Externe competitie

Dubbelschaak 1

De tussenstand en persoonlijke scores zijn te vinden via deze link.

 

Verslagen

 

21 april: Net een halfje tekort voor Dubbelschaak

Allereerst de felicitaties aan Paul Keres 2 voor het binnenhalen van het kampioenschap in klasse 3H. Wat een geweldig spannend seizoen is het geweest... Met een absolute climax op de laatste speelronde!

De eerste 3 ronden moesten de ratingfavorieten Paul Keres, 't Pionneke en Dubbelschaak al tegen elkaar en hierin won ieder 1 partij. Daarna was het een strijd om de bordpunten want de 3 teams wonnen al hun volgende wedstrijden. Tot 2 ronden voor het einde leek het eigenlijk wel beslist. Paul Keres zou onbedreigd kampioen gaan worden, want hun voorsprong was al uitgelopen naar 5,5 bordpunt. Dat maak je toch niet meer goed in 2 wedstrijden??? Wel... het is toch bijna gebeurd!!! Wonnen de Dubbelschakers in ronde 8 van Voerendaal met 7,5-0,5... in de laatste ronde wisten ze dit nog eens netjes te herhalen waardoor er 15 bordpunten uit 16 partijen werd gehaald. Helaas voor ons wist Paul Keres net genoeg bordpunten bij elkaar te sprokkelen in die laatste 2 ronden om zodoende op bordpunten gelijk te eindigen. Op basis van onderling resultaat zijn zij dus kampioen. 't Pionneke is in die laatste ronden in bordpunten achtergebleven en moet genoegen nemen met de 3de plaats.

 

 

Zoals gezegd werd die laatste externe ronde ook weer met groot machtsvertoon gewonnen. Dit keer waren de teamcaptains die tegen elkaar mochten het eerste klaar. Martien won in 20 zetten met zwart nadat hij op zet 13 zijn laatste stuk terug op de onderste rij had gezet. Zie de linker diagramstelling waarin zwart overigens prima staat. Een paar zetten later trapte wit in een grappig, doch niet al te moeilijk valletje. Zie je het ook in het rechterdiagram? Wit heeft zojuist Lg5 gespeeld om zodoende zijn stuk op f6 terug te winnen... Zwart speelt en wint.

Een analyse van de partij is hieronder te vinden. Martien eindigde het seizoen met een score van 7.5 uit 9 (OK, incl 1 reglementaire overwinning) en een TPR van bijna 2300. Een puik seizoen!

 

 

Hierna was Ramon klaar. Hij boekte een degelijk overwinning tegen de Wolga. Een erg lastige taak altijd! Ramon nam het pionoffer aan en wist in het middenspel een opstoot met e4-e5 prima te timen. Zijn tegenstander was daar even niet alert en na een pionruil stond Ramon heel erg goed. Een zwarte blunder maakte daarna een snel einde aan de partij.

Via deze 3de overwinning op rij heeft Ramon een slechte seizoensstart helemaal goed gemaakt! 3,5 uit 6 en een TPR van bijna 2100 is supergoed!

 

Michiel zette de 3-0 op het bord. In een e6 Siciliaan had Michiel een betere structuur op het bord, maar groot was zijn plusje niet. Op gegeven moment durfde zijn tegenstander het wat onoverzichtelijk f4-f5 niet door te drukken. In de analyse gaf dit toch in alle varianten goed spel voor hem op. Hit was ook wits enige kans, want daarna gaf Michiel geen kans meer weg en in de tijdnoodfase ging het snel mis bij wit. Een mooie overwinning van Michiel die met 5,5 uit 9 een mooie score heeft neer gezet dit seizoen!

 

Hierna duurde het even voor de volgende partij klaar was. De exacte volgorde weet ik niet meer, aangezien het voor in de kroeg steeds gezelliger aan het worden was!

Wil was in ieder geval vrij snel na de tijdscontrole klaar. Onze voorzitter beleefde een baaldag doordat hij zijn eigenlijk al getelde winstpartij niet wist te winnen en in remise moest berusten. U snapt het al... was dit een overwinning geweest dan waren we wel kampioen. Maar Wil, niet getreurd... zo heeft iedereen dit seizoen wel ergens een halfje laten liggen en dus kijkt niemand je erop aan!

Een analyse van Wil zelf is hieronder te vinden:

 

 

Wil heeft over het hele seizoen gezien een wat minder seizoen gedraaid. Met 3 uit 9 is hij de enige speler die onder de 50% scoorde. Hierbij moet echter wel opgemerkt worden dat ondanks dat hij gemiddeld op bord 4 zat, hij toch de gemiddeld op 1 na sterkste rating heeft tegen gehad. Hij trof dus vaak een sterke schaker en dat is pech hebben. Met een TPR van 1900 zit hij maar net onder zijn eigen rating.

 

Michel haalde het 4,5de punt binnen en dus ook de 2 matchpunten. Zoals wel vaker was hij op zet 4 al op onbekend terrein... maar dat zijn we gewend. Zoals vanouds kreeg hij steeds meer het initiatief en de zwarte stelling stond op instorten. Het was een wonder dat zwart de tijdscontrole haalde zonder grof materiaalverlies. Toch bleek dit allemaal slechts uitstel van executie. Michel bekroonde deze puike partij met een spectaculaire matcombinatie.

Michel heeft zoals vaker weer een superseizoen gedraaid. Van alle Dubbelschakers zat hij gemiddeld op het hoogste bord en daarop is hij ongeslagen gebleven. Met een score van 5.5 uit 7 en een TPR van 2250 was hij terecht heel tevreden!

 

Guido speelde misschien wel zijn laatste partij bij Dubbelschaak. Een schakend zoontje en een 2de huisje in Zandvoort maken het dat zijn weekenden zo druk zijn dat zelf schaken vaak wat minder uitkomt. We hopen echter dat Guido zo heeft meegenoten van de gezelligheid na het schaken afgelopen zaterdag dat hij inziet dat het wel een bijzonder groot gemis zal worden de externe competitie bij Dubbelschaak te laten vallen.

Over zijn partij niks dan lof. Hij kreeg met wit een Siciliaan te verwerken en al vrij vroeg in het middenspel werden er 2 pionnen op rij geofferd. De compensatie zat hem in de zwarte koning die in het midden van het bord gehouden werd en een sterk veld op d5, maar voor de rest zat er weinig concreets in de stelling. Hoe goed Guido deze offers echter getaxeerd had bleek verderop in de partij. Zwart kwam er niet uit en zag zich genoodzaakt een stuk te geven om promotie van Guido's c-pion te voorkomen. Dit stuk voordeel was meer dan voldoende voor Guido om een vol punt binnen te halen.

Guido's score dit seizoen is 5 uit 8. Toch zal hij over het algemeen gezien hier niet zo tevreden mee zijn, gezien dat zijn gemiddelde tegenstand precies 1900 was. Dit maakt dat hij toch wat onder zijn nivo scoorde.

 

Peter was als een na laatste klaar. Hij begon de partij evenals vorige wedstrijd tegen Voerendaal met 1. d3. En dan is het gewoon schaken en kijken wie de beste is. Wel, dat werd al snel duidelijk, want Peter zijn voordeel groeide met elke zet een klein beetje. Een soepele overwinning leek aanstaande, maar plots ging er ergens iets mis... Peter miste 2 zetjes van zijn tegenstander en ineens stond er een stelling op het bord met alleen zware stukken en een loper van ongelijke kleur. In dat type stellingen wordt doorgaans geroepen: Ongelijke lopers, ongelijke kansen. Dit was ook nu het geval... voor de toeschouwe was het lange tijd moeilijk te beoordelen wie er nu een gevaarlijkere koningsaanval had. Peter zijn tegenstander wist het vermoedelijk ook niet, want al 5 zetjes na de tijdscontrole gingen zijn laatste 10 minuten bedenktijd voor de rest van de partij in. Hij kwam er niet uit en even later was hij gedwongen zijn koning om te leggen.

Peter heeft met 5.5 uit 9 ook een prima seizoen gedraaid, alhoewel zijn TPR iets onder zijn eigen rating is geeindigd.

 

Maar de absolute kanjer van dit seizoen is natuurlijk Rob. Met zijn overwinning van zaterdag eindigde de teller op 8.5 uit 9. Een fenomenale score waarmee hij zijn topprestatie van Tata 2013 een super goed vervolg heeft gegeven. Een TPR van ruim 2350 maakt dat zijn eigen rating inmiddels aardig dicht de 2200 aan het naderen is. Met deze score is hij niet alleen topscoorder van klasse 3H geworden, hij is tevens de beste externe schaker van Dubbelschaak en daarmee de trotse winnaar van Het Walhoofd.

Zijn partij liep eigenlijk zoals we inmiddels van Rob gewend zijn. Met zwart al binnen 10 zetten beter staan en dan rustig dat voordeeltje uitbouwen. Het was dat Rob ergens zijn concentratie wat verloor, want hij overzag in de diagramstelling een directe winst (zwart aan zet speelt en wint is de opgave) en ook het eindspel werd niet foutloos uitgespeeld. Toch was het duidelijk de betere schaker die al met al toch weer overtuigend zijn puntje pakte. Een analyse van de winnaar zelf hieronder:

 

 

 

Op het einde dus net een half bordpuntje tekort. Dan ga je al snel speculeren waar dat belangrijke halfje verloren is gegaan... Er werd nog wel wat opgesomd:

- Natuurlijk Wil die in deze laatste wedstrijd zoals je kon zien in de partijanalyse de partij in remise zag verzanden daar waar hij lange tijd gewonnen had gestaan. Wil voelde zich dan ook wel enorm beroerd na de wedstrijd.

