Externe competitie

Dubbelschaak 1

De tussenstand en persoonlijke scores zijn te vinden via deze link.

 

30 maart: IJzersterk Dubbelschaak verplettert 't Pionneke

Een dikke 6,5 - 1,5 overwinning uit tegen 't Pionneke. Wie had dat gedacht, na die afstraffing van eerder deze maand toen we in de strijd om het kampioenschap nog hardhandig van het bord gezet werden door de FMs van Stein?

Nee, er was weinig meer van te merken. De Dubbelschakers beleefden een prima dag. De overwinningen waren stuk voor stuk verdiend en als Michel had gezien hoe hij de verdwaalde dame van zijn tegenstander aan kon pakken, dan was het zelfs nog 7,5 - 0,5 geworden.

 

De speellokatie van 't Pionneke in Roermond op de Minderbroederssingel. Buiten scheen een heerlijk zonnetje...

 

De eerste partij van de Michiel Luijpenmiddag was al heel snel klaar. Michiel liet wederom zien zich uitstekend voor te kunnen bereiden. Hij had bedacht dat hij Scandinavisch tegen zou krijgen tegen zijn verwachte tegenstander Narcis Sofic... Maar hij kreeg echter Melvin Smit tegenover zich... Maar Melvin speelde ook het Scandinavisch... gelukkig! En dus was de voorbereiding weer tip-top in orde!

In de stelling hiernaast laat Michiel een typische GM trek zien. Met de ogen dicht proberen de voorbereiding weer te herinneren. Of het nog theorie is hier weet ik niet, wel weet ik dat de partij vanaf hier nog maar enkele zetten duurde. Hoe ging zwart namelijk snel in de fout? Er volgde: 11. Pe5, Pd5 12. Pxd5, Pxe5?? 13. dxe5 en toen moest zwart constateren dat hij een stuk had verloren. Hij gaf het vrijwel meteen op... Voor Michiel dus een gemakkelijk middagje, en hij heeft het er terecht van genomen. 's Middags was hij een uurtje nergens te bekennen, maar het bleek dat hij even lekker een terrasje had gepikt aan het water enkele meters van de schaaklokatie vandaan.

 

Maar toen Michiel weer terug was waren nog steeds de rest van alle partijen bezig. Zo richting de tijdscontrole vielen er toch ineens heel veel beslissingen snel achter elkaar. De volgende die won was Peter. Peter speelde een zeer degelijke partij met zwart en rolde ogenschijnlijk moeiteloos zijn tegenstander op. En dat in een Engelse partij, wat doorgaans toch bekend staat als een heel solide systeem. Nee, Peter liet zien dit seizoen in bloedvorm te verkeren. De stelling die na de opening ontstond is hiernaast te vinden. Zwart is aan zet in deze ongeveer gelijkwaardige stelling. Wit heeft ruimtevoordeel en een sterkere loper, maar zwart heeft de meerderheid op de damevleugel. Peter liet zien dit type stelling veel beter te beheersen. Met 16. ..,a5! liet hij meteen zien gebruik te willen maken van die meerderheid. Wit spartelt nog wel een tijdje tegen, maar was duidelijk niet in staat een plan te bedenken. Peter kon gewoon zijn gang gaan, snoepte her en der een pionnetje weg en uiteindelijk liep het mat.

 

Peter Boll

Peter heeft zojuist op c4 geslagen. Wit koos ervoor op c4 terug te slaan met zijn dame. De praktijk leert dat Dxd8 een score van 85% voor wit oplevert. Dxc4 slechts 45%...

 

Overigens baarde Peter nog opzien in de auto naar huis, door van zijn partij alle 35 zetten al rijdend en blind (gevaarlijke combinatie!) op te noemen voor ondergetekende, die achterin de auto de partij zat in te voeren in de tablet. En dan nog met varianten erbij ook. Dat lukken slechts enkele schakers in de gehele KNSB denk ik...

 

Hierna was Wil klaar. Meldde ik in een verslag van een paar wedstrijden terug nog dat Wil zijn 1ste overwinning boekte sinds 1882... wel, nu boekt hij zomaar een 2de klinkende overwinning in 1 seizoen!

 

Wil van Lankveld

Wil was opperst geconcentreerd, en dat betaalde zich uit...

 

Wil mocht tegen de verwachte tegenstander van Michiel. En dat werd dus ook een Scandinaviƫr. De restanten van de opening zijn hierboven te zien. Wil heeft een prima centrum in handen en al zijn stukken al optimaal ontwikkeld. Het witte voordeel werd gaandeweg de partij steeds groter en op gegeven moment werd er een belangrijk pionnetje buitgemaakt. Met behoud van initiatief wist Wil daarna sterk door te drukken en haalde zeer overtuigend het volle punt binnen.

