Externe competitie

 

Avondcompetitie

 

Dubbelschaak A

Dubbelschaak B

 

 

Verslagen Dubbelschaak A

 

Dubbelschaak A wordt 3e

Woensdag 19 maart mocht dubbelschaak A zijn laatste wedstrijd van het seizoen in de avondcompetitie spelen. Uit tegen Stukkenjagers C in Tilburg. Het kampioenschap was te hoog gegrepen maar een derde plaats lag in het verschiet.
Het was een drukke avond in Tilburg aangezien Stukkenjagers maar liefst zes avondteams op de been bracht en daarbij stond er ook nog een beker- en een inhaalwedstrijd op het programma. De ambiance in het pand aan de Stationsstraat was zeer uitnodigend voor iedereen om er een mooie partij van te maken.
De opstelling:  1.Frank 2.Martien 3.Michel 4.Ebe.
Het werd een boeiende strijd en we hebben heel wat moois op de verschillende borden gezien.
Frank mocht aantreden tegen Reinier Jaquet. Franck bouwde zijn aanval solide op, maakte geen fouten en na stukken afruil kon hij zich gaan richten op de koningsvleugel van zwart.

 



Dit vergde wel wat secure manoeuvres en zijn tegenstander hield goed stand. Maar het lichte voordeel wist Franck goed te benutten waarna zijn tegenstander de handdoek in de ring gooide.

 

Martien speelde een moeizame partij. Of we kunnen beter zijn tegenstander complimenteren. We weten natuurlijk dat Lie-Kwie een geslepen sluwe Vos is waar je maar beter voor op kunt passen. Dat deed Martien dan ook maar dat ging wel ten koste van zijn tijd.

 

Martien van der Meijden

 

Zoals we van Martien gewend zijn haalde hij de 40e zet binnen de tijdscontrole maar het heeft hem veel denkwerk gekost. Maar de inzet werd beloond en niet veel later bracht Lie-Kwie zijn felicitaties over. Martien antwoordde: “Je hebt het me nog flink moeilijk gemaakt”. Dat was een correcte constatering, maar het punt was binnen.

 

Een uitgebreide analyse van Martien is hieronder te vinden.

 

Michel speelde weer een interessante partij tegen Lex Karstens. Het voordeel met de witte stukken te starten was snel uit handen gegeven en wat volgde was een evenwichtige partij. Maar dan niet helemaal in evenwicht aangezien zwart telkens positioneel ietsje beter stond.

 


Door de stelling scherp te houden bleef het  boeiend voor beide spelers. Maar Wit moest veel tijd investeren en met nog 20 minuten voor 20 zetten moest de vaart er in blijven. Steeds dichter bij de veertigste zet werd de situatie nijpend, zwart kon toeslaan en haalde her en der wat pionnen op. Credo voor wit was de tijdscontrole halen en de schade zo veel mogelijk te beperken. Met een aantal vlijmscherpe zetten werd de tijdscontrole gehaald. Beide spelers dachten dat zwart zo’n drie pionnen had buitgemaakt. Maar wat bleek, met het scherpe spel waren deze ook weer terug gewonnen. Frits gaf een score van 0.00 aan. Wat een ontsnapping !
Michel speelde zijn paard en bood remise aan. Nu was het gekozen veld niet het beste veld en zwart speelde door. Een tweede ontsnapping zat er hierna voor wit niet meer in.

 

Ebe op vier speelde zoals we van Ebe gewend zijn. Stabiel zonder gekke wendingen. Voor zover ik kon beoordelen ging het gelijk op. Wat dat betreft klopte de rating van de heren onderling vrij aardig. Ebe moest uiteindelijk wel een pion geven (wat een dubbelpion voor wit op de A-lijn betekende) maar dat wil nog niet zeggen dat het daarna gedaan is. Voor zover ik meegekregen heb bleef het spel in evenwicht, al zal Fritz daar vast en zeker wel iets op aan te merken hebben, maar de vrede werd getekend en door dit halve puntje verzekerden Dubbelschaak A zich van de derde plaats.

 

Ebe Reitsma


  Ronde 7
De Stukkenjagers C      1850 - Dubbelschaak A          1930 1½ - 2½
1. Reinier Jaquet          1900 - Franck Steenbekkers     2137 0  - 1
2. Kienfong Lie-Kwie       1926 - Martien van der Meijden 2109 0  - 1
3. Lex Karstens            1854 - Michel van den Elzen    1768 1  - 0
4. Maarten Werkhoven       1719 - Ebe Reitsma             1708 ½  - ½

Zoals gezegd zit het seizoen er op. We hebben een hele leuke competitie gespeeld en heel wat spektakel op de borden gezien. Onder het genot van een speciaal biertje hebben we de avond in steil afgesloten en de laatste trein richting Boxtel genomen.
Wat gaat de Avondcompetitie ons volgend jaar bieden? Treden we in een sterkere bezetting aan, misschien nog een team er bij ?
Iedereen is het er over eens dat het een mooie aanvulling is op de interne competitie. Het geeft afwisseling en we spelen slechts 7 wedstrijden. Daarvan zijn er drie of zelf vier thuis. Dat valt bij menig clubschaker wel in zijn agenda in te passen.

Dubbelschaak A bedankt !

 

Dubbelschaak A haakt af.


18 februari mochten we thuis aantreden tegen DSC A. Even ter zijde: Het tweede avondteam mocht ook tegen DSC, in dit geval DSC B.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen hadden we het niet meer in eigen hand, maar om in de race te blijven voor het kampioenschap was winnen noodzakelijk. De opstelling bleef tot het laatste moment in ongewisse. Franck zou later komen en bleek ook grieperig te zijn. We konden een nieuwe speler presenteren namelijk Rob van Meurs. We hebben in deze competitie inmiddels 9 verschillende spelers opgesteld, daar zijn we in deze klasse in ieder geval koploper. Franck heeft toch gespeeld al was dit in de interne (Hij miste hier mat in 5) . Maar met Rob hadden we een volwaardig vervanger.