- Martien... die in ronde 3 tegen D4 een remise aanbod deed tegen Maikel Smits, dat werd afgeslagen, maar er kwam direct daarna wel 3x dezelfde opstelling op het bord. Martien keek toen nog een kwartier naar zijn notatieformulier maar dacht onterecht dat het 2,5 keer dezelfde stelling was.

- Diederik, daar we tegen Arnhem met slechts 7 man op konden komen draven ivm vele afmeldingen

- Michiel, omdat hij dat dubieuze torenoffer tegen Paul Keres niet aannam. Het niet aannemen was immers nog veel slechter en leidde direct tot verloren stelling.

- Rob, want ja... wie scoort er nu 8,5 uit 9? Dan maak je toch gewoon 9 uit 9?! Het verloren halfje tegen John Loomans was ook nog eens een partij waarin hij heel lang goed stond...

- Matthijs van HMC. Blijkbaar stond hij lange tijd gewonnen in zijn partij egen Paul Keres. Als hij dat voordeel vast had gehouden had Paul Keres niet met 5-3 gewonnen, maar was het 4-4 gelijk geweest!

 

Maar nee hoor. Zo werd er gegrapt, maar ondanks het misgelopen kampioenschap hadden we de gezelligste avond van het hele seizoen gehad! De sfeer was ontzettend gezellig, we hebben beroerd uit gegeten bij de Italiaan, maar dat kon de pret niet drukken. Ik ging om half 12 naar huis om mijn laatste trein te halen, maar toen zaten er nog altijd 6 van de 8 spelers!

 

Kortom... een fantastische climax van het externe seizoen. Een geweldige afsluiting met 15 uit 16 partijen en op match en bordpunten 1ste geworden! Bovenal vond ik de sfeer na de wedstrijden het belangrijkste en die was voortreffelijk. Teammaats, bedankt voor weer een superseizoen!

 

7 april: Dubbelschaak vloert te lakse Voerendalers

 

Deze keer een verslag in een iets ander jasje. We spelen deze wedstrijd uit in en tegen Voerendaal. Helaas is Voerendaal deze wedstrijd niet compleet, maar ze waren wel zo sociaal dit van tevoren aan te geven. Vooraf hadden de teamcaptains afgesproken dat als de teacaptain van Dubbelschaak (Martien, ofwel ik) zich op opofferen ze tot een compromis konden komen. Zo geschiedde en heb ik een vrije middag. Een mooie gelegenheid om al aan het (foto)verslag te beginnen!

 

De aanvang bij Voerendaal is al om 12u. Dat betekende dus vroeg opstaan want om half 10 moest ik al weg. Het vervoer ging soepeltjes en we waren allemaal om kwart voor 12 in Klimmen. Nou ja... Allemaal... Behalve Ramon dan, want die meende toch echt dat de aanvang om 13u was. Gelukkig kon hij binnen 10min hier zijn en was de vertraging minimaal.

 

De opstelling is als volgt:

 

1. Michel vs Jurgen Fuhs
2. NO vs Martien.   0-1
3. Rob vs Tom Vrouwenraets
4. Jan Fober vs Guido
5. Peter vs Ingrid Voigt
6. Roger Hunen vs Wil
7. Michiel vs guus vd Akker
8. Eric Jan Morren vs Ramon

 

Op vrijwel alle borden was het na een uurtje spelen vrij rustig. Behalve bij Wil op bord 5. Zie onderstaande stelling;

 

 

Wit heeft zojuist Pb5 gespeeld waarna Wil antwoordde met Pxd6. De vraag is of wit compensatie heeft voor de 2 pionnen achterstand.

 

Ook vernam ik zojuist dat Michiel op bord 6 al 2 pionnen voor staat. Zie onderstaande stelling:

 


 

Overigens zijn vandaag ook Voerendaal 1 en 2 thuis aan het spelen. Het eerste team speelt tegen Rotterdam en daar viel mijn oog ook op een bizarre partij. Zie hieronder de stelling tussen Rini Kuijf en Sielecki.

 

 

Wit sloeg zojuist op f7 waarna zwart Ke7 speelde. Zou Kuijf zich redden uit die druk op f2 en h2?

 

Kwart voor 2; Overigens is het voordeel van 2 pionnen op de borden van Wil en Michiel geslonken tot 1 pion, maar hebben ze wel een superieure stelling opgebouwd.
Op de andere borden nog altijd weinig aan het handje. Vooral veel solide stellingen.

 

Half 3; het begint er steeds beter uit te zien. Michiel zijn stelling is geweldig. Een pluspion en een megasterk paard op d6:

 

 

Maar ook op andere borden gaat het stukken beter. Rob op bord 3 is na een degelijke simultaan op de tactische tour gegaan en dat is goed verlopen. Hij staat een vette pluspion voor:

 

 

In bovenstaande stelling won hij die pion via een ruil op c6.

 

Michel op bord 1 is via een Trompovski ook in een type stelling gekomen waarin hij het best is. Ruimtevoordeel en een langzame drukstelling, alleen nog die zwarte doorbraak op e5 in de gaten houden.

 

 

Guido speelt zijn geliefde aangenomen damegambiet en kan na bijna 2,5u spelen ook op een aangename stelling bogen.

 



Bij Ramon is er weinig aan het handje. Een Engelse partij waarin hij met aktief spel wel zijn intenties laat zien.

 

 

Enig minpuntje is dat de stelling van Wil steeds iets minder sterk aan het worden. Hij staat nog steeds goed, maar of hij het gaat winnen ?

Inmiddels wordt de stelling er bij meesterklasse Kuijf niet beter op,

 

 

Volgens mij staat hij gewoon een stuk achter in een mindere stelling.

 

Update om 3u... Het staat inmiddels 3-0. Peter scoorde het eerste punt terwijl hier lang weinig aan de hand leek. Zie onderstaande stelling die een halfuur of wat geleden genomen is.

 

 

Toch won Peter iets later een stuk en daarmee de partij. Zie onderstaande stelling waarin Peter een stuk wint na een blunder van zwart (Lb5). Peter speelde hier natuurlijk c2-c4 en zwart gaf op.

 


 

Ook Wil won ineens. Na een grote ruilaktie gaf zijn tegenstander op toen hij zag dat hij een hopeloos eindspel in ging. Voor Wil zijn eerste overwinning van het seizoen en voor zijn tegenstander waarnemingen zeggen zijn slechtste partij ooit.

 

Een kwartiertje later kunnen we melden dat ook Rob zijn gewonnen stelling heeft verzilverd. Een score van 7.5 uit 8 is het resultaat! Fantastisch.

 

Met deze luxe 4-0 voorsprong gaan we richting tijdnoodfase. Ramon zijn stelling wordt steeds beter. Zijn aktieve aanpak resulteert nu in groot ruimtevoordeel.

 

 

Overigens hoor ik zojuist van de wedstrijdleider dat die meesterklassers ook kun prutsen. Ivo Wantola mist zojuist mat in 1 en het is maar afwachten of hij het nu nog wint.

 

Bij ons is Michiel steeds aan het verbeteren. Er staat al een pion op h6! De vraag is even hoe hij de dreiging bc5 aan gaat pakken.

 

Michel heeft zojuist een remiseaanbod gehad maar speelt door. En terecht, want er kan hem weinig gebeuren. Was ik eerst nog bang dat zijn tegenstander e5 een keer door kon gaan zetten, nu heeft Michel daar een witte pion neergezet. Langzaam doordrukken dus!

 

 

Guido is zijn stelling ook aan het activeren en brengt steeds zwaarder geschut richting de witte koning. Eens kijken hoe dat gaat lopen!

 

 

Na half 4 gaan we snel richting tijdnood fase. Michiel zelf heeft nog 6 minuten voor 15 zetten. Gaat hij dat redden in onderstaande moeilijke stelling? Hij heeft zojuist b7 gespeeld.

 

 

Ook Ramon brengt aardig wat stukken in de aanval. Zijn tegenstander heeft ook niet veel tijd meer...

 

 

Eens kijken of Eric Jan hieruit weet te komen.

 

Guido is goed bezig. Zijn tegenstander moet binnen 5 minuten een koningsaanval zien te parreren ...

 

 

Update iets voor 4...

Guido heeft zijn dame geofferd ! Zie onderstaande stelling waarin hij het paard op e5 slaat (in de reconstructie) en dus zijn dame in laat staan.

 


Of het correct is is niet duidelijk, maar zijn tegenstander moet nog 15 zetten in 20 sec doen... Gaat dat lukken?

 

 

Inmiddels is het duidelijk... Guido heeft gewonnen!

 

Dan Michiel... Vliegende tijdnood en hij mist een stukwinst! Volgens kenners moet het nog steeds gewonnen zijn, maar of het gaat lukken in dat minuutje?

 

 

Bij Ramon wordt het ook spannend... De minuten tikken weg en er moeten nogal wat zetjes gedaan worden!

 

 

In bovenstaande stelling pikt Ramon zometeen het belangrijke pionnetje op d3 mee.

 

Michiel heeft de 40 zetten gehaald en heeft naar het lijkt een prima stelling overgehouden;

 

 

Overigens is de tussenstand als volgt;

 

 

Bij Michel gaat het rustig verder... Hij blijft rustig zetjes doen en wacht op een foutje.

 

 

Het is kwart over 4 en ik hoor zojuist dat Ramon zijn tegenstander door zijn vlag is gegaan... 6-0!
Ramon zijn 2de overwinning op rij...

 

Zouden we dan toch nog kampioen worden???

 

Ik heb tegen Michel gezegd dat hij geen remise aan mag nemen zolang de kans bestaat dat het 8-0 wordt...

 

Overigens zie ik zojuist dat Rini Kuijf gewonnen heeft... WTF ? Zo zie je maar dat we ons beter niet bezig kunnen houden met de Meesterklasse partijen, veel te moeilijk voor ons!


Update rond 5u... Michel is nog altijd aan het proberen, maar eigenlijk ziet niemand hoe hij dit eindspel goed paard slechte loper moet winnen ... Maar ja, hij mag nog geen remise spelen...