 

De topper van de dag was deze keer op het topbord, bord 1, te vinden. Rob mocht het met wit proberen tegen Ger Janssen. Van voorbereiding kwam weinig terecht. Een speurtocht in de databases naar G Janssen levert 0,0 aan resultaat op. Als je zoekt naar G Jansen dan kom je 3 partijen tegen, maar deze zijn al uit 1994. En nog erger... die zijn van Guido Jansen, onze eigen Dubbelschaker, en dus niet Ger Janssen. Bizar... er zullen weinig spelers zijn met een rating van rond de 2250 die niet in de databases te vinden zijn.

 

Rob van Meurs

Rob - Ger... De kopmannen van beide teams maakten er een spectaculaire partij van!

 

Rob kreeg een soort van een Pirc te verwerken. Een soort van... Mijn Chessbase noemt het: B07: Pirc, Gemengde systemen. Tja, het zal wel. Gelukkig wist Rob hier wel raad mee. Het scheelt als een teamgenoot van je ook dit soort gemengde systemen speelt. Voor de volledige partij inclusief analyse van de winnaar zelf, zie hieronder:

 

Een zeer fraaie partij!

 

Hierna kregen we een kleine tegenslag te verwerken. Michel verloor op bord 3 in een partij waarin we hem heel wat materiaal hebben zien offeren. Michel kreeg zijn eigen opening tegen... de Pirc. Juist daarom was iedereen verbaasd dat hij zoveel tijd nodig had in de opening. Normaal gesproken speelt hij zo snel en gaat alles als vanzelf. Nee, hij had zich vergist in de ontwikkeling van zijn zwartveldige loper. Hij had namelijk f4 willen spelen, maar met die loper op e3 is dat niet zo'n handige zet meer. Michel had zijn middag niet...

 

Michel met wit had het zwaar tegen zijn eigen opening, de Pirc.

 

In eerste instantie verslikte hij zich toen zijn tegenstander brutaal de eerste pion met 17. ..,Dxh4 sloeg, zie de stelling links. Michel had er niet serieus naar gekeken, die dame staat daar toch hopeloos verdwaald na 18. Lg5? Maar nee, zwart heeft nog 18. ..,Lh6! en de dame is voorlopig nog veilig. Na de zetten 19. f4, Lxg5 20. fxg5, Dxe4 had Michel ineens 2 pionnen minder. De PC vind het allemaal nog spannend. Als het slechts -0.5 is met 2 pionnen minder heb je wel degelijk compensatie! En die compensatie had eigenlijk snel in winst omgezet moeten worden na een niet goed doordachte zet van zwart. In de stelling hiernaast rechts heeft zwart namelijk zojuist 22. ..,Pd7-b6? gespeeld en was blind voor de witte dreiging. Michel heeft nog een tijdje naar de winnende zet gekeken, maar dacht een en ander te kunnen versterken met 23. Taf1. Het verschil met de winnende zet 23. Pf2 is groot. In computertermen is het verschil liefst 5 punten. Ofwel, na Pf2 is het +5, na Taf1 is het 0. De winnende variant was: 23. Pf2, Dh4 24. g3, Dxg5 25. Pe4, Dh6 26. Pxd6 en zowel de toren op c8 als de pion op f7 zijn doelwitten.

De partij bleef nog even spannend, zelfs toen Michel er een 3de pion tegenaan gooide. Maar als je zoveel materiaal achter staat moet je wel iets kunnen bereiken. Het bleek iets te complex voor Michel en na enkele mindere zetten had zwart zeer snel het heft in handen genomen om het daarna sterk uit te spelen.

 

De 2 matchpunten werden niet veel later binnen gehaald door Camiel. Camiel leek zoals wel vaker een lastige middag te beleven nadat we bij hem al zeer snel de secondes zagen wegtikken op zijn klok. Maar ja, als je 1. b3 tegen krijgt wordt het ook gewoon vanaf zet 1 alles zelf bedenken.

 

Camiel Peerlings

Camiel zit weer een stuk geruster achter zijn bord nu duidelijk is dat zijn tegenstander niet met een plan kan komen.

