Externe competitie

Dubbelschaak 1

De tussenstand en persoonlijke scores zijn te vinden via deze link.

 

5 januari: Zeer overtuigende overwinning Dubbelschaak op Eindhoven 2

Het was dit weekend een op papier lastige wedstrijd... de uitwedstrijd naar Eindhoven. Eindhoven 2 heeft een team met van alles wat, van de ervaren senioren als Hans Bosscher, tot aan het jonge talent Jan Cox. En met een gemiddelde rating van ruim boven de 2000 punten is het dan gewoon oppassen geblazen.

Wellicht dat de waarschuwende woorden van Dubbelschaaks teamcaptain vooraf heeft geholpen... Er werd namelijk oerdegelijk gespeelde op de meeste borden en al snel stonden alle seinen op groen om een grote overwinning binnen te gaan halen.

Dat het uiteindelijk "slechts" een 5.5-2.5 overwinning werd, was te wijten aan een paar gewonnen stellingen die uiteindelijk nog in remise verzandden. De overwinningen die geboekt werden waren allen zeer verdiend. Een uitmuntende prestatie dus, en zodoende blijven we in de race om het kampioenschap.

 

Wat ons overigens wel enorm tegenviel van een grote schaakclub als Eindhoven was wel de mogelijkheid tot analyseren achteraf. De wedstrijd speelde zich af in buurthuis "De Burghplan". Een op het oog niet meest gezellig ogende lokatie, maar het heeft alles wat er te bieden is voor enthousiaste schakers. Een grote speelruimte, een bar waar je bijna alles aan drank kunt krijgen (dus ook de nodige biertjes voor na de wedstrijd) en een grote ruimte om je partij te analyseren. En zo zaten we gezellig te analyseren na de wedstrijd, komt er stilletjes een Eindhovenaar bij ons aan tafel zitten en begint zonder iets te zeggen de stukken in de doos te stoppen en het bord weg te halen! Welja... we zaten midden in een analyse! Blijkbaar vonden d e Eindhovenaren het noodzakelijk vroeg weg te gaan (het was rond 18u). De vrouw achter de bar had helemaal geen haast en schonk ons met alle plezier nog enkele rondjes drank. Vreemd dan toch dat er niet een schaakbord achter kan blijven voor de gasten om hun schaakpartij aan elkaar te laten zien?

Overigens liet Eindhoven zich bij de opening van de wedstrijd wel van hun goede kant zien met een formidabele opening door voorzitter Bas van de Plassche, die van alle 4 de teams, EN van hun tegenstanders, wist te vertellen hoe ze ervoor stonden zo halverwege de competitie.

 

OK, terug naar het schaken met een rondje langs de borden:

 

De topborden van Dubbelschaak (met de Dubbelschakers van voren gefotografeerd), met van achter naar voren: Michel, Camiel en Rob. Zij scoorden alle 3 het volle punt.

 

Rob was als eerste klaar. Hij speelde deze keer op bord 3 en het ging hem allergemakkelijkst af. Zijn tegenstander had duidelijk geen kaas gegeten van de door Rob gespeelde opening. Het kostte hem zeeën van tijd en al na 7 zetten had hij een uur nagedacht. Het duurde dan ook niet veel later voordat hij onder druk van de tijd al een belangrijke fout maakte. In nevenstaande stelling speelde zwart 12. ..,Pg4 maar stond na 13. Lxe6, Pxf2 14. Lxf7, Kxf7 15. Kxf2 gewoon een dikke pion achter. Al snel dook de klok van zwart onder de 1 minuut en het duurde dan ook niet lang meer voor er nogmeer materiaal werd weggeven in een reeds hopeloze stelling. Een zeer gemakkelijk punt dus voor Rob.