Met Michiel lijkt het mindere gaan. Hij heeft nog een kwartier voor de rest van de partij maar zwart komt er steeds meer uit... Het is hopen dat zijn tegenstander gaat meevluggeren en in de mist gaat. Ik heb er in ieder geval geen goed gevoel over...

 

 

Het gaat helaas geen 8-0 meer worden. Michel heeft toch remise gespeeld. Tja, dat zat er ook al aan te komen...


Michiel heeft een stuk geofferd maar heeft er een gevaarlijke vrije h pion voor teruggekregen ... Spannend tot het laatste moment! Maar wacht... Michiel speelt nu Te7 schaak (offer want er volgt Kxe7) en gaat nu een dame halen!

 

Het gaat allemaal vrij snel op het eind, maar Michiel heeft zijn partij toch gewonnen en Michel voelt zich een beetje kut, want hij is de enige die een halfje heeft afgestaan. Een puike 7,5-0,5 overwinning!

 

 

En dan zagen we even later in het restaurant in Valkenburg waar we heerlijk hebben gegeten met de Voerendalers dat Paul Keres zich bijna heeft verslikt in Arnhem. Het was een heel krappe overwinning waardoor we maar liefst 3 bordpunten zijn ingelopen.

Die Utrechtenaren zullen het zwaar hebben over 2 weken als ze tegen de sterke HMC-ers moeten... immers, een kleine overwinning zal waarschijnlijk niet voldoende zijn nu we nog maar 2,5 bordpunt achter staan. Ik ruik het angstzweet nu al!!!

 

 

10 maart: Gelukkig overwinning in derby tegen HMC

Zoals gebruikelijk de laatste jaren stond de wedstrijd tussen Dubbelschaak '97 en HMC 3 weer op het programma. Bij HMC heeft er echter een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Speelden we afgelopen jaren nog telkens tegen het talententeam van HMC, dit jaar mochten we tegen de ervaren rotten die vorig seizoen voornamelijk nog 1ste klasse speelden in HMC 2! Dat hebben die jeugdspelers toch mooi voor elkaar gekregen...

Het is overigens niet een complete switch van de teams geweest, want aan de staartborden is HMC toch wat verzwakt met 1800 spelers. Dat was ook de reden dat HMC insider Rob meende dat we de puntjes aan die staartborden zouden moeten gaan pakken. Wij hebben immers een heel breed team waarin de staart niet veel onder doet voor de topborden.

Maar het liep echter anders! Uiteindelijk pakten we 3 uit 4 op de topborden en werd er slechts 1,5 puntje gesprokkeld in de staart.

 

Overigens mag de minieme winst van 4.5-3.5 een erg gelukkige genoemd worden. En dit komt eigenlijk alleen door die bizarre pot op bord 2 tussen Martien en Jeroen van de Bersselaar. De overige partijen eindigde eigenlijk allemaal zonder verrassingen.

Martien won de partij namelijk nog nadat hij verloren uit de opening kwam, met 20 minuten op de klok voor meer dan 25 zetten in complexe stelling de tijdscontrole moest halen en daarna een volkomen verloren toreneindspel moest gaan keepen. Wonder boven wonder weigerde zijn tegenstander de genadeklap toe te dienen en via wat gemene zetjes wist Martien de partij volkomen te kantelen.

 

Maar goed... die details volgen later. Laten we beginnen met de topscoorder van dit seizoen, Rob. Sinds een paar wedstrijden speelt hij een stuk hoger, maar dat maakt hem eigenlijk weinig uit. Hij blijft zijn partijen kinderlijk eenvoudig winnen. Op dit moment is hij onbetwist topscoorder van klasse 3H met 6,5 uit 7 wedstrijden. Een ongelooflijk goede prestatie wat hem een tpr oplevert van inmiddels >2300. Deze keer was Frits Obers de klos. In een merkwaardige semislaaf maakte Rob al snel een schoonheidsfoutje door wit niet eerst zijn witveldige loper te laten ontwikkelen voordat hij op c4 sloeg. Een extra tempo achter met zwart dus. Maar dat deerde niet, hij kreeg dat tempo een paar zetten later terug en er ontstond een spannend middenspel. Totdat Frits een venijnig zetje miste (waar overigens een lek in zat, zie partijanalyse) en heel snel op kon geven.

 

 

De volgende die klaar was was Ramon. Het was een vreemde partij, waarin Ramon een paar kadootjes kreeg uitgereikt van zijn tegenstander. Het begon met een pion. Maar niks aan het handje, er waren geen vrijpionnen en een eindspel met ongelijke lopers lonkte. Op jacht naar dat eindspel zonder zware stukken ging wit over op stukkenruil. Dat probeerde hij althans, want wat hij miste was een eenvoudige batterij die hem een volle toren kostte. Een gelukje voor Ramon, maar wel een die erg welkom was, want het was Ramons eerste overwinning sinds lange tijd in het 1ste team! Congrats dude!

 

Na deze bijzonder mooie start een kleine tegenslag. Wil mocht het opnemen tegen oud clubgenoot Piet van Eindhoven. Ze hebben onderling al vele potjes gespeeld zonder dat daarin een van beide een duidelijke plusscore had. Dat beloofde dus een spannende partij te worden! En dat werd het ook. Maar die Piet was in de vorm van zijn leven... Immers, wie Piet een beetje kent weet dat het een bonk degelijkheid is. Zodra het een beetje spannend dreigt te worden gaan de alarmbellen meestal rinkelen bij hem. Via wat corrigerende zetten wordt dan vaak de orde weer hersteld tot volstrekt overzichtelijke stelling. Nu was iedereen dan ook enorm verbaasd te zien dat Piet zomaar een kwaliteitsoffer pleegde zonder dat daar nu directe winst te bespeuren was. Nee... Piet dacht namelijk een langdurig initiatief te bereiken met zijn sterke loperpaar. Wel, zo geschiedde, maar het had er toch ook alle schijn van dat Wil zijn torens weleens minimaal zo sterk konden gaan worden. Zo was helaas niet het geval. Piet zijn inschatting was formidabel en hij trok de partij zonder problemen naar zich toe. Onze arme Wil die de vorm toch al niet zo te pakken had moest lijdzaam toezien hoe zijn tegenstander de partij van het seizoen juist tegen hem moest gaan spelen.

 

Hierna eindigde die miraculeuze partij van Martien. Eigenlijk is alles al gezegd in de intro van het verslag. Rest er niet meer dan de partij zelf:

 

 

Zo stonden we dus met 3-1 voor na de tijdscontrole. Maar het restant was toch enigszins dubieus. Er hing lange tijd een 4-4 in de lucht.

 

Guido verloor namelijk vrij snel na de tijdscontrole. Hij speelde een mislukt Marshal gambiet met zwart. Hij had ook de pech dat zijn tegenstander dit diezelfde ochtend nog even had doorgenomen. Maar goed, die pion op d5 offert Guido niet nog een keer. Nu kwam hij namelijk 2 pionnen achter en dat blijkt gewoonweg teveel te zijn. Een missertje in de opening die hem uiteindelijk duur kwam te staan tegen een prima spelende tegenstander! Guido is zoekende naar zijn vorm, want een TPR van 1871 is natuurlijk veel te laag voor hem. Hopelijk herpakt hij zich snel!

 

Hierna was Peter klaar. Zijn tegenstander wist hem na de partij doodleuk te vertellen dat het 22 zetten lang theorie was en dat Peter toen een nieuwtje speelde. En dat blijkt nog inderdaad te kloppen ook! Ik heb het gechecked in de database. Toch was er niet heel veel aan de hand en had wit slechts een minimaal plusje. Dit werd echter plotseling groter toen Peter toeliet dat wit zijn vrije c-pion mocht opspelen. Meteen daarna had het eigenlijk al over moeten zijn, want wit miste een gemakkelijke winst. In de diagramstelling had er natuurlijk Td8 gespeeld moeten worden. Hierna duurde de partij nog een hele tijd, maar verlies is eigenlijk niet meer te voorkomen geweest.

 

Nu stond het dus 3-3... Maar Michel (wit) was nog bezig, een van de 3 puntenmachines van het eerste team van Dubbelschaak dit seizoen. Het was een wat onbekende opening (die overigens toch recentelijk ook bij Tata is gespeeld, zie partij), waarin beide spelers wat aan het aftasten waren. Zwart posteerde even later een paard op c4 wat eigenlijk helemaal niet had gekunnen. Er zat een flink lek in wat door beide spelers niet werd opgemerkt. Nu kreeg zwart een mooi initiatief op de damevleugel en hield dat heel lang vast. Als hij nu maar gewoon gerokeerd had, dan had hem waarschijnlijk weinig kunnen overkomen. Met de koning in het midden wist Michel wel raad. Hij gooide er een kwal tegenaan en stond meteen goed! Zwart vond dat hij maar een dame voor een toren moest geven, maar werd daarna een kansloze nederlaag toegebracht door Michel, die het puzzeltje keurig oploste! Een leerzame partij om na te spelen!

 

 

Als laatste was Michiel klaar en hij had de eer de matchwinnaar te worden. En dit deed hij keurig! Al vrij snel in de partij ontstond er een eindspel waarin zijn tegenstander een sterk loperpaar had voor een P+L van Michiel. Verder weinig verzwakkingen aan beide kanten. Dat werd dus een middagje keepen. En dat lukte zoals gezegd prima. Zwart wist geen valkuilen te creeeren en na bijna 6 uur spelen werd de vrede toch maar getekend toen de stelling te vervlakt was om door te gaan.

