Externe competitie

Dubbelschaak 2

 

De teamcaptain van het 2de team is Gilion. Hij is te bereiken op dit emailadres. De uitslagen en stand in de poule is hier te vinden, de persoonlijke uitslagen staan hier en de persoonlijke scores staan hier.

 

 

Verslagen:

 

Ronde 7: Dubbelschaak sluit seizoen af midden in de middenmoot.

Het seizoen zat er voor de wedstrijd tegen Baronie al op en alleen persoonlijke eer stond nog echt op het spel. Iedereen kon vrijuit spelen, want de vraag was of we 4e of 5e werden. Iets waar we het waarschijnlijk met onze (toekomstige) kleinkinderen niet meer over zullen hebben.


De partij van de dag was die van Tom. Al vroeg offerde hij een stuk tegen 2 centrumpionnen en kreeg een krachtig initiatief met allerlei tactische combinaties. Na 23 complexe zetten werd de vrede getekend. Naspelen!

 

 


Niels kwam met zwart op bord 2, tussen zijn pa en zijn geliefde teamleider, goed uit de Siciliaanse opening. Gezien het eindspel rekende ik op een punt, maar even later stond Niels moeilijk en mochten we blij zijn met een remise.

 

 


Zijn pa op het eerste bord bouwde rustig op, het werd een drukte van belang waarvan ik de complicaties niet kon inschatten. Na een afwikkeling werd het een potremise stelling en dus ook hier ieder een halfje.


Met wit wapende ik me tegen dreigingen die niet uitgevoerd werden, maar me wel veel tijd kosten. Zwart kwam beter, maar ik kon het initiatief over nemen en na de eerste tijdcontrole uitbouwen. Ook toen gebruikte ik te veel tijd, misschien omdat ik niet opnieuw wilde blunderen zoals de ronde ervoor. Met nog een minuut was het winstplan duidelijk en met 2 dames op het bord stond ik daar gewonnen, maar met op de klok 7 seconden had mijn tegenstander me gemakkelijk door mijn vlag kunnen jagen. Hij bood me sympathiek remise aan. De eerste 4 borden 4 remises: 2-2.


Van de wedstrijden van Sjors en Ebe kan ik helaas niet veel vertellen, anders dan dat ze beiden met zwart speelden en Ebe een half punt scoorde en Sjors helaas een nul.
Gerard speelde met wit op bord 5 en  kreeg veel ruimte tegen de Hollandse opstelling in de nahand. Zwart kon slechts door verlies van  twee pionnen overeind blijven en haalde net de eerste tijdcontrole. Het eindspel van loperpaar tegen loper en paard werd door Gerard niet correct gespeeld zoals Hans na afloop aantoonde. Door een blunder van zijn tegenstander door stress en opnieuw tijdnood werd de uitscore 100 procent (3 uit 3) maar stagneerde de score in Rembrandt op 1 uit 4. Met 4 uit 7 toch een redelijk seizoen.


Michel draait een hel goed seizoen. Dus met 3 ½ - 3 ½ is de uitkomst in vertrouwde handen bij hem. Hij opende met 1 e4 e5, 2 Lc4 Pf6, 3 Pf3. Michel vond het een vingerfout en zijn tegenstander stopte er al heel wat tijd in. Toch is 3. Lc4 in het Russisch op Pxe5 na de beste zet en is er niet veel aan de hand. Michel heeft nog een verdere analyse gestuurd, maar die ben ik kwijt….. Schande, maar wel een vol punt en daarmee een nipte 4 ½ - 3 ½ overwinning.

 

De eindstand seizoen 2012 – 2013.

 

We hebben slechts 2 nederlagen geleden en het waren altijd spannende wedstrijden waarin we zeker kansen hadden. Stukkenjagers promoveert terecht, maar ook daar hadden we zeker kunnen winnen.

 

 

De invallers hebben het zeer verdienstelijk gedaan met 4 ½ uit 9. Allemaal hartelijk dank, vooral ook Den Died en Curd, we hebben het hele seizoen met een volledig 8-tal kunnen spelen.


Vooral Niels en Michel waren betrouwbare spelers met vrijwel altijd een overwinning, soms een remise, maar nooit een nederlaag. Niels werd enkele keren tot het eerste geroepen en Michel heeft blijkbaar een leven naast Dubbelschaak. Toch een TPR van 2055!


Gerard wisselde iedere overwinning met een nederlaag af en zo heeft iedereen zijn eigen verhaal.


Wat me verder is dat als je kijkt naar de spelers die 7 wedstrijden spelen de TPR dicht bij de eigen rating uit komt.


Iedereen hartstikke bedankt voor een heel gezellig seizoen met een heel behoorlijk resultaat.


Gilion.

 

 

 

 

Onderste helft Dubbelschaak 2 schittert tegen Rochade.

