Externe competitie

Dubbelschaak 1

De tussenstand en persoonlijke scores zijn te vinden via deze link.

 

9 maart: Dubbelschaak redt het niet tegen de 4 FMs van Stein

Lang werd er uitgekeken naar deze clash tussen de koplopers van klasse 3H, die beide nog ongeslagen waren. Maar hoe teleurstellend verliep de match tegen de toppers van Stein. Want toppers zijn het natuurlijk wel daar. Met een gemiddelde rating van 2200 hoor je niet thuis in de 3de klasse. En dat werd pijnlijk duidelijk voor ons. Geen enkele partij wisten we te winnen. Heel misschien hadden we op 1 bord winstkansen, maar op de andere borden werd het of remise zonder winstkansen, of we werden overklast.

 

Het schaakzaaltje van Stein... Een prima lokatie waar je zelf je drank kunt halen achter de bar en op goed vertrouwen je eigen drankjes op moet schrijven. Waar kan dit nog?

 

Ondanks dat Stein een enorm ratingoverwicht had, kozen ze een toch wat riskante strategie. Er werd namelijk op een aantal zwarte borden snel remise aangeboden en daarmee hoopten ze dus met de witte stukken de punten binnen te gaan halen. Maar dan wisten ze natuurlijk nog niet dat er tijdens de bepaling van de opstelling bij ons duidelijk werd dat het moeilijk was de witte borden vol te krijgen... immers, veel Dubbelschakers gaven de voorkeur aan het spelen met zwart!

Het riskante van de strategie van Stein is dat ze de match probeerden te beslissen over een gering aantal borden. En dan neemt statistisch gezien het risico gewoon toe. Het is een viertal van Dubbelschaak immers ook eens eerder gelukt een 4-tal van HMC (allen Meesterklassers) overtuigend te verslaan in de KNSB beker. Als dit 2 8-tallen waren geweest was de kans hierop vele malen kleiner.

 

Maar goed... de strategie van Stein werkte uiteindelijk prima, gezien de eindstand van 5,5-2,5 waarin wij dus bijna geen enkele kans hebben gehad.

 

De snelle remises waren van Camiel en teamcaptain Martien.

 

De remise van Martien had een voorgeschiedenis. Martien, die in IJsselstein bij Utrecht woont, zou bij zijn teammaats in Den Bosch in de auto stappen. Met de tram in Utrecht aangekomen bleek 1 minuut voordat de intercity aankwam dat er een aanrijding plaats had gevonden tussen Utrecht en Den Bosch. Geen trein dus en onmogelijk om de rit vertrekkende uit Den Bosch nog te kunnen halen. Duidelijk dus dat Martien niet op tijd in Stein zou zijn... hoeveel te laat was nog niet helemaal duidelijk. Inmiddels was al wel duidelijk geworden dat dit voorval niet valt onder "overmacht" viel en zodoende konden we niet verlangen dat de klok nog even niet werd aangezet. Een van de regels is kennelijk zo dat de overmacht moet plaatsvinden tussen de beide speellokaties. En tja, Dubbelschaak speelt niet in Utrecht, maar in Boxtel... een stadje iets onder Den Bosch.

Dat werd dus met de tram terug naar huis alwaar gelukkig de auto klaar stond. Gelukkig bleek het mee te vallen. De navigatie gaf een ETA aan van 13u26, maar door iets meer gas te geven dan eigenlijk is toegestaan kwam Martien uiteindelijk met slechts een kwartiertje vertraging aan.

Martien speelde met wit tegen de captain van Stein, Ynze Mengerink. Het werd een Slavische partij waarin Ynze met een snel g6 al snel de wat onbekendere paden betrad. Martien meteen out of book en dat is niet fijn als je al met tijdsachterstand begint in het al versnelde speeltempo tov vorig seizoen. In een theoretische stelling bood Ynze echter al snel remise aan... zoals achteraf duidelijk werd precies volgens de vooraf bepaalde strategie. Na nog even twijfelen nam Martien het aanbod toch maar aan. In de stelling hiernaast heeft Martien zojuist 8. b2-b4 gespeeld. Op zich een aardig idee als zwart zijn zwartveldige loper fianchetteert (Kasparov kwam in 1999 ook tot die conclusie in een simultaanpartijtje). Na 8. Te8 volgde echter het remiseaanbod en Martien vond het eigenlijk wel prima na een turbulente reis naar Stein. Alhoewel je natuurlijk ook kunt concluderen dat met 300 km rijden en een weggegooid NS ticket het wel erg zonde is om na 8 zetten remise te spelen. Het aantal euro's per zet lag wel erg hoog. Ach ja...

