Externe competitie

Dubbelschaak 1

De tussenstand en persoonlijke scores zijn te vinden via deze link.

 

8 december: "De dubbel" deze keer voor Dubbelschaak

De Dubbelschakers weten het nog goed. Een paar seizoenen geleden moesten wij 2 keer binnen een week aantreden tegen De Combinate uit Asten... voor de externe competitie en de KNSB beker. En 2 keer werd er toen verloren.

Hoe bizar was het dat dit seizoen weer diezelfde " dubbel" op het programma stond. Maar deze keer verliep het anders. Werd er een paar weken geleden nog gewonnen in een ontzettend spannende beker wedstrijd, ook in de zaterdag competitie bleken we deze keer te sterk. Maar ook hierin was het heel erg lang onduidelijk hoe de eindstand zou worden... Laten we maar eens kijken bij de borden.

 

Het was gezellig druk bij thuislokatie Grandcafe Rembrandt, waar in totaal 24 partijen gespeeld werden. Dat alles onder toeziend oog van wedstrijdleider Curd Claassen (vooraan met het wit/rode t-shirt).

 

Dubbelschaak ging voortvarend van start dankzij een mooie overwinning van Michel op Michel. Tja, het is wat verwarrend, maar onze Michel had zwart en bereikte met zijn Pirc al snel fijn spel.

 

 

Op de foto Astens Michel waarbij op het bord alleen de toren op a1 buiten het beeld van de camera is gevallen. Hij speelde hier nu het dubieuze 16. Pec3 waarna zwart zijn loper terugzette naar b7. Michel miste hier echter een kansje door geen 16. ..,Pb3 te spelen met vork op dame en toren. Wit moet dan wel torens ruilen op a8, maar na 17. ..,Dxa8 18. Dd1,Lxg2 19. Dxb3 ontstaat de stelling zoals aangegeven rechts in het diagram. Zwart heeft nu de zet 19. ..,Df3! en dan moet een stuk teruggeven via 20. Dd5, Dxd5 21. Pxd5, Lxd5 waarna zwart een pluspion heeft en het loperpaar.

Maar geen nood. Michel zijn stelling bleef een tikje beter en niet veel zetten later ging de witspeler nogmaals in de fout. Deze keer greep onze Michel wel zijn kans, won een pion en toen hij op het eind nog groter materiaal in de schoot geworpen kreeg was het meteen klaar. Een degelijke partij van Michel.

 

Peter speelde deze keer op bord 7 en kreeg met zwart een spectaculaire variant van het Siciliaans op het bord. Op de foto zijn de restanten hiervan nog te zien.

 

 

Jammer voor de partij zelf ging er vrij snel veel materiaal van het bord, waarna er niet veel meer in zat dan remise.

 

Camiel zorgde hierna voor het volgende Boxtels punt. Zijn slachtoffer Egbert Clevers zal toch geen goed gevoel hebben aan al die potjes tegen verschillende Dubbelschakers... hij komt er vaak nauwelijks aan te pas. Net zoals tegen Franck in de KNSB beker wedstrijd, speelde hij ook nu weer een dubieus systeempje, deze keer met zwart. En die dubieuze systemen lijken hem op te breken, want ook nu kwam hij snel in een stelling die hij hooguit misschien remise kon maken, maar duidelijk was dat hij positioneel erg slecht stond en dat met een flinke tijdsachterstand op de klok.

 

 

Hierboven de stelling na 11 zetten... Het witte voordeel is duidelijk. Die zwarte pion op d6 is ontzettend zwak. Een paar zetten later ging Egbert vervolgens nog opzichtig in de fout door in het diagram links, waar Camiel zojuist 17. f3 heeft gespeeld, 17. ..,Pxf3 te spelen. Meteen terugslaan is natuurlijk hetgeen zwart verwacht zal hebben, maar na het gespeelde 18. h3!, Lh5 19 Pg3! kwam zwart zomaar een stuk achter te staan. De partij duurde nog wel enkele zetten, maar de uitslag kwam niet meer in het geding.

 

De volgende die klaar was was Niels. Niels speelde een heel erg degelijk potje. Hij kreeg de Caro-Kann tegen. Dit is natuurlijk de opening waar hee mee is opgevoed, want zijn vader speelt dit waarschijnlijk al meer dan 50 jaar. En Niels zijn tegenstander besloot nu voor het eerst in zijn leven deze opening te gaan spelen. En op zich gingen de theoriezetjes nog best aardig, maar in het middenspel bleek duidelijk dat zwart niet bepaald in staat was de juiste plannen te verzinnen of door te zetten. Zodoende waren zijn zetten erg onsamenhangend en daar profiteerde Niels optimaal van. Op zet 20 reeds offert Niels in het diagram rechts ijzersterk zijn paard op f7. Na 20. Pxf7, Kxf7 21. c5! besloot zwart meteen een toren terug te geven. Hiermee werd Niels zijn voordeel nog groter en na nog enkele onnauwkeurigheden van zwart mocht Niels uiteindelijk mat zetten. Een heerlijk potje!

 

 

Hierna was teamcaptain Martien klaar. Hij speelde zonder twijfel het saaiste potje van de dag. Kreeg al een paar keer een remise aanbod, maar omdat op dat moment nog niet geheel duidelijk was hoe het af zou gaan lopen, speelde hij nog een tijdje door in een niet te verliezen stelling. Winnen bleek echter ook niet mogelijk inn een Konings Indier die van alle kanten dichtgeschoven was. Een terechte uitslag dus, nadat Martien in de opening een paar keer de creatiefste voortzetting miste.