 

Rob van Meurs


Omdat Martien graag met zwart wilde spelen mocht Rob op bord twee plaatsnemen.  Rob kennende speelde hij niet zijn beste partij. In het eerste team is hij zowat onverslaanbaar. In deze partij is hij ook niet verslagen maar dat verdient enige uitleg. De opening verliep stroef en Rob was eerder in het nadeel, ook al mocht hij met wit starten. Gedurende partij gaf hij aan dat het niet al te best was. Toen er diverse afwikkelingen achter de rug waren kon een leek dat wel constateren. Ik geloof dat Rob een toren en een paard voor zijn dame heeft gekregen, maar het was wachten op de doodsteek. Hoe het gebeurde heb ik niet gezien, maar wit moet even het initiatief uit handen hebben gegeven waardoor Rob de kans kreeg iets terug te doen. En hoe! via een eeuwig schaak werd remise afgedwongen. Dat hoort natuurlijk ook bij het spel. 1/2 - 1/2.


Martien op 1 was de hele partij aan het ploeteren. Daar kwam nog bovenop dat hij wederom in de gebruikelijk tijdsnood geraakte. Maar Martien weet de veertigste zet altijd te halen, zo ook nu. Maar Maarten is een geduchte tegenstander dus de situatie op het bord was kritisch. Even hoopte ik dat er gebeld zou worden en dat Maarten met spoed naar zijn hoogzwangere vrouw zou zijn geroepen, maar dat zou wel erg cru zijn. Het duurde niet lang voordat we de "0" konden noteren.


Ik zat zelf op drie en speelde een mooie Boedapester. De partij ging geheel gelijk op al had ik iets het voordeel. Dit had soms iets meer kunnen zijn bleek in de analyse al zou dat enkel positioneel zijn. Uiteindelijk heb ik wel een pion gewonnen maar de partij bleef min of meer in evenwicht. In een eindspel met ongelijke lopers, waarbij ik weer twee pionnen had gegeven bleef een remise stelling over. Prima resultaat.

 

Ebe Reitsma


Ebe op vier speelde ook een mooie partij. Al heb ik de partij niet echt kunnen volgen waren er kansen over en weer. De stelling bleef lang complex en moeilijk te overzien. Dick probeerde door te drukken in een aanval stelling. Op het oog prima al kreeg Ebe de mogelijkheid om "achterom" binnen te komen bij zwart. Het kon alle kanten op. Ik geloof dat Ebe zelfs even beter heeft gestaan. Maar de analyse is weerbarstig. De wedstrijd zelf eindigde in verlies.

Ronde 6

Dubbelschaak A 1932 - DSC A 1951 1 - 3

Martien van der Meijden 2109 - Maarten van der Burght 2149 0 - 1

Rob van Meurs 2143 - Igor Heinen 1987 ½ - ½

Michel van den Elzen 1768 - Mark Maas 1906 ½ - ½

Ebe Reitsma 1708 - Dick Carol 1761 0 - 1

 

De volgende en laatste ronde speelt zich af in Tilburg bij de stukkenjagers. Ook daar is het tweede avondteam van de partij.
Het beloofd een interessante ronde te worden aangezien er een kampioenskandidaat speelt tegen Stukkenjagers D. Wij zelf spelen tegen Stukkenjagers C om de derde plaats. En die willen we graag pakken!

 

01 februari: Nipt verlies avond team A tegen De Drie Torens

Maandag 27 januari togen zeven dubbelschakers richting Tilburg om tegen de drie torens te spelen.
Zeven ? Ja, vier van Dubbelschaak B en drie van Dubbelschaak A.  Wegens een verhindering was er namelijk al één partij vooruit gespeeld.
Martien zou vooruitspelen maar moest verstek laten gaan wegens een longontsteking. Wederom hadden we een debutant voor Dubbelschaak A deze keer in de naam van Peter Boll.
En we hadden hem zeker nodig aangezien de drie torens de sterkste tegenstander uit de pool was. Plan was zeker één winst op de eerste twee borden en hopenlijk een halfje op bord drie/vier.
We stonden immers één punt los van de concurrentie, en het moet reel blijven.
Peter speelde een sterke partij vooruit maar hij had ook een sterke tegenstander. Wat ik me er van kan herinneren is dat het gelijk opging. Er werden geen fouten gemaakt aan beide zijde waardoor er ook geen van beide spelers echt beter heeft gestaan. De uitslag ligt dan voor de hand.
De dag zelf in Tilburg stonden we voor een zware opgave. Maar het kan alle kanten op.
Alle drie de partijen gingen gelijk op en bord 4 (Michel) was de eerste die positioneel slechter kwam te staan. De tijd ging door en we moesten er allen flink aant trekken. Mede hierdoor heb ik niet veel van de andere partijen meegekregen. Ebe verzette zich kranig, maar op een bepaald moment bracht een onnauwkerigheid hem in verlegenheid. Zijn tegenstander was sterk genoeg om zijn voordeel uit te bouwen en niet veel later werd er gecapituleerd. De twee overige partijen spoedde zich naar de veertigste zet maar de tijd was zowat verstreken. Franck heeft een echte jojo-partijgespeeld. Hij kreeg een Franse variant op het bord die hij al tientallen keren eerder op het bord heeft gehad met bijna een 100% score. Ook nu kwam hij knalgewonnen te staan, maar Franck zag het niet. Even later kon zijn tegenstander zelfs winnen, maar die zag het ook niet. Net voor de veertigste werd toen maar remise aangenomen. Zie hieronder voor de jojo-partij.

