 

De partijen... Martien verloor dus. Het was misschien toch wel zijn beste partij van het toernooi. De Najdorf werd enorm complex, waar Martien uiteindelijk niet zonder kleerscheuren uit kwam.

 

Na 15 zetten ontstond bovenstaande stelling. Wit rokeerde nu lang en speelde de partij goed uit. Er is een uitgebreide analyse van deze partij gemaakt die te vinden is in het partijoverzicht.

 

Ad speelde remise in een spannend potje! Tenminste... dat werd het toen zwart in betere stelling een dubieus torenoffer plaatste. Zie onderstaande stelling waarin hij Tf2 speelt! Ad had kunnen winnen als hij gedurft had naar e3 te lopen met zijn koning. Hij vond echter een remiseuitweg en dat was ook meer dan prima!

 

 

In deze stelling speelt zwart dus Tf2... Een heel interessante zet!

 

Rob won in een fantastische partij! In de opening verslikte hij zich even toen hij pardoes een pion weggaf. Het vervolg liet echter zien dat hij daar toch voldoende compensatie voor kreeg. Sterker nog... via een offer kreeg hij een winnende koningsaanval die uiteindelijk overtuigend bekroond werd. Een superpartij van een man in vorm...

 

 

Zwart is hier aan zet... Hoe moet hij de aanval doorzetten?

 

Piet was als laatste klaar. Hij moest tegen de ongedeeld koploper en moest dus volop aan de bak. De een voud waarin Piet zijn potje wint toont wel zijn vorm aan. Een grandioze partij!

 

Piet werd wel wat geholpen in zijn partij. Zwart had hier de spanning erin kunnen houden door a6 te spelen. In plaats daarvan speelt hij Tac8 waarna Piet heel goed komt te staan. Zie jij hoe?

 

Vandaag dus de laatste ronde! Eens kijken hoe het Ad en Rob vergaat met hun paar uurtjes slaap...

Het partijoverzicht van de 8ste ronde staat hier.

 

Ronde 7:

Het was een bijzonder gezellige dag in Wijk aan Zee! De Dubbelschakers kregen namelijk bezoek van maar liefst 3 clubgenoten, Diederik, Wil en Michiel! We hebben 's avonds wederom heerlijk gegeten in de pizzeria waarbij we uitstekend bediend zijn door Rochelle en Juliette! Ook hebben ze ons waarschijnlijk gematst met de rekening want met al die flessen wijn was de schade erg beperkt.

's Avonds in het cafe van ons hotel nog lekker nageborreld en geschaakt. Leuk dat jullie er zijn mannen!

 

 

Dan naar de schaakpartijen. Ad was deze keer als eerste klaar en speelde eigenlijk een modelpartij tegen de koploper van zijn groep. Het was heel lang theorie, veel langer dan Ad waarschijnlijk wist. Het is een variant waarin wit een plusje heeft, maar door de aktievere zwarte toren is het haast ondoenlijk om de stelling naar winst om te zetten. Ad liet zien heel goed in de smiezen te hebben waar het in de stelling om draaide en hield het moeiteloos gelijk.

 

Martien was als 2de klaar en speelde zijn minste partij van het toernooi. Alhoewel er nog wel een zet of 8 voorbereiding op het bord kwam, werd het wel snel heel slecht vanaf het moment dat hij het zelf moest gaan bedenken. Zwart miste op een bepaald moment een duidelijke verbetering. Martien speelde daarna wat speculatieve zetjes die zijn tegenstander allemaal niet had gezien. De sterkste antwoorden werden niet gevonden en Martien trok de stelling gelijk. Van remise wilde zijn tegenstander niet weten, maar toen hij pardoes weer getrakteerd werd op een niet geziene zet (zie onderstaande stelling) bood hij een zet later maar zelf remise aan.

 

 

Martien hier aan zet verraste zijn tegenstander door axb5 te spelen. Vraag: waarom kan de loper dan niet geslagen worden?