 

Een mooie 4,5-3,5 overwinning dus. We hebben naderhand nog gezellig met de HMC-ers een hapje gegeten in Rembrandt in de achterzaal. Vooraf gaven ze aan erg graag van ons te winnen. Het achterliggende idee was dat we dan in ieder geval niet zouden promoveren en we volgend seizoen weer een thuiswedstrijd als uitwedstrijd zouden hebben. Gelukkig is het ons gelukt toch de buit binnen te halen, maar de achterstand op bordpunten op de 2 concurrenten wordt toch wel steeds een stukje groter. Er moet haast een wonder gebeuren willen wij nog kampioen worden.

Maar misschien gaat dat in de laatste ronde gebeuren. Dan mag HMC namelijk tegen Paul Keres!

 

 

17 februari: Verzwakt Dubbelschaak wint, maar haakt af in strijd kampioenschap

Na een winterstop van 2 maanden mochten we weer aan de bak. Nadeel van dit weekend was dat het precies in de vakantie viel. We hadden daarom 2 vakantievierders. Vooruitspelen kregen we niet geregeld bij de tegenstanders De Toren Arnhem 2, maar uiteindelijk was het toch gelukt 2 invallers te vinden. Toen daarna echter 1 van de invallers door de griep geveld werd was het niet anders dan dat we met 7 man aan moesten treden.

De invaller die we hadden werd wel uitgeroepen tot de matchwinnaar. Wat doen die het toch altijd goed!!! De teller staat inmiddels op 5 uit 6 voor de invallers. Het is dat Rob het nog beter doet met 5,5 uit 6, anders was "invaller" koploper geweest in de strijd om het Walhoofd. Deze keer was wederom Niels de uitverkorene en hij speelde een parel van een partij. De partij met analyse is verderop te vinden in het verslag.

 

Vooraf was er nog een kleine onenigheid. Omdat wij namelijk met 7 man kwamen en de tegenstanders dit seizoen nogal eens met verrassende opstellingen speelden hadden wij taktisch bedacht om bord 4 vrij te houden. Nadat beide opstellingen aan de wedstrijdleider overhandigd waren en teamcaptain Martien de tegenstanders inlichtte dat we slechts 7 man hadden met bord 4 vrijhoudend, kreeg hij doodeenvoudig te horen dat ze dan wel even een bord zouden verwisselen. "Ehhh, pardon???" Je kan toch niet een opstelling aan gaan passen nadat deze zijn uitgewisseld met de wedstrijdleiding? Ook omdat dit gewoonweg als een mededeling kwam en niet als een vriendelijk verzoek stelde Martien juist dat het niet de bedoeling was dat dat gedaan werd na uitwisselen opstellingen (ook nog bedenkend dat we met 2 partijen vooruit hadden getracht te spelen). "Ja, maar de speler die nu geen partij heeft komt speciaal uit Dusseldorf rijden om een potje te schaken". En daarna de schaker die wel vrij wilde zijn die middag: "En ik speel liever niet, want mijn schoonmoeder is deze week overleden, mijn hoofd staat er niet echt naar...".

Tja, wat moet je dan als teamcaptain? Ach, maar gewoon gaan spelen, maar het nadeel dat we al hadden door met 7 man te komen spelen werd zo natuurlijk nog wel veel groter. Je wilt niet de klootzak gaan uithangen die middag, maar Arnhem verdient met deze aktie natuurlijk geen schoonheidsprijs.

 

Goed, genoeg gezeurd... op naar de wedstrijd! Op bord 4 verloren we dus... een kansloze nederlaag.

 

Michiel was daarna de eerste die klaar was. Op zijn remise was niks af te dingen. Hij kreeg een solide c3 opzet te verwerken op zijn Siciliaan. Op zet 11 speelde wit een wat afwijkende zet (zie diagram). Er is hier een lange hoofdvariant gevolgd. Deze stelling is al bijna 1000 keer eerder op het bord verschenen. In bijna alle partijen ging wit hier verder met Pc3 of 0-0. In de partij volgde echter 11. Df3. Michiel zette daarna voort met het door de PC aangeraden 11. a6, maar na de ruil op c6 bleek er toch weinig meer te halen voor zwart. Misschien dan 11. ..,Tc8 meer kansen op tegenspel had gegeven. Nu bood wit na nog enkele zetten gespeeld te hebben remise aan wat in volkomen gelijke stelling terecht kon worden aangenomen.

 

Wil was daarna klaar. Hij moest op bord 5 spelen tegen eerder vermelde speler uit Duitsland, die een last-minute switch had gemaakt van bord. Deze truc pakte wonderwel uit voor Arnhem.

De reden dat Wil verloor was echter wel dat hij zijn tegenstander een handje hielp. In nevenstaande stelling speelde zwart zojuist het oportunistische e6-e5, wat eigenlijk helemaal geen goede zet is. Als Wil nu met Tad1 had geantwoord had hij een aardige plus gehad. Nu speelde hij echter na lang nadenken de d-pion door en kwam daarna meteen slecht te staan. Toen zwart ook nog zijn gang mocht gaan in het opzetten van een koningsaanval verloor Wil ook nog een stuk en konden de stukken toch al vrij snel de doos in. Helaas een kansloze nederlaag, maar wel tegen een op papier stuk sterkere tegenstander. Dat we toch dik 100 ratingpunten extra per bord hadden moest dus betekenen dat het ratingoverwicht op de andere borden wel erg groot moest zijn. Wel, dat was het ook, alhoewel hier toch minder puntjes uit werden gescoord dan op basis van ratingverschil eigenlijk had moeten gebeuren.

 

Maar laten we eerst naar de elotopper van de dag gaan. Dat was namelijk de partij van Rob, die het wat hogerop mocht proberen na een tot dusver geweldig seizoen! Hij mocht tegen de hoogste ratinghouder van Arnhem. Het werd een partij waarin Rob precies kreeg wat hij graag wil... een weinig complexe stelling met duidelijke strategische doelen. Rob gaf al snel zijn loperpaar op om zodoende op zwakke pionnen van wit te kunnen spelen. Het enige tegenspel dat wit kreeg was een half-open b-lijn, maar hier bleek eigenlijk niks te halen. Wit wist duidelijk geen plan te verzinnen en bracht zichzelf enorm in de problemen door zijn eigen toren vrijwillig in te laten sluiten. 2 blunders achter elkaar waren hier debet aan. De 1ste was Ta3 (zie stelling) en de 2de was Tb4. Wat het witte plan is is een raadsel... maar Rob wist het wel! Hij speelde in de diagramstelling a5-a6! en na Tb1 volgde Pc4+ waarna wit moet ruilen ivm een vorkje op a3, maar toen Rob daarna met de pion terug sloeg kwam de arme witte speler er pas achter dat zijn toren op a3 helemaal buitengesloten was door de zwarte pionnen op a5 en c4! Daarna was het een kwestie van techniek voor Rob. Een heerlijk potje! Een analyse hoop ik nog te ontvangen van Rob zelf.

 

 

Hierna was die geweldige partij van Niels klaar... de beloofde partij analyse staat hieronder.

 

 

Peter speelde met zwart tegen een wat lager gerate speler. Op de heenweg in de auto hadden Peter en Guido het nog over een variantje in het symmetrische Engels waarin Guido dan vaak Pg4 ergens speelt waarna zwart best leuk spel krijgt. En wat denk je? Komt precies die variant op het bord! Het jammere was dat wit zich niet in de complicaties inliet, want "ik hou niet zo van ingewikkelde stellingen" was ongeveer de reaktie in de analyse achteraf. Jammer voor Peter, maar het bleek allemaal nog wel even theorie te zijn. Pas op zet 16 speelde Peter in nevenstaande stelling een wat minder sterk nieuwtje. Gebruikelijk is om het paard op e3 te ruilen, maar Peter liet het staan (hij speelde b5) en dacht dat als wit de paarden ruilt en zwart slaat met de g-pion terug, dat dat misschien nog wel wat was. Wel, het gebeurde, maar de gecreeerde zwarte pionnenstructuur en met name de verzwakte zwarte koningsstelling maakte toch dat Peter altijd bedacht moest zijn op eeuwig schaak grapjes ed, zodat hij geen enkel moment vond om vol gas op de damevleugel te kunnen geven. Remise was derhalve een terechte uitslag.

 

De stand was op dit moment 3-3, maar zowel Martien als Guido hadden goed tot gewonnen stellingen. De winst kon dus niet meer missen, de vraag was alleen hoeveel matchpunten we nu gingen halen.

 

Martien trof ook 1 van de 4 1800 spelers van Arnhem, maar hij was bizar genoeg de enige die wist te winnen! De overwinning was, ondanks dat de partij wat lang duurde, toch behoorlijk overtuigend. Zijn tegenstander staat bij Arnhem bekend als een betonschaker. Dit werd Martien ook duidelijk nadat de partij een zet of 10 oud was. Alles werd dichtgeschoven en er werd helemaal niets ondernomen. Martien voerde de druk op en op zet 30 werd de strijd eigenlijk al beslecht toen Martien een pion won. Daarna was het een leuke koningsaanval die uiteindelijk een vol punt opleverde. Voor de partij zie hieronder.

 

 

Guido was als laatste klaar. Hij mocht ook tegen een 1800 speler en alhoewel het er wat riskant uit zag zo vlak na de opening, leek het toch de goede kant op te gaan. En dat ging het ook lange tijd. Zwart zag zich op gegeven moment zelfs gedwongen een stuk te offeren voor een paar pionnen, maar het leek erop dat dat extra stuk toch wel beslissend moest gaan worden in de koningsaanval. Hier kwam het toch niet echt toe en er werd veel hout geruild. Zoveel zelfs, dat er een eindspel ontstond waarin Guido een T+L+pi had tegen een toern + 3 pionnen. Na heel lang manouvreren wist zwart zich nog bijna mat gezet, maar Guido miste een beslissende stille zet. Daarna werd Guido's laatste pion geruild en zat er niks anders op dan remise. Een heel leuk potje, met een ietwat teleurstellend resultaat. Ook van deze partij is inmiddels een analyse gemaakt.