 

De stand kwam hierna weer in evenwicht. Niels had een zware middag nadat hij getrakteerd werd op een 2. c3 Siciliaan. Dit systeem bleek hij niet geheel te beheersen en werd zodoende al snel onder druk gezet door zijn tegenstander Jan Cox. Op de foto in onderstaande stelling verzuimde wit echter door te drukken. Er volgde hier nog wel correct 13. Te1, maar na 13. ..,Lb7 had er toch echt een keer g2-g4! moeten komen om de aanval door te drukken.

 

 

Er volgde echter 14. a3? en Niels kreeg de kans terug te komen in de partij. Het stond daarna langere tijd gelijkwaardig tot een tikkie beter voor wit. Maar inmiddels was Niels zijn tijdnood zodanig opgelopen dat hij het niet redde de complicaties te blijven doorzien en verloor uiteindelijk alsnog. Toch wel een terechte uitslag. Maar Niels heeft geleerd dankzij tips van enkele Dubbelschaak experts in deze opening! Hij ziet met vertrouwen uit naar de volgende partij met deze variant!

 

Peterspeelde hierna remise. Hij haalde wederom zijn Konings Indisch in de voorhand van stal, maar het leverde hem deze keer niet veel op.

 

Peter Boll in aktie

 

Het leek er zelfs op dat zwart het initiatief overnam in het middenspel. Toch wist Peter alle dreigingen keurig te neutraliseren en wat resteerde was uiteindelijk niet meer dan een gelijkwaardig eindspel. Een correcte remise dus, alhoewel Peter zeker gehoopt zal hebben op een beter resultaat.

 

De meest bizarre partij van de middag was de volgende die in remise belandde. Remise??? Kijk eens naar de stelling op onderstaande foto in de partij tussen Twan Kastelijn en onze voorzitter Wil.

 

Een droomstart van een partij als zwartspeler zijnde

 

Wil kreeg dankzij groot medewerker van zijn tegenstander een werkelijke droomstelling na de opening. In de stelling staat hij Wil al een pion voor. Wil heeft zojuist 11. ..,Pe4! gespeeld. waarna de witte problemen nog groter werden. Na 12. Dc2, Lxc3+ 13. bxc3, Df6! won Wil ook nog een 2de pion met weinig verzwakkingen in zijn stelling. Toch kreeg Wil het niet voor elkaar het volle pond binnen te halen. Twan kreeg dankzij zijn pionnen achterstand wat half-open torenlijnen en daarmee wat activiteit. Wil wist dat te neutraliseren, maar slaagde er niet in het winnende plan te vinden. En het winnende plan bestond voornamelijk uit het afruilen van materiaal en initiatief nemen op de vleugel waar je de meerderheid in materiaal hebt, de damevleugel dus. Uiteindelijk bood Wil maar remise aan in een stelling waarin hij niet veel beter meer stond, maar hij inmiddels wel in flinke tijdnood zat.

Derhalve dus weer een remise van onze remisekoning. Toch moet die overwinning een keer gaan komen Wil!!!

 

Martien wist net zoals Wil een gewonnen stelling niet om te zetten in een vol punt. Hij kreeg in de opening al snel iets tegen wat hij nooit eerder op het bord gehad had, maar wel eens bestudeerd had. En dan kost het altijd wat tijd het je allemaal te herinneren. Martien spendeerde daarom weer eens aardig wat tijd in de opening, maar kwam er toch weer aardig goed uit. Na een zet of 10 stond het erg gelijkwaardig. De rest is te zien in onderstaande analyse.

 

En zo stond het na de tijdscontrole 2,5-2,5... Er waren echter nog 3 partijen bezig waarin de Dubbelschakers allen erg goed stonden. Met een 3 uit 3 eindsprint was de zege meer dan verdiend.

 

Michel was de eerste van het drietal dat als eerste klaar was.

 

Michel die zojuist op g5 sloeg. Eerder in de partij offerde hij een kleine kwal voor 2 pionnen. Iets wat je moet durven, maar Michel speelde vol op winst en dat betaalde zich uit!