 

Piet kwam even later de analysezaal binnen met een brede grijns op zijn gezicht. Dat was duidelijk... een klinkende overwinning! En het was een zeer verdienstelijke partij! Wat geholpen door wat mindere zetten van zijn tegenstander kreeg Piet al snel na de opening een heel aangename stelling. Toen hij daarna nog een pion erbij kreeg met behoud van plusstelling was er geen houden meer aan. Een puike pot van Piet die de volgende ronde tegen de koploper mag en zodoende om de 1ste plaats te strijden!

 

 

In bovenstaande stelling staat Piet op het punt een pion te winnen. Zie jij hoe?

 

De spannendste partij van de dag was zonder twijfel die van Rob. In een heel spannende fase na de opening werd er zeer sterk geschaakt door beide spelers. Rob was daarin uiteindelijk toch de sterkste schaker, want hij kwam met een duidelijke plus uit de complicaties. De PC heeft weer enige tijd een +6 score aangegeven... Balen, want als je zulke stellingen weet te verzilveren had de score en TPR van Rob nog veel hoger kunnen liggen! In onderstaande stelling een voorbeeld hoe het snel afgelopen had kunnen zijn.

 

 

Wit heeft zojuist 32. Tc7 gespeeld. Hoe kan Rob het nu snel uitmaken?

 

We gaan nu het afsluitende weekend in. Ad gaat proberen de 50% score te halen, maar moet dan wel beide potjes winnen. Rob krijgt nog 2 heel sterke tegenstanders tegen. Als hij daaruit nog 1 punt weet te scoren is hij enorm tevreden en kan flink wat ratingpuntjes opgeteld zien bij zijn toch al niet misselijke rating. Martien krijgt de op papier zwakste 2 tegenstanders nog tegen. Bij 2 overwinningen zou er nog een groepswinst in kunnen zitten, maar met name de Giri-achtigie tegensander van vanmiddag baart hem wat zorgen over een goede afloop. Piet dingt zoals gezegd volop mee voor de hoofdprijs... maar hij moet dan wel zien te winnen van de koploper die een halfje voor staat!

 

Het partijoverzicht van ronde 7 is hier te vinden.

 

Ronde 6:

Ronde 6 is de speelronde voor de rustdag. Schakers met nog wat energie geven nog even alles voordat ze de volgende dag lekker bij kunnen tanken. Schakers die er al aardig doorheen zitten na 5 loodzware voorgaande partijen en even zovele avondjes in de kroeg smachten enorm naar die rustdag en proberen er een snelle remise uit te persen. Voor de Dubbelschakers was het duidelijk. Zij waren allemaal toe aan een rustdag... echter waren het maar 2 van hun 4 tegenstanders die hetzelfde hadden.

 

 

Ad en Martien hadden de pech dat hun tegenstanders er even goed voor gingen deze ronde. Ad wist het na een uur of 6 spelen niet bol te werken, alhoewel het er lang naar uit zag dat het remiseachtig was ondanks een kwaliteit achterstand voor Ad. De stelling was echter dermate gesloten dat er weinig kon gebeuren. Toch kreeg de zwartspeler het voor elkaar om progressie te boeken. Na de tijdscontrole had Ad een dame en loper voor 2 torens (meen ik), maar zwart had een pion op b2 staan en die moest Ad blocken met zijn dame. Toch leek zelfs hier remise binnen de marge, omdat de stelling gewoon te gesloten was. Omdat de 3 vaders van de club inmiddels toch echt naar huis wilden hebben ze het einde niet meer meegekregen. De website gaf echter de uitslag 0-1 aan... Jammer Ad!

 

Martien had het ook zwaar te verduren. Hij moest met zwart tegen de ratingtopper van zijn groep, Erik van de Dikkenberg. Een FM met een rating van 2201. Zwart hebben is nooit zo fijn, en al helemaal niet als je de Grand Prix aanval van het Siciliaans krijgt te verwerken. Gelukkig had Martien 's morgens nog 5 minuten voorbereid en dankzij de databases was dit een ultraefficiente voorbereiding! Martien vond het rara zetje Pc6-a5 op zet 9 en daarmee was wit uit zijn boekje beland. De altijd sterke loper op c4 werd afgeruild en daarna bleek wit niet meer een staat ook maar enigszins een koningsaanval op te zetten. Martien moest her en der wat valletjes omzeilen, maar na de tijdscontrole stond hij zelfs iets beter en zijn tegenstander kon het remise aanbod niet meer weigeren. Een mooi halfje waarmee Martien met 4 uit 6 als gedeeld 2de de rustdag ingaat.