 

Op exact hetzelfde moment werd het remise op bord vier. Hier was men niet op de hoogte van wat er op bord twee zojuist gepasseerd was. Op bord vier lag het wel even anders. Na de een kwaliteit achter te hebben gestaan kroop zwart door het oog van de naald. Er was op het laatst telkens een zet nog goed. Die gespeeld te hebben begon wit zenuwachtig te worden. Na diverse complexe afwikkelingen in tijdnood stond zwart één vrijpion voor !!! Maar door die tijdnood leverde zwart die pion weer onhandig in. Hier had meer in gezeten.
We verliezen dus met 2 1/2 - 1 1/2 en dat is gezien het ratingsverschil eigenlijk een prima resultaat.

Vanaf nu hebben we het dus niet meer in eigen hand. We moeten nog tegen twee sterke tegenstanders en de tussenstand in de pool is zeer interessant.
We zijn gezakt van de eerste naar de vierde plaats met zeven punten. Boven ons staan drie teams gedeeld eerste met acht punten.
Dit zal nog een spannend slot worden !


 
 
 
 
-
 
1.
Aarts,R.(Rob)
2139
Boll,P.A.I.M.(Peter)
2120
½
-
½
 
2.
Kocken,W.G.R.M.(Wilbert)
2130
Steenbekkers,F.(Franck)
2157
½
-
½
 
3.
Jansen,B.(Bob)
2027
Reitsma,E.H.(Ebe)
1713
1
-
0
 
4.
Loy van,H.G.M.(Rick)
1973
Elzen van den,M.L.A.G.(Michel)
1764
½
-
½

 

 

23 december: The A-team ongedeeld eerste na winst op de Triple Pion

 

Om maar met de deur in huis te vallen :-)

 

 

Een hele mooie tussenstand met het ingaan van de korte winterstop! Maar wie goed kijkt ziet dat we het nog zwaar gaan krijgen. Drie teams op de gedeeld 2de plaats, en wij krijgen ze nog alle 3 tegen in de laatste 3 rondes.

 

Maar goed... laten we eerst eens kijken hoe het tegen de Triple Pion verliep.

 

 

Michel had een zware avond, vooral veroorzaakt door aanranding van zijn eigen gespeelde Budapester Gambiet. Misschien moet hij maar eens op schaakles bij onze schaakridder, die weet wel hoe het moet!

Wat in ieder geval niet moet is je paard op h6 terugzetten. Toen Michel dat deed en hij niet de pion op e5 terug op ging halen was het eigenlijk al niet best meer. Met alle creativiteit die Michel in zich had probeerde hij nog wat chaos te stichten via een stukoffer. Maar dit bracht helaas weinig en even later stond hij een volle toren achter toen hij noodgedwongen nog een kwal moest geven. Het verbaasde dan ook niemand dat we met 0-1 achter kwamen.

 

 

Martien was de 2de die klaar was. Hij speelt op de foto hierboven met de zwarte stukken op het voorste bord. Op de achtergrond is Hans in aktie te zien die de primeur had om op het e-board te spelen. Maar daarover later meer.

 

Martien kreeg de gelegenheid een fijne Najdorf op te zetten en kwam al snel comfortabel te staan. Een aardig moment is nog te zien in het diagram links. Duidelijk is dat zwart erg lekker staat met zijn toren op c4, druk over de c-lijn en op e4. Wit speelde hier 17. f4-f5 en de PC beoordeling schoot van -0.5 naar -2.5. Ziet u waarom? Wel, Martien zag het niet. Hij speelde nog wel de beste zet 17. .., Tc8 maar na 18. Tf3 had hij 18. ..,h5! moeten spelen. Het blijkt dat de witte pion op e4 gaat vallen door overbelasting (Martien dacht dat na 19. Te1 wit de boel wel gekeeped had) en na het opspelen van de zwarte pion naar h5-h4-h3 is de diagonaal dodelijk voor wit. Tja, binnen een seconde ziet die PC dat. Martien helemaal niet. Maaar zijn stelling bleef goed. Het bleek wat lastig om erdoor te komen, maar na wat nutteloze zetjes van Martien (hij manouvreerde onder meer zijn dame van Dc7-b6-a7-a8-b8 in 4 achtereen volgende zetten!!!) ging wit in de fout en won Martien een kleine kwaliteit. Na het bereiken van de tijdscontrole het het winnen van enkle pionnen tussendoor staakte de witspeler op de 40ste zet de strijd.

 

 

Ebe won daarna in een overtuigend potje. Hij speelde tegen de voor Dubbelschakers bekende Arnold van der Heijden, die vaak achter de bar biertjes staat te tappen bij Veldhoven. Je begrijpt het... iemand om te vriend te houden! Overigens is het ook de vader van Alan van der Heijden, iemand waar Martien bij de jeugd nogal wat potjes tegen heeft gespeeld en dus Arnold ook geregeld tegen kwam.

De partij tussen beide senioren ging lange tijd gelijk op en een remise leek in de lucht te hangen. Toch was Ebe iets handiger in het eindspel en in de stelling op bovenstaande foto weet hij op de volgende zet met h4-h5 de winst binnen te halen. Een prima potje!

 

 

Met een 2-1 voorsprong was het aan Hans om de matchpunten binnen te halen. Dat dat ging lukken was al lange tijd geen twijfel meer.

Hans had overigens de eer om als eerste Dubbelschaker een partij op het e-board te spelen. De partij werd live uitgezonden op de Dubbelschaak website, alsmede een livestream. In de achtergrond zie je de laptop met webcam geactiveerd. Helaas ging de uitzending niet helemaal vlekkeloos. De video livestream wel, maar het schaakbord gaf vanaf zet 15 ongeveer geen zetten meer door. We dachter eerst dat het door de pion van Hans kwam die niet goed op h3 stond, maar er bleek een foutje in het bord te zitten waardoor signalen van pionnen op h3 niet goed doorgegeven werden. Ach... het bord is inmiddels weer gerepareerd, dus volgende keer beter!