 

Met deze remise was in ieder geval 1 matchpunt binnen met een tussenstand van 4-1. De overige partijen waren verliepen echter niet helemaal fantastisch voor ons... Sterker nog, het was maar de vraag of we er nog een half puntje bij zouden krijgen!

 

Laten we beginnen bij Rob... hij moest overigens tegen een andere Rob, Rob Aarts. Het werd een g3 damegambiet, en dat is een systeem dat met zwart moeilijk te bestrijden is. Rob werd tot passiviteit gedwongen. Het plusje van wit is lang heel miniem geweest, totdat onze Rob ineens een half uur uit trok voor een zet waarvan iedereen verwachte dat er maar 1 mogelijk was. Rob had echter gerekend en besloot dus Pg4 (zie foto) te spelen, waar Pd7 de normaal zet was geweest.

 

 

Het mogelijke bezwaar van Pg4 is dat die knol weinig velden heeft. Hij valt de ongedekte pion op e5 aan, maar verder heeft hij geen vluchtvelden. Robs tegenstander Rob antwoordde met e4 en onze zwartspeler had het daarna heel erg moeilijk. Na wat verwikkelingen kreeg hij een geisoleerde e-pion. Ook verloor Rob nog ergens een pion en uiteindelijk ontstond er een eindspel dat verloren was.

 

 

De stelling zoals hierboven bleek inderdaad onhoudbaar. En zo verloor onze sterspeler Rob voor het eerst in de externe competitie sinds ik meen september 2012. Een fantastische reeks is het geweest! Op naar de volgende, zou ik zeggen!

 

Met een tussenstand van 4-2 begon het er bij Michiel eigenlijk steeds beter uit te zien. Hij mocht op bord 5 met zwart tegen Astens sterkste speler, Maurice Swinkels. Het was werkelijk een bizarre partij. Michiel kwam aardig uit de opening, werd verrast door een gemeen tussenzetje (Lb5+), werd daarna aardig van het bord getikt met computer beoordelingen tussen +5 en +15 tussen zet 20 en 30. Maar die arme Maurice had het zwaar. Ik weet niet hoe het kan... zijn knappe vriendin die hij had meegenomen hield zich toch keurig netjes rustig bij de bar... dat kan dus geen afleiding zijn geweest. Mogelijk was het een combinatie van weinig spelen, weinig tijd, en wedstrijddruk... hij moest immers winnen voor het teambelang. Maar het lukte hem niet de beslissing te brengen en na de tijdscontrole was de computerbeoordeling omgeslagen naar voordeel voor onze Michiel!

 

Maurice in diep gepijns nadat Michiel zijn koning een veilig onderkomen heeft gegeven na een wandeling het halve bord over...

 

En Michiel zijn stelling werd beter en beter. Op gegeven moment stond er zelfs -6 op de teller! Maar dat geeft niet. Michiel koos juist in die stelling voor het teambelang en ruilde dames. Hierna was hij nog steeds in het voordeel, maar kon hij in ieder geval niet meer verliezen. Zo dacht echter iedereen. Maar Michiel kreeg last van een black-out. In potje remisestelling overzag hij dat zijn toren in stond na een stukkenruil en verloor plotseling alsnog! Een dramatische uitslag voor ons, want oh jee... ook die laatste partij stond bedenkelijk. Het zou toch niet alsnog gelijk gaan worden?

 

Ach, voor we naar die laatste partij gaan wil ik jullie deze bizarre partij niet onthouden! Kijk en huiver...

 

 

Goed... 4-3 voor nog altijd. En onze remisekoning Wil als laatste bezig. Dat moet goed gaan zou je denken! Maar kijk eens naar onderstaande stelling:

 

 

Wil had al vanaf de opening dat loperpaar tegen... en het loperpaar zou hier toch wel lastig kunnen worden voor Wil volgens mij. Die meerderheid van zwart op de koningsvleugel is ook niet fijn. Maar toch is het voor zwart ook niet gemakkelijk. Zijn loper op d6 is op dit moment ook niet veel meer waard dan een pion en het is lastig te zien hoe hij verder moet komen op de koningsvleugel. Toch vermoed ik, nu ik naar de stelling kijk, dat ..,Lc2 gevolgt door .., a5 wel kansrijk moet zijn. Er wordt dan namelijk een bres geslagen in de degelijke witte pionnenstructuur op de damevleugel, waarna de zwarte zwartveldige loper weer van zich kan laten spreken. Hoe zwart het precies verder speelde weet ik niet, maar 1 ding had hij nooit moeten doen. Zijn witveldige loper ruilen voor het witte paard. Er ontstond toen een eindspel met lopers van ongelijke kleur wat zelfs Carlsen niet meer had weten te winnen.

 

En derhalve wonnen we toch nog krapjes met 4,5-3,5. Over het algemeen genomen een verdiende overwinning, maar wel weer een heel spannende wedstrijd!

Het blijft zaak voor ons om koploper Stein bij te blijven en dan in de onderlinge wedstrijd alles uit de kast te halen. Mogelijk moeten we die 500 euro die we willen besteden aan een e-board maar inzetten om een paar IMs uit te nodigen voor ons te komen spelen???

 

Na de wedstrijd hebben we nog een heel gezellige avond gehad in Rembrandt waar we wederom lekker hebben gegeten en nageborreldmet 7 man.

 

Terug naar het ronde overzicht van team 1.