Vorige keer speelde Dubbelschaak 2 gelijk tegen de koploper en staat nu met 5 matchpunten uit 5 wedstrijden in de middenmoot. Rochade, met 3 matchpunten, moet dus te pakken zijn. Maar dan moeten de senioren aan de topborden wel presteren. En dat lukte nou niet echt.

 

Tegenslagen op een rij.

 

Op 1 met zwart Hans tegen Rick Zegveld. Rick vertelde me dat Hans een moeilijke winstvariant niet vond en zijn dame tegen een toren en loper moest geven. De loper ging verloren evenals het punt.

 

Gerard’s damegambiet werd aangenomen. Tegen de pion kreeg Gerard een sterk centrum en even later zag ik een mooie stelling waarin Gerard het initiatief had en zijn pion terug! Zeker een punt, totdat ik nog eens goed keek en zag dat Gerard er een stuk in had gestoken. Het werd een spannende partij, reden waarom deze en vorige partijen van Gerard op de site horen. In een combinatie leek wit een toren en de partij te winnen. Door een tussenzetje ging dat feestje niet door en met een toren tegen toren en loper en voordat Gerard zijn pionnen op de koningsvleugel kon mobiliseren waren de zwarte pionnen al hard op weg naar de finish op de damevleugel. Toen hij door zijn vlag ging dacht hij dat er nog wat te redden was geweest, maar dat idee had ik niet. Moedig gevochten en verloren: 0-2.

 

Tom kwam met zwart vrij snel goed uit de opening. Dameruil en een licht initiatief leidde tot een taaie stelling en een remise.

 

Toen op bord 4 een speler wiens naam we met de mantel der liefde zullen bedekken. Met wit kwam X al snel goed uit de opening. Na 1 d2-d4, d7-d5 2 c2-c4, Pg8-f6 3 c4xd5, Dd8xd5 4 Pb1-c3, Dd5-d8 5 e2-e4 volgde een periode waarin wit zijn stukken goed ontwikkelde en zwart dit afwisselde met tempoverlies. Na 23 zetten stond wit gewonnen met 2 pionnen en een kwaliteit meer zonder dames. Nu een goed plan vinden en uitvoeren en het punt is binnen. Dat ging onze Dubbelschaker minder goed af en op zet 40 volgde een reusachtige blunder die een volle toren kostte. En nog werd het in 6 zetten remise doordat X zeer overwegend stond. Graag wat minder flauwe grapjes en minder blunders, X! Niels en ik waren het er nog niet over eens of X nu vooral een grote klootzak of een enorme idioot is. Misschien iets voor een poll.

Borden 1 tot en met 4: 1-3 voor Rochade.

 

Dan nu tijd voor het goede nieuws: de jeugd.

 

Op bord 5 onze 1e-teamspeler Nielsje. In het Siciliaans kreeg hij met zwart een schitterende stelling met op de 34e zet een rochade en een krachtig initiatief met een dame en paard op verzwakte witte velden. Graag ook deze partij op de site: 2-3.

 

Toevoeging partij van redaktie:

 

Mark viel in, omdat Michiel verhinderd was. In zijn eerste externe partij ging het zeer goed en pas bij de tijdcontrole bleek zijn onervarenheid doordat hij niet wist hoe de tijd er op de klok bij kwam. In een eindspel met toren en loper tegen toren en paard met beiden 6 pionnen bleek het paard te sterk. Chronologisch klopt het niet helemaal, maar toch: 2-4.

 

Sjors vroeg of hij remise mocht aanbieden in een eindspel met 2 torens en enkele pionnen tegen toren, loper en veel pionnen. Hij mocht het van mij zelf weten, maar ik gaf hem de wijze raad dat hij beter kon winnen. Gewapend met deze inspirerende one-liner, van het kaliber dromen en ja we kunnen, ruilde Sjors een toren en overklaste met zijn toren de loper. Klasse en 3-4.

 

Dan jong van hart onze Ebe op bord 6. Met zetverwisseling kwam er een Franse opening, waarin Ebe de pionnen op g7 en h7 en zwart de b-pion verschalkte, zoals dat heet.


In een middenspel met ieder 2 torens en een paard vroeg Ebe of hij remise mocht aanbieden. Ondanks zijn pluspion was dit niet onlogisch gezien het initiatief der zwarten. Ik raadde hem aan gewoon te winnen gezien de stand. Het plan was eenvoudig: het initiatief overnemen en vooruit met de f, g en h-pionnen. Ebe speelde schitterend en hij dreigde een tweede pion te winnen. In zijn poging om dat te voorkomen sloot zwart een toren in die Ebe handig oppikte. In een verloren stelling ging zwart door zijn vlag en incasseerde Ebe zijn eerste winstpartij van dit seizoen: 4-4.

 

De stand in klasse 1a NBSB.

In de 6e ronde werden 3 matches 4-4 en verloor de koploper Stukkenjagers met 5-3 van DSC. Doordat dus ook BSV gelijk speelde staan ze nu samen aan kop met 9 matchpunten. Kijk maar eens op de site van de NBSB.
Met weer een gelijkspel blijven we midden in de middenmoot. De laatste ronde tegen Baronie moeten we maar weer eens ouderwets uit onze slof schieten. Mijn prognose: 2-6 voor ons.