 

De partij zelf was lange tijd behoorlijk in evenwicht... Maar onze Hans is een echte eindspelkenner en hij had goed in de gaten dat in de stelling op de foto hij inmiddels erg goed stond! Temeer ook door het zwarte paard dat verdwaald staat op b2 en geen velden dan c4 heeft. Hans dwong het paard natuurlijk ook daarheen te gaan, sloeg de knol eraf en belande vervolgens in een eindspel met half-goed paard tegen half-slechte loper. Het eindspel bleek net niet te winnen zijn, vooral door de zakte van Hans' h3-pion. Er is nog lang nageanalyseerd, maar een winst is er nooit gevonden.

 

Maar een halfje was voldoende voor de winst en derhalve zijn we ongedeeld eerste bij het ingaan van de winterstop! Een prima prestatie, nadat dit team vorig jaar al kampioen werd een klasse lager.

 

28 november: Dubbelschaak A komt (wederom) met de schrik vrij.

Dinsdag 26 oktober moest Dubbelschaak A aantreden tegen EGS A. Vooraf was er nog verwarring gezaaid door de teamleider dat het de Eerste Eindhovense Schaakvereniging was, maar nee we moesten toch echt naar Goirle.

 

We kwamen aan bij een café dat op het eerste gezicht dicht leek. Het was een soort lege winkelruimte met dikke gordijnen voor de “etalage ramen” met een klemmende voordeur. Binnen stond een bar en een biljard. Achteraf in een zaaltje gelukkig de schaakborden. Onze eerste bordspeler kwam op eigen gelegenheid en we vroegen ons af of we hem zagen. Op het moment dat we de telefoon pakte kwam hij binnen. We waren compleet !

 

Bord 1 t/m 4 : Franck, Martien, Hans , Michel


Het zou een gemakkelijke avond worden gezien de rating. Het bleek heel anders uit te pakken. Er werd keurig geanticipeerd door de spelers van EGS, en Michel op bord 4 speelde weer een opening van bedenkelijk niveau. Toen we goed en wel een uur onderweg waren, waren er nog geen contouren zichtbaar van een aankomende overwinnen, sterker nog het stond zeer gelijkwaardig en op bord vier stond EGS zelfs beter.

 

De Dubbelschakers in actie in Goirle bij EGS.


Franck was de eerste die zijn tegenstander rustig aan in de verdrukking bracht. Het was een ontzettende gecompliceerde stelling met alle stukken midden op het bord.

 

Zie hier de stelling waarin Franck zwart zojuist op de proef heeft gesteld met het spelen van d5!

 

Na het afwikkelen van een aantal stukken en de dame stond Franck één pion voor buitgemaakt op de damevleugel.

 

En hier enkele zettenlater waar Franck een pion heeft gewonnen.

 

In een soort van toreneindspel met Frank een Loper en zijn tegenstander een Paard manouvreerde Franck behendig zijn stukken en maakte een tweede pion buit. Hierdoor ontstonden twee vrijpionnen en al rap was het afgelopen voor zwart. We gingen er op dat moment vanuit dat hij de sterkste tegenstander had met een rating van ca. 1950.


Op dat zelfde moment kwam Hans een kwaliteit achter. Op dat moment besefte ik niet wat de bedoeling hiervan was, het bleek een blunder te zijn.

 

Hier was er allemaal nog weinig aan de hand bij Hans, die echter afweek van zijn eigen systeem en zijn pion op b4 zette ipv op b3.

 

Dit was nergens voor nodig geweest gezien de degelijke stelling van Hans, maar de tegenstander accepteerde de gulle gift van Hans natuurlijk. Hier ging het ook snel en we stonden 1-1.

 

De inrichting van het zaaltje waar we zaten was te omschrijven als een soort van 70’s. Door de rook vergeeld granol op de muur, ouder gordijnen, rood geruite kleedjes op tafel.

 

 

Ik denk dat Franck zich weer jong voelde, hij sprak met de bargasten in de trend van “kende gij den dieë nog van de slager”. Verder stond er een leuke dame achter de bar, ik schatte ze zo’n negentig lentes jong. De prijzen van de consumpties waren overigens ook uit de seventies leek het. Prima vertoeven dus, maar we kwamen schaken.


Michel op vier werd ernstig in verlegenheid gebracht en wit zette zijn koningsvleugel pionnen in en speelde achter elkaar f2-f4, g2-g4.

 

Michel had het zwaar met de koningsaanval die hij over zich heen zag gaan komen. Toch schwindelde hij zich er uit!

 

Het leek een aanval op de zwarte koningsvleugel waar moeilijk onderuit te komen leek. Dit koste uiteindelijk een pion en veel tijd voor beide spelers. Uiteindelijk kreeg zwart toch iets meer lucht en tegenspel (wegens de open stelling) waardoor wit veel tijd moest investeren en uiteindelijk mede hierdoor het zichzelf te moeilijk maakte. 1-2.


Martien stond een kwaliteit voor en had zijn Dame geruild voor twee torens. Er moest hier door beide spelers zeer rap gespeeld worden en de tijdscontrole was ternauwernood gehaald.

 

De hamvraag van de partij: moet Martien nu op c3 ruilen en daarna voor de 2 torens gaan voor de dame? Of toch eerst de stelling versterken met het risico dat wit het daarna uit de weg gaat? Martien speelde Le6 en na het witte a3 was de stelling inderdaad goed genoeg om hem open te breken.