 

De remise van Camiel op bord 1 werd op hetzelfde moment genoteerd. Camiel mocht tegen de de eerste van de 4 FMs van Stein. Toch was het juist Camiel die deze partij op rozen leek te zitten, gezien het tijdsverbruik van zijn tegenstander Roel Hamblok. Roel dacht lang na in een stelling waarvan het voor Camiel allemaal nog bekend was. Ik kan de zetten hier wel even geven... zo lang was de pot immers niet: 1. e4, c6 2. d4, d5 3. exd5, cxd5 4. c4, Pf6 5. Pc3, Pc6 6. c5, e5 7. Lb5, Le6 (N) 8. Pf3, exd4 remise.

 

Roel Hamblok

 

Roel begon met zijn gepeins na de wat onbekendere 6de zet van wit. Hij dacht ruim een half uur na over zijn zet 6. ..,e5, voornamelijk kijkend naar het antwoord 7. dxe5. Hij was dan ook onaangenaam verrast toen Camiel daar a tempo 7. Lb5 op antwoorde. Deze stelling is te vinden in de foto hierboven. Weer dacht hij flink na en met nog iets meer dan een half uur op de klok voerde hij het nieuwtje 7. Le6 uit. Een prima zetje overigens. Camiel moest nu ook 1 zet zelf bedenken, maar kreeg daarna meteen remise aangeboden. En Camiel, die dus een zeer sterke tegenstander had, en die ook niet helemaal erop vertrouwde dat zijn pion op c5 stand kon houden, was toch blij met dit aanbod en nam het na overleg met zijn captain aan. Een zware middag dus voor Camiel.

 

Niet lang hierna kreeg ook de met wit spelende Michel een remise-aanbod. Michel speelde tegen de 2de FM van Stein, namelijk Fabian Miesen. Je zou dat misschien gezien zijn rating van 2172 niet meteen zeggen, maar zijn spel had alles van een FM weg. In een stelling waarin Michel doorgaans wel in zijn element is, nam nu juist zwart het initiatief en kwam duidelijk een tikkeltje beter te staan.

 

Michel van de Stee

Michel pakt een slokje koffie en is duidelijk tevreden over zijn stelling op het bord.

 

Maar FM hield zich keurig aan het strijdplan. Hij bood remise aan en Michel durfde terecht niet meer door te spelen, ook al drong teamcaptain Martien hier nog wel even op aan.

 

Ook de volgende partij liep uit op remise. En aangezien het hier een remise betrof van onze met zwart spelende voorzitter was het duidelijk dat het niet de Stein speler was die remise aanbood. Nee, Wil bood remise aan. En gezien de stand op de klok (zie de foto hieronder) was dat misschien wel verstandig, maar overleg met de teamcaptain was misschien wel zo handig geweest. De resterende borden stonden er immers niet best meer voor en in de partij van Wil kon er nog van alles gebeuren. Maar ja... kan een captain die zelf remise speelt na 8 zetten dit nog verbieden?

 

Wil van Lankveld

Wil in diep gepeins, en bood na ..,f5 remise aan in onduidelijke stelling.

 

Ook na dit remiseaanbod liet Stein zien niet alleen sterke schakers te hebben, ze speelden duidelijk in het teambelang. Wil's tegenstander Sander Verwersch liet zijn klok het volgende 3 kwartier lopen en toen duidelijk werd dat Stein de winst binnen ging halen namen ze geen risico en werd de remise aangenomen, zodat ook de matchpunten minimaal in gevaar kwamen.

 

Toch is het ergens misgegaan... en dat gebeurde op de borden van de resterende 2 FMs van Stein.

 

Rob mocht op bord 2 tegen Jelle Sarrau zijn geliefde Slavisch weer op het bord zetten. Dat het echter niet helemaal liep in deze opening zoals hij doorgaans gewend is, is wel te zien in onderstaande stelling.

 

Rob van Meurs

Rob heeft het zwaar in zijn zwartpartij

 

Een paar zetten eerder is Rob gedwongen geweest tot het spelen van de zet f7-f6. Dit is natuurlijk geen fijne zet en inmiddels is duidelijk waarom. De pion op e6 is nu het zwakke punt in zijn stelling, waar sowieso alle zwarte aktiviteit in is geneutraliseerd. Rob kon hier niet anders dan lijdzaam afwachten voordat wit de winnende slag kon slaan. En daar slaagde Jelle met verve in... een verdiende overwinning.

