Externe competitie

Dubbelschaak 1

De tussenstand en persoonlijke scores zijn te vinden via deze link.

 

13 april: Gemakkelijke overwinning Dubbelschaak op Zevenaar

Na een duidelijke 6,5 - 1,5 overwinning 2 weken geleden uit bij RSC 't Pionneke, wisten de Dubbelschakers dit weekend dezelfde eindcijfers neer te zetten tegen het achttal uit Zevenaar. Zo wordt er weer een bijna even sterke eindsprint ingezet als vorig seizoen (toen eindigden we met 15 uit 16 bordpunten de laatste 2 wedstrijden), maar zal het zeer waarschijnlijk weer niet voldoende zijn voor een uiteindelijke eerste plaats. Concurrent Stein, waar we eerder van verloren blijft immers gewoon zijn wedstrijden winnen en hebben aan een gelijkspel al voldoende in de laatste ronde, wanneer zij tegen WLC mogen aantreden.

 

Met 3 Dubbelschaak teams in de bovenzaal van Rembrant. Het past allemaal nog prima!

 

De partijen verliepen deze ronde redelijk regelmatig. Er werd niks weggegeven, de remises waren solide en de overwinningen zoals altijd wel ergens met flink wat hulp van de tegenstander, maar vaak ook erg regelmatig.

 

De toppers van beide teams mochten deze middag de degens met elkaar kruisen op bord 2. Onze Camiel mocht tegen Guust Homs. Deze Guust is bij velen ook wel bekend als schaak arbiter, zo is hij elk jaar in deze rol bij Tata aktief, maar het is ook een ijzersterke schaker met een rating van bijna 2200. Toch zat het Guust deze partij niet mee... op zet 15 maakte hij een enorme bok in een mogelijk toch wel iets betere stelling en kon meteen opgeven.

 

Camiel Peerlings

Camiel Peerlings - Guust Homs 1-0 na 16 zetten

 

Tja, heel veel valt er dan niet over de partij te zeggen. Laat me volstaan met het geven van de stelling na de 15de zet van Camiel (15. Lg5), hier links weergegeven. Wit staat op het eerste gezicht niet gek, hij heeft ontwikkelingsvoorsprong en ruimtevoordeel. Toch is de pionnenstructuur wel zwaar inferieur aan die van zwart en mag zwart tevens bogen op een aangename halve open toren lijn. Met het vervelende zetje 15. ..,Dg4 en na bijv 16. De2, Le6 komt zwart er toch aardig uit ineens en heeft hij wel degelijk een plusje. Maar... na het gespeelde 15. ..,Pc6?? was het ineens over en uit. Er volgde 16. Tad1 en zwart gaf meteen op vanwege mat op d8 of anders groot materiaalverlies. Op bijvoorbeeld 16. ..,De6 zou eerst 17.Dxc6+ gevolgd zijn met mat op d8 volgend.

 

De spelers op bord 1 deden er niet veel langer over. Rob won in slechts 19 zetjes met zwart toen ook zijn tegenstander zwaar in de fout ging in een niks aan de hand stelling.

 

Rob van Meurs

Henk Karssen - Rob 0-1 na 19 zetten

 

Tja, met een tweede partij binnen de 20 zetten klaar is een verslag snel geschreven. Ook hier kan ik me beter tot de cruciale stelling beperken, zie de stelling rechts. OK, wit heeft het allemaal niet heel handig aangepakt en staat een tikkeltje minder, vooral door zijn wat aktievere stukken. Als wit hier echter iets van 19. a4 gespeeld had was het gewoon een heel spannende partij geweest. Nu speelde hij 19. Le5?? En kwam tot de conclusie dat hij na Robs' 19. .., Lxe3 gewoon 2 pionnen achter kwam te staan zonder compensatie. Na deze fout gaf ook hij het maar meteen op.

 

De derde overwinning van Dubbelschaak was ook redelijk snel beslecht. Het nivoverschil (bijna 600 ratingpunten) op bord 5 werd al snel duidelijk in de partij tussen Hans Corbeel en Peter.

 

Peter Boll

Ook Peter won een vrij gemakkelijke partij.

 

Wit opende met 1. b3, maar met vervolgzetten als d4 en f3 was er toch iets niet helemaal in de haak met de witte opzet. Het leek wel even spannend te worden toen beide koningen tegengesteld gerokeerd waren en wit al snel met g4 en h4 p de proppen kwam. Maar dit bleek slechts een illusie... de witte aanval werd snel lam gelegd en Peter kwam daarentegen met een zeer gevaarlijke koningsaanval. Het pleit werd uiteindelijk beslecht door een leuke damevangst op de onderste rij... iets wat je niet alledaags tegenkomt.

 

Na deze 3 overwinningen ging het even iets rustiger aan. Michel speelde met zwart weer zijn geliefde Pirc en kon al snel zijn ideaalstelling op het bord toveren.

 

Michel van de Stee

Michel kwam er niet door tegen Vincent Pelgrom en na een grote afruilaktie werd het snel remise

 

Toch wist zijn tegenstander de stelling goed onder controle te houden en maakte geen fouten. Met nog weinig stukken op het bord werd er uiteindelijk tot remise besloten.