 

Zwart had het hele spel prima gespeeld maar moest mede door het snelle spel wat terrein prijsgeven. Daar profiteerde Martien van waardoor het kwaliteit gewonnen werd alsmede nog een pion. Martien schaakte de pot rustig uit. Maar Thomas Kools mag tevreden zijn met zijn spel. 

 

1-3


De winst was binnen maar het liep weer heel anders dan wat we voorzien hadden. Dat belooft nog wat voor de komende rondes.

 

Volgende ronde tegen Triple pion moeten we het eenvoudig hebben, maar ja, wat hebben we al meegemaakt….


Daarna drie keer vol aan de bak tegen de sterkste tegenstanders van de Poule. Het wordt zeker een spannende apotheose, maar of wij mee blijven doen voor het kampioenschap is nog maar zeer de vraag.

 

Maarten de Wit (1522) - Franck (2157) 0-1

Thomas Kools (1695) - Martien (2148) 0-1

Alex van Lanen (1693) - Hans H 1-0

Pieter Couwenberg (1613) - Michel 0-1

 

Dubbelschaak A op stoom.

Dinsdagavond 22 oktober stond de tweede wedstrijd op het programma tegen Stukkenjagers D uit Tilburg. Wegens een Drukke schaakdag gaf Ebe de voorkeur aan een interne wedstrijd, derhalve traden we aan op volle oorlogssterkte. Vooraf vroeg Job nog via de mail wat het plan was voor de avond. Mijn antwoord: 4-0. Daar was niets onduidelijks aan.  Maar ja, je weet het nooit.

De avond zat vol verassingen, er werd zelfs gebluft (normaal zie je dat enkel bij pokeren).
Het was in ieder geval gezellig druk en er viel veel te zien. Buiten de avondcompetitie inclusief Dubbelschaak B was er ook nog de interne zelf.

 

Het Affiche :


Dubbelschaak A - De Stukkenjagers D              
1. Franck Steenbekkers - César Becx
2. Job de Lange – Stefan Hess
3. Martien van der Meijden – Arend Jan Meerwijk
4. Michel van den Elzen – Sebastiaan Dijksman

 

Job debuteerde deze avond op bord twee met de witte stukken. Franck kreeg op één de sterkste tegenstander tegen, Martien en ik op bord drie en vier. Er werd keurig geopend op alle borden. Job had de eerste vier lijnen volledig onder controle en drukte al vroeg in de partij. Hierbij werd veel tijd opgesoupeerd maar dat zien we vaker bij Job. Er brak een fikse onweersbui los boven Boxtel. Maar dat niet alleen , als een donderslag bij heldere hemel komt Franck even melden dat hij een stuk weggeeft. Zijn gezicht stond ook op onweer. Het lijkt er op dat Franck het voorbeeld van zijn clubje uit Eindhoven volgt. Het schijnt dat er die avond ook door een ander club gevoetbald werd.

 

(je ziet het op de foto gebeuren... Franck kijkt even niet, en foetsie, weg is zijn paard op b5, dat via een familieschaakje van de witte dame op b3 werd buitgemaakt door wit)


Maar goed, dit was niet het begin waar we op gehoopt hadden, en tegen César Becx een paard inleveren kan nooit goed aflopen. Misschien heeft Franck er nog een pionnetje voor gekregen, maar even later stonden er twee ijzersterke witte centrum pionnen.  Franck spartelde nog even tegen maar moest uiteindelijk capituleren. Job zijn tegenstander zat al vroeg aan de avond aan de Herfstbock. Niet verkeerd natuurlijk maar het komt het schaken niet altijd ten goede. Al heb ik de afloop niet kunnen zien, ik ga er vanuit dat Job zijn tegenstander rustig in de verdrukking heeft gebracht en het punt binnen gehaald.


Martien speelde goed tegen Arend Jan, al wist AJ op het juiste moment de sterkste zetten te vinden. Ook in de analyse zaten er listige zetten in met een klein voordeeltje voor zwart. In de partij zelf kwam een variant op het bordt die voor wit desastreus uitpakte. 2-1 voor ons.

 

(van bovenstaande stelling op het voorste bord zijn meerdere foto's gemaakt. Stukkenjagers' Arend Jan, die vooraf nog plechtig had gezworen niet in tijdnood te komen, kreeg het voor elkaar om op zet 5 maar liefst 40 minuten na te denken!!!)

 

Op bord vier stond ik met wit steeds voor met een klein plusje. Juist op het moment dat ik terug kwam van de bar en de eerste slok van mijn de Koninck nam zag ik tot mijn schrik dat ik mijn paard ging verliezen. Eén pion was de compensatie. Ik hield dan wel een ietwat dreigende aanval over, maar de enige hoop die ik had was de tijdnood van mijn tegenstander.

 

(De partij inclusief commentaar van Michel is te vinden door op het bord te klikken)

 

Ik bleef dreigen op mat en presteerde het zelfs de zwarte dame aan te vallen, zeer overtuigend, maar het betreffende stuk (een paard) stond gewoon “in” …. Dit bleek tijdens de analyse. Ik had dit niet gezien, mijn tegenstander ook niet. Was het pure bluf ?  Naar stukkenruil stond ik twee pionnen voor en heb de partij uitgespeeld.

 

(Michel naderhand in de kroeg zijn partij na-analyserend... wat was het toch een knotsgekke partij, wat de uiteindelijke conclusie, met de grootste blufspeler die uiteindelijk won)

 

3-1

 

Maandag 30 september mocht Dubbelschaak A zich gaan opmaken voor de eerste Match in de B1 klasse van de avondcompetitie. We zijn afgelopen jaar gepromoveerd waardoor we nu sterkere tegenstanders gaan tegenkomen. Er is versterking gekomen in de naam van Franck Steenbekkers, maar deze wedstrijd was onze versterking verhinderd. Het koste wat moeite maar uiteindelijk hebben we Diederik gestrikt om ons team compleet te maken. Vooraf tijdens de rit naar Roosendaal had ik gemeld dat RSG B wel eens een sterke speler genaamd Ted met een rating van (1950) opgesteld heeft op bord 4. Ebe gaf aan dat hij vooraf liever niet de rating van zijn tegenstander hoefde te weten. Een keer raden wie Ebe treft op bord 3…

 

(op de heenweg reden we de ondergaande zon tegemoet) Hieronder het affiche.

