Externe competitie

Dubbelschaak 1

De tussenstand en persoonlijke scores zijn te vinden via deze link.

 

Verslagen

 

22 september: Dubbelschaak 1 start seizoen met klinkende overwinning!

Na een lange heerlijke zomerperiode is het externe seizoen weer begonnen. Gedurende de zomer-break zijn er nogal wat dingen gebeurd. Zo was er lang onduidelijkheid of wij wellicht toch gepromoveerd waren als beste 2de geeindigde in de 3de klasse KNSB omdat er mogelijk een team in een hogere klasse weg zou vallen. Dit bleek uiteindelijk rond half augustus toch niet het geval te zijn, waardoor we "gewoon" in de 3de klasse H spelen dit seizoen.

Behalve dat zijn er ook een paar personele wisselingen geweest, welke voor wat betreft de gemiddelde speelsterkte van het team overigens weinig heeft uitgemaakt. Camiel en Niels spelen nu in het 1ste, waar Guido en Ramon hebben aangegeven niet als vaste speler voor de externe competitie uit te kunnen komen.

 

Zo'n 1ste wedstrijd is altijd weer spannend. Schakers die in de zomer lekker doorgeschaakt hebben voelen zich doorgaans een stuk meer op hun gemak. Zulke schakers hebben wij echter niet, en dus was het toch weer even wennen achter die schaakstukken. Hoe moest het ook alweer allemaal? Gelukkig hadden de meesten nog wel op de laatste clubavond de stukken nog even in de beginopstelling gezet en een partijtje gespeeld. Het nivo op die dinsdag was nog niet helemaal overtuigend, maar dat was gelukkig al stukken beter toen we zaterdag thuis tegen WLC speelde.

WLC was vorig seizoen ongeslagen kampioen geworden in de promotieklasse en was dus vol zelfvertrouwen naar Boxtel afgereisd. De wedstrijd begon onder leiding van Diederik Claassen iets later dan 13u, voornamelijk doordat er 3 types klokken ingesteld moesten worden op het nieuwe speeltempo. Uiteindelijk lukte dit wel overal en om kwart over een gingen de partijen van start.

 

Dat de invallers het bij Dubbelschaak 1 goed doen is al jaren bij iedereen bekend. Toch is het leuk om te zien dat ook nu weer de invallers 1,5 uit 2 scoorden. En eigenlijk had dat misschien wel een 100% score kunnen zijn. Hans speelde met wit zijn eigen vertrouwde openingetje en kwam al snel iets beter te staan. Hij had zijn tegenstander namelijk al snel opgezadeld met een geisoleerde pion in een stelling waarin verder de meeste lichte stukken al van het bord waren. Een kolfje naar de hand van Hans dacht iedereen. En het verliep ook zo... tot het moment dat Hans een gezonde pion kon winnen, maar in plaats daarvan (en geheel tegen de natuur van onze pionnen-man in) liet hij die pion staan en zocht de complicaties op! Die bleken echter niet helemaal te kloppen en zijn tegenstander wist zodoende de pion te redden. Op het einde dreigde Hans haast zelf nog een pion te verliezen, maar toen hij remise aanbood werd dit direct aangenomen.

 

De andere invaller Gilion maakte er een ware slachtpartij van. Reeds op de 20ste zet was het ondekbaar mat. Een formidabele Kurzpartie! Tja, over zo'n korte partij valt niet heel veel te zeggen. Rest mij niets meer dan u het slotakkoord van de partij te laten zien. In nevenstaande stelling maakte Gilion de partij krachtig uit van 18. Lxf6!!. Er volgde nog 18. .., Txf6 19. Pxf6, Dxf6 20. De8+ en vanaf daar was het ondekbaar mat in een paar zetjes.

 

Peter maakte er niet veel later alweer 2,5-0,5 van. Hij mocht tegen oude bekende Nol Swinkels, overgevlogen vanuit Veldhoven en een bekende voor de Dubbelschakers. De partij was zelf redelijk eenzijdig. Ik kwam toevallig even bij de partij kijken toen Peter zojuist het interessante en sterke Db5 heeft gespeeld met zwart. De stelling moet ongeveer zoals hiernaast gestaan hebben, maar ik heb de partij niet gekregen, dus wellicht dat er wat pionnetjes anders stonden. Wit zit echter met een vervelende situatie. Als de dekking van de loper op b2 wegvalt dreigt zwart namelijk met Pf3+ en daarna Lxb2 een kwaliteit te winnen. Nol ruilde terecht op b5 in de stelling, maar had daarna ruimte moeten maken voor zijn toren op a1 door bijvoorbeeld a4 te spelen. Nu volgde na dameruil Pd2? waarna Peter zijn toren op c2 mocht binnenkomen. Na een verplichte ruil op e5 bleef daarna de witte a-pion hangen, waarna ook de b-pion een gemakkelijke prooi werd. Dit klusje wist Peter zonder problemen te klaren.