 

 

Een 4,5-3,5 overwinning dus. Doordat Paul Keres echter met grote cijfers blijft winnen worden de kampioenschapskansen snel kleiner. PK moet haast een matchpunt laten liggen, maar tegen wie dat zou moeten gebeuren? Hopelijk weten onze vrienden van HMC voor een stunt te zorgen tegen hen, maar dan moeten ze eerst wel van ons verliezen! Komende wedstrijd spelen wij namelijk thuis tegen HMC, dat belooft een gezellige dag te worden!

 

16 december: Grote overwinning tegen SMB.

Tegen hekkesluiter SMB was vooraf al een grote overwinning te verwachten, gezien de gemiddelde ratings, 2033 voor de Dubbelschakers en 1869 voor SMB. Toch waren we gewaarschuwd, want vorig seizoen wisten ze ons nog op een gelijkspel te houden.

Uiteindelijk bleek de overwinning wat geflatteerd, want we hebben op sommige borden geluk gehad. En op 1 bord wel heel erg veel geluk... dat was de bizarre partij van Rob.

 

Rob is hard bezig een nieuwe Walhoofd titel bezig te halen. Zijn score van 4,5 uit 5 is super. De overwinningen waren echter bij tijd en wijle al enigszins dubieus binnen geharkt, maar dit weekend spande toch wel de kroon! Zie voor een analyse van de partij hieronder:

 

(18) Alberts,Guus (1743) - Van Meurs,Rob (2074) [B17]
Extern '12–'13 (5), 15.12.2012

 

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Pc3 dxe4 4.Pxe4 Pd7 5.Pf3 Pgf6 6.Pg3 e6 7.Ld3 c5 8.0–0 cxd4 9.Pxd4 Lc5 10.Pb3 Le7 11.Te1 0–0 12.Le3?!N

In een voor Rob vertrouwde rustige opening speelt wit hier een wat passief nieuwtje. Df3 bijvoorbeeld was beter en stukken aktiever.

 

 

12...Dc7 13.Pd4 a6 14.Lg5 b6?!

Rob heeft weinig oog voor de naar zijn koning trekkende witte stukken.

15.Pdf5!

 

Lc5 16.Pxg7!!

Ouch... in zekere zin is het hier al gewoon uit. Rybka geeft hier al +2 aan voor wit.

16...Kxg7 17.Ph5+ Pxh5 18.Dxh5 f5

enige zet.

 

19.Txe6! Tf7 20.Lh6+

Tot dusver ontzettend sterk gespeeld van wit. Ook deze zet is goed, maar 20. Lc4 was nog sterker geweest. Je komt dan echter wel meer bij die variantjes uit waarvoor je Rybka moet heten om ze te vinden. 20.Lc4 Pf8 21.Tc6 Db7 22.Lh6+ Kg8 23.Lxf8 Kxf8 24.Td1+– en zwart moet materiaal geven om niet mat te lopen.

20...Kg8 21.Te8+

Ook hier was Lc4 weer de beste zet, maar de gespeelde zet is ook prima.

21...Lf8

21...Pf8 was een iets hardnekkigere verdediging.

22.Lxf5 Dc5

 

23.Dg4+?!

Hier had wit zijn kans moeten grijpen... maar ja, als je wilt aanvallen wil je stukken richting de koning zetten en dan denk je niet aan het omspelen van de loper van h6–d2–c3. 23.Lxh7+! Txh7 andere zetten is mat in een paar. 24.Dg6+ Kh8 25.Ld2! en zwart doet niks tegen de dreiging Lc3+, waarna hij zijn dame moet geven en het natuurlijk klaar is.

23...Kh8 24.Le6??

Ouch...

24.Le3 was nog altijd winnend geweest. Zwart moet weer materiaal geven. 24...Dxf5 25.Ld4+ Pf6 26.Dxf5 Lxf5 27.Txa8+– en de penningen houden zwart nog wel even bezig.

24...Dxf2+ met mat.

0–1

 

Dat was een kadootje. Ik meen dat Peter de volgende was die een punt binnen haalde. En wat een veegpartij was dit zeg. Peter trof dezelfde tegenstander als vorig jaar en ook nu werd precies dezelfde variant van het Frans gespeeld. Deze keer speelde Peter iets langer theorie, maar ging hij met een riskant ogende lange rokade onbekend terrein op. Zwart had al pionnen op b5, c5 en d5 staan en een eerste blik op de stelling deed toch wel het ergste vermoeden. Toen zwart vrij snel meteen ook c4 en b4 speelde was het juist de witte aanval op de nog ongerokeerde zwarte koning die veel gevaarlijker was. Het was binnen no-time bekeken na een paar onhandigheidjes van zwart. De eindstelling spreekt boekdelen.

 

 

Ook Michiel scoorde een prima punt en speelde misschien wel de mooiste zet van de dag. In onderstaande stelling speelde hij namelijk Pf5 waarna er damewinst dreigt en natuurlijk de loper op g7.

 

En alhoewel het paard en daarna niet meer uit kan, pikte hij toch nog een houtje op h5 mee. Deze pluspion werd vrij eenvoudig omgezet in een winstpartij.

 

Michel speelde op bord 1 en kreeg daar een voor hem onbekende opening tegen. Hij wist helemaal niks te bereiken. Toch kreeg hij een remise-aanbod, wat hij in eerste instantie niet aan mocht nemen van zijn teamcaptain. Enkele zetten later voelde hij zich toch gedwongen remise te nemen, want hij vreesde dat hij al meerdere zetten verloren stond.

 

Daarna was Martien klaar. Het was een voor Martien heel moeilijke partij, waarin zijn tegenstander, SMBs enige 2000+ speler, een lastige zetvolgorde speelde in de Najdorf. Wit leek namelijk een f4-Najdorg te spelen, maar toen hij daarna a4 speelde leek het weer een heel ander type Najdorf te worden. En daarna speelde wit Le2 waarna Martien erachter kwam dat het gewoon een Le2 Najdorf was, maar daarin eigenlijk zijn stukken op de voor hem niet juiste plaats had staan. Wel was het natuurlijk allemaal nog lang bekend. Martien, wat onbekend met het type stelling heeft in onderstaande stelling zojuist Td8 gespeeld.

 

Een niet heel handige zet. Een aantal zetten lang speelt het al om veld e5 en met de laatste zet heeft Martien die er eigenlijk goed uitgehaald. Wit heeft nu echter de mogelijkheid om met Pd5! in het voordeel te komen. Maar goed, het voordeel van wit kwam er toch wel en Martien stond eigenlijk de hele partij met zijn rug tegen de muur. Totdat hij de overwinning eigenlijk op een presenteerblaadje kreeg. In onderstaande stelling heeft wit zojuist met Da8xa6 een pion heroverd. Als hij dit met zijn toren gedaan had was de witte stelling heel goed geweest.

 

Na Dxa6 volgde Dc5+ waarna wit na de grafzet Kf1 erachter kwam dat hij het meteen op kon geven na Lb6 met mat of grof materiaalverlies.

 

De invallers doen het traditiegetrouw erg goed bij ons. Van de 4 invalbeurten die we nodig gehad hebben scoren de invallers na dit weekend 3 uit 4 in het 1ste team, en dat is natuurlijk prachtig! Deze keer was Niels de held. Hij speelde een puike partij (hij miste alleen 1 keer een stukverlies in 1 zet, maar goed, dat zag zijn tegenstander ook niet). Niels won wat pionnen op de damevleugel en nadat hij de zwarte dreigingen keurig afgewimpeld had was het even racen naar de tijdscontrole. Niels moest namelijk nog 15 zetten doen in 2 minuten, daar waar zijn tegenstander er nog 20 had. Bizar was het daarom dat bij het bereiken van de 40ste zet juist zijn tegenstander was die door zijn vlag ging terwijl Niels nog 2 seconde op de klok had staan. Dank aan wedstrijdleider Curd die keurig dit tijdnoodduel aanschouwde en het punt voor Niels claimde bij de tijdsoverschrijding van zijn tegenstander.

 

Dan de bizarste partij van de dag. En dan bedoel ik eigenlijk niet de partij zelf. Het was meer het gedrag van Wils tegenstander die bepaald geen schoonheidsprijs verdient. Wat gebeurde er namelijk? Tijdens dat Wil aan zet was registreerde zijn scherpe oog een haartje op g4. Deze hoort hier natuurlijk helemaal niet thuis dacht Wil, en hij verwijderde deze met een soepele veegbeweging van zijn vinger van het bord. Per ongeluk stootte hij hierbij echter zijn dame om. Goed, dat ding recht gezet en nog een klein kwartiertje verder denken over de juiste voortzetting. Hij ontwikkelde daarna zijn paard naar f3, maar kreeg toen van zijn tegenstander te horen dat hij toch echt met zijn dame moest zetten, want hij had deze immers al aangeraakt?!?!?!?!?!! Dat is toch ongekend? In de 25 jaar dat ik inmiddels op schaken zit heb ik dit hooguit een keer bij de jeugd meegemaakt toen ik een jaar of 8 ofzo was. Zoiets verwacht je toch niet van een volwassen schaker met een rating van bijna 2000 punten achter zijn naam?

