Externe competitie

Dubbelschaak 1

De tussenstand en persoonlijke scores zijn te vinden via deze link.

 

3 november: Engeltjes op schouders van de Dubbelschakers

De 2de ronde van de KNSB competitie leek er een te worden zoals we die bij Dubbelschaak wel vaker hebben: een erg matige wedstrijd tegen een zwakkere tegenstander met een verdiende nederlaag tot slot. Op papier hadden de Dubbelschakers een ratingoverwicht van bijna 150 ratingpunten op de 8 borden! Maar wie de stellingen op de verschillende borden na een uurtje of 2 eens ging bekijken kon niet anders concluderen dan dat Dubbelschaak keihard onderuit zou gaan. Zowel Martien, Diederik als Niels stonden al snel gewoon een pion achter zonder ook maar een greintje van compensatie. Camiel, die een Ponziani tegenkreeg, verbruikte zeeën van tijd in de opening en in een enorm gecompliceerd middenspel moest hij het vanaf zet 19 doen met minder dan 1 minuut op de klok. En Michel, die een Meraner tegenkreeg, zag de stelling van zijn tegenstander, en dan met name de lopers, alleen maar actiever en actiever worden. Op de andere borden was verder nog geen voordeel voor de Dubbelschakers te bespeuren. Het mag dus een klein wonder genoemd worden dat Dubbelschaak uiteindelijk met een overwinning van maar liefst 5.5-2.5 weer terug naar huis kon gaan.

 

De Dubbelschakers in aktie bij De Drie Torens, waar ook nog een NBSB team speelde. Op de foto overigens ook nog het bedienend personeel te zien. Niet bepaald de meest efficiente... Er werd snel een rondje opgenomen, maar het duurde tot meer dan een uur (!!!) voordat alles uitgeserveerd was. Ook na de partij, toen er rijkelijk bier gedronken werd en het bierfust op was, moest onze eigen Rob eraan te pas komen die fust te verwisselen...

 

Dit verslag gaat niet zozeer over de prestaties van ons Dubbelschakers, maar vooral over wat er allemaal mis ging bij De Drie Torens... Om een en ander wat beter te illustreren pikken we de draad op na die ongeveer 2 uur spelen. Dat geeft een duidelijk beeld hoe beroerd de stand van zaken op dat moment was.

 

Teamcaptain Martien was als eerste klaar. Na een prima opening van Martien raakte hij in het middenspel volkomen het overzicht kwijt. Verloor op knullige manier een pion (die op h7) en mocht in de diagramstelling alleen nog hopen op remise. De normaalzet is hier natuurlijk Pe5 of Pd4 waarna het nog een heel lang gevecht gaat worden, maar bij correct spel van wit zou dat volgens mij winnend moeten zijn (alhoewel wit er in de analyse achteraf telkens niet in slaagde die winst te vinden). In de partij echter speelde Martiens tegenstander Joost hier 24. Td1??. Maar al voordat hij zijn toren losliet keek hij Martien ineens heel benauwd aan. Martien kon die blik niet anders beantwoorden dan een soort van: "Tja...". Het moge duidelijke zijn dan na het gespeelde 24 ..,La4 er 2 witte stukken aangevallen staan en er dus 1 af gaat. Joost gaf het meteen op.

 

Rob was als 2de klaar. Rob speelde tegen De Drie Torens grootste man, Wilbert Kocken. We springen er weer in na een uur of 2 spelen. De analyse vanaf dit moment is hieronder te vinden. Een stelling waarin zwart een theoretisch pionoffer speelt voor aktief tegenspel met de lopers. De partij ging heel lang gelijk op, maar het was zwart die juist een paar keer verzuimde voordeel te grijpen. Toen dat niet gebeurde nam Rob het initiatief over en in zwarts tijdnood kwam er ineens snel een einde aan een boeiende partij.

 

 

Hierna duurde het heel erg lang voordat de overige 6 partijen klaar waren. Vooral de tijdnoodfase was ontzettend spannend. Telkens weer die 30 seconde erbij op de klok. Nerve-breaking!

 

Michel was de eerste die na de tijdscontrole klaar was. Ook hij won, maar ook als je hier weer naar die stelling van na 2 uur spelen kijkt zou je dat niet 1, 2, 3 verwachten. De Meraner heeft voor zwart erg goed uitgepakt. Het is bijna een droomstelling met die aktieve lopers. Hoe het echter omsloeg is ook hier weer in de partij analyse te zien.

 

 

Wil kwam tot zijn eigen teleurstelling wederom niet tot een winstpartij, maar gelukkig verloor hij ook niet. De stelling is heel lang in balans geweest, mede doordat Wil zelf toeliet dat de stelling dichtgeschoven kon worden. De stelling zoals die in de foto staat is genomen rond de 30ste zet, getuige het notitieboekje van Wil. Het gevecht deze partij speelde zich, nadat de boel dichtgeschoven was, heel lang af over de b-lijn. Nu de torens geruild zijn is er niet heel veel meer om voor te strijden. Er gebeurde dan ook niet veel meer in de partij en uiteindelijk werd hier nadat de tijdscontrole door wit gehaald was snel voor de vrede getekend.