 

Tweede flikt het hem bijna weer tegen Stukkenjagers.

Vorig seizoen speelden we in de laatste ronde tegen degradatie en schoten we met 7-1 uit onze slof tegen Stukkenjagers 4. De schrik zat er bij hun toch nog wel in, want ondanks dat ze met 8 punten uit 4 wedstrijden fier aan kop gaan, werd enkele malen aan de afstraffing van vorig seizoen gerefereerd.

 

De eerste helft.
De wedstrijd was uiterst spannend. Bij de meesten was de uitslag niet te voorzien, maar Gerard en ik stonden beiden met wit vrij snel gewonnen. Op verzoek van Gerard hadden we van bord gewisseld. Vorig seizoen versloeg hij Stefan Hess overtuigend en dat was ook deze keer het plan. En het pakte formidabel uit! Na een zet of 10 was zwart volledig overspeeld, met vrijwel al zijn stukken in de oorspronkelijke opstelling en wit een loper op g5, paard op d5, dame op d2 en lang gerokeerd. Er dreigde van alles met mat niet op de laatste plaats. Ten koste van veel bedenktijd ontsnapte zwart naar een eindspel met toren, ongelijke loper en 2 pionnen minder. Gerard maakte het geduldig en zeer knap uit. Graag een analyse op de site, Gerard!

Op bord 5 had ik het veel eenvoudiger. In het koningsindisch bereidde zwart de thematische opmars f7-f5 onnauwkeurig voor. Na paard f6-e8 kon ik met loper g5-e7 de toren op f8 ophalen. Na ruil van enkele lichte stukken won ik een stuk tegen 2 pionnen en een licht initiatief. Met een toren meer is het niet moeilijk het initiatief terug te halen en pionnen te winnen.

Bij Sjors met zwart op bord 8 kwam wit met zijn dame gesteund door een toren op de h-lijn binnen. In het centrum kreeg Sjors tegenkansen en het was een ouderwets dubbeltje op zijn kant. Hoe weet ik niet, maar uiteindelijk viel het voor ons de verkeerde kant op.

Tom op bord 2 kwam met zwart naar mijn mening heel mooi uit de opening en ik verwachtte hier toch minimaal een halfje. Maar het ging toch mis. Wit kreeg de half-open f-lijn met 2 torens in bezit. Buiten mijn zicht werd de wedstrijd uitgespeeld en de vlag gestreken: 2-2.

Onze invallers doen het dit seizoen super. Ook deze keer hadden we een supersub: Geert won in de eerste ronde en deze keer leverde hij eveneens een prima prestatie. In een gesloten stelling resteerde een eindspel met ieder een loper en paard. Remise en bij de eerste tijdcontrole stond het 2,5-2,5.

 

De tweede helft.
Hans, Ebe en Michel waren nog in de strijd en het zag er goed voor ons uit. Hans en Michel stonden wat beter en Ebe had een toreneindspel wat remise zou moeten kunnen worden. Maar het zou ook zomaar helemaal mis kunnen gaan.

Ebe met zwart op bord 4 moest stand houden tegen een langdurig initiatief. Er kwam een toreneindspel met 6 witte tegen 5 zwarte pionnen. Het zag er verloren uit. Maar Ebe, hij ploegde voort en wist knap de pionnen op de koningsvleugel te ruilen. Een toreneindspel met 3 witte en 2 zwarte pionnen op de damevleugel ging over in een eindspel met een c-pion voor wit. Ebe gaf schaakjes van de zijkant en ten koste van veel tijd hield hij stand. Maar uiteindelijk liep het mis en kon de c-pion na ongeveer 80 zetten doorlopen. Een leerzame partij, want we wisten dat het remise zou moeten zijn, maar niet hoe. Toch een belangrijk detail.
Ebe mailde me een dag later: “Je moet het wel weten, dit bedenk je niet achter het bord: Ga met je toren op de 6de rij staan zolang de pion daar nog niet is. De koning kan daardoor niet op die rij komen en uiteindelijk komt de pion op de 6de rij. Dan ga je met je toren naar de eerste rij en de koning kan zich niet meer tegen schaakjes beschermen. Remise.”
Hans met wit op bord 1 kreeg een mooie stelling met een pion minder. Sterk spel leverde stukwinst op, maar het ging ten koste van een veilige koningsstelling en zwarts dame, toren en paard kwamen dreigend opzetten. Hans had 2 paarden, maar een paard op b3 kon niet in het spel betrokken worden. Met nog een pion minder koos Hans ervoor een paard te ruilen tegen 2 pionnen. Met 4 minuten op de klok bood zijn tegenstander remise aan wat Hans terecht accepteerde.
Zo stonden we met 4-3 achter, wat noch de verwachting, noch de bedoeling was.