 

Jordy Schouten (1909) - Martien van der Meijden(2142)

Marc Naalden (1846) – Diederik Claassen (1803)

Ted van Eck (1936) – Ebe Reitsma (1713)

Joris Koks (1593) – Michel van den Elzen (1764)

 

Iedereen trok vol goede moet ten strijde. Ik zag een keurig opbouw op alle borden. Wat wel opviel is dat op beide zwarte borden van RSG in de opening g7-g5 gespeeld werd. Ebe kreeg het daar moeilijk mee en moest al snel een pion prijsgeven. Het leek mij zeker geen theorie meer maar het was een aparte stelling. Ebe moest veel tijd verbruiken om het schip recht te houden.

 

(Een vreemde opening, met een zwarte pion op g4)

 

Martien op 1 kwam in een gelijkwaardige stelling waarbij ik dacht dat zwart een heel klein voordeeltje had.

 

(Martien probeerde zijn tegenstander tevergeefs te imponeren door wat spierballenwerk te laten zien, maar hij had beter spierballenzetten kunnen spelen. In de stelling speelde hij wat passief Pc3, waar de zet h2-h4! de juiste manier was om de zwarte opzet te weerleggen) Zelf op 4 kwam ik toch niet geheel goed uit de opening. Ik kreeg weinig mogelijkheden om het initiatief over te nemen.

 

(Toch stond ik niet slecht na de opening)

 

Diederik daarin tegen speelde heel gedecideerd. Na afruilen van de dames in het centrum waren er wat mogelijkheden voor zwart. Het opspelen van de c-pion nadat wit zijn torens had verdubbeld was zeer prettig voor zwart. Ik sprak Diederik aan de bar en hij was niet tevreden. Hij nam een pion maar zag over het hoofd dat hij een kwaliteit kon winnen . Zijn tegenstander had dit ook niet gezien, daardoor kon Diederik iets later toch deze charge uitvoeren. Hierna was er voor wit niet veel meer te halen en werd de koning omgelegd 1-0.

 

(De stelling waarin Died een stuk wint. Hij heeft een zet eerder f5 gespeeld, waar hij nu nadenkt over het witte antwoord f4. Het bleek slechts uitstel van executie...)

 

Niet veel later werd er bij Ebe een tweede pion prijsgegeven. Hierna was het moeilijk ontwikkelen voor Ebe. Naar een aantal mooie paard zetten van wit werd het er niet leuker op voor zwart. Niet veel later was er geen houden meer aan. 1-1. Martien en ik lieten het aankomen op een stress einde. Hierdoor hadden we geen zicht op elkaars partij, al ging ik er wel vanuit dat Martien zou winnen. In een zeer gecompliceerde stelling en geen tijd (2 minuten voor 10 zetten) ben ik gaan forceren. Wit kon niets anders doen dan verdedigen.

 

(in bovenstaande stelling had ik toe moeten slaan met e3! Voor de volledige partijanalyse, klik op het bord)

 

Toen de veertigste zet ternauwernood gehaald werd en de rook was opgetrokken zag ik tot mijn schrik dat er een hopeloze stelling overbleef. Wat ik nog wel meekreeg uit de andere partij is dat Martien gewonnen had. Maar hoe de winst tot stand kwam is niet om over naar huis te schrijven. Wit dacht 35 zetten te moeten doen in 1 ½ uur. Maar dit waren er echt 40 en dit was vooraf nog gemeld door de wedstrijd leider. Kortom een winst om niet mee te pronken. Met het 2-2 gelijkspel mogen we in dit opzicht niet mopperen. Willen we een potje breken in deze competitie dan zullen we echt beter ons best moeten doen. Maar vooralsnog hebben we een punt te pakken.

 

Michel.

 

Verslagen Dubbelschaak B

 

Laatste wedstrijd eindigt in gelijkspel: 2-2

We gingen er vol voor tegen het zgn. hippie-team van Stukkenjagers F in Tilburg.
DS B koos toch voor vervoer met de auto ( =Tom), want ons werd een parkeerplaats op de
binnenplaats van de Harmonie beloofd. Toen we om 19.40 uur aankwamen, was dat ook zo.
Eenmaal binnen waren we deelgenot van 5 avondteams en nog een bekerwedstrijd op topnivo
tussen Eindhoven, met o.a. Herman Grooten, en Stukkenjagers met Anne Haast.
DS B speelde in de meest vertrouwde opstelling, d.w.z. Tom en Hans met wit en Martin
en Gregor met zwart.
Gregor koos met zwart voor damegambiet. Hij komt goed te staan in de opening. Maar dan
komen er verwikkelingen. Spelend naast Gregor zag ik dat hij met de dame een toren op h1
buit maakte. Maar was dat goed, de zwarte dame kon heel moeilijk terug. Volgens Gregor
kon het wel; misschien op dameruil spelen. Maar de gevolgen waren dramatisch voor Gregor.
Eerst moest hij torenverlies op de onderste rij toestaan en iets later loperverlies in het centrum.
Dat werd een nederlaag.
Hoe deed Martin het met zwart. Een scherpe variant van het aangenomen damegambiet. Martin
offert een pion waarmee hij vijf zetten later een stuk ging winnen. Spelend op stukken ruilen
vergaloppeerde hij zich in de witte d-pion op d5. Hij blunderde met Dc3 de hele partij weg.
Martin moest toezien hoe wit met dame op e7 en toren op onderste rij alles klemzette. Martin
besloot wijselijk de stukken in de doos te zijn. Ook een nederlaag.
Dan moesten de witspelers het tij keren. Dat gebeurde ook.
Hans bestreed met wit een soort Philidor, echter zwart rocheert niet kort, maar speelt met
toren naar g8 plots op aanval. Hans vangt dit goed op met toren e1-e3-g3. Het kruidvat wordt
aangestoken door het witte schiinoffer paard naar d5. Zwart gaat snel in de fout, door het opzichtige
Dh3. Hans wint een toren en activeert al zijn stukken. Omdat er indirect mat dreigt, kiest
zwart voor schaakjes. Maar dat is een hopeloze aktie en zwart geeft snel op. Een overwinning.
Tom is dan nog bezig. Hij kiest voor een strategische opbouw van zijn witte stukken. Zwart blijft
goed verdedigen, maar Tom verovert een pion. Na een belangrijke torenruil kan Tom zijn sterke
paard activeren en de pionnen opspelen. Met de techniek van Tom zat het goed; een winnend plan
was voor handen en Tom maakte het knap uit.
Dus een verdiende 2-2 als afsluiting voor ons 1e seizoen in de avondcompetitie. Volgend jaar weer
met dit team, denk ik.