In onderstaande stelling nog 1 van de taktische valletjes...

 

 

De stelling na 26. Kh2. Waarom kan Martien nu niet aktief worden op de damevleugel via de opstoot b6-b5?

 

Piet en Rob waren al een stuk eerder klaar, alhoewel dit geen bloedeloze remises waren. Rob heeft moeten knokken nadat hij in de opening 2 fouten beging, maar al snel bleek dat zijn tegenstander er op de e-lijn niet doorheen kwam. En alhoewel de remise voelde als een overwinning was het toch wel balen, want Rob had een jaar eerder van dezelfde man gewonnen, ook in de Aljechin. Het risico van voorbereiden kwam hier echter duidelijk naar voren. Je moet geen varianten door elkaar halen! Op zet 10 speelde Rob Le3, waar hij eigenlijk het veel beter scorende b3 had moeten spelen. Zijn echte foutm kwam echter 2 zetten later toen hij het nieuwtje f4 speelde.

 

 

Na 20 zetten was de bovenstaande stelling ontstaan. Een knappe prestatie dat Rob dit zonder ogenschijnlijk veel moeite heeft weten te keepen! Rob heeft 4 uit 6 en staat met nog 3 ronden te gaan 4de.

 

De remise van Piet was een dikke plusremise, alhoewel dit beslist moet hebben gevoeld als een nederlaag. Piet kreeg in eerste instantie een pion kado. Dit voordeel wist hij een tijd vast te houden. Toen zijn tegenstander echter bedacht dat hij zomaar de pion terug kon gaan winnen had hij toch hard afgestraft moeten worden. Zie de onderstaande stelling na zwarts Dxa2.

 

 

Hoe kan wit het hier hardhandig uitmaken? Piet vond het helaas niet, maar had een zet later alsnog kunnen winnen, als hij niet tot h2-h3 had besloten. Voor het antwoord zie het partijoverzicht van ronde 6 (zonder de partij van Ad).

Piet heeft ook 4 uit 6 en staat 3de in zijn groep.

 

Vrijdag gaan we er weer vol energie tegenaan voor het afsluitende weekend!

 

Ronde 5:

Het mysterie van Wijk aan Zee is opgelost. Piet heeft zijn notatieboekje weer terug! En we weten wat dat betekent... hij won natuurlijk zijn partij! Hoe kan het ook anders. De partij van de dag was die van Rob. Hij won bijzonder overtuigend van een sterke 2100 speler die er in deze partij niet aan te pas kwam. Een foutloze partij! Het spektakel van de dag moest gezocht worden bij Martien. Het was een knotsgekke partij waarin ontzettend veel gebeurde. Martien heeft enige tijd verloren gestaan, maar ook weer gewonnen. Derhalve was remise daar misschien wel het eerlijkste resultaat. Ad verloor helaas wederom en staat nu voor het eerst iets onder de 50%. Hopelijk herpakt hij zich snel!

 

Laten we beginnen met de partij van de dag. Rob leverde een oerdegelijke prestatie. Op een Carlsen achtige manier weet hij zijn hoger gerate tegenstander ogenschijnlijk eenvoudig van het bord te drukken. Er werd uiterst nauwkeurig gespeeld... dat is ook wel te merken aan het tijdverbruik van beide spelers. Na 20 zetten hadden ze beide nog maar een kwartier op de klok! Uiteindelijk ging wit in verloren stelling door zijn tijd. In onderstaande stelling wordt Rob nog even getest in tijdnood...

Wit speelde zojuist zijn paard naar c2. Wat moet zwart spelen? Het antwoord staat zoals gebruikelijk weer in het partijoverzicht!