Tot slot onze hoop in bange dagen. Michel nam het met wit op tegen Arend-Jan Meerwijk. Ook deze partij moet op de site, vooral voor het spektakel. Een sterk pionnencentrum en een onveilige stelling voor de zwarte koning ten koste van een kwaliteit leverde een spannende stelling op. Ik denk dat wit zijn paard er bij moest halen, maar Michel won een pion, wat wit de mogelijkheid gaf dames te ruilen en met 2 torens en een loper druk te zetten op pion g2. Hier maakte zwart een fout, wat hem een loper kostte.
De tijdnoodfase brak aan met wit een loper, paard en 4 pionnen tegen zwart met een toren en 2 pionnen. Met nog ieder 2 á 3 minuten op de klok moest Michel zijn loper geven voor een pion en had hij een paard en 3 pionnen tegen een toren. Arend-Jan dreigde vaak mat op de achterste rij. Even leek het erop dat Michel remise door eeuwig schaak accepteerde, maar gelukkig wikkelde hij keurig af naar de winst.

Een welverdiende 4-4 en hiermee zijn we het eerste team dat de Stukkenjagers een punt afhandig maakt. En waar zowel meer als minder in had gezeten.

 

 

16 december: Dubbelschaak 2 vecht voor wat het waard is.

 

Zaterdag 15 december was Decision-Day voor Dubbelschaak 2. Na de wedstrijd tegen BSV 2 volgt de match tegen de koploper Stukkenjagers 4 die we vorig jaar met 7-1 verpulverden en Rochade 1 die we ook moeten kunnen hebben. Dus de grote vraag was: sluiten we aan bij de top of zitten we veilig en wel midden in de middenmoot?

Tot 2 dagen voor D-Day zag het er naar uit dat we met ons eigen 8-tal de strijd aan zouden gaan. Niels werd echter door schaakspelermakelaar Dendied geroepen tot het hogere en Martin van Driel was zijn waardige vervanger. Twee meesterzetten van Dendied, want beiden scoorden een vol punt!

 

De match begon voor de meesten keurig om 10 over 1. Michel was verlaat vanwege vaderlijke plichten, die in onze cultuur voor zijn schaakplichten gaan. Mijn tegenstander was ook verlaat en met de sympathieke teamleider van BSV 2, René Punt, sprak ik af dat we de klok pas aan zouden zetten als de tegenstanders binnen waren. Om kwart over 1 kwam mijn tegenstander Erwin Plomp met zijn zoontje van een jaar of 6 de speelzaal in. Hij begroette zijn teamgenoten als oude bekenden. Dit werd zijn 3e partij na 15 jaar. Een soort Job, dus.


Michel kwam verwilderd en koud om half 2 binnen, maar hij kon toch rustig starten, de klok liep pas een minuut of 7.

 

Een eerste ronde langs de borden gaf aan dat het een spannende middag zou worden met veel strijd. Hans Heijstek, uiteraard op bord 1, kwam zeer knap uit de opening en met actieve torens zou hij een pion winnen. Na het ongelukkige f2-f4 van zijn tegenstander zat er een combinatie in. Let op: Wit Koning op g1, toren op a1 en pionnen op c3 en d4. Zwart slaat Toren d8 x d4 en op c3xd4 zou loper g7x d4 schaak de toren terug winnen met 2 pluspionnen. Hans won hierdoor op een iets andere manier uiteindelijk 2 pionnen en bij onze pionnenman reken ik dan op een punt. Dat moest ook wel, want ondertussen had Ebe van René Punt (nomen est omen!) verloren. Over de witte velden kreeg zijn tegenstander spel met dame en loper en toen de witte koning op de damevleugel onder vuur kwam van oprukkende pionnen en daarachter zwarte torens was het snel uit. Zo snel dat ik niet weet hoe, maar Ebe had vandaag weinig in te brengen.

 

Tom op het 3e bord speelde zijn Grünfeld-Indisch tegen een degelijke mevrouw met een degelijke opstelling. Pion c6 stond eenzaam en kwetsbaar, maar in de beste Grünfeld-tradities trok Tom zich hier niets van aan en met actief stukkenspel had hij voldoende compensatie en een keurige remise.

 

Op bord 2 kreeg ik met wit een Ben Oni tegen en met het thematische paardoffer f3-d2-c4xd6 won ik na Dame d8xd6 met e4-e5 het paard op f6 terug. De stelling viel beter uit voor zwart door een loper op d4 gedekt door pion c5, waarna mijn pion op d5 ten dode was opgeschreven. Ik kwam er niet meer aan te pas en werd objectief gezien mooi opzij geschoven. Objectief, maar niet voor mensen met Dubbelschaakbloed. Wat zijn onze clubkleuren trouwens? Zwart-wit-bloed? Of geel-wit van het bier?
Enniewee, het was 2,5 – 0,5.