 

In een geweigerd damegambiet kreeg Michel wat ruimtevoordeel, maar zoals bekend levert dat vaak niet heel veel op. Nu ook dacht iedereen dat de partij snel in remise zou verzanden. Maar Michel dacht daar anders over! In de stelling links speelde hij 19. Pc7 om na 19. ..,Lb7 te vervolgen met 20. Pxe6! Wie zou dit durven? Er volgt 20. ..,fe6 21. Lxe6, Kh7 22. Lf5+, Kg8 23. Lxc8, Txc8 en Michel had 2 pionnen voor de kleine kwaliteit. Hoe goed Michel dit had ingeschat bleek wel tijdens de partij, maar ook in de analyse achteraf. Zwart kon zijn stukken niet goed gecoordineerd krijgen en uiteindelijk ontstond een eindspel zoals te zien in de foto hierboven. De pionnenmeerderheid liet zich steeds meer gelden en uiteindelijk bracht een vrije g-pion het volle punt. Een prachtige partij van Michel, die al langere tijd laat zien prima in vorm te zijn!

 

Hierna konden we de hand schudden met onze matchwinnaar van de dag. Michiel speelde nu een stuk minder wisselvallige partij... wat zeg ik, het was een partij van pure degelijkheid! Zoals half Eindhoven dat doet, speelt ook Bas Friesen het Frans. Maar dan moet je nu net Michiel tegen je krijgen. Die kent alles van deze opening. En jawel... even later stonden daar zomaar 14 zetten theorie op het bord.

 

Nog alles bekend. Michiel is duidelijk op zijn gemak in deze variant van het Frans.

 

In het middenspel werd er flink wat gemanouvreerd, zoekend naar de juiste velden voor de stukken. In de stelling hiernaast bezweek Bas toch al snel onder de druk die Michiel hem had opgelegd dankzij het nieuwtje 15. Td3! Zwart zag alle stukken richting zijn koning en dame komen en besloot daartoe tot het in zekere zin verliezende 18. ..,f5. Niet heel veel zetten later betekende dit namelijk het verlies van de pion op e6. Er werden toen meteen veel stukken geruild waardoor er een toreneindspel ontstond met dus een pluspion voor Michiel. Veel mensen roepen dat alle toreneindspelen remise zijn, maar daar was Michiel het in deze partij duidelijk niet mee eens. Zijn tegenstander besloot in de parkeerstand te gaan staan, deed geen actieve zetten meer en liet het spel volledig aan Michiel. Die wist prima hoe hij zijn stukken wilde hebben staan, speelde de nodige pionnen door naar voren en wist de zwarte koning daarna te verleiden naar de damevleugel te lopen. Juist deze enige zwarte poging tot activiteit versnelde voor hem het einde. Met een afgesneden koning kon Michiel gemakkelijk doorstoten met zijn inmiddels vrijgespeelde vrijpion. Zwart moest zijn toren voor de pion geven en kwam daarna enkele tempi te kort om zelf een dame te kunnen halen. Een zeer puike partij van Michiel!

 

Met de matchwinst op zak kon Camiel er nog eens even goed voor gaan zitten. De opening was een niet heel gebruikelijke... net zoals het middenspel, waarin beide spelers erg afwachtend aan het spelen waren.

 

Camiel flink aan het peinzen...

 

Zo kwam er onder andere een zettenreeks van Camiel voorbij die als volgt ging: Lg7-f8-h6-f8. Het was duidelijk dat de spelers wat aan het aftasten waren, maar toch had de witspeler niks te klagen in het middenspel en kon een tijdje bogen over een aangename plus. Hieronder volgt een analyse van de partij. Voor uw comfort zullen we het begin even overslaan...

 

En dus stond het aan het einde van de middag 5.5-2.5 voor Dubbelschaak. Een prima overwinning...

 

 

Terug naar het ronde overzicht van team 1.