 

Martien speelde dus een bizar potje. Het was zo leuk, dat hij weer de tijd heeft genomen een uitgebreide analyse hiervoor te schrijven. Ach ja... je hebt de tijd zo 's morgens voor de partijen. Je moet de geanalyseerd partij beslist naspelen, maar kijk alvast naar onderstaande stelling. Welke krachtzet krijgt Martien hier te verwerken?

Vraag: vind de beste zet voor zwart.

 

Dan weer een potje van Piet! Hij was oppermachtig in deze partij waarin eigenlijk ook foutloos gespeeld! Netjes hoor! In onderstaande stelling begaat wit de beslissende fout. Piet speelde zojuist Lb4 om nog wat druk op d2 te zetten. Wit voorkomt dat door c2-c3 te spelen, maar dat had een groot bezwaar. Zie jij het?

 

Als laatste het potje van Ad. Hij verloor helaas in een naar eigen zeggen de slechtste partij van het toernooi. Zo slecht vond ik em nu zelf ook weer niet, maar ik kan me voorstellen dat Ad er geen goed gevoel over had. Hij is gewoon langzaam maar zeker van het bord gedrukt, door overigens de hoogste ratinghouder van zijn groep.

 

Het partijoverzicht is van deze ronde is hier te vinden.

 

Ronde 4:

Vandaag een iets mindere dag voor de Dubbelschakers... Slechts 1,5 uit 4 met nederlagen voor de toppers van hun groep Rob en Piet. Ad overtrof zichzelf volgens eigen zeggen door remise te maken uit een nog meer verloren stelling dan dat hij tot dusver dit toernooi had gehad. Martien won zeer overtuigend in een spectaculair potje van de koploper in zijn groep... mogelijk zijn mooiste partij in jaren!

 

 

Laten we beginnen met de partij van Rob. Hij moest tegen de hoogste ratinghouder van zijn groep (2266!) en bouwde zijn partij fantastisch op. Zwart werd overspeeld en op gegeven moment ontstond onderstaande stelling:

 

Rob aan zet twijfelde lang of hij op a7 of h7 moest slaan met zijn toren. Rob koos helaas voor de verkeerde pion op h7. Daarna zou het nog gelijk moeten staan, maar een fout nog een paar zetten later vergooide zelfs zijn hele partij. Txa7 was dus beter geweest, maar er is zelfs nog een veel sterkere zet. Zie jij het? Het antwoord is weer te vinden in het partijen overzicht.

 

De partij van Piet heb ik jammergenoeg weer niet. Was gisteren zijn handschrift niet te lezen, nu is zelfs zijn notatieboekje kwijt. Het zal niemand verbazen dat hij zijn potje gisteren verloor. Het was een kansloze zaak tegen de medekoploper van zijn groep.

 

Ad speelde zoals gezegd een miraculeuze remise. Hij vermoedt dat zijn tegenstanders samenspannen, daar dit al zijn 3de partij was waarin hij met wit de Steinitz variant van het Frans tegen kreeg. Wederom rokeerde Ad lang, ondanks zijn eerdere slechte ervaringen hiermee. En waarempel... ook nu bleek de zwarte koningsaanval veel sterker te zijn dan die van Ad. Maar... zwart verzuimde in tijdnood de trekker over te halen en Ad ontsnapte met de staart tussen de benen naar weer een iets beter staand toreneindspel. Gelukkig dat hij was met zijn halfje besloot hij het toreneindspel maar niet meer uit te gaan melken. In onderstaande stelling had zwart het geforceerd uit kunnen maken.

 

Zie jij hoe zwart kan winnen? Het gespeelde Dd5 is in ieder geval niet de bedoeling...