 

Rond die tijd kwam Hans keurig aan mij vragen of hij in mocht gaan op remise. Hij had noodgedwongen zijn vrije b-pion moeten ruilen en hij had 3 pionnen (g5, f7 en e5) tegen 1 witte pion op g4. Maar wits koning, loper en toren waren actiever. Gezien de stand vond ik dat Hans door moest spelen. Met een overwinning doen we weer mee en met een remise was het met 1-3 en gezien alle onduidelijke standen elders vrijwel kansloos. Maar helaas, waar Hans bang voor was kwam uit: hij verloor en het was 0,5-3,5.

 

Dan naar de staartborden. Michel met zwart op 7 kreeg uit een Boedapester gambiet zijn pion terug en het kleine witte voordeel werd knap bedwongen. Er ontstond een middenspel met een mooie, gevaarlijke toren van zwart op d3 gedekt door een pion op e4 tegen een open witte koningsstelling. Na een damemanoeuvre naar c6 kon hij met de toren naar de 2e lijn, zijn pion opspelen en samen met zijn dame een mooi matnet knopen. Dubbelschaak 2 is back!

 

Nu kwam Sjors om remise vragen. Na een te vluchtige blik op het bord dacht/hoopte ik nog kansen voor Sjors te zien en zei dat hij moest doorspelen. Martin van Driel op 4 stond inmiddels gewonnen en dan zou het 3,5-3,5 kunnen worden met alleen Gerard op 5 nog in aktie.

 

Met 2 verbonden torens moest Sjors wel ingaan op eeuwig schaak, omdat de dreigingen van zijn tegenstander hem anders fataal zouden worden. 2-4.

 

Onze invallers hebben vaak een wonderlijke tactiek. Ze geven een paar pionnen weg, staan totaal verloren, de tegenstander wordt in slaap gespeeld en begaat een blunder waarna deze keer Martin hard countert en wint. Zo ook nu: 3-4.

 

Dan naar onze ultieme hoop in bange dagen. De ervaring leert dat als Gerard wint, het team wint en als hij verliest het team verliest. Van de partij weet ik dat hij spannend was, het ergens mis ging en dat Gerard een loper achterstond in een dame-eindspel. Eindstand 3-5.

 

Gezien gemiddeld precies 150 elo-punten achterstand hebben we onze huiden duur verkocht. René Punt vond dat we pech hadden, maar ik denk dat we kwaliteit tekort komen voor de top, maar genoeg hebben voor de middenmoot. Met 4 matchpunten na 4 partijen doen we het keurig.

 

Dubbelschaak 2

1742

-

BSV 2

1892

3-5

1.

Hans Heijstek

1917

-

Peter van Oevelen

1997

0-1

2.

Gilion Berkelmans

1876

-

Erwin Plomp

2115

0-1

3.

Tom van Stiphout

1850

-

Adry Goris-Schouwstra

1976

½-½

4.

Martin van Driel

1608

-

Martin de Smit

1816

1-0

5.

Gerard Kastelein

1737

-

Patrick Speek

1890

0-1

6.

Ebe Reitsma

1723

-

René Punt

1891

0-1

7.

Michel van den Elzen

1659

-

Bas van de Putte

1748

1-0

8.

Sjors Cooijmans

1565

-

René Paardekam

1706

½-½

 

 

Dubbelschaak 2 met zwart succesvol tegen OSV 1: 5,5 – 2,5

Den Died schrijft geschiedenis.

 

Uit tegen Oss hadden we 2 invallers: in eerste instantie werd Michel vervangen door Diederik en vanwege de rugproblemen van Ramon schoof Hans Heijstek door naar het eerste. Voor hem kwam Hans Bakx die de smaak te pakken had na zijn overwinning in de vorige ronde.

 

Eerst de hoofdrolspelers deze middag: de zwartspelers.
Diederik, zoals duidelijk zal zijn, met zwart op 8 kreeg het initiatief in een middenspel met ieder 2 torens en een licht stuk. Hij viel de b-pion van achter aan met een toren op b2. Hij dacht een pion te winnen, keek nog eens goed en gaf schaak met toren a1 en ondekbaar mat.
3 uit 3 in 3 teams! Zover ik weet een unieke prestatie in onze Dubbelschaakschaakgeschiedenis.

 

Gerard kreeg op bord 6 snel het initiatief met weer een wat onorthodoxe opening. Even later had hij 2 pionnen meer en weer even later was het punt binnen. Hij kondigde van te voren al aan dat hij in vorm is.

De volgende zwartspeler die klaar was, was Tom op 2. Hij stond gewonnen, maakte het zich moeilijk en moest naar eigen zeggen nog een keer winnen. Er kwam een interessant eindspel op het bord met 5 witte pionnen tegen 2 zwarte pionnen en een loper. Tom had de goede loper voor zijn h-pion, ruilde de andere pion en hield met zijn koning en loper de 4 vijandelijke pionnen tegen en speelde het mooi uit. De Dubbelschakers waren verdeeld in de te verwachten uitslag van Tom, maar zelf heeft hij niet getwijfeld en een strak winstplan gevolgd.