Hans Bakx

 

27 januari: Eerste winst voor Dubbelschaak B en hoe!

Op maandag 27 januari reisde een gemotiveerd 4-tal naar Tilburg om tegen De Drie Torens C de strijd aan te binden. Uit de ratingcijfers hadden we al kunnen opmaken, dat hier kansen lagen en die kregen we ook!
Tom op bord 1 was het vlugste klaar. Zijn tegenstander snapte niet alles van de Draak, liep in een oude truc, dacht er van af te komen met dameruil en een slechte pionnenstelling, maar het werd dameverlies in 9 zetten. 1-0 na nog geen 20 minuten spelen ...
Hans Bakx op 3 speelde met wit een sterke partij, waarin hij in een Siciliaan heel rustig een steeds betere positie opbouwde, met druk op de damevleugel en uiteindelijk een niet zo zeer sterke, maar wel lastige vrijpion op de a-lijn. Jammer genoeg verspeelde hij toen onnodig een loper, maar toen zwart te gretig ook de witte vrijpion onschadelijk wilde maken, kon Hans het stuk zomaar terugwinnen in een gewonen stelling. Zwart zag dat ook in en gaf meteen op.
Gregor op 4 speelde zwart en zag in een soort damegambiet de zwarte dame binnenkomen, die eerst de pion op d5 sloeg en daarna nog twee pionnen op de 7e lijn weg snoepte. Dat waren er drie, maar ook een heleboel damezetten. Gregor had gewoon ontwikkeld én  kort gerokeerd, terwijl de resterende witte stukken inclusief de koning vrijwel allemaal in de beginstand stonden. Dat moest voldoende tegenkansen bieden en Gregor maakte daar optimaal gebruik van. Hij zette de witte koning vast in het centrum, joeg de witte dame van hot naar haar, pakte twee pionnen terug en - het belangrijkste - hield voortdurend druk op de witte stelling, of wat daar van over was.
Toen dit resulteerde in stuk- en daarna kwaliteitswinst hield wit het met een volle toren achter voor gezien.
Toen was het dus 3-0.
Martin, met zwart op bord twee, besloot wijselijk om in elk geval geen enkel risico te lopen deze marge kleiner te laten worden. In een raar soort Tarrasch met de witte loper op f4, dat zal dus wel anders heten, werd flink afgeruild nadat het beroemde pionnenvierkantje in het centrun zich oploste. De posities bleven volledig in evenwicht en Martin probeerde nog wel of er ergens een pionnendoorbraak inzat, maar dat zat er niet in en dus werd de vrede snel getekend.
Dubbelschaak B wint dus met maar liefst 3,5 – 0,5!

 

Eenvoudig overklast door Rochade A.

In de thuiswedstrijd tegen Rochade A heeft Dubbelschaak B een verdiende nederlaag moeten
slikken. De tegensstander was simpel gezegd gewoon beter en won met 0,5 – 3,5.
Wat op ratingpunten al te verwachten was, bleek zeker in de praktijk. Met enkele mooie partijen
ten spijt kwamen we echt tekort.

 


In tegengestelde volgorde nergezet speelde Hans met wit aan bord 4 tegen Ben Zegveld.
Het werd gesloten Spaans met 3 Lc5 van zwart. Toen wit naliet die zwarte loper te ruilen, stond
zwart heel prettig. Wit ontbeerde aktieve zetten en zwart's solide stukkenspel hield wit in de
verdrukking. Toen zwart binnendrong met de torens werd Hans vakkundig gekild:0-1.
Gregor, met zwart aan bord 3, verging het niet veel beter. In een Italiaanse opening koos wit voor
druk via de damevleugel. Lange tijd ging het gelijk op. Toch kampte Gregor met direkte problemen
toen hij een licht stuk voor 1 pion achter kwam te staan. Hij kreeg geen kans voor akties in het
centrum en moest berusten in verlies: 0-2.