 

Maar goed... zoals we ook wel vaker bij Camiel zien is dat het uiteindelijk allemaal wel weer goedkomt. En dat deed het nu ook. Het frappante van deze partij was, dat het wit totaal niet lukte ook maar iets van een plan te verzinnen tegen de zwarte opzet. Er werd hooguit wat nutteloos op en neer gemanouvreerd en inmiddels had wit zelfs minder tijd op de klok. Camiel wist slim wat valkuilen in de stelling te plaatsen en het duurde niet lang voordat er grove fouten door wit gemaakt werden. Toch weer een sterke overwinning van Camiel, die fier aan kop gaat als topscorer van de Dubbelschakers en zelfs van alle 3de klasse H spelers!

 

Inmiddels was het rond 17u en was de tijdscontrole net gehaald.

 

Martien van der Meijden

Martien in diep gepeins na een wat onbekende openingsopzet van wit.

 

Martien en Niels waren de enige 2 die nog bezig waren, maar hier volgden al snel resultaten.

Martien won in een aardig potje van Ivan Utama met zwart.

In de opening kreeg hij reeds op zet 2 een voor hem onbekende zet voorgeschoteld. Met 1. e4, c5 2. Pe2 kan wit verschillende systemen in gaan. Na een snel d4 kom je in de bekendere hoofdvarianten, maar als je met g3 verder gaat kom je weer in het gesloten Siciliaans terecht. Maar ja, Martien is geen Draak speler, dus een snel g6 was niet aan de orde. Er volgde 2. .., d6 3. Pbc3, a6 (laatste poging toch nog een Najdorf in te kunnen gaan) en toen 4. g3. Nu heeft Martien wel vaker het gesloten Siciliaans met Pge2 en g3 tegen gehad, maar dan is pion a6 niet heel gebruikelijk. Daarom speelde Martien maar 4. .., b5, resulterend in de stelling hier links. Achteraf bleek het allemaal wel vaker gespeeld te zijn. Maar beide spelers waren uit hun theorie en dus mochten ze het allemaal zelf gaan bedenken. De partij bleef heel lang in balans. Een belangrijke stelling is hier rechts te vinden. Wit heeft zojuist zeer creatief schaak gespeeld met de zetten b3, Pc3-b1 en nu als laatste a4. Martien dacht dat wit de boel wat vast wilde gaan zetten door snel met c4 te volgen. Als zwart nu zou kort rokeren en de boel gaat daadwerkelijk op slot op de damevleugel, dan zou zwart weleens ten onder kunnen gaan door een witte koningsaanval. Daarom speelde Martien hier zelf 13. .., c4!? en ineens werd de partij erg complex. Beide spelers verbruikten veel bedenktijd in een partij die lang gelijkwaardig bleef. Het was wit die uiteindelijk ten onder ging aan de tijdsdruk, Martien won een belangrijke pion en in de stelling hier links speelde hij de slotzet van de partij 41. Pg6 waarna wit het meteen opgaf. Er gaat namelijk nog minimaal een kwal meer af.

 

Met een 6-1 voorsprong was de stemming inmiddels al op en top bij de Dubbelschakers, maar Niels zat nog altijd te vechten voor een halfje. Met zwart mocht hij zijn geliefde Konings Indisch weer op het bord toveren, maar tegen het recentelijk populaire h3 heeft hij nog niet veel ervaring. Niels kwam al snel zelf met f5 waarna wit een zeer gevaarlijk initiatief over de g-lijn kon gaan ontplooien.

 

Niels Heijstek

Niels is zich prima aan het verweren tegen het grove geweld van wit over de g-lijn.

 

Maar Niels had het zaterdag allemaal onder controle. Wit kon geen vuist maken, ondanks de vele punten die hij inmiddels op de g-lijn had staan. Het beste wat wit wist te bereiken was een eindspel van goed paard tegen slechte loper. Maar zo'n eindspel winnend uitspelen is nog niet zo gemakkelijk. Het was in ieder niet te doen voor Gerard Roufs, de tegenstander van Niels, zodat zij ook redelijk snel na de tijdscontrole klaar waren en het enige halfje van de middag lieten noteren.

 

Een dikke overwinning dus, maar zoals verwacht maakte concurrend Stein geen fout in hun weg naar het kampioenschap. Na deze overwinning op de nummer 3 't Pionneke is onze voorsprong op de nummer 3 inmiddels opgelopen naar 4 punten. Dat wij dit seizoen niet 2de gaan worden lijkt haast uitgesloten.

Opmerkelijk is overigens dat de Dubbelschakers het virtuele podium om de topscorer in klasse 3H op dit moment volledig in handen hebben. Zie hieronder de tussenstand:

 

 

We gaan in ieder geval proberen deze top 3 in stand te houden gedurende de laatste 2 rondes.

 

Terug naar het ronde overzicht van team 1.