 

Niels op 4 stond tegen het Morra-gambiet de geofferde pion voor waar zijn tegenstander een voor Niels vervelend initiatief voor had. En Niels kwam van lichte tijdnood (8 minuten) in zwaardere tijdnood (3 minuten) voor – om precies te zijn – nog heel wat zetten. Een stuk of 15.
Hij deed het echter voorbeeldig. Geconcentreerd kon hij zijn zetten direct uitvoeren wat ook kwam, omdat hij moest keepen en er vaak weinig keus was. Maar toch!
Zijn tegenstander offerde een toren voor een aanval met de witte dame onder meer via f7 naar h7 en de zwarte koning werd de koningsvleugel over gejaagd. Niels kon weer terugkeren met de koning in de eigen gelederen en wikkelde met een kwaliteitsoffer keurig af naar een gewonnen eindspel.

 

4-0 met zwart!!

 

Met wit speelden we ook goed en scoorden we vooral plusremises.

Op bord 7 won Sjors in het Spaans een pion in een dameloos middenspel. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met ieder een toren en ongelijke lopers. Het stond remise en Sjors bood dat aan. Zonder te overleggen, terwijl er toch 100 kilo teamleider naast hem stond!
Het ging nog even door en beide partijen konden nog fouten maken maar deden dat niet. Remise.

 

Onze Ebe op 5 had initiatief in een dameloos middenspel, met een pion minder. Hij stond goed, maar kwam later melden dat het remise was geworden. Meer kan uw vliegende reporter er niet over melden. Hopelijk ziet de eindredacteur dit door de vingers en mag ik deze eerbiedwaardige functie blijven uitoefenen.

Snel naar bord 3, waar ik veel meer van heb gezien, maar lang niet alles op tijd. Door zetverwisseling kwam ik in de hoofdvariant van het Konings-Indisch waarin ik h3 speelde waar het niet nodig was. Zwart speelde goed en kreeg het initiatief met sterke pionnen op e5 een f5 die iets te vroeg doorstoomden naar e3 en f4 met de witte pionnen op f2, g2 en h3.
Wit had onder veel meer pionnen op c4 en d5 en een schitterend paard op e6. Een tweesnijdige stelling. Met een zwarte toren op a2 en de zwarte dame op h4 overzag ik na f2 maal e3 dat zwart toren maal g2 schaak speelde en na mijn gedwongen koning maal g2 was het remise door dame g3+, koning h1, dame h3+ etc. Zeer remise. Ook doordat de pion op h3 stond waar hij niet hoorde.

 

Op bord 1 onze reuzendoder Hans. Wederom worstelde hij manmoedig tegen een elo-overmacht. Deze keer was het tij niet te keren en was Hans als allerlaatste klaar met een eervolle nederlaag. Goed gespeeld en heel hartelijk dank voor het wederom manmoedig verdedigen van de Dubbelschaakeer.

 

5,5 – 2,5, een ruime en verdiende overwinning.

 

Deze Micky Mouse competitie is zeker niet foutloos, maar wel bloedstollend spannend. Eén ploeg staat op 6 punten na 3 ronden en 4 ploegen – waaronder wij – staan op 4 punten. Als je dan bedenkt dat wij afgelopen seizoen met 7-1 van de huidige nummer 1 wonnen, is het duidelijk dat het een sensationeel competitieverloop kan worden en het publiek de grote winnaar is! Kom ons bewonderen op 15 december thuis tegen BSV-2.

 

 

Dubbelschaak 2 tegen DSC 1: 3,5-4,5.

 

8

 

Al voor de start van de competitie wisten we dat 3 november 2012 een zware dag voor Dubbelschaak 2 zou worden. De Heijstekjes hebben een familieweekend en Tom had een dispuutsreunieweekend, dus we hadden 3 afzeggingen.
De teamleider van DSC-1 had ruggespraak gehouden, maar de meeste teamleden wilden met een compleet team afreizen, dus we konden niet vooruit spelen.

 

Vervangers worden door DenDied geregeld en zoals de Fransen zeggen: hoed! Allereerst vragen we natuurlijk Franck, Job en Edwin en iedereen was voor behalve Franck, Job en Edwin. Je zou zeggen: we leven in een democratie en de meerderheid beslist, maar zo werkt het toch niet helemaal.

 

Diederik ging aan de slag en hij deed dat vol vuur. Uiteindelijk hadden we zelfs een invaller over! Dank voor iedereen die klaar stond en vooral voor Paul, die het druk had op zijn werk, maar ons toch in geval van nood bij wilde staan. Het was deze keer niet nodig.