 

De Drie Torens kwamen hierna terug, met hun achteraf gezien enige overwinning. De partij tussen Diederik en Pieter Priems belandde al snel in een heel moeilijk verhaal voor de Dubbelschaker. Het begin van deze ellende is te zien op de foto. Diederik had het zelf vermoedelijk allemaal nog niet zo in de gaten. Het is duidelijk te zien dat hij op de foto aan het genieten is van zijn pluspion op c5 en droomt al van zijn zoveelste overwinning tijdens een invalbeurt in het eerste team. Toen Pieter hier echter de sterke zet Te8! uitvoerde zal Died toch wel aardig wakker geschut zijn. Die toren is namelijk wel heel erg vervelend met zowel witte dame als koning op diezelfde lijn! Died koos ervoor meteen die pion op c5 te laten gaan (ik vraag me af of b2-b4 niet een mogelijkheid was die zwarte loper op e7 even ingesnoerd te houden?), maar dat betekende ook dat de problemen op de e-lijn nog erger werden. Died verloor nog een pion (die op f2, nadat hij een keer terugsloeg op e3) en moest daarna heel lang een stelling met pion minder keepen. Dit ging hem heel lang niet slecht af, maar toch liet de zwartspeler zien prima de finesses van het eindspel te beheersen en de ontstane meerderheid op de koningsvleugel gaf uiteindelijk de doorslag. Jammer, maar de eerste nederlaag van D'n Died in het eerste was een feit.

 

Bij de stand van 3,5-0,5 met nog 4 zeer beroerde stellingen voor Dubbelschaak gaande, streek de Engel der Engelen neer op de schouders van Peter Boll. Peter kwam in eerste instantie nog niet zo gek uit de opening en in het middenspel had hij het initiatief. Op de foto is de stelling rond de 30-35ste zet te zien. Erg onduidelijk, maar Peter wist er ogenschijnlijk toch wat van te maken door met zijn dame de zwarte koningsstelling binnen te dringen. Veel dreiging zal er blijkbaar toch niet in en langzaam maar zeker wist zijn tegenstander Huub Leemans hem achteruit te drukken. Hij pakte Peter aan op het zwakke punt in zijn stelling... de opgerukte g-pion voor de witte koning. Oh, wat had Peter het zwaar. Hij had meer malen getwijfeld of hij niet gewoon op moest geven, nadat de zwarte stukken zijn koning aan het bezoeken waren. Maar Peter speelde door... en met succes! In lichte tijdnood schoot Huub de bok van de dag door in 1 zet een volle dame kado te geven. Een verschrikkelijk moment voor onze tegenstanders die ondanks de eerder gemaakte fouten en daardoor opgelopen grote achterstand toch aan het dromen waren van gelijkspel of mogelijk zelfs een overwinning. Nu stond er ineens 4,5 punt bij het rijtje van Dubbelschaak en waren de matchpunten binnen.

 

Het leven Camiel hing ook een groot gedeelte van de partij aan een zijden draadje. En dan bedoel ik niet zozeer de stelling, die was redelijk in evenwicht, maar hij moest in de stelling die hieronder te zien is het restant tot de 40ste zet (we noteren zet 20!) doen met slechts zijn 30 seconden op de klok. En zoals je ziet is de stelling allesbehalve eenvoudig te spelen... Hoe dit bijzonder boeiende gevecht uiteindelijk in remise belandde is te zien in de partij analyse.

 

 

De laatste die klaar was was Niels. Niels speelt vanaf dit seizoen gezien zijn rating vast in het eerste mee. Ik hoop niet dat alle partijen van hem zo zwaar gaan worden als die van dit weekend. Op zet 7 dacht hij zich een ongeluk, spendeerde maar liefst ruim 50 minuten, en speelde toen de verkeerde zet! Ouch... Hij kwam even later een dikke pion achter en mocht na de ruil van enkele stukken nog slechts hopen op een gelijkspel. Dat dit uiteindelijk ook de uitslag was, was voornamelijk aan zijn tegenstander Maarten te danken. De winst werd meer dan enkele malen gemist... Enkele fragmenten waarbij de PC de grootste uitslagen liet zien is hieronder te vinden.

 

Fragment 1:

Wit sloeg hier direct op d5 terug, maar als hij 51. Pe4+ had ingelast was zijn paard een belangrijk veld dichterbij. De variant doorzien had niet eens per se gehoeven, die kwam waarschijnlijk als vanzelf op het bord: 51. .., Ke6 52. cxd5, Kxd5 53. g6, Ke6 54. g7, Kf7 55. Pf6, Kxg7 56. Pe8+ met stukwinst.

 

Fragment 2:

Waarom wit hier b5 speelt ontgaat me. Het gaat immers om de g-pion. Na 53. g6 staat er weer een PC beoordeling van +4 op de borden. 53. ..,Lf8 54. Pf6+ Ke6 55. Pe8

 

Fragment 3:

Dit is de lastigste van de 3, maar de PC uitslag is het grootst. Wit speelt hier 60. b7, echter met de zet 60. Pb2! geeft de PC ineens een score van +10! Het idee is: Pb2-d3-c5/b4-a6 en zwart kan opgeven.

 

Uiteindelijk claimde Niels de winst toen 3x dezelfde stelling op het bord kwam, maar daar was de stelling inmiddels ook echt remise.

 

Na de wedstrijd is er met een aantal man nog heerlijk nagetafeld in thuiskroeg/restaurant Rembrant in Boxtel. Wat hebben we een geluk gehad zeg...

 

 

Terug naar het ronde overzicht van team 1.