 

Wil nam ongeveer gelijktijdig remise aan. Hij was de hele partij al niet op zijn gemak, immers... hij was al reeds op zet 3 out of book! En dat is voor een openingskenner als Wil heel erg onplezierig!

 

Wil van Lankveld

Wil kreeg in het Spaans 3. ..,Pge7 en wist het meteen niet meer...

 

Wil vond op zich het correcte plan, dat wil zeggen via c3 het centrum in handen gaan nemen, maar hij had deze aktie volgens de databases beter kunnen laten voorafgaan met rokade. Wit heeft dan een bijzonder aangename score, terwijlzwart nu stukken minder te vrezen had. Er werd, als ik het me goed herinner, tot remise besloten in een stelling waarin zwart zojuist on onoverzichtelijke, doch correcte centrumaktie doorvoerde. Wil nam het aanbod na enige overweging maar aan.

 

De laatste remise van de middag kwam op naam van Michiel. Michiel kreeg met verwisselde zetten een g3-Grunfeld tegen, maar een theoriebeest als Michiel weet daar natuurlijk prima het antwoord op.

 

Michiel Luijpen

Een zeer solide remise van Michiel met zwart.

 

Er werd nog een tijdje doorgeschaakt in een gelijkwaardige partij, maar beide spelers wisten geen concrete verzwakkingen bij de tegenpartij te forceren en derhalve was remise een correcte uitslag.

 

Dan resteren nog de laatste 2 overwinningen. Op bord 8 kreeg Niels met wit de Philidor tegen. Dit is een openingssysteem wat toch niet bijzonder populair meer is en wit scoort daar verdraaid goed mee. Het vervelende van die opening is dat je vaak wat gedrongen komt te staan.

 

Niels Heijstek

Niels won overtuigend nadat zijn tegenstander wel erg optimistisch materiaal begon te offeren.

 

Toch heb ik het idee dat deze zwartspeler beter het Lettisch gambiet ofzo kan spelen. Daar kun je vaak ook wat materiaal in offeren, maar dan krijg je daar tenminste nog wat compensatie voor. In de Philidor zoals het in de deze partij gespeeld werd kun je je niet veroorloven een stuk te offeren. Kijk maar eens naar nevenstaande stelling. Niels heeft zojuist 11. g4 gespeeld en zwart besloot meteen met 11. Pxg4?? in het wilde weg een paard te offeren. Duidelijk mag zijn dat hij hier geen enkele compensatie voor kreeg. Niels behield de materiele voorsprong en het was juist hij die zijn tegenstander op het eind bijna mat zette.

 

De laatste die klaar was was teamcaptain Martien. Martien kreeg het Nimzo Indisch tegen en al snel ontstond een bijzonder actuele theoretische stelling. Martien was hier wel van op de hoogte, zijn tegenstander Arie Huysman niet. Dit had tot gevolg dat Martien voor de verandering eens flink wat tijdsvoorsprong had uit de opening. En het leek haast een walk-over te worden in deze messcherpe variant. Zwart kende het immers duidelijk niet en de vele dreigingen zouden hem toch wel snel teveel moeten worden. Maar toen Martien in de stelling rechts zojuist 11. a3 speelde werd hij plots verrast door de sterke zet 11. ..,0-0! Wat een creatieve vondst! Na een zet als 11. ..,La5 was 12. b4 aantrekkelijk. En na 11. ..,Lxc3 12. Lxc3 staat wit ook goed en kan misschien zelfs die pion op c5 ophalen. Nee, niets van dit, maar rokade! Er waren nu verschillende opties. 1: het winnen van een kleine kwal, 2: 3 lichte stukken voor de dame, of 3: weggaan met de witte dame en de dreigingen erin houden.

Genoeg voer dus om er eens lekker voor te gaan zitten. En met bijna een uur tijdsvoordeel op de klok deed Martien dat dus maar. Hij dacht bijna een uur na (!!!) en besloot toen toch maar voor optie 1 te gaan: 12. axb4, Pxb4 13. Dd6 (13. Txa6, Pxd5 14. Pxd5 was optie 2), Pc2+ 14. Kf2, Pxa1 15. Dxa6. Na dit uur denken had Martien inderdaad de sterkste witte variant gevonden (zo zegt de PC) en zwart bleek er in het vervolg niet meer aan te pas te komen. De lichte stukken bleken veel te sterk voor de toren.

 

Uiteindelijk een mooie 6,5-1,5 overwinning. Volgende maand de laatste wedstrijd van het seizoen alweer. Dan gaan we naar het altijd gezellige Voerendaal.

 

Overigens... op 21 juni organiseert Dubbelschaak het 3de Huub van Dongen Memorial rapidtoernooi. Dit toernooi beleeft elk jaar weer een unieke formule en zo ook dit jaar. Voor meer info kijk op: http://www.dubbelschaak.nl/memorial.

Verder organiseert Dubbelschaak ook een WK pool, waaraan ook schakers van buiten de club aan mogen deelnemen. Meer info hierover is te vinden op http://www.dubbelschaak.nl/wkpool.

 

Terug naar het ronde overzicht van team 1.