 

Dan de wedstrijd zul je zeggen. Nee, ongeduldige lezers, zo snel gaat dat niet. Eerst de voorbereiding. Zonder Hans, Tom en Nielsje misten we 3 van de 4 topborden. Wat nu: iedereen doorschuiven of de invallers op 1, 2 en 3? Gezien hun rating was doorschuiven een zinloze teamzelfmoord. Bovendien was het hun eerste team en zag je in de rating een sterk verval met 2161 en 1963 op de borden 1 en 2 en daarna nog 2 met ongeveer 1800 en de rest 1700+. In de eerste ronde scoorden ze 3 uit 4 op de eerste borden en een half uit 4 op de laatste 4 borden.

 

Dus we zetten de invallers op 1 tot en met 3, ik op 4 en de rest op de eigen borden.

 

Dan nu de wedstrijd, want er werd ook nog geschaakt. En wel tot het uiterste! Dubbelschakers, tonight we dine in hell!!

 

Na 3 uur spelen waren de eerste 4 borden klaar en was de eerste daverende verrassing binnen. Hans Bakx won op bord 2 van Igor Heinen met 500 elo-punten meer! Hans stond met ieder nog 2 torens en een licht stuk 2 pionnen achter en verloren. Igor pakte een 3e pluspion, maar lette even niet op en verloor met een paardvork een volle toren. Altijd scherp blijven tegen Hans.

 

Curd op 1 en Martin op 3 vochten voor wat ze waard waren. Een kleine onnauwkeurigheid van Curd op de 16e zet werd direct afgestraft door zijn tegenstander met 650 elopunten meer. Martin kwam goed uit de opening, speelde een paard ongelukkig terug en verloor. Ook hij ging door tot het bittere eind en pas ver in het pionnenspel vermeed hij het onvermijdbare niet langer.

 

Zelf had ik een meevaller, doordat mijn tegenstander in redelijk gelijke stelling een rekenfout maakte en ik een stuk won. Ik moest nog wel opletten maar het punt was binnen. Op de eerste 4 borden hadden we 2 punten. Boven verwachting en de strijd die we hadden gewild op de borden 5 tot en met 8 moest de beslissing brengen.

 

Gerard is in bloedvorm en op bord 5 kwam hij goed uit de opening. Het werd een taaie strijd, waarin de kansen gelijk leken. In het pionneneindspel deed zijn tegenstander het heel goed en zorgde ervoor dat hij op f5 en e6 twee voor Gerard´s koning onaantastbare pionnen had. De witte koning had vrij spel, haalde de zwarte pionnen op en helaas dus niet het verwachtte punt voor ons.

 

Op de borden 6, 7 en 8 gingen Ebe, Michel en Sjors door tot in de tijdnoodfase van de extra tijd. Michel stond een pion achter, maar kreeg compensatie en even dacht ik dat hij een stuk won. Volgens mij dacht Michel dat ook, maar helaas gingen ze een dame/eindspel in met een loper voor Michel en een paard voor zijn tegenstander. Gezien de stand mocht hij van mij geen remise aannemen, laat staan aanbieden. Hij vocht tot het gaatje, met een sterke matdreiging, maar wit kon oneindig schaakjes geven en won onderweg meerdere pionnen. Met nog 4 minuten voor zijn tegenstander en 1 minuut voor Michel werd de vrede toch getekend.

 

Ebe had een moeizame stelling met een pion minder en beiden een paard en een loper. Remise was het hoogst haalbare. Sjors won in een toreneindspel een pion en was goed bezig.

We hoopten op anderhalve bordpunt en daarmee een matchpunt. Ebe´s tegenstander speelde echter heel goed. In het verre eindspel blokkeerde hij met een paard Ebe´s vrijpion en had zelf 3 vrijpionnen die met zijn koning te sterk waren voor Ebe´s koning en paard.

De vraag is of remise binnen bereik was. Ebe zat in flinke tijdnood, dus Fritz heeft makkelijk praten, maar ik denk het wel.

 

Dan onze toekomst en hoop in bange dagen. Sjors speelde goed, investeerde redelijk wat tijd in de kritieke fases, maar kwam met een pluspion uit het eindspel. Zeer leerzaam en heel knap uitgespeeld. Hans, als trainer, dit is echt interessant om na te spelen en knap gewonnen. Maar helaas toch voor het team de krapst mogelijke nederlaag.

 

Dan de titel. Hoe moest ik de vechtlust van het team verwoorden?

Dit is niet in woorden te vatten en analoog aan de film 300 heb ik hier een getal voor
8!

 

Gilion

 

Frisse start Dubbelschaak 2.

Dit seizoen mogen we onze capriolen vertonen in poule 1a, geografisch van Bergen op Zoom tot Oss. Vorige seizoenen speelden we in 1b in Oost-Brabant, dus we wisten niet goed of we voor het kampioenschap of tegen degradatie moeten vechten.

 

Michel verdedigde de flippereer tijdens een weekend in Amsterdam. Geert Tiellemans was een waardig vervanger. Hij wilde op een laag bord met zwart en Gerard Kastelein wilde wel wat hoger, de laatste tijd presteert hij goed.