Wil was overdonderd door deze aktie, en had veel tijd nodig om zich te herpakken. Hij kreeg nog een keer een remise-aanbod, maar dat mocht hij niet aannemen van zijn teamcaptain. Zijn stelling werd daarna beter en beter. Rond zet 30 maakte Wil helaas een grove fout in tijdnood waardoor hij ineens minder kwam te staan. Zijn tegenstander had toen nog een troef in handen. Ondanks Wils enorme tijdnood had hij toch tot en met zet 40 keurig alle zetjes genoteerd. Bij het behalen daarvan ging hij maar even rustig staan om de benen te strekken. Zijn tegenstander speelde nog een zet en toen na enkele tellen daarna Wil door zijn vlag was gegaan wilde hij gaan reconstrueren?!?! Waarom??? Er waren toch 40 zetten gespeeld? Misschien was zijn eigen notatie niet in orde, maar dat zou wel schandelijk zijn als je zelf nog meer dan een uur op de klok hebt staan. Natuurlijk bleek bij de reconstructie dat die 40 zetten gehaald waren, maar Wil was niet meer in staat nog goede tegenstand te bieden na dit bikkelharde psychologische gevecht van zijn tegenstander.

Jammer, want gezien het partijverloop had Wil zeker meer verdient, misschien zelfs wel recht op een punt.

Zijn tegenstander kreeg van de Dubbelschakers nog een kans om wat goed te maken. Bij het feliciteren op zijn overwinning probeerden we hem er nog van te overtuigen dat je eigenlijk een rondje bier weg moet geven als je gewonnen hebt. Maar helaas...

 

Goed, tijd weer voor wat leuker nieuws. We hebben namelijk nog 1 overwinning niet besproken. En dat is wel die van jarige job Guido! Op zijn verjaardag dus deed Guido het lekker rustig aan. In een gesloten partij werden pas tegen de 20ste zet de eerste houtjes geruild. Dat beloofde een lange pot te worden... en dat werd het ook. Guido was duidelijk de betere schaker op papier, maar na een aantal mindere prestaties in tactische partijen gooide hij het nu duidelijk op de strategische boeg. En dat werkte goed, alhoewel je dus geen spektakel hoeft te verwachten. Iets voor 19u werd uiteindelijk het punt getekend. Een overwinning op je verjaardag is natuurlijk altijd extra zoet!

Gefeliciteerd Guido!

 

De volgende wedstrijd laat even op zich wachten. Pas op 16 februari hoeven we weer en dan spelen we uit tegen Arnhem. Tot die tijd mogen we nog genieten van de tussenstand, want het verschil met de nummer 1 Paul Keres is na deze overwinning geslonken tot slechts 1 schamel bordpuntje!

 

 

 

25 november: Dubbelschakers verliezen topper tegen Paul Keres

We begonnen deze wedstrijd met 2 matchpunten los van het peloton. Een luxepositie waarin ons schaakclubje nog nooit eerder had vertoefd in de 3de klasse KNSB. Toch was dit maar van korte duur, want Paul Keres zette ons hardhandig weer op onze plaats. Inmiddels staan we met 3 teams bovenaan, de ratingfavorieten, en we hebben allemaal al tegen elkaar gespeeld. Een misstapje van een van ons zal direct uitschakeling om het kampioenschap betekenen en de bordpunten zullen gaan tellen.

 

De vraag van de dag was of dat torenoffer wat Hein Piet van de Spek speelde tegen Michiel wel zo correct was. Kijk maar naar het nevenstaande diagram en maak uw oordeel. Zwart is dus aan zet nadat wit zojuist cxb6 heeft gespeeld. Het anwoord is te vinden in de partijanalyse hieronder. Feit is wel dat na het weigeren van dit aanbod Michiel kansloos ten onder ging.

 

 

 

 

 

Rob speelde, zoals wel vaker met de externe competitie, een modelpartij. In een c3-Siciliaan maakte zijn tegenstander een dubieus nieuwtje door een kwaliteit te offeren. Meer compensatie dan 2 pionnen heeft er echter niet in gezeten. Rob kreeg juist superieur spel met zijn loperpaar. Geen idee wat zwart voor ogen had toen hij de kwal offerde, maar het was in ieder geval met de sneltrein naar de nederlaag.

De partij is hieronder te vinden.

 

 

Hans H viel in voor Ramon, die vanwege rugklachten niet bepaald in staat was een hele middag achter een schaakbord te gaan zitten. Maar Hans deed het prima. Het was weliswaar een ietswat bedenkelijke opzet in de Caro-Kann, waarin wit achteraf toch wel wat eenvoudige kansen op groot voordeel liet liggen, maar in het middenspel had Hans toch gevaarlijk wat houtjes op de zwakte f2 van wit staan. Hans vermeed de complicaties echter en wikkelde risicoloos af naar een remise-eindspel. Een keurig halfje van onze invaller met zwart!

 

Tot dusver ging het dus wel aardig... 1,5-1,5 tussenstand. Wie echter de stellingen op de verschillende andere borden zag wist wel dat Dubbelschaak weinig te hopen had op een matchpunt deze middag.

 

Guido speelde een van zijn slechtere partijen in tijden. Hij was aardig op de hoogte van de theorie, maar het vervolg bedenken met wit bleek toch lastig. Guido dacht met b2-b4 een pion te offeren waar hij flink wat compensatie voor zou krijgen. Maar dit bleek juist averechts te werken. Het kostte hem dus een pion en hij kwam alleen slechter te staan. Daarna was het keepen en keepen, maar de gedane schade was niet meer te herstellen.

Een kansloze nederlaag... dat zien we maar zelden bij Guido! De volgende keer moet hij maar een paar bordjes hoger.

 

Ook Wil verloor, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Wil kwam met zwart tegen die altijd vervelende Engelse opening toch goed uit de startblokken. Hij kreeg zelfs wat kansjes om zijn stelling nog verder te verbeteren. Een paar slappere zetjes in het middenspel maakte dat de partij toch ineens wel heel snel in zijn nadeel beslist werd. Zie hieronder de partij analyse.

 

 

Ook Peter wist zich niet staande te houden tegen zijn erg sterk spelende tegenstander. Een wat verouderd variantje met pionoffer werd uit de mouw geschud, maar na wat tempootjes weggeven te hebben kwam hij toch snel minder te staan. Ergens halverwege kreeg hij nog 1 kans, maar toen Peter die niet greep en besloot dames te gaan ruilen was het snel bekeken. Zie voor de partij hieronder.

 

 

Puntenmachine Michel mocht het op bord 1 opnemen tegen een invaller die Paul Keres op het 1ste bord had gezet. Was dit een taktische opstelling waarmee ze eigenlijk een punt kado deden??? Welnee... dit was oude glorie Dirk de Beer, oud clubkampioen van Paul Keres met voorheen 2400+ acher zijn naam heb ik me laten vertellen. Tjonge, dat zijn nog eens invallers!

Gelukkig was Michel niet zo onder de indruk. Het was een weinig bijzondere partij waarin al heel snel veel stukken werder geruild. Michel maakte het wat spannender door een isolani toe te staan. En als zwart daarna toch een keer f5-f4 had gespeeld had Michel het wellicht toch nog lastig gekregen. Nu bloedde de partij dood en werd tot remise besloten toen de 2 matchpunten binnen waren voor Paul Keres. Hieronder een analyse.

 

 

Als laatste was teamcaptain Martien klaar. Martien kreeg een variantje tegen wat hij een jaar of 7 geleden eens had bekeken en sindsdien nog maar 1 keer op het bord had gehad. Wel was het ergens in het achterhoofd ergens blijven hangen omdat het zo'n leuke variant was. Het kostte echter een uurtje om dit allemaal te kunnen reproduceren. En dan zit je nog gewoon in een theoretische stelling die bijzonder complex is. Zwart kon de druk van een ver opgerukte c-pion echter al snel niet aan, waarna werd afgewikkeld naar een eindspel met een kwal meer voor Martien. In tijdnood miste zwart waarschijnlijk nog een remisemogelijkheid. Dit was echter ook het enige kansje in de hele partij, want Martien speelde een prima partij! Een analyse van de winnaar is hieronder te vinden.

 

 

Het verslag van de tegenstanders is hier te vinden.

Volgende wedstrijd mogen we thuis tegen SMB!

 

 

4 november: Klinkende overwinning beloond met ongedeeld 1ste plaats!

Vooraf waren we nog niet zo gerust op een mooie uitslag tegen De Combinatie uit Asten. Vorig seizoen immers verloren we 2 keer tegen hen binnen 4 dagen, eerst voor de externe, later in de KNSB beker.

Wat we echter niet wisten is dat De Combinatie dit seizoen behoorlijk verzwakt is door een met Pfeiffer kampende Maurice Swinkels. Ook omdat een andere sterke Astense speler verhinderd was en wij wel op volle kracht waren was het verschil in ratingpuntjes gewoonweg te groot. De eindstand van 6-2 was niet eens overdreven.

 

Laten we eens een rondje langs de borden doen, beginnend met de partij die als eerste klaar was.

 

Dat was deze keer Michiel. Hij won binnen 20 zetten met zwart nadat zijn tegenstander wel erg optimistisch een pion besloot te offeren. Het positionele voordeel van Michiel werd juist alleen maar groter en op het eind miste wit nog een dubbele aanval over de horizontale rij. De eindstelling spreekt boekdelen.

 

Als 2de was Peter klaar.Hij had het zo mogelijk nog gemakkelijker tegen een invaller. Het verschil van bijna 600 ratingpunten was duidelijk te merken. Peter snoepte pion na pion en toen mat onvermijdelijk was mocht hij de felicitaties van zijn tegenstander in ontvangst nemen.

 

Wat knapper was de overwinning van huidig Walhoofd kampioen Michel. Het is verbazingwekkend hoe makkelijk onze puntenmachine zijn tegenstander omver loopt... en dat nog wel met zwart! Deze keer was Swinkels sr de klos. Hij gaf op toen heel zijn stelling aan gruzelementen gespeeld was en ook nog een kleine kwal achter stond.

 

Na deze uitslag keek ik op het wedstrijdformulier en mij viel op dat we 3-0 voorstonden en dat met 3 zwartpartijen! Dat kon dus niet meer mislopen...