 

(Peter hard aan het nadenken over zijn zet Db5! Nu ik de foto zie merk ik dat de stelling uit Peter zijn partij niet helemaal klopt. De centrumpionnen staan iets anders, maar dat maakt voor het idee niet uit...)

 

Martien was de volgende die klaar was. Na een lastige Benoni waarin beide spelers moeite hadden een goed plan te verzinnen was het uiteindelijk zijn tegenstander Rudy Simons die zijn geduld verloor. In de stelling links staat zwart aardig ingesnoerd, maar de verzwakte witte koningsstelling maakt ook wel dat Martien met wit niet al te ruig kan gaan doen. Na een zetje zoals ..,f7-f6 is het een heel spannende stelling waarvan achteraf geconcludeerd werd dat eigenlijk geen van beide spelers comfortabel stond. Eigenlijk gewoon een slechte stelling voor zowel wit als zwart. In het diagram proefde Martien echter dat Rudy een stukoffer van plan was met Pxg5. Daarom speelde Martien zojuist Ta3. Rudy sloeg toch toe met 21. ..,Pxg5 Maar na 22. fxg5, Dxg5+ 23. Kf1 zat er niet heel veel meer in voor zwart. In tijdnood en last hebbende van een complete blackout maakte Rudy er maar snel zelf een einde aan: 23. .., Dg3 24. Pcb1, Lh3+ 25. Txh3 1-0.

Een kadootje voor Martien, welke altijd welkom zijn!

 

 

(De Dubbelschakers Michel (voor) en Martien (achter) diep aan het nadenken)

 

De partij van de dag kwam van dezelfde spelers als de matchwinnaar die de 2 matchpunten binnenhaalde. En dat was de partij van Camiel. Camiel, die voor het eerst in jaren weer voor Dubbelschaak uitkomt speelde met wit een heerlijke Najdorf. Een uitgebreide partijanalyse is hieronder te vinden.

 

 

(Camiel in de denktank vlak voordat hij Lg5 uitvoert)

 

Hierna was de koek echter grotendeels op voor de Dubbelschakers. Michel kreeg een voorbereid WLC clubvariantje tegen en dat bleek lastig te keepen met zijn Pirc. Toch laat de partij analyse zien dat Michel heel lang sterk speelde (zijn nieuwtje op de 16de (!!!) zet was ook een heel goede, maar toch was het lastig die koningsaanval die hij op zijn dak kreeg te overleven. Gezien het overmatige tijdsverbruik van zijn tegenstander had hij in nevenstaand diagram vermoedelijk toch een vervelende tik uit kunnen delen. In plaats van het gespeelde 22. ..,De5 had Michel juist een heel belangrijk tempo kunnen winnen door 22. ..,Dd4+ te spelen gevolgd door 23. ..,c4! De loper moet dan kiezen uit het blokkeren van zijn f-toren door naar f5 te gaan, of terug te trekken naar e2. De PC ziet het echter wel zitten voor zwart en geeft Michel een klein plusje. Toch blijft het natuurlijk uitkijken, maar voor wit, die 2 pionnen achter staat en nog maar een paar minuten had om de 40ste zet te halen was het heel lastig geweest er iets van te maken.

 

 

Ook Michiel verloor zijn partij. Het was een heel vreemd Siciliaans potje waarvan ik het einde van de partij niet kon reconstrueren gezien het minder wordende handschrift van Michiel in tijdnood. In het diagram links staat het nog gelijk, maar nadat Michiel hier b4 speelde kreeg wit plots een duidelijke plus doordat de witveldige loper naar c4 kon. Dit voordeel wist Michiels tegenstander keurig vast te houden en in tijdnood was daar plotseling een matvalletje dat Michiel niet kon parreren.

 

De laatste die klaar was was Rob. Na zijn 8,5 uit 9 vorig seizoen kon het niet anders dan dat hij op het hoogste bord aan mocht treden. En hij speelde een keurige partij tegen WLCs kopman Jeroen Medema. Na een slappe witte opstelling tegen de Caro Kann van Rob met 2. d3 wist Rob al snel veel ruimte te pakken in het centrum. Via een slim stukkenruil op de f-lijn waardoor beide spelers met een dubbelpion aldaar zaten kwam de e-lijn vrij waar Rob inmiddels al een dubbele toren had gepositioneerd. Toch was het voordeel voor zwart niet heel erg groot en was remise een uitslag die niet heel onverwachts was. Maar die vechtersmentaliteit van Rob is super. Hij sloeg maar liefst 3x een remise-aanbod af (ik vraag me eigenlijk af of je wel 3x remise aan mag bieden in een partij, als je tegenstander tussendoor niet ook een remise aanbod doet), maar ontkwam uiteindelijk toch niet aan die uitslag.

 

Uiteindelijk stond daar dus een mooie 5-3 op de borden en dat met 2 invallers. Dat is een mooie start van het seizoen. Volgende keer mogen we uit tegen De Drie Torens uit Tilburg.

 

Terug naar het ronde overzicht van team 1.