 

We sluiten het rondeverslag af met de enige winstpartij. Martien moest tegen de Duitse koploper van de groep Kristoph Krings. Het grappige is dat Rob eerder zijn mooiste partij ooit (naar eigen zeggen) ook tegen deze man speelde in een vorige editie van dit toernooi. Deze pot van Rob is hier te vinden. Omdat Martien ook weer zwart had besloot hij dezelfde opzet als Rob te kiezen en dan bekijken of wit weer dezelfde fout ging maken in de opening. Dat was niet het geval... sterker nog. Kristoph kon zich de partij tegen Rob zelfs nog herinneren. Het leuke is wel dat deze beste man ervoor zorgde dat deze partij ook voor Martien een van zijn mooiste ooit is geworden. Een uitgebreide analyse staat in het partijoverzicht. Als partijfragment wil ik nog wel de bijna slotstelling laten zien.

 

 

Het had namelijk nog mis kunnen gaan als wit hier de zet Lb7! had gevonden. Zwart is dan gedwongen in remise te berusten. Zie jij hoe dat nog lukt?

 

Voor de partijen van ronde 4, behalve dan die van Piet, klik hier!

 

Ronde 3:

Een ronde met 2 geweldige partijen! Martien kreeg een computer nieuwtje voor zijn kiezen, maar vond toch de beste zetten en won formidabel. Rob kreeg een daverende koningsaanval over zich heen. Het regende kwal offers en torenoffers, maar hij wist zich keurig staande te houden! Een ongelofelijke partij waarover nog lang nageanalyseerd is.

 

 

Laten we beginnen met die van Martien. In een geweigerde Wolga kreeg hij dus een computernieuwtje tegen. Zie de stelling hieronder.

 

In deze stelling speelt zwart nu Pfg4! Het is een heel mooi nieuwtje wat Martiens tegenstander thuis had voorbereid diezelfde ochtend. Het oogt bizar, en je gevoel zegt dat je gebruik moet kunnen maken van overbelasting van de zwarte stukken. Martien dacht hier bijna een uur (!!!) na, maar vond toen wel de enige manier om materiaal te winnen. Zie jij het ook? De vervolgzetten zijn te vinden in het overzicht met de partijen van ronde 3. Met Martiens gespeelde zet was zijn tegenstander uit zijn voorbereiding, want de PC gaf een andere optimale zet. Gelukkig maar, want vanaf dat moment was het weer mens tegen mens. En daarin bleek Martien overtuigend de sterkere schaker te zijn. Op het einde ontstond onderstaande stelling. Weer een opgave. Wit aan zet speelt en wint.

 

De vraag is natuurlijk of je op f8 of g8 moet beginnen met schaak geven. Een kolfje naar de hand voor Martien.

 

Dan de kraker van Rob. Hij kwam niet goed uit de opening en in het middenspel werd Rob eigenlijk overspeeld toen hij een zeer sterk kwaliteitsoffer te verduren kreeg. Zie de stelling hieronder waarin wit dus Txd5! speelt.

 

Rob staat verloren maar speelt nu wel vele zetten lang de optimale verdediging. Zijn tegenstander vond de beste zet niet op 2 momenten waarna het voordeel weer weg was. Daarna was het Rob die de partij naar zich toe kon trekken, maar hij berustte in eeuwig schaak. Hij was blij de aanval overleeft te hebben!

In onderstaande stelling de vraag hoe wit het uit kon maken. Zie jij het?

 

Een partij die je beslist na moet spelen. Het overzicht van de ronde 3 partijen is hier te vinden.

 

De laatste partij analyse is die van Ad, want die speelde ook een bijzonder aantrekkelijk potje, alhoewel hier wel net iets meer foutjes in werden gemaakt. Een heel interessante stelling is de onderstaande, waarin wit sterk rokeerder, maar hij had met Lxg5! nog sterker kunnen doen.

 

Er dreigt van alles... een partij die je beslist ook even na moet spelen. Ad wist zich echter toch te redden uit deze zeer dubieuze stelling en in het eindspel ging hij via herhaling van zetten in op remise. Hij had misschien nog wel op winst kunnen spelen, maar hij was blij met het halfje. Ad heeft op dit moment een TPR van 2112. Precies zijn KNSB rating toen hij Nederland verliet 4 jaar geleden...