 

Ik vermoed dat Wil hierna klaar was. Hij mocht het opnemen tegen Michel Kerkhof, een niet te onderschatten speler die hard op weg terug is in ieder geval die 2000 punten grens weer te gaan halen. Vorig seizoen overklastte hij Peter in een Siciliaanse Draak. Daarom was ik ook lichtelijk ongerust toen ik wederom deze opening op het bord zag komen. Wil zag daarna in het middenspel wat spoken en meende zich in te moeten laten met een dramatische stelling. Nu was zijn stelling niet om aan te zien, maar een duidelijk wit plan was er ook niet. In de analyse werd deze wel gevonden, maar Michel kreeg het tijdens de partij niet voor elkaar. Uiteindelijk werd er voor de vrede getekend.

 

Guido haalde volgens mij daarna de 2 matchpunten binnen door de 4de overwinning te laten aantekenen. De overwinning had al snel geboekt kunnen worden als Guido het winnende 15. Lxf7+! iets beter had bekeken. Nu zag de stelling er toch wat remiseachtig uit en het leek er zelfs op dat Guido een eenvoudig pionverlies niet aan zag komen. Hij had echter fijntjes bekeken dat hij hier voldoende lange termijn voordeel voor terug kreeg en via een gemeen trucje wist hij zwart een kwal afhandig te maken. Het vervolg was gesneden koek.

 

Ramon was de enige Dubbelschaker die het niet droog hield, alhoewel hij toch een heel goede partij speelde. Hij speelde met wit zijn inmiddels vertrouwde systeempje tegen Rob Aarts, een van de sterkere spelers van De Combinatie. Nadat zwart in het middenspel ergens verzuimde het initiatief te pakken, maar dacht dit rustig voor te bereiden greep Ramon zijn kans. Hij wist met zijn zwartveldige loper de zwarte stelling binnen te dringen en Rob zag zich genoodzaakt een kwal te geven voor een pion en wat vage compensatie. Die kwam er niet echt en Ramon had daarna zijn voordeel kunnen vergroten door zijn paard ook nog te laten infiltreren. Nu hij dit naliet en even zijn ongedekte pion op h3 uit het pion verloor was zijn tegenstander er als de kippen bij om de diagonalen voor zijn lopers te openen en dodelijk gevaarlijk te worden. Het was meteen uit. Jammer, maar wel een goede pot!

 

Martien speelde op bord 4 tegen de op papier sterkste schaker van De Combinatie, Egbert Clevers. Het was de partij van trucen of getruct worden. En het was vooral Egbert die herhaaldelijk probeerde Martien te foppen. Maar helaas... Martien was alert, rekende af en toe iets verder dan zijn tegenstander, en, nadat Egbert op het laatst een gevaarlijke alles of niets aanval lanceerde, werd er correct verdedigd waarna verdiend een vol punt werd bijgeschrijven aan de kant van Dubbelschaak. Een analyse van de winnaar is hieronder te vinden.

 

 

Rob was als laatste klaar... Hij mocht proberen de Pirc van John Loomans te kraken. En dat ging eigenlijk uitstekend! Rob bracht rustig zijn stukken naar de juiste velden, gaf zijn centrum niet weg en pareerde tevens een zwarte opstoot op de damevleugel. Het kon ook niet lang duren voordat zwart in de fout ging. Rob won een gezonde pion en eigenlijk was het wachten op de beslissende tik. Deze kwam echter niet... Rob was minder op zijn gemak na een eerder gemaakte bluder (die overigens niet werd opgemerkt door zijn tegenstander) en speelde daardoor te voorzichtig. Remise werd in eerste instantie nog wel afgeslagen, maar in het laatste speeluur werd uiteindelijk de vrede toch getekend. Jammer, want de 100% score (3 uit 3) was toch erg dichtbij!

 

Na het schaken is er nog gezellig geanalyseerd en gekletst. En de stemming werd nog beter toen vernomen werd dat concurrent Paul Keres had verloren! Zodoende staan we nu 2 matchpunten los van een groepje van 3 achtervolgers. Volgende wedstrijd spelen we uit tegen Paul Keres. Als we daar zonder kleerscheuren weg weten te komen gloort er misschien wel wat moois aan het einde van het seizoen.

 

 

7 oktober: Mooie 5-3 overwinning op D4

De 2de wedstrijd van het seizoen was een rare. Er werden aardig wat foutjes gemaakt, aan beide kanten! En deze foutjes werden lang niet altijd afgestraft... ook al waren sommigen echt niet moeilijk! Tijd dus voor een verslag met veel partijfragmenten.

 

Laten we deze keer beginnen met onze matchwinner. Dat was nu wederom een invaller, namelijk onze eigen Died, ofwel D'n Died, zoals hij meestal genoemd wordt. Hij had al heel wat maandjes geen serieuze partij meer gespeeld en nu mocht hij dan meteen invallen in het 1ste team (mede mogelijk doordat het 3de team vrij was) waar hij een tegenstander van formaat trof, de bijna 200 elopunten hoger geclasseerde Pierre Jaspers. En ohhh, wat was D'n Died zenuwachtig, zoals hij achteraf toegaf. Slecht geslapen, slechts een crackertje met jam als ontbijt weg kunnen werken, precies op tijd op de schaakclub aankomen om zodoende niet over het schaken te hoeven praten. Van die dingen. Maar een sterke sportman scoort op dat moment zijn beste prestaties. En een goede sportman is D'n Died natuurlijk, dat weet iedereen die hem kent.

Zijn overwinning was behoorlijk overtuigend. We komen erin bij het eindspel, het gedeelte waar het pas interessant begint te worden.

 

 

Een mooie overwinning! En wat was Died er blij mee.

 

Hierna volgden er 2 snelle remises van Peter op bord 4 en Michiel op bord 7. Beiden hadden niet veel weten te bereiken na de opening en de vrede werd al snel getekend op die borden.

 

Hierna volgde nog een overwinning. Rob speelde op bord 6 met wit tegen de bijna 500 ratingpunten lager geklasseerde Yolanda van de Ven. En dit ratingoverwicht had hij nodig om zijn blijkbaar eerste overwinning op een vrouw te boeken! En dat ging niet zomaar, sterker nog... luttele zetten voor het einde overzagen beide spelers dat er een volle toren van Rob in stond! Zie hieronder voor de partij.

 

 

Wil had een lastige middag achter de zwarte stukken op bord 5. In tegenstelling tot wat we eigenlijk dachten was het toch wit die altijd een plusje had. En Wil werd steeds verder in de verdrukking geduwd, tot uiteindelijk nevenstaande stelling werd bereikt. Wit speelde hier snel Pxc7 maar had het zwart een stuk lastiger kunnen maken door f3-f4! te spelen. Om onder de druk uit te komen is zwart dan wel verplicht zich in te laten met een eindspel T+4pi - P+P+3pi en daarvan is maar de vraag of Wil dat had kunnen houden. Na de gespeelde zet Pxc7 speelde Wil Pe5 en meteen daarna op f3 waarna het meteen remise was. Een ietwat gelukkige remise.

 

Als laatst waren de 3 topborden bezig. Michel maakte volgens mij zijn debuut op bord 1. Zijn partij was echter niet de meest spectaculaire. Zijn tegenstander deed de helemaal partij niks anders dan wat nutteloze zetten, zonder daarbij zijn stelling teveel te verzwakken. Remise werd met het oog op de tussenstand ook niet geaccepteerd en uiteindelijk plaatste wit een ware kamikaze aktie door in de diagramstelling een vol paard te geven via Pe5??? in de hoop iets met de vrije f-pion te kunnen doen. Dit werd natuurlijk dankbaar aangenomen door Michel en na het uit de weg gaan van wat hinderlijke penningen stond hij gewoon een stuk voor wat al heel snel een vol punt opleverde.

 

Teamcaptain Martien leed de enige nederlaag van de Dubbelschakers deze dag. De partij was weinig bijzonders. In de opening dacht Martien goed te staan, maar een bizar sterke opstoot op de damevleugel neutraliseerde de partij in zijn geheel. Het blijkt allemaal al eerder gespeeld te zijn. Pas op zet 18 werd het eerste nieuwtje gespeeld in een variant waarin louter 1/2 op de scoreborden staat. Een paar zetten later vergat Martien nog remise te claimen toen er 3x dezelfde stelling op het bord verscheen en na 5 uur spelen overzag hij uiteindelijk een gemene matwending van zijn tegenstander. In nevenstelling heeft wit zich al veel verder later terugdringen dan nodig was, maar met 48. Pb8 was de schade waarschijnlijk nog binnen de perken. Blind voor de matdreiging speelde Martien echter 48. Pd8 (aanval op f7), maar na 48. ..Ld2 49. Te4 Pc3! was het ineens klaar. Er gebeurde nog 50.Txg4+ Kf8 51. f3 Le3 maar het mat op a1 was niet te voorkomen.

 

Als laatste was Guido klaar die wel de meest spectaculaire partij van de dag speelde! Van deze partij is ook een analyse gemaakt, maar deze is uitsluitend voor Dubbelschakers te bezichtigen op de beveiligde site (Dubbelschakers: klik hier om door te gaan naar deze partij, welke daar links in beeld onderaan staat).

Guido... die eerder in de week nog aangaf een flinke griep te hebben zag er nog steeds wat bleekjes uit. En toen ik de stelling na een zet of 10 zag vond ik het toch wel erg tricky ogen allemaal. Was Guido wel echt in staat tot een hele middag schaken? Maar verdraaid!!! Het bleekt allemaal donders goed te kloppen en het bleek juist de witte koning te zijn die in gevaar was. Nadat wit zijn paard spectaculair, maar wat onhandig op d7 had gezet, had Guido slim bedacht zich hier niks van aan te trekken en door te gaan met de koningsaanval. Inmiddels stond wel het paard daar hopeloos gevangen. In de verwikkelingen die volgden miste Guido een paar keer een duidelijke winst en nadat hij een gemeen wit zetje miste moest hij toestaan dat hij een kwal achter kwam te staan. Maar zelfs toen had hij nog genoeg compensatie. Uiteindelijk ebte het voordeel toch weg, maar had Guido inmiddels zoveel pionnen voor de kwal, en ze stonden allemaal gedekt, dat wit er toch niet meer doorheen kwam. Een leuk potje was het in ieder geval zeker!