 

Gerard kwam op het 5e bord heel goed uit een voor hem bekende opening en al snel rekende ik op een punt. Met actief spel en druk in het centrum kwam zijn tegenstander er niet aan te pas. Even later dacht ik dat het gelijk stond, maar had Gerard een stuk gewonnen. Een partij uit één stuk, klasse!

 

Op het 7e bord stond Geert met zwart gelijk. Wit manoeuvreerde ongelukkig en Geert rekende zich scherp naar de overwinning. De stelling is echt iets voor de site, want uitleg is wat te complex voor mijn beperkte schrijverskwaliteiten. Ga er maar van uit dat Geert het graag nog eens laat zien. 2-0!

 

Onze pionnenman Hans op bord 1 zette met zwart druk op pion c2, met actieve stukken, maar zijn koning nog in het centrum. Zijn tegenstrever kwam er goed uit met een dame en toren op een open f-lijn en ik vreesde dat Hans het niet recht zou houden. Maar hij had ook een mooie “Petit combination”. Let op, deze probeer ik te beschrijven.


Zwart heeft een toren op g8 en een paard op g6. Hij offert zijn dame op g2, die geslagen moet worden door de witte koning. De witte dame staat op f5 en Hans speelt paard g6-h4 dubbelschaak en wint de dame dus terug. Met 3 minuten en 27 seconden op de klok speelt wit paard g5 en heft het schaak van de toren op, maar niet dat van het paard. Hans was verrast en zijn oplettende buurman zag de onreglementaire zet en haalde Curd er deze keer wel bij. De insiders herkennen de gelijkenis met de roemruchte partij Peter – Job die het eind van het vorige seizoen van een donkere schaduw voorzag.
Curd zette de klok stil, gaf aan dat wit een reglementaire zet uit moest voeren, zo mogelijk met het aangeraakte stuk en gaf Hans er 2 minuten bij, van 35 naar 37 minuten. Uiteraard moest wit nu de koning zetten. Hans kwam uit de strijd met een pluspion in een toreneindspel, maar deze pluspion was niet te houden. En dan in de betekenis dat Hans hem kwijt raakte. Na torenruil kwam een pionneneindspel op het bord waarbij vrijwel gelijktijdig dames gehaald zouden worden en het punt gedeeld werd. Een terechte uitslag van een spectaculair gevecht.

 

Ook met zwart op 3 speelde Tom Grünfeld-Indisch en kreeg de klassieke afruilvariant tegen. Hij offerde een pion voor tegenspel met het loperpaar en half-open lijnen, maar de compensatie verdween en ik vertrouwde meer op Tom’s kwaliteiten dan op zijn stelling. Hij loste het goed op en wikkelde keurig af naar remise. Met zwart 3-1 voor.

Niels op 4 kreeg redelijk snel een dameloos middenspel / eindspel met ieder 6 pionnen en 2 stukken. Gezien de stelling en de stand was remise de logische uitslag.

 

Op bord 2 kreeg ik Konings-Indisch tegen en besloot weer eens ouderwets met de Sämisch ongelijk te rocheren en met g4 en h4 op te stomen. Dat g4 lukte prima, maar om h4 door te zetten kreeg zwart de tijd om mijn koning aan te vallen. Ik had veel eerder een pion moeten geven en me richten op de koningsaanval. Eerder in de zin van zetten eerder, maar ook in tijd. Uiteindelijk had ik nog 6 minuten voor 15 zetten, tegen 53 minuten voor mijn opponent.


Opgeven stond nader dan het lachen en ik had me er al bij neergelegd dat ik niet alleen een pion maar al snel de partij zou verliezen. Door de tijd die zwart nodig had om de pion te winnen kon ik mijn stukken goed neerzetten met torens op g1 en h1 en een dame op g4. Uiteindelijk kreeg ik het initiatief, wat belangrijker was dan de pluspion. Zwart kwam vast te staan en met meer geluk dan wijsheid werd het beslissende punt bijgeschreven: 4,5 – 2,5.

 

Sjors op 6 had een zware middag en werd in het eindspel gedwongen een licht stuk te geven voor een pion. Hij verweerde zich tot het onvermijdelijke einde: 0-1.

Ebe is op bord 8 een zekerheidje. Maar aan de ratings te zien hadden onze gasten uit Zundert ook een zekerheidje op 8. Al snel kwam Ebe een pion voor en tijdens de middag verwachtten we hier een punt. Zijn tegenstander Vandenberg kan niet alleen heel goed gitaar spelen, maar ook taai verdedigen en nadat Ebe lang zocht naar het gaatje in de verdediging wat er niet was werd de vrede met een handdruk bezegeld en de einduitslag vastgesteld: de tweede teams van Dubbelschaak - De Raadsheer 5-3.

 

De eerste matchpunten zijn binnen, maar aan de ratings te zien waren we dit aan onze stand verplicht. Als we de eerste uitslagen bekijken van de teams in onze poule zijn ze aan elkaar gewaagd en wordt het een spannend seizoen.