 


Intussen was er aan bord 2 een boel spektakel. Onze speler Martin koos voor een agressief gambiet
en middels een schijnoffer op f7 had hij zeker kansen. Wit doet te snel korte rochade waar e4-e5
de beste voortzetting moet zijn om op winst te spelen. Hier komt Rochade speler Rik Zegveld met
zwart terug in de partij. Al met al werd het een herhaling van zetten in het late middespel: 0,5 – 2,5.
Kon onze eerste bordspeler Tom de stand nog iets draaglijker maken. Dat werd heel moeilijk want
hij kreeg geducht partij van de ervaren rot Jan Douwes. Jan ontwijkt de geliefde Grunfeld van Tom
en speelt het loperspel met Lf4. Wit staat steeds wat beter, maar het foutje van Tom (slaan op c4)
beslist de partij. Wit's antwoord, dame slaat op e8 wint de kwal en is de inleiding van een
koningsaanval met de zware stukken. Wit heeft de overhand en wint gedecideerd.
Al met al een dikke nederlaag, 0,5 – 3,5, tegen een sterke en gemotiveerde tegenstander.

 

De volgende wedstrijd uit hopen we op meer punten. Misschien wel de eerste zege in deze
competitie.


Hans Bakx

 

Dubbelschaak B op de goede weg : 2-2

In de sterke avondcompetitie ontvingen we als Dubbelschaak B afgelopen dinsdag Rode Lopers A
uit Oosterhout. Tegelijkertijd bond DS A, in topbezetting, de strijd aan tegen Stukkenjagers en
won overtuigend met 3-1.
Bij DS B had Hans H aangegeven te spelen voor de afwezige Tom. Dus een sterke troef tegen hun
sterkste ratinghouder.
Hans speelde een Dame-Indier vrij agressief, met de pionnen naar d5 en a5
en later ook a5. Wit countert goed positioneel op het hele bord. Wit beheerst de damevleugel en
stelt Hans voor flinke zorgen en Hans verliest ten slotte op tijd.

 


Op bord 2 hebben wij de crack Martin, die ook een tegenstander van goede kunne trof.
Als er dan Frans op het bord komt, staat alles snel in brand. Typisch Martin, hij komt ergens een
centrumpion achter en gaat dan vechten. Er komt veel moois op het bord. En Martin loodst de
stelling knap naar remise, een puike prestatie.


Han B speelde met zwart Konings-Indisch. Niet direct een spektakel, maar wel met goed spel
uit de opening. Zwart heeft met de aktie e6-e5 een aanval. Maar wit pareert kundig over de zwarte
velden en met de dreiging Dd2-f4. Om die dreiging te ontlopen speelde zwart e5-e4 te vroeg
en komt in de verdrukking. Echter zwart gaat in op een eindspel met een pion minder, dat hij
knap remise kan houden.

 


Tot slot hebben we captain Gregor die met wit de gelijkmaker op het bord krijgt.
Hij speelt Schots met een sterke witte loper op f4. Na een afruil op d6 wint Gregor een kwal.
Maar de weg naar winst is nog lang en pittig. Toch bouwt Gregor rustig verder naar een goede
afwikkeling en wint verdiend met zijn vrije a-pion.
Die 2-2 is verdiend en we gaan vooruit. Dit biedt mogelijkheden in de volgende uitwedstrijd.

 

Hans B

 

Vrijdag 4 oktober:daar gingen we dan met zijn vieren.
Avondteam DS b op pad naar HMC Den Bosch voor onze eerste wedstrijd in de avondcompetitie.
Met Hans als chauffeur kwamen we mooi op tijd in gemeenschapshuis De Biechten aan. Welkom
geheten door non-playing captain Henk Mollema van HMC stonden de speeltafels al klaar.
HMC heeft ervaring in stelling gebracht om ons te kraken. Hun team telde gemiddeld de leeftijd
van 70 jaar. Of dat gelukt is, zo meteen meer.
In een goede sfeer werd begonnen.
Maar al snel kwam een domper. Bord 4-speler Gregor kreeg met zwart een drukstelling te
verwerken. Hij maakte na pakweg 15 zetten een blunder. Volgens zeggen van Gregor verliest zwart
zijn dame met een familieschaakje (paard of loper van wit, denk ik) en kon meteen opgeven.
Een minder fraai begin.
Op de overige drie borden volop strijd. Zeker op bord 3 bij Martin. Een hoofdvariant met 2 f2-f4
van de Aljechin.Wit speelt de snelle opmars d4-d5 en bouwt aan een ruimtelijk overwicht.
(Maar het blijft tricky. Tegen Henk Noordman kwam dit scherpe systeem vaak op het bord).
Als er “zaken gedaan” moet worden, worstelt Martin met een paar mindere voortzetingen. Waar is
dit te winnen met wit, pleegt Martin dan te zeggen. Zwart hield zich staande, ergo hij komt een stuk
voor na diverse verwikkelingen. Uiteindelijk verliest Martin.
Hans werd opgewaardeerd aan bord 2 met zwart. Toch weer Nimzo-Indisch, nu met 4.f2-f3,c7-c5
Wit kreeg voorsprong in ontwikkeling, want de witveld-loper van zwart bfeef op c8.
Ik koos voor dreigingen tegen de witte koning in het centrum, dus steeds compliceren maar toen wit
op zet 20 kort rocheerde, raakte mijn dreigingen op. Zwart moest gaan verdedigen. Wit deed rond
zet 25 enkele krachtzetten,zodat zwart op koningsvleugel moest repareren. Dat lukte niet.
Wit behield zijn plusstelling en speelde op mat en won.
Intussen had 1e bordspeler Tom een gezonde stelling op meesterlijke wijze gewonnen. Hij had Pirc
tegen gekregen, ruilde vrijwillig een pion op e5 en zette zijnlopers taktisch op de velden e3 en f3.
Zwart kwam in moeilijkheden na ruil van toren op d1 en het zwakke spelmet pion c7-c5.
Tom bouwt aan dreigingen en wint fraai met zijn toren op d5. Ons enig puntje.
Maar toch wil ik de aftrap een goed begin noemen. We hebben goed gestreden en van een beter
team verloren. Over 2 weken is de volgende thuiswedstrijd tegen Rode Lopers.
Hans Bakx