 

De 4de FM van Stein zat op bord 8. Het was een speler die Stein uit de hoge hoed had getoverd, speciaal voor deze match tegen Dubbelschaak om de winstkansen nog verder te vergroten. Maar omdat deze FM, te weten Rob Claessens, al ruim 2 jaar geen schaakstuk had aangeraakt, besloten ze hem toch maar op bord 8 te zetten. En daar was onze Niels helemaal content mee, lijkt me zo.

 

Niels Heijstek

Die paarden op d5 en f5 zijn echt niet fijn! Zo zal Niels hier gedacht moeten hebben.

 

Niels, die net een paar dagen terug was van een maand vakantie, beleefde dus een zware middag. Maar gezegd moet worden dat hij een fantastisch strijd voerde! Ook al stond hij optisch al snel een stuk minder, en dat tegen iemand met 400 ratingpunten meer, hij hield heel goed stand en zelfs met de 30 seconde die hij voor elke zet had (de rest van zijn tijd had hij verbruikt) wist hij heel lang goede zetten te vinden. Het was pas richting de 40ste zet alvorens de druk te groot werd en wit dankzij de lopers van ongelijke kleur een winnende combinatie vond.

 

Niet veel later verloor ook Michiel zijn partij. Michiel was een van de 2 Dubbelschakers waarvan gedacht werd dat zij misschien nog wel een kans maakten op een winstpartij (Peter was de andere), gezien de vermoedelijk iets betere stelling op het bord in het middenspel. In een soort van Konings Indische stelling oogde het allemaal prima voor Michiel, maar zoals wel vaker in dit type stellingen kan dat vaak erg bedrieglijk zijn.

 

Michiel met wit heeft zojuist Td6 gespeeld.

 

In bovenstaande stelling is het ontzettend spannend. Michiel heeft zijn paard op f3 niet weggezet, nadat deze werd aangevallen na ..,e4, maar speelde Td1-d6. Een ietswat onnauwkeurige zet, want na ..,exf3! Txe6, Dh4! staat zwart erg goed. Gelukkig zag zwart dit soort computerzetjes niet en speelde heel natuurlijk ..,Pe5. Echter, na ruil op e5 en daarna ruil op e6 stonden daar ineens wel 2 heel sterke lopers en daarbovenop had de zwarte a-toren ook ineens vrijspel naar a2. Michiel kwam dus snel slechter te staan (hij kon blijkbaar beter een kwal offeren op d6) en in tijdnood werd hij vervolgens weggetikt.

 

Peter was als laatste klaar. Hij speelde een heel boeiend potje, waarin hij in het middenspel een kleine kwaliteit wist te winnen ten kostte van 2 pionnen. Maar omdat Peter er wel een erg sterk loperpaar voor kreeg zag het er lang goed voor hem uit. Toch was achteraf niet helemaal duidelijk waar het nu mis ging. Mogelijk had Peter toch eerder die witte a-pion moeten pakken die hem uiteindelijk wat problemen gaf, maar dat was ook niet duidelijk. De partij lijkt redelijk correct toch op remise uitgelopen te zijn, nadat wit zich prima heeft verdedigt. In onderstaande stelling was het overigens aan Peter om te verdedigen:

 

Een zeer complexe stelling waarin wit aan zet is.

 

Witspeler Lennert Lennearts speelde hier 1. Dc5, Lg7 2. h3! Dit verhindert mat op f1 waarna Peter op zijn beurt op moet letten voor zijn eigen koning. Er volgde 2. ..,h5 2. Txf8, Lxf8 3. Td8. Wit zal ongetwijfeld in tijdnood gedacht hebben dat het toen klaar was, maar Peter had prima vooruit berekend dat met 3. ..,Dd1+! hij de enige verdediging had gevonden en het "gewoon" gelijk bleef staan. Na 4. Txd1, Lxc5 had Peter toch moeite die a-pion te houden. Hij moest er zelfs een loper voor geven, maar zelfs dat bleek nog allemaal houdbaar. De loper en vrije c-pion waren voldoende materiaal voor een toren en derhalve werd en niet veel later tot remise besloten.

 

Tja... en zo verliezen we met 5,5 - 2,5 en is het haast zeker dat Stein kampioen gaat worden. Met nog 3 wedstrijden te gaan zullen ze zelfs nog een wedstijd mogen verliezen, maar met zo'n sterk team zie ik dat niet zomaar gebeuren.

Stein, gefeliciteerd! Wij gaan onze wonden likken...

 

Terug naar het ronde overzicht van team 1.