 

De partij van Piet heb ik nog niet toegevoegd... dat komt wellicht later. Dat is ook niet zo gemakkelijk, want Piet zijn handschrift is wel zo onduidelijk dat het lastig te achterhalen is hoe een partij van 60 zetten nu precies is verlopen. Piet speelde echter een prima partij, maar verzuimde in het middelspel een stuk te winnen. Daarna kwam hij slechts in een gewonnen eindspel terecht waarin hij een pluspion had met een sterke loper tegen paard. Toen hij zijn vrijpion echter te ver opspeelde raakte zijn mogelijkheden op en moest na een zeer lange strijd dus toch in remise berusten. Zonde!

 

Ronde 2:

Deze dag weer 3 uit 4. We blijven dus fantastisch scoren! Deze keer was Ad degene die verloor... Helaas nu wel kansloos. Net als in ronde 1 kwam hij verloren uit de Franse opening met wit. Maar daar waar hij de vorige keer nog het punt kado kreeg was deze tegenstander iets minder mild. Reeds op zet 20 was het kiezen tussen matgezet worden of een volle dame verliezen. In onderstaande stelling is te zien waarom... We maken er een opgave van: zwart aan zet wint.

 

Rob won wederom overtuigend. Zijn tegenstander verbruikte zeeen van tijd in een op het oog weinig aan de hand partij. Toch wist hij niet het goede plan te vinden (volgens Rob het ruilen van het paard op e2). Daarna begon Robs tegenstander wel erg ambitieus te spelen wat hem behoorlijk parten speelde. Rob is in vorm! In onderstaande stelling vond hij de winst in 1 zet. Jij ook?

 

In onderstaande foto laat Rob zijn demonstratie potje zien.

 

Piet won ook weer overtuigend. Een erg solide partij waar weinig op aan te merken valt, behalve dan dat Piet nog richting de tijdcontrole zijn belangrijkste troef op d3 weg gaf. Hij kreeg er wel weer een andere pion voor terug gelukkig en won eigenlijk toch vrij gemakkelijk.

 

Martien had het niet makkelijk in de 1ste 2 ronden gezien de loting. Nu wachtte Mark Smits, een sterke 2200 speler. Het werd een heel spannende Najdorf waar op gegeven moment Mark toch winnend voordeel kon bereiken. Alleen Martien zag het in de partij... en dan is het niet zo erg he?! Het begin van de problemen die hadden kunnen gebeuren is in onderstaande stelling te zien. Martien speelde hier 16. .., Lc4? wat dus tot problemen leidt. Zie jij ook hoe?

 

Mark vond nog wel de eerste 2 zetten maar de beslissende tik deelde hij niet uit. Los van dit gemiste trucje speelde Martien overigens een zeer sterke partij waarin Mark toch redelijk kansloos van het bord gezet werd.

 

Alle partijen van de 2de ronde zijn hier te vinden.

 

Ronde 1:

Op de heenweg pikte Rob Piet en Martien thuis op waarna werd doorgereden naar Schiphol waar Ad ons al opwachtte. Ad heeft een hele transformatie opgedaan zoals je op de foto kunt zien! Voor de outsiders... Ad heeft jarenlang bij De Gestelse Pion geschaakt en daarna enkele jaren bij Dubbelschaak voordat hij naar Amerika vertrok met zijn Amerikaanse vriendin. Hij woont daar alweer 4 jaar en is op dit moment woonachtig in een plaatsje iets buiten Sacramento.

Heel leuk dat hij weer even komt kijken!

 

Maar goed... snel naar het schaken! De eerste dag was een mooie met 3 overwinningen en 1 nederlaag. Laten we beginnen met de nederlaag. Martien speelde met wit tegen Ted Barendse. Voor veel schakers een heel bekende. Ik weet niet precies waarvan, hij coacht wat jeugd en kan ook aardig schaken. Enkele jaren terug zelfs een keer in Grootmeester groep C. Hoe dat kan? Tegenwoordig heeft hij een rating van iets onder de 2200, toch een tikje beneden dat (groot)meester nivo in groep C.