 

Een sterkere start was tot dusver niet echt mogelijk met 4 matchpunten uit 2 wedstrijden. De komende 2 wedstrijden zullen waarschijnlijk heel belangrijk zijn, want dan komt eerst de Combinatie op bezoek (waarvan we vorig seizoen 2x verloren) en daarna uit naar Paul Keres waar we ook slechte ervaringen mee hebben.

 

De stemming afgelopen zaterdag was in ieder geval nog opperbest. We hebben met bijna het gehele team lekker nagetafeld en tot diep in de nacht zitten schaken, snelschaken, Chess960-en, en doorgeefschaken. Het was leuk!

 

 

 

 

16 september: Een ijzersterk begin voor Dubbelschaak!

Het externe seizoen is weer begonnen en dat is toch altijd iets speciaals. Natuurlijk weer ellenlange mailtraces over opstellingen, vervoer, de afterparty. Maar het leuke is natuurlijk de teamspirit. Gezellig in de auto kletsen over de vakantie, de verkiezingen en natuurlijk schaken, gevolgd door een spannende middag schaken waarin menig schaker toch nog het ritme wat moet vinden, en daarna onder het genot van een biertje je partij analyseren. Op het einde van de middag dan terug in de auto naar Boxtel, want in grandcafe Rembrandt staan die lekker Hertog Jannekes al op ons te wachten. Daar nog wat analyseren, snelschaken, lekker eten en nog meer snelschaken en biertjes drinken. Een heerlijke dag... en als je dan nog de zoete nasmaak van een overwinning proeft is het natuurlijk helemaal geweldig!

Uiteindelijk besef je dat de avond niet oneindig lang duurt... de laatste trein vertrekt al over een paar minuten en dus sprintend naar het station waar je gelukkig nog net de trein haalt.

 

Maar laten we het over wat inhoudelijkere zaken hebben. De schaakmiddag. We speelden uit tegen RSC 't Pionneke. En ik weet niet hoe de KNSB het voor elkaar krijgt, maar op een of andere manier spelen we tegen hun altijd een uitwedstrijd. Maar het is er wel altijd erg gezellig... EN spannend. Zo werd het de afgelopen 2 jaren al 4-4, waarbij telkens Peter Boll het matchpunt uit het vuur wist te slepen.

Vooraf was de teamcaptain niet erg gerust over de uitslag. We misten immers ratingtopper Guido, maar ook Walhoofd winnaar en 2100+ speler Michel. Gelukkig voor ons was 't Pionneke ook verzwakt tov het vorige seizoen. Hun ratingtopper Joost Heltzel speelt niet mee dit seizoen. Uiteindelijk bleken de gemiddelde ratings ongeveer gelijk te liggen wat toch een spannende middag zou moeten beloven.

Het werd echter toch een relatief eenvoudige overwinning. Mede te danken aan de tactische opstelling die de teamcaptain had bedacht, maar nog meer aan de ijzersterk ingevallen 2de teamspelers Hans en Gilion... zij boekten namelijk 1.5/2 gezamelijk.

 

Als eerste was Wil klaar. Wil was de sigaar, want de tactische opstelling maakte het dat hij op het eerste bord moest spelen. Hij trof daar de bijna 300 elopunten hoger gerate Ger Janssen aan, maar daar was op het bord echt niks van te zien. Sterker nog... Wil overspeelde zijn tegenstander volledig in de opening en had een hele vette pluspion overgehouden aan de complicaties die zwart eigenlijk over zichzelf heen haalde. Hiernaast is de eindstelling te zien waarin Wil remise aanbood. Dat weigerde zwart natuurlijk niet. Volgende keer nog ff proberen Wil!!!

 

Invaller Gilion op bord 7 had het niet makkelijk. Hij mocht namelijk tegen de enige dame die de tegenstanders in de opstelling hadden, en dat is toch altijd lastiger. Gelukkig speelde hij een degelijke partij. In een geweigerd damegambiet is er eigenlijk nooit iets aan de hand geweest. Er werden snel heel wat stukken geruild waarna remise een terechte uitslag was.

 

Maar toen kwamen we toch even op achterstand. Ook Michiel speelde iets hoger dan hij gewend was, namelijk op bord 3. Maar dat leek in eerste instantie ook allemaal prima uit te pakken. Michiel had namelijk veel tijdsvoordeel en was duidelijk heel lang op bekend terrein in deze Spaanse opening. Echter... toen ook Michiel out of book was was het ineens snel voorbij. Met de zet kwam hij slechter te staan. Alle zwarte lichte stukken vielen zijn stelling binnen en uiteindelijk was het de zwarte dame die de beslissende slag uitvoerde. Torenverlies was niet te voorkomen. Een kansloze nederlaag, maar de tegenstander Ivan Utama is dan ook niet de minste.

 

Hierna was teamcaptain Martien klaar op bord 2 met zwart. Zijn tegenstander Guido Royakkers ging al snel de bekende paden uit de weg. Martien probeerde hier op een creatieve manier gebruik van te maken, maar dat viel toch tegen. In nevenstaande stelling hoopte zwart in eerste instantie c6-c5 te kunnen spelen. Echter, wit komt erg in het voordeel na Lb5!, want wit kan een dame geven voor T+L, na cxd4, en een ontzettend gevaarlijke koningsaanval overhouden. Nu c5 dus niet mogelijk was was het toch wit die zijn paard naar c5 kon spelen waarna ineens zwart erg passief staat. De zwakte van de witte pion op c5, na ruilen, was daarna echter voldoende om de stelling toch als gelijkwaardig te beschouwen. Het bleek uiteindelijk ook dat wit er niks mee kon en remise was een correcte uitslag.

 

Hierna waren er nog 4 partijen bezig en deze stonden allemaal goed tot gewonnen. Meer dan voldoende voor een klinkende overwinning!

 

Rob speelde een modelpartij met zwart. Hij kreeg alle ruimte op het bord toen wit beide lopers fianchetteerde. Weinig ambitieus spel zorgde er daarna voor dat Rob zijn gang kon gaan in een koningsaanval waar het op vele manieren mis kon gaan voor de witten. Uiteindelijk was dat ook het geval... De stelling hiernaast spreekt boekdelen, Rob heeft zojuist e5-e4 gespeeld. Hier speelde wit Pe3 en kon het na Dd4 opgeven.

 

Ook invaller Hans won bijzonder overtuigend! In een
Caro-Kann speelde wit zijn stukken niet naar de handigste velden en moest dit al snel met stukverlies bekopen. Zie hiernaast... hoe wint zwart hier het stuk??? Eigenlijk kon wit het natuurlijk best opgeven, maar ja... de partij was nog maar 14 zetten oud! Wit speelde door en deed dit bijzonder creatief. Uiteindelijk werd de stelling rechts bereikt... en alhoewel Fritz hier -3 aangeeft is het toch oppassen voor zwart. Er staan namelijk nogal wat stukken ongedekt, de wittse centrumpionnen zijn toch gevaarlijk opgestoten en de zwarte koning kan ook onder nog eens aangevallen worden. Maar als Hans iets kan is het wel een stelling keepen. Keer op keer werd de beste verdediging gewonnen en uiteindelijk wikkelde Hans af naar een overzichtelijk gewonnen eindspel. Een dikke pluim Hans!

 

Hierna waren Peter en Ramon nog bezig. Peter kreeg een moderne aanpak van het Grunfeld-Indisch tegen en leek minder te staan. Wat handige taktische grapjes kantelde de stelling echter waarna Peter gewoon met een pluspion het middenspel in ging. En beter heeft Peter gestaan. Fritz gaf op gegeven moment zelfs een -6 score aan. Maar dan had Peter in nevenstaande stelling wel de zet h6-h5 moeten spelen. Na deze gemiste kans was de stelling natuurlijk nog steeds heel goed, maar creatief spel van zijn tegenstander maakte het dat Peter er uiteindelijk niet meer uit kwam en moest berusten in een remise. Maar ja... hij flikt het em wel weer. Voor het 3de jaar op rij zorgt Peter voor het 4de bordpunt in Roermond.

 

Verschil met voorgaande jaren is echter dat hij nu niet de laatste was die bezig was.

Het was aan Ramon ervoor te zorgen dat er 2 matchpunten mee naar huis kwamen. En dat gebeurde... alhoewel zijn stelling in eerste instantie, na een wat passieve openingsopzet, toch wat dubieus leek. Zwart had initiatief via een half open b-lijn en een sterk paard op e4. Ook hier sloeg de partij om nadat Ramon de kans kreeg met zijn dame de zwarte stelling te infiltreren. Een zet later had meteen bijna winnend voordeel op kunnen leveren. Het stukwinst lag erg voor de hand, maar werd door beide spelers gemist. Achteraf gezien bleek wit dit stuk niet te kunnen behouden, maar het had in ieder geval groot voordeel opgeleverd. Nu won Ramon een pion, maar daar had zwart zeker compensatie voor. In deze stelling had zwart kunnen consolideren door bijvoorbeeld h6 te spelen. Na het te snelle f5-f4 kwam wit op groot voordeel en dit voordeel gaf Ramon niet meer weg. Op het remise aanbod van zwart werd echter uiteindelijk op aandringen van teamcaptain Martien wel ingegaan. Geen risico zo vroeg in het seizoen, alhoewel nevenstaande stelling toch lastig te verliezen is.

 

En zodoende beginnen we dus het seizoen met een klinkende welverdiende overwinning! Dat smaakt naar meer...