Nu dus in amateurgroep 2e. Martien kwam met wit heel goed uit de opening. Hij overspeelde Ted eigenlijk helemaal. In onderstaande stelling probeerde Ted met het zojuist gespeelde 19. ..,Pxe4 wit te trucen. Nu had Martien best terug kunnen pakken en dan had 20. ..,Dh4+ gekomen met daarna de pion op e4 eraf en wellicht nog op b4.

Met de open a-lijn had zwart dan toch wat spel voor het geofferde stuk. Martien keek even verder en kwam met 20. Dc4!! Een heerlijk zetje want nu verliest zwart het stuk zonder mogelijkheid van Dh4+ vervelend te gaan doen. Na 20 ..,Pg5 komt 21. f4 en het paard staat gevangen. Het leuke is ook dat na 20. .., Ta1 wit 21. Pe2! had bedacht. Na 21. .., Txc1 22. Dxc1! is het paard nog steeds gevangen. Een hele leuke wending. Ted besloot na lang nadenken tot 20. ..,Pd6 en na 21. cxd6, Ld7 kreeg zwart wat aktiviteit over de a en c-lijnen. Martien wist alles lang keurig onder controle te houden en de PC beoordeling was vele zetten lang +4. De inmiddels ernstig opgekomen tijdnood speelde Martien uiteindelijk toch parten. Vlak voor de tijdscontrole verloor hij grof materiaal en was het eigenlijk meteen einde verhaal. Zonde, maar het gespeelde spel geeft vertrouwen voor het vervolg!

 

Dan naar de winnaars...

Rob speelde een typische Rob partij in groep 2F. In een rustige Caro Kann ruilde hij rustig de boel af tegen zijn veel jongere tegenstander Jan Cox. Het tijdsverbruik van de met witspelende Jan was erg gortig en toen Rob een tatisch remiseaanbod deed in onderstaande steling dacht hij nog eens een kleine 20 minuten na.

Toch maar doorgespeeld, en dat kwam hem duur te staan! Rob nam de regie snel over, infiltreerde over de d-lijn en wit werd daarna bijzonder snel mat gezet. Een levensgevaarlijke killer, die Rob. Uit het niets komt ie uit zijn schulp en dan is er geen redden meer aan!

 

Ook Piet won zeer overtuigend, hij speelt in groep 3. Hij was erg in zijn element in zijn eigen openingsstructuur. Het nivoverschil was duidelijk te merken achter het bord. De eindstelling was overduidelijk:

 

De houdini escape deze ronde kwam op naam van Ad te staan. Last van een jetlag moet hij dus om ongeveer 8u 's ochtends Amerikaanse tijd (zonder veel slaapuurtjes in het vliegtuig) aantreden voor zijn gevecht in groep 2A. In een Franse opening wist zwart, de oud-bekende Henk Happel, al snel groot voordeel te bereiken toen Ad niet meer precies wist hoe het verder moest. Op gegeven moment stond het zoals hieronder...

Ad heeft zojuist f4 gespeeld om dameruil te voorkomen. Er volgt nu 26. ..,Pe7 27 Lc2. Met zwart aan zet pakt hij zijn dame, erachter komend dat zijn beoogde zet toch niet goed is. Ad zat aan het bord en constateerde dat aanraken zetten is. Tja, na de gespeelde 27. ..,Df2 volgde 28. ..,Lh7 en wit stond meteen beter. Het was nog altijd niet heel veel, want ondanks de geoogde kwal heeft zwart nog altijd veel compensatie met zijn 2 vrijpionnen. De grootste fout kwam een paar zetten laten in onderstaande stelling.

Ad heeft zojuist 32. De7 gespeeld. Alleen 32..,De6 voorkomt problemen. Echter, na het gespeelde 32 ..,Dc6 volgt 33. Dd8+, Kh7 en 34. Df8 met ondekbaar mat. Een erg gelukkig overwinning voor Ad! Hij had al rekening gehouden met een nederlaag gezien zijn lange vlucht.

 

's Avonds nog lekker gegeten en veel bier gedronken met ontelbare potjes snelschaak. Een supergezellige start van het toernooi!